Пиша ви от щатите, където работя това лято. След близо 2 месеца се прибирам в България. Искам да си взема лаптоп от тук и след месеци сравняване на модели и изчетени ревюта се спрях на конкретна марка, модел и конфигурация. Става въпрос за модела на Alienware m18x, който с посочения от мен хардуер възлиза на 3,000$. Тук идва и проблемът който не бях имал предвид по-рано - а именно как подяволите ще го внеса в страната през митницата, тъй като ДДС нямам никакво желание да плащам на страна която само знае да взема от теб, и когато си позволиш нещо на изгодна цена или предмет какъвто не би могъл на територията на страната веднага те удря в краката.
Тъй като не бях сигурен как стоят нещата с техниката, минаваща през българската митница в момента, реших да се допитам директно до отдел митници чрез имейл на който получих отговор:
"здравейте, принципно поради високата стойност следва да декларирате лаптопа и да платите ДДС за него в размер на 20% от покупната му цена."
20% ??!!... че това са 600$ - приблизително 1K наши пари...... за ДДС ?!?!
В писмото ясно заявих че машината е за лична употреба (не с цел продажба) и ще бъде вече разопакована (което следва да бъде третирана като "употребявана").
[...]
На кратко, бих желал да ви помоля
ако някой е имал подобен опит и/или знае как стоят точно нещата с тези такси да сподели какви са начините да бъдат избегнати тези главоболия, така че държавата да не пипа това което е лична собственост и няма НИЩО общо с нея. За пореден път се убеждавам, че българина го изстискват по всеки възможен начин.
Друга техника освен лаптопа не смятам да взимам със себе си и ако някой бакшишаджия тръгне да му удря печата просто ще го очистя на място.
До няколко дни смятам да го поръчвам и ще ви бъдa безкрайно благодарен за всяко компетентно мнение.
Благодаря ви за отделеното време.