Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re: Зло - психично разстройство, гледна точка или друго?
Публикувано на: 03 Мар 2009 08:53

http://www.pravoslavie.bg/content/view/1730/58/

От Бога ли е сътворено всичко съществуващо? Съществува ли злото? Бог ли е сътворил злото?
31.01.2006

Един професор от известен научен институт задал на студентите си следния предизвикателен въпрос: “Бог ли е сътворил всичко съществуващо?”

Един от студентите веднага заявил: “Разбира се, че Бог.”

“Значи, всичко е сътворено от Бога?”, попитал отново професорът.

“Точно така, сър”, отвърнал студентът.

Тогава професорът казал: “Щом всичко е сътворено от Бога, значи злото е сътворено също от Бога. Знаем, че злото съществува, ето защо, изхождайки от принципа, че нашите дела показват нашата природа, от това можем да заключим, че Бог е зло.”

Студентът не отговорил нищо, защото не знаел какво да каже на изложената от професора хипотеза и на направеното заключение. Професорът се почувствал доволен от себе си и гордо заявил на студентите, че за пореден път успява да докаже, че християнската вяра е само един мит.

Тогава друг студент вдигнал ръка: “Мога ли да ви задам един въпрос, професоре?”

“Разбира се”, отвърнал професорът.

Студентът се изправил и попитал: “Кажете ми, професоре, съществува ли студ?”

“Това пък що за въпрос е? Естествено, че съществува. Вие никога ли не сте усещали студ?”

Другите взели да хихикат подигравателно на студента. А той отвърнал: “Не, сър, в действителност студ не съществува. Според законите на физиката това, което наричаме студ, е на практика липса на топлина. Всички организми и обекти са достъпни за изследване само когато са носители или проводници на енергия. Абсолютната нула (- 460 F) е пълна липса на топлина и при такава температура всяка материя става инертна и неспособна да реагира. Студът не съществува. Той е само едно понятие, което сме въвели, за да описваме състоянията, при които липсва топлина.

Студентът продължил: “Съществува ли тъмнина, господин професоре?”

Професорът отвърнал: “Естествено, че съществува.”

“Тук също грешите, сър – казал студентът. – Тъмнината не съществува. Тъмнината на практика е липса на светлина. Светлината е достъпна за изследване, но не и тъмнината. Като използваме призмата на Нютон, ние разграждаме бялата светлина на различни цветове и изследваме дължината на вълните на всеки отделен цвят. Тъмнината обаче не може да бъде измерена. Тя може да бъде разградена от най-прост лъч светлина. Как ще прецените колко е количеството тъмнина в дадено пространство? Като измерите количеството налична светлина в него. Нали така? Тъмнината е понятие, което използваме, за да описваме следствието от липсата на светлина.

Накрая младежът попитал: “Съществува ли злото, сър?”

Професорът отвърнал с колеблив тон: “Естествено, че съществува, и аз вече го казах. Виждаме злото всеки ден. Виждаме го в безчовечните отношения между хората. Виждаме го в безбройните престъпления и насилия навсякъде по света. Всички тези неща са прояви на злото.

А студентът отвърнал: “Злото не съществува, сър, или по-точно, злото не е реалност сама по себе си. Злото е просто отсъствие на Бога. Също както в примерите с тъмнината и студа, това е понятие, което човекът използва, за да описва отсъствието на Бога. Злото не е сътворено от Бога. Злото е резултат от това, че в сърцето на човека липсва Божията любов. Също като при студа, който е следствие от липсата на топлина, и като тъмнината, която е следствие от липсата на светлина.”

Професорът мълчаливо се върнал на своето място.

Разказът е по действителен случай. Името на студента е Алберт Айнщайн.

Материалът е излъчен на 26 януари 2006 г. по радиото на Гръцката православна църква

Превод: Владимир Петров

Профил

Аватар
Публикувано на: 03 Мар 2009 09:08

Бе как злото ще е психично разтройство? То ако беше така всички сериийни убиийци, изнасилвачи и тем подобни щяха да ги вкарват в лудници, а не в затвори. Някои са луди да. Това го определят лекари, психиатри и тем подобни като изследват мозъка и т.н. Това, че нещо е ненормално не означава, че задължително е болест.

Профил Skype

Аватар
В момента играе: опаааааа
Публикувано на: 03 Мар 2009 09:11

За всичко е виновен Бойко! :lol:

Профил Skype

Цар
Аватар
Публикувано на: 03 Мар 2009 09:41

ТРУПОНАРЕЗЕНинс написа:
“Злото не съществува, сър, или по-точно, злото не е реалност сама по себе си."

След като ти прочетох поста, белите букви ми се струваха розови. :lol:

QVOD
·EST·INFERIVS

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 03 Мар 2009 10:29

" Желанията могат да бъдат временни и да остават без последствия"

Всяка лоша мисъл или лоши думи зареждат дори водата с отрицателна енергия.
Лошата информация или емоция се предават несъзнателно чрез мимики,жестове,движения, деиствия,
дори чрез микроби.

Още от древни времена всички знаят едно нещо.Единственото нещо което се движи със скорост по-голяма от скоростта на светлината е лошата новина.Затова всички пророци от древността до днес могат да предскажат само лоша новина,защото злото има неведоми пътища.

Злото съществува,най-големият трик на Дявола е да ни накара да си мислим, че не съществува.

А аз съм мъртъв и просто сънувам.Поне хубав подпис имам. :)

Профил

Публикувано на: 03 Мар 2009 12:03

The Chameleon написа:
NhazUl написа:
... Чиято дълбока основа почива на състояние, причинено от това, което е възприето като психично разстройство. Схващания, изградени с трезва мисъл и по пътя на логиката върху грешно твърдение.

Оф какво прихическо разстройство бе човек... Искам да убивам - убивам, искам да изнасилвам - изнасилвам. Искам да си купя сладолед - купувам си сладолед?!?!? Това са просто желания.

Искам да убивам и да изнасилвам, но имам скрупули. Преживявам силен шок и това бъгва нещата в главата ми така, че бариерата ми, заложена на ниво морал и светоусещане и на ниво запазване на вида, ако щеш, изчезва. И вече нищо не ме спира да върша това, което се окачествява като "зло" спрямо убитите и изнасилените.

Да кажеш "това е зло" е все едно да вървиш по улицата и да започнеш да сочиш хората, казвайки "Този е брат, този е братовчед, този е чичо", без да посочваш на кого. Под "зло спрямо човек/общност и т.н." се разбира съзнателно нанасяне на вреда върху тях, била тя физическа, психическа, морална, материална и пр.

Ендз0рз оф ст0рз0рз.

Профил

Шефа на Кенефа
Аватар
В момента играе: на троянска чушка
Публикувано на: 03 Мар 2009 12:10

Der Meister написа:
Бе как злото ще е психично разтройство? То ако беше така всички сериийни убиийци, изнасилвачи и тем подобни щяха да ги вкарват в лудници, а не в затвори. Някои са луди да. Това го определят лекари, психиатри и тем подобни като изследват мозъка и т.н. Това, че нещо е ненормално не означава, че задължително е болест.

Мисля, че за всичките тези години от живота си би трябвало вече да си разбрал, че за да не изглеждаш като глупак, е крайно наложително да знаеш какво говориш, преди да се изкажеш.
Защо ги говориш тия глупости бе, д'еба?

Има разлика между разстройство и болест. За изнасилвачите ще си замълча, но НИКОЙ сериен убиец не е убивал, осъзнавайки тежестта на делото си. За тях да убиеш човек е наистина като да си купиш сладолед.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 03 Мар 2009 12:16

NhazUl, ако не признаеш пред всички че злото съществува,значи ти си част от злото.

Ако не го направиш за мен си зло и можеш да проповядваш единствено зло и разруха. :evil:
Демон зъл си ти аз знам.Щом не си признаваш че вършиш понякога зло и щом се смяташ за бог.

Профил

Публикувано на: 03 Мар 2009 12:19

elfbg написа:
NhazUl, ако не признаеш пред всички че злото съществува,значи ти си част от злото.

Ако не го направиш за мен си зло и можеш да проповядваш единствено зло и разруха. :evil:
Демон зъл си ти аз знам.Щом не си признаваш че вършиш понякога зло и щом се смяташ за бог.

Все спрямо някого или нещо върша зло. Но това не променя факта, че злото не е обективно понятие.

Профил

Аватар
Публикувано на: 03 Мар 2009 12:19

elfbg, момче, това твоето е черна шизофрения и не е хубаво.

ANTI ANTIFA

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 03 Мар 2009 12:33

"Но това не променя факта, че злото не е обективно понятие."

NhazUl,ти обективно понятие ли си?Пишеш глупости.Всеки живот не е обективно понятие според теб.Човекът не бил обект.Да ама не,човекът е обект.Злото е част от обекта човек и е обективно понятие.

По-добре луд,отколкото непризнаващ истината.Сто пъти ви повторих че в някои хора има хормони които ги карат да вършат зло,вие ми казвате че това не било зло.
С какво право лъжете?
Да ви пуснат пред разярен бик и вие обясняваите на бика че не е зло.Че не бил обективно зло ,а само субективно усещане.
Вие грешите,вие не се уповавате на науката ,а на психологията.Вие сте фантазьорите.
Слезте на земята и се уповавайте само на науката.
Всичко е физика.

Профил

Публикувано на: 03 Мар 2009 12:38

elfbg написа:
NhazUl,ти обективно понятие ли си?Пишеш глупости.Всеки живот не е обективно понятие според теб.Човекът не бил обект.Да ама не,човекът е обект.Злото е част от обекта човек и е обективно понятие.

Обект е човекът, а ти си тъп обект.

Но това, което за един (бил той с или без психично разстройство) е правилно действие, може за друг да е зло. С думи прости ти го обяснявам, вникна ли сега?

... Разгеле, Дади.

Профил

Аватар
В момента играе: Рефреш на PCM форума (epik high score!)
Публикувано на: 03 Мар 2009 12:46

ТРУПОНАРЕЗЕНинс написа:
разни глупости в зелено

Злото в случая ще е отсъствие на доброта в хората, не на "бог". "Бог" представлява просто метод за набиване на морална система в главите на хората, подобно на книгите и законите. А зло означава отклонение от тези норми, които са приети от над 50% от земното население. Това, което по-голямата част от хората смятат за зло се превръща в "зло". Което, обаче не означава, че щом всички хора считат нещо за зло, то непременно е такова. Въпросът е, че злото и доброто са понятия, създадени от човешката психика, за да се характеризира света и за да може да се живее в него. Както всички останало обаче, тези две понятия подлежат на измяна, и това, което някога се е смятало за "зло" в днешно време може да е "добро" и обратното. Тоест "злото" е просто въпрос на гледна точка ^.^

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 03 Мар 2009 12:58

Като бях на 13 и аз мислех така.

(просто отбелязвам)

ANTI ANTIFA

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 03 Мар 2009 13:10

Дади написа:
ТРУПОНАРЕЗЕНинс написа:
разни глупости в зелено

Злото в случая ще е отсъствие на доброта в хората, не на "бог". "Бог" представлява просто метод за набиване на морална система в главите на хората, подобно на книгите и законите. А зло означава отклонение от тези норми, които са приети от над 50% от земното население. Това, което по-голямата част от хората смятат за зло се превръща в "зло". Което, обаче не означава, че щом всички хора считат нещо за зло, то непременно е такова. (!?!?!?!?!?) Въпросът е, че злото и доброто са понятия, създадени от човешката психика, за да се характеризира света и за да може да се живее в него. Както всички останало обаче, тези две понятия подлежат на измяна, и това, което някога се е смятало за "зло" в днешно време може да е "добро" и обратното. Тоест "злото" е просто въпрос на гледна точка ^.^

както веднъж Никулин ми каза "Да, но това не е начин да се води разговор, нали?" :roll:

Профил

Публикувано на: 03 Мар 2009 13:40

Мързи ме да чета четири страници, Никулин писал ли е тук?

Профил

Аватар
Публикувано на: 03 Мар 2009 14:37

Злото съществува.Няма гледна точка.
Ти съществуваш.Мисля следователно съществувам.

Животът е добро,смъртта е зло.Организма ти вярва че смъртта е зло и затова имаш чувство за самосъхранение и затова искаш да живееш,затова мечтаеш и мислиш.
Всеки нормален организъм смята че смъртта е зло,следователно злото съществува обективно.

Профил

Публикувано на: 03 Мар 2009 15:26

И смъртта на заека спасява вълка от смърт, тъпако Ханс.

Профил

Аватар
Публикувано на: 03 Мар 2009 16:03

Наи-обичам печен вълк на скара,и куче също става.
Нали азиатците ги ядат. :P

Профил

Аватар
Публикувано на: 03 Мар 2009 16:26

YOU
ARE
INCREDIBLY
ТЪП!!!!!!!

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене: