Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: Няма време да играе...
Заглавие:
Публикувано на: 12 Сеп 2005 08:39

[offtopic]
Хехе, в този форум (на PCM) не съм влизал сигурно от година и половина и днес отварям пощата (в която също от доста време не съм влизал) и гледам там "Уведмояване за отговори по темата "Как изглежда четириизмерния свят..."" :) Грейнах направо.
[/offtopic]

От времето, когато започна тази дискусия, научих много по въпроса, най-вече от едни много добри лекции:
Modern Physics For Non-Scientists: Einstein's Relativity and the Quantum Revolution
24 лекции по 30 минути на английски разглеждане хем от научна гледна точка, хем разбираемо и за третокласник (стига да няма проблеми с английския) на изключително интересни теми като физиката преди времето на Айнщайн (Коперник Галилей, Нютон), Специалната теория на относителността (с нейните следствия като съкращаване на времепространството при движение, съответно Парадокса на близнаците, относителността на едновремеността (две събития могат да бъдат едновременни от една гледна точка, но не - от друга и дори в различни гледни точки да се случват в различен ред, как това не нарушава причинно-следствената връзка м/у събитията и цялата концепция за казуалност и т.н. е т.н.). На тези теми се започва абсолютно от нищото и по логичен път без допускания лектора буквално ни принуждава да му вярваме, просто е много добър :) По-нататък се говори за Общата теория на относителността, как според нея гравитацията не е някаква сила на взаимодействие м/у телата, а просто изкривяване на времепространството около материя и/или енергия, как последните две са еквивалентни и какво точно значи E=mc^2, което противно на всеобщата представа не е в основата на общата теория на относителността. Още не съм стигнал до там, но последните 5-6 лекции пък говорят за Квантовата физика. Разглеждат се и черни дупки и т.н.

Надявам се да съм разпалил любопитството ви, защото Айнщайн (и компания) предлагат едни много интересни и поне за мен логични обяснения на събитията и взаимовръзките в света около нас, макар и да ни се струва, че такова нещо като разтягане на времето напълно противоречи със здравия разум (и тази тема се разглежда - защо всъщност НЕ противоречи).

Дали наистина Теорията на относителността е напълно вярна - никой не знае, но ако не е - то поне е една много добра апроксимация на реалността и засега не е намерено нейно опровержение (както и абсолютно, признато от всички доказателство). Искрено препоръчвам на заинтересованите по тази тема да се запознаят с гореспоменатите лекции и/или друг материал по темата, защото има какво да се научи :)

П.С. Могат да се намерят в торентите на ArenaBG.

Профил ICQ

Аватар
Местоположение: In my den, staying in the corner Професия: Scientist Интереси: Technologies
Заглавие:
Публикувано на: 18 Сеп 2005 18:57

И аз съм на същото мнение за измеренията, но просто на който и да го обяснявам, не може да разбере.

"Най-необяснимото на света е, че той е напълно обясним."
Алберт Айнщайн

Профил ICQ Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 21 Сеп 2005 13:45

Хм, да ви обадя за 2 торента.
Time Travel 1
Time Travel 2

И двата филма са много добри и интересни. Приятно гледане! :)

No CNN or media now ...

Профил

Заглавие:
Публикувано на: 14 Яну 2007 01:18

vsichki vie govorite za razlichnite izmerenia... predstavete si obache singularity - tochka sys 0-evo izmerenie? vednyzh navliazyl otvyn event horizon-a na cherna dupka, koordinatite obuslaviashti radialna distancia i vreme ( r i t ) smeniat mestata si tyi kato se ogyva space-time continuuma... v takyf sluchai, zaradi ogromnata gravitacia, razstoianieto ot vas do centyra ( singularity ) neminuemo namaliava, no r e t, toest vie se dvizhite po liniata na vremeto koiato e nasochena kym singularity-to, a bydeshteto vi e tam... dori i da se opitate da izbiagate, kakfato i neveroiatna sila da prilozhite, teoretichno veche niama znachenie dali shte uspeete da prevyzmozgnete gravitaciata, tyi kato samoto vi bydeshte e nasocheno KYM singularity...

ako v normalnoto prostranstvo, liniata na vremeto e nasochena vyv vsichki vyzmozhni posoki, kydeto syshtestvuva space, togava otvyd horizon-a, celia space-time continuum e nasochen kym centyra na dupkata... niama drugo bydeshte osven tova vyv singularity...

vsichki znaem, che v nachaloto predi the Big Bang, Vselenata e bila singularity... znachi li tova che vyv vsiaka cherna dupka se krie edna potencialna nova Vselena?

Профил

Заглавие: Re: Как изглежда четириизмерния свят...
Публикувано на: 13 Фев 2009 01:34

Сега, както и да постъпва спрямо нас Бог, и ние се намираме в същото положение, както болният човек спрямо мене. Следователно, в края на краищата, и вие ще се намерите в същото противоречие. Това противоречие седи в обстоятелството, че ние търсим Бога някъде отвън, търсим Го в звездите, на небето, на слънцето, в човешката душа, в човешкото сърце и т. н. Не говорете така. Така може да се говори само на човешки език. Бог живее в човешкото сърце Че Бог не е толкова малък, че да се събере в едно човешко сърце При това, Той е толкова голям, че и в цялата вселена не може да се събере. Той не е никъде, а същевременно е навсякъде. Време и пространство – това са ограничени идеи. Времето и пространството са временни идеи, те не представят вечността. От нашето триизмерно пространство, вечността на триизмерния свят съставя една хилядна частица от четириизмерния свят. Кубът е тяло от триизмерното пространство, а за да се образува от границите на едно четириизмерно тяло, необходими са осем куба като нашия. Следователно, ако искате да преведете вечността на четириизмерния свят, трябва да вземете много кубове като нашия. Значи трябва да се преведе с кубическото увеличение на нашия триизмерен свят. /Трябва да се увеличи осем пъти/. Питам тогава: Какъв трябва да бъде четириизмерният човек? Ние сега измерваме човека в три направления: в дължина, широчина и дебелина. Какво трябва да бъде четвъртото му измерение? Това са неща неразбрани, философски, които не могат да се обяснят, нито да се разберат. За да се разбере това нещо, човек трябва да има още едно шесто чувство, с което да вижда нещата от четириизмерния свят. Тогава той ще види и тесеракта в геометрията, в новата геометрия. При това положение, при което днес се намира, той не може да го види. И да му се начертае, той пак не може да го види. Невидимите неща в света представят тела от съвсем друг свят, от четириизмерния свят най-малко. Бързите работи винаги остават невидими. - Петър Дънов

Профил

Аватар
В момента играе: На стражари и апаши. И покер.
Публикувано на: 13 Фев 2009 06:59

Кво ся го изплеска тука тоя хероинов наркоман? Какво отношение има с темата неговите опиатни брътвежи?

These words I write keep me from total madness.

How many of you people know you're REALLY alive ?!

Профил

Публикувано на: 13 Фев 2009 11:27

Аз по-рано имах статия във форума ми относно 4Д графиката. Ето това клипче беше включено вътре. Вижте го, показва наглед 4Д графика.

http://www.youtube.com/v/J-n-q7o8Z8I

Профил

Цар
Аватар
Публикувано на: 14 Фев 2009 16:48

Gore Baby Gore написа:
Сега си представи че си Алминатора(Затворен в стая без прозорци и врати). Трябва някак да излезеш от тази стая без да излизаш от нея в някоя от познатите посоки.

Чакаш да умреш.

QVOD
·EST·INFERIVS

Профил WWW

Аватар
В момента играе: Medieval 2: Total War
Публикувано на: 17 Фев 2009 00:29

Xavier написа:
Чакаш да умреш.

Да, така е, но

Gore Baby Gore написа:
Сега си представи че си Алминатора(Затворен в стая без прозорци и врати). Трябва някак да излезеш от тази стая без да излизаш от нея в някоя от познатите посоки.

Искаш да кажеш, че Алминатора ще "измисли" следващото/ите измерение/я !?

Това е просто болно on so many levels...

The jingle is complete

Fading gently,
Jingling through

Nothing else can jingle

Профил

Аватар
Публикувано на: 17 Фев 2009 04:28

Докато не изчетох и 7те страници не можех да повярвам, че темата съществува.
по темата
Не веднъж болния ми мозък е размишлявам върху това какво представлява 4-тото измерения. Много ще кажат времето, да ама т'ва ме притеснява защото ние като 3 измерни человеци имаме завиден контрол и власт в тези измерения можем да вървим напред и назад да скачаме и да клякаме абе общо взето човек откак светува пердаши накъде си иска. И сега намесвам друга тема искам само да я спомена без да се задълбочавам става въпрос за способностите на човешкия мозък и за това колко малка част от възможностите си човек ползва (казано най-просто). Теорията е следната:
1. човека претърпява еволюция (гледайте The Day The Earth Stood Still извънземното вика ние се променихме/еволюирахме/адаптирахме заш'ото слънцето ни умираше и немахме друг избор, тея неща се стават като опре ножа в кокала)
2. човека вече е 4 измерен бидейки такъв той вече може да щъка напред назад във времето (това е уловката ... нали е теория де)
3. човека има проблем - умира
4. КАКВО ще стане с един човек ако (ПРИМЕР: както си стоиш до тебе се появява твое генетично копие перфектно абсолютно и не баш копие шото това си ти от бъдещето, да та това друго твое аз е преживяло и усетило всичко, което ти си преживял (естествено) обаче това твое 4 измерно аз умира и за това се връща да пробва да се спаси обаче умира. Какво ще стане с настоящето аз. Ако човек има душа в този пример една и съща душа ще живее в един и същи свят по едно и също време макар и за секунди и като загине едната какво ще стане с другата.

очаквам критики мнения :)

You value power, ambition, and darkness. You love power at any cost and are a corrupting influence on those around you. At your best you are resourceful and unashamed. At your worst you are parasitic and amoral. Your symbol is a skull.

Профил

Curse of the Sands
Аватар
Публикувано на: 25 Фев 2009 20:55

Ако ми кажеш и гениалният замисъл на син фон да пишеш със сини букви екстра ще е .

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 25 Фев 2009 21:43

Van Zan написа:
Ако ми кажеш и гениалният замисъл на син фон да пишеш със сини букви екстра ще е .

Ако спреш да показваш във всеки твой изсран пост колко малоумен си, екстра ще е.

@Zerkiel
Пропускаш нещо :) Ако по някакъв начин успеем да докажем категорично, че четвъртото измерение е времето, човекът няма да "стане" четиризмерен :D Той и в момента хипотетично е. И винаги, всичко, хипотетично си е и ще бъде ;) Иначе тва с пътуването във времето го заеби, тва е толкова научна фантастика, че нема накъде :)

Профил

Цар
Аватар
Публикувано на: 26 Фев 2009 13:53

Warbringer написа:
Иначе тва с пътуването във времето го заеби, тва е толкова научна фантастика, че нема накъде :)

Все пак е уловка.

QVOD
·EST·INFERIVS

Профил WWW

Публикувано на: 26 Фев 2009 18:59

Не е много с темата но...
Преди по новините гледах за някъф експеримент дето ще имитира големия взрив. Нещо на частиците беше, не съм много запознат. Та какво ще стане като го направят, ще създадът нова вселена или някво миниатурно подобие?

Профил

Аватар
В момента играе: квото тръгва на лаптопа
Публикувано на: 26 Фев 2009 19:45

Ти в кой век живееш, бе? :lol: Дисте, преди романите на Жул Верн са били сай-фай, сега...е схващаш идеята. Не е невъзможно. :)

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 26 Фев 2009 23:31

Бате, чети по темата, после говори :lol: :lol:

Профил

Публикувано на: 01 Мар 2009 03:55

Тъй като съм явно от малкото тук дето блъскат висше по математика, да ви разясня малко как стоят нещата:

Науката не търси истини. Вярно, често си говорим за научни закони и принципи и факти и прочие, но тези закони, принципи и факти не са само по себе си онтологични, те не се отнасят до Абсолютната, статична Истина. Научните закони, принципи и факти се отнасят единствено и само до Бъдещето; Науката не търси Истината, а търси Пророчествена сила. Противно на всеобщо-приетата лексика, учените не се опитват да обяснят и докажат каква Е структурата на заобикалящия ни свят, а се опитват да отркият систематичен и точен метод за предсказване на бъдещето.

Най-простият научен въпрос звучи горе-долу така: "Имаме ситуация А с фактори x, y и z. От този момент в t часа до следващия момент t+1 часа, какво точно ще се случи?" Съответно всички научни закони, принципи и факти са условни: "При тази ситуация с тези фактори, ще се случи това и това."

От горното следва и ролята на експериментите в науката. Експериментите сравняват предсказанието с истинските факти. При съществена разлика между двете следва, че моделът (системата) не работят както трябва и съответно подлежат на модификаця. Та така се развиват, градят и преправят научните теории.

Следствие: твърдението "времето е четвъртото измерение" означава: "в тази или онази система за предсказване на бъдещето (или модел на света/вселената), наричаме четвъртото измерение време, където първите три измерения са пространствени и имаме някаква съществена разлика между време и пространство." Съответно от научна гледна точка въпросът дали времето е четвъртото измерение е еквивалентно на питането дали теорията с четвърто измерение времето предсказва бъдещето акуратно.

Бележка: В основата на научния подход към Пророчеството е идеята, че във вселената няма противоречия, тоест, че ако един експеримент се повтори със същите фактори, той би трябвало да даде същия резултат. Иначе казано, ако едно пророчество е вярно в една ситуация веднъж, то в същата ситуация то винаги ще е вярно (тука малко сложнотии с времепространствената позиция наизлизат, с които не ми се занимава в момента)

Та горното е наука. От тук нататък навлизам в математиката на нещата (която е от значение, защото цялата съвременна наука е изразена через математическа [което не означава, че на математиката основната й функция е да описва модели на света; напротив, математиката е продуктът на човешкия ум, най-близък до вселенската Истина, но това е друга дискусия]). За съжаление, не съм физик, плюс съм първи курс (въпреки че почти знам необходимото количество чиста математика да карам докторска степен), та ще кажа съвсем малко тук.

Обичайния модел на пространството е R^3, тоест тройки от реални числа (x,y,z), където x,y,z са дължина, ширина, дълбочина. Три-измерната дистанция се мери через теоремата на Питагор: x^2+y^2+z^2=d^2, където d e дистанцията.

Модел на времепространството са четворки от реални числа (x,y,z,t). Времепространствената дистанция обаче се мери через x^2+y^2+z^2-c^2t^2=d^2, където c е скоростта на светлината. Забелжете, че времето се изважда от цялото нещо. Съотвтено моделът е R^3 x I, където I са имагинерните числа, умножени по скоростта на свелината. (имагинерни числа са кратни на корен от -1, тоест i, тоест са под формата it. От там и питагор дава x^2+y^2+z^2+(it)^2=x^2+y^2+z^2-t^2.

Обичайните исометрии (трансформации които не променят дистанцията) в пространството са транслации, ротации и отражения през равнини. Във времепространството, имаме трансформации на Лоренц, от които следва относителността на времето. Тоест, при преминаване от една точка в друга във времепространството и през пространствено измерение и през времеизмерението(тоест при преместване на наблюдател на движещ се обект), времето се разтяга и съответно от едната гледна точка обектът се движи по-бавно от колкото от другата, тоест, часовник в едната точка измерва по-бавно от часовник в друга точка.

Нещо такова, нещата съм ги чел по wikipedia-та и не съм ги учил формално, така че не схващам много повече от това, пък и това не схващам на 100%. Плюс съм математик, а не физик.

Сори за ужасяващия ми стил, не съм говорил/писал български от много време.

EDIT: Сложнотии:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lorentz_transformation
http://en.wikipedia.org/wiki/Spacetime
http://en.wikipedia.org/wiki/Minkowski_space

Профил

Аватар
Публикувано на: 01 Мар 2009 13:20

Daranharuk написа:
Warbringer написа:
Иначе тва с пътуването във времето го заеби, тва е толкова научна фантастика, че нема накъде :)

Все пак е уловка.

Самото време е уловка :D

ANTI ANTIFA

Профил WWW

Цар
Аватар
Публикувано на: 01 Мар 2009 15:49

I_Hate_Noise написа:
Daranharuk написа:
Все пак е уловка.

Самото време е уловка :D

Да де, нали и аз това казвам. :lol:

QVOD
·EST·INFERIVS

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 01 Мар 2009 23:37

Не съм чел темата по-назад, не знам за какво си говорите даже :lol:

ANTI ANTIFA

Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com