Заглавие: Re: Книгата е прозорец към света ! Публикувано на: 14 Яну 2009 15:01
Lex Luthor, изгледах филма. Оказа се, че е адаптирана само първа част на книгата и ще има още един филм.
1. Копието в Маймунда е калпаво...става криво-лява ама си е шит. 2. Карали са близко до книгата и според мен са адаптирали най-подходящите моменти. 3. Какво не ми хареса: - главният герой е гей. Прекалено много се хили. То е вярно, че и в книгата се хили, защото нищо не разбира, но бързо-бързо му изтриват усмивката. - главната героиня е абсолютна краварка и почти не може да играе. Всеки диалог с нея е безумно губене на екпанно време. Може би това е представата на авторите за робантика, но според мен са се издънили. - филмът е някък неравномерен и на места несвързан - играта е неравномерна: ту играят нормално, ту преиграват, а на моменти направо играят лошо. Много непрофесионално. Прави много лошо впечатление. Хваща ме яд, защото добрите сцени се неутрализират от лошите. - ефектите са неравномерни: има сцени с пипнати елементи има и сцени с тотално скапани ефхекти. При това физическите ефекти правят по-добро впечатление от CGI-а. - има едно две събития, които така са ги орязали (в полза на по-дълги и безсмислени разговори с Рада, които дори ги няма в книгата), че трябва да си чел книгата, за да разбереш ситуацията. - вкарани са няколко сцени директно взети от други филми, като Blade Runner, Starship Troopеrs, The Fifth Element, Бразилия и пр. sci-fi филми със запомняща се визия. Не виждам защо са го направили. Можело е тези сцени да изглеждат по друг, по-оригинален начин, без това да им струва допълнителни пари. За мен е необяснимо защо нарочно са гонили прилика с тези загалвия. Имаше и една сцена, която все едно беше взета от китайски кун-фу екшън. - забелязват се несъответстващи технологични елементи - въпреки напредналите технологии, уличните телефони се захранват с динамо. - в контраст на mag-lev влакавете в града, извънградските линии се обслужват от с парни локомотиви (не че не е възможно на теория, но някък на филм не изглежда добре) - "главанаците" са реализирани адски мизерно. 4. Какво ми хареса: - декорите са мащабни и добре направени (със съвсем малки изключения) - добре измислени и изпълнени детайли - като ръчни часовници за местното "саракшско" време, телевизионни предавания, пропаганда, лозунги и пр. - избраните за адаптация части от книгата са подходящи. - актьорите изпълняващи ролите на Гаал, ротмистър Чачу, Генерала, Прокурора (не го харесвам в 1-2 сецени) и Странника са много подходящи. (Техен контрапункт са Рада, Зеф, Вепъра и Одри...всъщност Зеф и Вепъра можеха да са и поносими, ако не преиграваха толкова, но Рада и Одри са неспасяеми...) 5. Обобщение - филмът не е боклук, но дразни с това колко по-хубав можеше да е, при това за същите пари. Препоръчвам 100 пъти книгата пред филма - хем има повече екшън, хем има повече смисъл и филосифски наблюдения.
___________________________________ Stop the bats! Stop the bats! Make them go and not come back!
|