Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта

В момента четете ли нещо ?

Да , имам тука една книга    72%  72%  [ 34 ]
 Не , не ми и трябва блъскам си главата само в форума    17%  17%  [ 8 ]
 Мисля да почвам да чета    11%  11%  [ 5 ]
Общо гласове : 47
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re: Книгата е прозорец към света !
Публикувано на: 05 Яну 2009 13:46

Der Meister, ти сам си отговори - игри се правят от 30 години, а книги се пишат от стотици години. Колко голяма част от всички книги, които са издавани мислиш, че ще се запазят. Не си ли съгласен, че тези, които са се запазили, са една много нищожна част от всички книги? И какво, няма ли игри, които са поне толкова велики, колкото някои от запазилите се книги?
Художествените книги плюс игрите ако е сто процента няма да има 10% за игрите, а най-много един процент. И никъде не съм написал "има повече добри игри, отколкото повече добри книги". Това е абсурдно. Има игри, които са толкова добри, че да се наредят на едно ниво със шедьоврите в литературата. Тези книги са адски много, но са една нищожна част от всички произведения.

That have never yet kissed a girl.
But give me a ramblin' rover,
Fae Orkney down to Dover.
We will roam the country over
And together we'll face the world.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 05 Яну 2009 13:59

Цитат:
Не си ли съгласен, че тези, които са се запазили, са една много нищожна част от всички книги?

Съгласен съм, но пак са значително повече от игрите.
Цитат:
И какво, няма ли игри, които са поне толкова велики, колкото някои от запазилите се книги?

Има и го казах в предния пост даже.
Цитат:
И никъде не съм написал "има повече добри игри, отколкото повече добри книги"

Да но написа "има игри, които съдържат стотици пъти повече изкуство и замисъл в себе си от повечето книги", което е еквивалентно. Както казах щях да се съглася ако беше заменил "повечето" с "някои". Общо взето нямаше да тръгна така да издребнявам ако ти не беше почнал пръв с това, че част от книгите не били художествени и в тях нямало изкуство, но също се брояли за книги и т.н., което е доста тъпо.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 05 Яну 2009 14:22

Игрите, както и книгите, сами по себе си не са изкуство. Ако в дефиницията ти за игри се включват Super Mario Bros, Pаng и Bejeweled то в дефиницията ти за книги би трябвало да се включват Учебник по История за 6ти клас, Детска енциклопедия за животните и Как да се научим да свирим на китара за 30 дни.

Колкото до еквивалентността - не съм съгласен. "Повечето" значи "по-голямата част от", "мнозинството от", "голям дял от" и т.н., вярвам, че можеш да си съчиниш доста синонимни изрази на фразите. "Някои" значи точно обратното - "по-малката част от". Ако приемем, че една игра е толкова добра, колкото една книга bestseller, това не значи ли, че тя е по-добра от всички книги, които не са такива? Те пък са по-голямата част от книгите, защото иначе всяка една книга щеше да е от най-добрите, и по този начин се губи значението на "най" пред "добър".

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 05 Яну 2009 14:42

Цитат:
Игрите, както и книгите, сами по себе си не са изкуство. Ако в дефиницията ти за игри се включват Super Mario Bros, Pаng и Bejeweled то в дефиницията ти за книги би трябвало да се включват Учебник по История за 6ти клас, Детска енциклопедия за животните и Как да се научим да свирим на китара за 30 дни.

Е да ама е различно. Игри без история почти няма докато нехудожествени книги има доста. А щом една игра има история значи би трябвало да може да се сравнява с художествена книга. Смисъл тия игри дето са без история - тетрис солитаире и т.н. са по-малко от тия с история докато при книгите не е така. Абе общо взето тъпо е сравнението. Изобщо не трябваше да се включват нехудожествени книги и игри без история в спора.
Цитат:
Колкото до еквивалентността - не съм съгласен. "Повечето" значи "по-голямата част от", "мнозинството от", "голям дял от" и т.н., вярвам, че можеш да си съчиниш доста синонимни изрази на фразите. "Някои" значи точно обратното - "по-малката част от". Ако приемем, че една игра е толкова добра, колкото една книга bestseller, това не значи ли, че тя е по-добра от всички книги, които не са такива? Те пък са по-голямата част от книгите, защото иначе всяка една книга щеше да е от най-добрите, и по този начин се губи значението на "най" пред "добър".

Тука май си прав не знам обърках се вече. Ако си имал предвид примерно, че една или няколко игри са по-добри от по-голямата част от книгите, но същевременно добрите книги да са повече от добрите игри поради, това че са повече си прав да различно е. Както и да явно не съм те разбрал правилно какво имаш предвид. Нещо много неясно се изказваш. Да беше казал "Някои игри имат повече художествена стойност от някои книги" - просто и ясно без да става дума за справочници, тетриси и т.н.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 05 Яну 2009 15:00

Въобще не засягам бройката. Просто казвам, че има игри, които са по-добри като изкуство и идеи от по-голямата част от книгите.

Иначе щом нещо има история, не смятам, че то задължително е изкуство. В творческия форум ще се намерят много примери за това. Все пак това е друга тема.

Както и да е, причината да посоча всички книги(без значение дали са художествени или не) като примери за сравнението се крие и в първия пост на темата и най-вече в изречението "Тази тема я публикувам с цел да разбера до каква степен някой от форума чете нещо дори да е учебник." Това, че четеш някаква книга, не значи задължително, че имаш някаква полза от нея. Четенето на книги може да бъде дори по-безсмислено от играенето на игри в някои случаи.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 05 Яну 2009 15:12

2 круши парвят 1 ябълка и полувина...защото харесвам повече ябълките от крушите.

Star Craft 2 обезсмисля всичко написано от Шекспир и Байрон взети заедно.
(Да бъдеш с +2 heal щит или +2 leach меч, това е въпросът!)

Муахахаха...

Warbringer
Цитат:
иначе за Толкин съм съгласен - пълен неудачник.

По-софистицирано мнение не съм срещал никъде!
Дори най-върлите му литературни противници сигурно не са стигали до такива дълбини на филисофската критична мисъл. Дерзай, ти си уникат!

Профил

Аватар
Публикувано на: 05 Яну 2009 15:18

Цитат:
Както и да е, причината да посоча всички книги(без значение дали са художествени или не) като примери за сравнението се крие и в първия пост на темата и най-вече в изречението "Тази тема я публикувам с цел да разбера до каква степен някой от форума чете нещо дори да е учебник." Това, че четеш някаква книга, не значи задължително, че имаш някаква полза от нея. Четенето на книги може да бъде дори по-безсмислено от играенето на игри в някои случаи.

Е за какво включваш и нехудожествени книги? Точно от тях има по-голяма полза. Защото художествените книги се четат за удоволствеие докато един справочник примерно ще ти свърши работа, от един учебник ще научиш нови неща=>почти винаги има полза от тях. Ако си искал да обориш първия пост не трябваше изобщо да ги включваш.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 05 Яну 2009 15:30

One Vision написа:
Der Meister, преди да ни тормозиш с умствените си изригвания, които и сам не можеш да обясниш, научи се да четеш като хората:
Sonny Grimm написа:
най-малкото има игри, които съдържат стотици пъти повече изкуство и замисъл в себе си от повечето книги.

Това е, което Sonny Grimm казва. Има игри - не всички игри, не повечето игри, дори не голяма част от игрите - а просто има такива! Да не говорим, че аргументите ти са елементарни:

В общия случай една качествена игра изисква доста голям екип от невероятно талантливи професионалисти и милиони долари бюджет. В общия случай една качествена книга изисква един талантлив писател и компютър за 300 лева. Така че всякакви количествени сравнения, които изтъкваш, са просто неуместни, да не кажа глупави.

Добре вече казах, че съм се объркал. Не е нужно да го изтъкваш. Иначе ако ще и милиарди долари бюджет да изисква една игра това не означава, че няма по-добри книги нея. А количествените сравнения тръгнах да ги правя поради това, че Sonny Grimm тръгна да говори за справочници, диетологии и т.н., които също се брояли за книги. Иначе и аз съм съгласен с теб и Sonny Grimm, че има игри, които наистина могат да се наредят до шедьоврите в литературата просто не го бях разбрал правилно.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 05 Яну 2009 15:32

Der Meister, книги като "Как да бъдем уверени в себе си" или "Справочник на пистолетите през 20ти век" не мисля, че биха ти донесли кой знае какво полезно знание, въпреки че може да са доста интересни.

AlShu, докато StarCraft 2 би искала някаква мисъл и би имала история, за която трябва да се мисли за да бъде разбрана, има розови романи, които подтикват единствено към това, да отидеш и да си биеш една чикия в тоалетната.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 05 Яну 2009 15:46

Sonny Grimm написа:
Der Meister, книги като "Как да бъдем уверени в себе си" или "Справочник на пистолетите през 20ти век" не мисля, че биха ти донесли кой знае какво полезно знание, въпреки че може да са доста интересни.

Еми що? Ако наистина не си уверен в себе или се занимаваш с пистолети и примерно трябва да правиш някакъв доклад за тях защо да не са полезни? Сега вярно е, че има много измислени такива книги, но принципно научната литература е по-полезна от художествената каквото и да ми говориш.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 05 Яну 2009 16:12

Специализираната литература е предназначена да бъде полезна на много малка част от хората. Обикновено ако човек иска да научи нещо си взима учебник по дадената тема или се записва на някакъв курс. При останалите хора специализираната литература, и точно тази, която визирам - справочници, книги с напътствия, каталози, са като Discovery Channel - гледаш, викаш "ооооо" и скоро забравяш. Те са по-скоро псевдо специализирана литература, отколкото специализирана. Естествено от тях може да се започне, но като ти стане интересно ще трябва да си купиш нещо по-сериозно.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 05 Яну 2009 16:18

спецялизираните книги са почти безсмислени понеже има интернет и може да цъкаш в уикито примерно. Игрите нямат нищо общо с книгите. Да натискаш скок и удар няма нищо общо кои е тоя тъпак дето ги сравнява.

Профил

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 05 Яну 2009 16:39

Dumbaldor написа:
Я като се заформи тема да попитам за някоя яка книга. Може да е фентази, макар че след властелина едва ли нещо ще ми допадне. Просто е най-великата. Все едно след WarCraft да седнеш да играеш някой негов клонинг. Иначе си падам по нещо мистериозно. Да няма блудкави любовни работи. Може да е нещо със супер як и неочакван край. Научна фантастика не. По-скоро нещо в сегашно време ама да се разправя за нещо което ни е непознато. Пример - подводна лаборатория, древна яма която се разучава с модерна техника. Май мн изписах :D.

Щях да кажа Зовът на Ктулу, но Disturbed ме е изпреварил :)
Дори да не успееш да си го намериш, всеки разказ или роман на Лъвкрафт ще свърши работа - този човек няма слабо. За това колко уникално добър е и как никой не може да му стъпи на пръста в писането на хорър няма изобщо да отварям дума.

Друго - вече някой спомена "Балада за Огън и Лед" (което на български е преведено Песен за Огън и Лед). Задължително, ако мислиш да четеш малко по-сериозно фентъзи, различно от Фийст, Салваторе, Паолини (о, гнус!), Едингс, Брукс и разните там други "класици". http://www.bard.bg/categories/?cid=42

Аз лично бих препоръчал и Колелото на Времето на Робърт Джордан, но за него се изисква много специална нагласа - книгите са 12 (с прелюдията), като след първите шест брутално яки тома следва една дълга, развлачена и адски мудна боза. Която обаче ще "изгълташ" в името на фенщината си към първите книги (ако ги прочетеш, разбира се). http://www.bard.bg/categories/?cid=41

Още друго - Малазанската книга на Мъртвите на Стивън Ериксън е също сред по-сериозните фентъзита. Нещо уникално е, препоръчвам да потърсиш малко информация за нея - определено си заслужава. http://www.bard.bg/categories/?cid=87

Извън многотомните-супер-епични поредици, мога с ръка на сърцето да препоръчам:
Патрулите на Сергей Лукяненко. Водят се ърбън фентъзи, което в превод значи - Хари Потър style. Но много по-зряло и по-интересно, което комбинирано с таланта на Лукяненко го прави най-продаваният руски фантаст в момента. http://www.infodar.com/series.php?serie=%CF%E0%F2%F0%F3%EB%E8%F2%E5&

Вещерът на Анджей Сапковски. Има два излезли сборника с разкази за вещера Гералт, а предстои да бъдат издадени и пълнокръвните романи. Да, това е същия оня Гералт от компютърната игра (тя е правена по книгите, така че тука няма истории от типа на ВарКрафт). http://www.infodar.com/show_book.php?ISBN=978-954-761-311-9&

И като за финал - едно много особено фентъзи бижу, носител на сума ти награди - Джонатан Стрейндж и Мистър Норел - тази книга размазва с атмосфера и стил, като, макар и леко "безисториина", е истинска наслада за четене. Нея я препоръчвам най-силно и се надявам, че ще хвърлиш един поглед на това ревю, най-малкото за обща култура.

И така... Има много по-силни фентъзита от Властелинът на Пръстените (а аз съм абсолютен Толкин фен, така че това би трябвало да значи нещо...).
Няма да се намесвам в спора колко точно е (не)велик Толин, защото това си опира и до личен вкус и критерии. На мен ми харесва - на който не му, здраве да е, има достатъчно други добри автори.

Малко се поувлякох, но давам гаранция, че която и от изброените книги да си вземеш, трудно ще останеш разочарован :)

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Аватар
В момента играе: Dragon Age: Origins
Публикувано на: 05 Яну 2009 18:42

Dumbaldor написа:
Я като се заформи тема да попитам за някоя яка книга. Може да е фентази, макар че след властелина едва ли нещо ще ми допадне. Просто е най-великата. Все едно след WarCraft да седнеш да играеш някой негов клонинг. Иначе си падам по нещо мистериозно. Да няма блудкави любовни работи. Може да е нещо със супер як и неочакван край. Научна фантастика не. По-скоро нещо в сегашно време ама да се разправя за нещо което ни е непознато. Пример - подводна лаборатория, древна яма която се разучава с модерна техника. Май мн изписах :D.

Ами като си фен на Властелина, можеш да прочетеш една поредица от книги на Ник Перумов - 5 или 6 доста дебели книги, които се водят като продължение. Обаче са малко сложни и е едва ли не задължително да си прочел "Силмарилион". За други, мога да ти препоръчам двата тома "Диамантен меч, Дървен меч" и "Гибелта на Боговете" пак от Ник Перумов, като "Гибелта на Боговете" е призната за най-добрата му книга. Ако имаш желязна памет можеш да почнеш поредицата "Колелото на времето" от Робърт Джордан - 12 дебели тома! ( аз самият се отказах след шеста част). Други книги... Ако искаш почни поредиците "Войната на студенокръвните" и Сагата за войната на разлома на Фийст. Ммм.. Трилогията за Старото Кралство на Гарт Никс, въпреки че не са нищо особено. Джурасик парк, ако още не си чел книгата, почвай!
Това е от мене

Профил

Аватар
Публикувано на: 05 Яну 2009 18:47

донеси ми главата на принца е яко фентъзи

Профил

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 05 Яну 2009 19:04

Реално погледнато Гарт Никс е лайно. Не може да пише, а книгите му не си заслужават вниманието и заради автори като него, фентъзи жанрът се определя от мнозина като "някакви детски лигни".
Перумов пък, оставяйки настрана непростимата дързост, която си е позволил, за да напише продължение на Властелинът, е откровено по-голямо лайно дори и от Никс (съответно не искам и да си помислям за това т.нар. "продължение").
За Гибелта на боговете съм се изказвал вече, та ще се самоцитирам:
Цитат:
Твърдо не. Спести си гаврата с добрия вкус.
Как да ти кажа, книгата е като хек'ен'слеш РПГ, но без РПГ частта.
Признавам, отначало започва много интересно, напомня като атмосфера на Властелина, но след това мазалото е ПЪЛНО.
Главният герой - Хедин Тъмният, като го видиш колко е тъмен, направо ще се почувстваш бед ес. На корицата отзад пише, че най-накрая се е появила книга с лош главен герой - не се хващай. Гералт от Ривия (Вещерът) е много по-зъл и коварен от споменатия Хедин. Какво се оказва? Ми, главният всъщност е малко невинно пиленце, борещо се срещу новите богове, 'щото не му харесва кофти управлението на света.
Книгата е само бой, бой, бой, бой и пак бой. Малко свалки с една готина магьосничка и пак бой. Пътуване из различните крайща на вселената и пак бой. Освобождаване на Истинския Мрачен Владетел и пак БОЙ. Този Мрачен Владетел (забра'их му името, виж колко ме е впечатлил само) би се рапискал панически ако ме види. Понеже дори аз съм твърде лош за него. Изобщо - имаш бой между някакви набедени за Мрачни Магьосници дядки VS. Новите Богове и орденът на Белите магьосници.
БОЙ, КОПЕЛЕ!

Пак повтарям - правилният руски автор е Лукяненко, другото може да бъде пропуснато с чиста съвест.
Фийст наистина е приятен, но си остава за деца, в най-добрия случай - тийнейджъри.
Не знам защо, но бях останал с впечатлението, че Dumbaldor ще иска нещо сериозно за четене. Извинявам се, ако съм засегнал по някакъв начин drakon20, все пак това си е моето лично мнение.

П.С. Повечето книги на Пратчет също са страхотна оферта! Особено че на фона на сегашното поскъпване на книгите, те си остават по седем лева.

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Аватар
В момента играе: Рефреш на PCM форума (epik high score!)
Публикувано на: 05 Яну 2009 19:39

Моридин написа:
Аз лично бих препоръчал и Колелото на Времето на Робърт Джордан, но за него се изисква много специална нагласа - книгите са 12 (с прелюдията), като след първите шест брутално яки тома следва една дълга, развлачена и адски мудна боза. Която обаче ще "изгълташ" в името на фенщината си към първите книги (ако ги прочетеш, разбира се). http://www.bard.bg/categories/?cid=41

А това колко е злеееее :X Едвам му прочетох първият том, беше ми отвратително. Подчертавам, мое си мнение, не казвам че не струва, казвам че бих предпочел да си бия главата в стената, отколкото да прочета друите 11 книги :shock: Стил - отврат, а героите просто ме съсипваха с неадекватността си :? Me is happy little troll, wohoo :D

Затова казвам ПРАТЧЕТ и спирам да давам съвети. Мисля, че това стига за цял живот ^.^

А авторът не темата не си заслужава да го коментирам ^.^

ПП
Чета Star Wars книжки, които съм си ги качил на телефона и си ги чета оттам чрез някаква джава програмка. Take that, you bunch of tree-hugging hippies! Me is protecting the forests and stuff :P

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 05 Яну 2009 20:36

Абе фентъзи. Я четете книги на Виктор Пелевин хем неса фентази хем са по луди.

Профил

Аватар
В момента играе: На стражари и апаши. И покер.
Публикувано на: 05 Яну 2009 21:42

AlShu написа:
По-софистицирано мнение не съм срещал никъде!
Дори най-върлите му литературни противници сигурно не са стигали до такива дълбини на филисофската критична мисъл. Дерзай, ти си уникат!

Не бих седнал да занимавам четящите поста ми с причините да не харесвам Толкин ;) Както се казва "Всеки с вкуса си! Казало кучето и си облизало ташаците", по същия начин намирам Толкин за безкрайно скучен и инфлантилен. Както и 98% от фентъзито като цяло :)

Иначе на Дъмбълфор бих му препоръчал да прочете "Илион" и "Олимп" на Симънс. Макар че каза, че не харесва фантастика, книгите са много епик и много увлекателни.

@Sonny Grimm
Тва за пистолетите и самочувствието беше много глупаво изказване. Питаш какво знание ти носят? Ами за пистолетите и за самочувствието. Такова. Може би не е практично да го знаеш и няма да потрябва някъде, съгласен съм. Но ако са ти хоби пистолетите или ако си безхарактерна гнида, ще ти свършат добра работа. И ще ти донесе удоволствие да обогатиш общата си култура. Теб като не те боли, много ясно, че ще ги мислиш за боклук :) Аз като не се интересувам от металургия , и на мен някоя книга за тоя занаят ще ми е тъпа. Както дядо ми веднъж каза "Няма лоша книга, има незаинтересован читател".

@One Vision
Разни хора - разни идеали. ;)

These words I write keep me from total madness.

How many of you people know you're REALLY alive ?!

Профил

Аватар
Публикувано на: 05 Яну 2009 22:34

А бе, Дист, спри да се правиш на тъпо парче. Какво му е тъпо на изказването? Ти четеш ли въобще? "не мисля, че биха ти донесли кой знае какво полезно знание, въпреки че може да са доста интересни" не е ли със същото значение като "Може би не е практично да го знаеш и няма да потрябва някъде, съгласен съм. Но ако са ти хоби пистолетите или ако си безхарактерна гнида, ще ти свършат добра работа. И ще ти донесе удоволствие да обогатиш общата си култура"? Къде си видял да пиша, че ги смятам за боклук?

Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене: