Дееба. x "n пъти по-голямо от" y означава, че x е n пъти големината на y. Само че отрицателните числа нямат същата бройна идея за големина като положителните числа, тоест големината на едно отрицателно число се мери различно. В смисъл: естествените числа се ползват за да се броят работи(една овца, две овце, три овце...), отрицателните числа обаче се ползват за изразяване на дългове(дължиш една овца, дължиш две овце, дължиш три овце...). Съответно, числото, което е два пъти по-голямо от -4 ще изразява дълг два пъти по-голям от 4 овце, съответно 8 овце, съответно отговора е -8. (Големината по цялата числова ос се мери като дистанция от 0. Естествените числа се мерят отдясно наляво, отрицателните - отляво надясно)Това е много интересен въпрос. 8 със сигурност не е, защото то би трябвало да е два пъти по-голямо от +4, а не от -4. Логиката сочи, че числото трябва да е -8, защото два пъти означава *2 т.е. -4*2=-8. Но пък щом самия въпрос е кое число е два пъти по-голямо няма как отговора да е по-малко число от даденото. Другия вариант е да е -2. Защото -2*2=-4=>-4 е два пъти по-голямо от -2. Това на пръв поглед изглежда елементарен въпрос, но май е някакъв парадокс в математиката. Наистина не се бях замислял. То същата работа ще стане и ако питат примерно кое число е два пъти по-малко от -4. Някой ако се сеща за други такива парадоски да пише, че е интересно.
Иначе, -2 да е 2 пъти по-голямо от -4 няма смислена интерпретация, защото се губи идеята за големина: ако приемем, че -2 е 2 пъти по-голямо от -4, то се губи... distributive law(мамка му, от три години не съм писал математика на български). Пример: 6 е два пъти по-голямо от 3, но ако -2 е 2 пъти по-голямо от -4, то ние бихме очаквали че (6-2) е 2 пъти по-голямо от (3-4), което просто не е вярно, защото по предишната логика 3 не е 2 пъти по-голямо от -1.
Дееба, не съм писал на Български от години; простете ужасния ми словоред и синтаксис.