Бе може би няма смисъл тука изобщо да го поствам това, ама ще го направя па кво ще да става
Jedi Mind Tricks - The Psycho Social Chemical Biological and Electromagnetic Manipulation of Human Consciousness
Година : 1997
Лейбъл : Superegular ( независим лейбъл, създаден от групата )
Студио : The Onesoul Bedroom ( действително си говорим за спалня )
Стил : Seek-the-truth Rap ( аз си измислих този термин, предвид впечатленията ми )
1.Intro
2.The Winds of War
3.Chinese Water Torture ( feat. Breath of Judah from The Lost Children of Babylon )
4.The Three Immortals ( feat. Breath of Judah and Apathy the Alien Tongue )
5.Neva Antiquated
6.Omnicron ( feat. Apathy the Alien Tongue )
7.As it was in the beginning ( feat. The Lost Children of Babylon )
8.Books of Blood : The Coming of Tan ( feat. El Eloh from The Lost Children of Babylon )
9.Incanatrix
10.The Immaculate Conception
11.The Apostle's Creed ( feat. Apathy the Alien Tongue and Yan the Phenomenon )
12.I Who Have Nothing
Код за потвърждение: Избери целия код
Много неща се случваха на ъндърграунд хип-хоп сцената през 1997. Културата роди интернационално независимо движение от изпълнители и продуценти които бяха отдадени на нещо различно : да избутат хип-хопа до непознати граници. Това изглеждаше като нормален ответен удар на насоката която беше предпочитана от повечето рап артисти по онова време. Нарастваше бунтовническа "назад към основите" фракция, съставена от хлапета израснали като фенове на хип-хопа които се бяха научили да продуцират, произвеждат, промотират и разпространяват тяхната музика по техни собствени правила. В същото време сговорна независима мрежа на подрепата започна да се намесва чрез ъндърграунд радио програми, микстейпове, вечери със "свободен микрофон" по клубовете и разбира се по уличните ъгли. Изпълнителите осъзнаха, че могат да контролират всеки аспект от тяхното изкуство и така и направиха. От тази плодородна сцена дойде дуото Stoupe The Enemy of Mankind и Ikon The Verbal Hologram, известни като Jedi Mind Tricks.
The Psycho Social LP беше първата бомба на JMT върху обществото и беше кулминацията на години планиране и изчакване. Те дадоха много голяма част от себе си, за да направят този албум. От дългите часове прекарани в малката, задушна спалня служила като студиото на Stoupe, до създаването на визуалните аспекти, бденето върху целия производствен процес - всеки аспект от създаването беше контролиран от Stoupe и Ikon.
Макар в кратък времеви период, този албум е пример за отношението и естетиката в онези години. Всеки гост изпълнител е някой свързан със Stoupe и Ikon по някакъв начин : приятелите от квартала The Lost Children of Babylon бяха улични поети които рапираха анонимно с години. А за самата музика - тя е мрачна. Сложните рими на младите МС-та представят тяхното търсене на знание и просветление, а инструменталите на Stoupe кънтят от ярост и обреченост. Самото заглавие подсказва на слушателите, че са попаднали на нещо необикновенно. Тези които го чуха в тези първи няколко дни след завършването му бяха пленени и вцепенени на различни нива. Хвалбите на критиката бяха единодушни и дълбоки. После изявите на живо, което помогна увеличаването на репутацията им до нечувани размери. Мини-турнетата, организирани за да помогнат на албума, станаха легендарни, оставяйки следи от счупени микрофони и преклонени глави, нагоре и надолу по Източния Бряг. И докато мълвата се разпространяваше, нови съюзи бяха сформирани с други подобно мислещи изпълнители, позволяващи колаборации, приятелства и естествено повече от тази музика.
Steven DiLodovico, приятел и почитател
Сега е времето да споделя и своето мнение - мога да разделя периода в който слушам сериозно хип-хоп на две, преди и след като чух Psycho Social LP за пръв път. Това е един от тези албуми които има навика да пленява в своята философия и да променя вкуса на слушателя. Истината е че цялостната ми представа за харесвания от мен хип-хоп в момента се гради главно върху този албум - инструменталите на Stoupe тук за мен са перфектните инструментали, а цялостния флоу на Вини ( Ikon ) и останалите ги допълва за да се получи уникалната песен. Тук слабо парче не може да кажа че има, като различните фенове на групата имат различно малко по-любимо из дванадесетте. Моето е Books of Blood - това лично за мен е плод на чиста гениалност, който трудно може да бъде сравнен по вид с нещо друго ( освен може би с останалите парчета от албума

).
Притежавам оригинално копие на преиздадената версия на албума от 2003 ( която е на СиДи ). Следващата ми покупка ще е една от плочите или касетките издадени през 1997. Притежавам на винил и предхождащото албума Amber Probe EP, което е издадено през 1996 в много малък тираж и е изключително рядко като цяло.
Преиздадената версия на албума която аз притежавам включва 6 нови парчета :
13.Communion : The Crop Circle Thesis ( 1996 )
14.Onetwothree ( 1995 )
15.Souls from the streets ( 1994 )
16.Last Straw (onesoul remix) ( 1994 )
17.Tug of War ( 1993 )
18.Get this Low ( 1993 )
Интересни са с това че показват творческата история на албума и немутиралия глас на Вини Паз
В преизданието също така песента Neva Antiquated е заменена с различен свой вариант ( Dark Jedi Mix )
Amber Probe EP вклюва и двете версии на Neva Antiquated + инструменталите им , Communion : The Crop Circle Thesis и Books Of Blood - Coming of Tan ( и ест. мога да се похваля че имам една от любимите си песни в първото и издание на винил

)