Ето, няколко японски анимации (т.е. това, което обикновено хората имат в предвид, когато използват термина
аниме), които бих препоръчал:
Обърнете внимание, много често аниме заглавията не са чисто сай-фаи и чисто фентъзи, а могат да съдържат елементи от едното и другото.
Екшън:
Black Lagoon - пиратски екшън...с тази разлика, че става дума за съвременни пирати и контрабандисти, които се стрелят със съвременни и съвсем реалистично изглеждащи оръжия. В него ще намерите доста черен хумор и на места качествена драма (последните епизоди от втори сезон - описват сблъсък между руската мафия и якудза насред днешно Токио...просто нямат равни...) Определно хитът на 2006.
Екшън-Фантастика:
Apple Seed - доволно елементарен сюжет, но с разбиващи 3Д екшънсцени.
Blue Submarine №6 - пата-кюта с подводници в антиутопично бъдеще, където човекът е изчезващ вид.
Cowboy Bebop и Cowboy Bebop The Movie - според мен най-великата аниме поредица на всички времена. Сюжетът е адски разнообразен, анимацията - перфектна, дизайнът и музиката - стилни. Мисля че трудно ще намерите аниме с по-разнообразен, н аместа забавен, на места тъжен и дълбок сюжет.
Darker Than Black
Dead Leaves - такава изродщина не сте гледали - цинична и оригинална пародия на легендата за Бони и Клайд. Всичко в това аниме е гротескно, карикатурно и свръх експонирано. Авторите просто са си правили кафа, да вземат стандартни затворнически, бандитски и шпионски клишета и да ги развият и мутират в най-шантави форми.
Final Fantasy VII Advent Children - плосък сюжет, безумно красиви 3Д екшънсцени.
Full Metal Panic, Full Metal Panic Fumoffu и Full Metal Panic The Second Raid - един от най-добрите мека екшънни и в същото време една от най-добрите училищни романтични-комедий. Венните екшън сцени са предадени с голям реализъм (въпреки че става дума за битки с футуристични роботи), красива анимация и вдигащи адреналина съспенс и динамика. Училищния хумор и невъзможността на главния герой да се адаптира сред връстниците си пък са едни от най-смешните сцени, които съм гледал някога в аниме. Fumoffu е в страни от основния сюжет и е 100% комедия, докато другите два сериала, са доста динамични екшъни с по някой отделен хумористичен епизод.
Ghost In The Shell, Ghost In The Shell 2: Innocence, Ghost In The Shell: Stand Alone Complex и Ghost In The Shell: Stand Alone Complex 2 - най-добрата аниме киберпънк поредица на всички времена. Обълнете внимание на това, че дейстивето във филмите Ghost In The Shell, Ghost In The Shell 2: Innocence и в сериала Ghost In The Shell: Stand Alone Complex и Ghost In The Shell: Stand Alone Complex 2 се развиват в паралелни светова и освен героите имат малко общи неща.
Gundam Seed - хареса ми най-много от всички Gundam заглавия - динамичен и увлекателен сюжет, красиви и динамични битки...какво повече може да се иска от една космическа сапунена опера? Gundam Seed Destiny обаче успя да докаже, че дори такъв добър френчайз, като Seed може да се оплеска. Просто изгледайте 50-те серии на Gundam Seed и ингонрирайте Destiny!
Macross Zero - най-добрата анимация и най-добрия сюжет от цялата Macross поредица...кефи ме повече, дори от Macross+, което е от автора на Cowboy Bebop и Samurai Champloo.
Project Blue Chikyuu SOS - приключенска фантастика.
Scryed - страхотен биткаджийски екшън със супер сили, от авторите на Gundam Seed. Задължително за вашата аниме колекция!
Soultaker - странна футуристична екшън драма...оригинален дизайн и оригинални битки, неочаквани суюжетни обрати. Накратко - екзотично.
Sousei no Aquarion - оригинален наследник на жанровете мека и "за ангели". Велкилепна анимация - сюжетът е странен, чувството за хумор на авторите още по-странно...По-екзотично от горното заглавие.
SPRIGGAN
Submarine 707R - пата-кюта с футуристични подводници и други порски съдове...за съжаление недовършено.
Tengen Toppa Gurren-Lagann - мека с доста странни и оригинални мекове, подплатен с много екшън и динамика. Опередено един от хитовете на 2007. От режисьора на Dead Leaves и екипа на студио Gainax.
Vandread - mecha екшън комедия...комедийното е, че имаме три момечета и цял кораб пълен с млади момичета...това несред война между половете (с истински военни действия)
...и трябва да си сътрудничат, за да спрат неизвестен и силен противник, който заплашва на унищожи цялото човечество...
Zone Of The Enders: I Dolo и Zone Of The Enders: Dolores, I - второто загравие, освен мека елементи има и елементи на семейна траги-комедия и на шпионско-политически трилър.
Фентъзи:
Bastard !!
Black Blood Brothers - вампирски екшън, малко е старомоден (въпреки че излезе миналата година), но е адски приятен за гледане
Ghost Hunt - още едно шоджо, което ми се хареса доста. Сюжетът представлява смесица между криминално разследване и лов на духове. Обикновено първия етап от "лова" е разследване на обстоятелставата и наплюдение с най-модерни средства (дистанционно управлявани камери, микрофони и датчици за движение). След остановяването на источника на паранормалните явления, "специалистите" (монах будист (в същото време рок музикант
), медиум (готина лолитка, която се натиска на главния герой), екзорсист (лигаво русо хлапе) и т.н. ) се опитват да премахнат "злата сила". Естествено всеки случай е различен и изисква уникално решения. Покрай този сериал можете да научите маса неща, за духовете, науката за паранормалните явнления, нейната терминология и за азиатските религии въобще. Всеки следайщ случай е по-труден и по-опасен за героите...Това, което отличава Ghost Hunt от стандартните "призрачни" анимета е свежия хумор, с който е пълен и романтичната нотка, която е вкарала авторката на сценария.(Анимето е базирано на поредица от романи...по същата поредица има и манга...)
Highlander: Vengence - това е единствения Highlander продукт, който ме кефи...съдържа сцени референции към популярни анимета от сорта на Ninja Scroll, Animatrix и Vampir Hunter D (филмът от 1986).
Ninja Scroll - класически нинджа екшън с фентази елементи и заплетена криминална загадка
Samurai Champloo - шантава пародийна смесица от самурайски екшън и рап култура. От режисьора на Cowboy Bebop.
Samurai Deeper Kyo - смесица между фентъзи и самурайски екшън.
Vampir Hunter D : Bloodlust - класическа вапирска история, развиваща се в анитутопично бъдеще. Страшно красиво и въздействащо.
Venus Wars - рокерско олдскул пата-кюта, върху поръхността на тераформираната Венера...пичовете карат моно-байкове и се сражават срещу...танкове (всеки с по няколко оръдия и ракетна установка)
Комедии:
801 T.T.S. Airbats - приключенска романтична комедия с много мадами и висш пилотаж
Exel Saga - най-добрата пародия на всички времена, гавра с всички жанрове в мангата и анимето.
Green Green - просташка училищна комедия, на мен не ми хареса, но много хори и се радват.
FLCL - изродска пародия, на младежките приключенски екшъни. Страшно красив дизайн и анимация. Страшно оригинален и заплетен хумор. С всяко следващо гледане откриваш все по-дълбоки и по-трудни за разбиране шеги. Според мен най-доброто аниме на Gainax.
Labyrinth Of Flames - еротична комедия на тема Нинджи
Midori No Hibi
Tenchi Muyo OVA 1-3 и Tenchi Muyo GXP - най-великите, приключенски екшън-комедийни, романтични анимета на всички времена. Също и най-добрият "харем" на всички времена. Ако търсите любовна история с много хумор, която се развива във фантастична среда и съдържа много приключения, ето това е изборът!
Welcome To The NHK - всъщност това сериалче, въпреки че е смешно, мисля ще бъде доста поучително за някои личности от форума
Драма:
Abenobashi Mahou Shotengai - трагикомедия с фентъзи и пародийни елементо...едно от добрите неща на студио Gainax
Akira - едно от най-многопластовите анимета, които съм гледал - фантастига, суперсили, драма
Ayashi No Ceres - драма с фентъзи елементи и множество неочаквани обрати. По принцип това е шоджо (т.е. заглавие предвидено за консумация от момичета), но става и за момчета
Elfen Lied - драма с фантастични елементи - ако си падате по беззащитно изглеждащи момиченца, които или са измъчвани или колят налява и надясно
Freedom - футуристична младежка приключенска драма - от съзадателя на Akira и Memories и от аниматорите на Kakurenbo
Memories - три кратки истории в стил Зоната на здрача, но с много повече хумор, екшън и филисофски внушения.
Planetes - реалистичен поглед към бъдещото на човека в космоса, но даден от гледната точка на обикновения човек и усилията, които всекидневно трябва да помага, за да бъде част от обитателинте на орбитална станция.