Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Един Разказ
Публикувано на: 24 Мар 2005 18:58

Глава 1
Елфа се прицели и стреля.Стрелата попадна право в сърцето на орка.Той изврещя от болка и се строполи на земята.Джейлих беше изпълнил задачата си.Метна се на коня и отпраши към колибата си в гората.Отдалече забеляза чуждия кон пред нея.Елфа слезе от коня си и видя,че вратата е отворена.Тихичко се промъкна на пръсти в колибата.
-Здравей Джейлих.-поздрави го фигурата,която седеше на дървения стол до масата.Пак ли си тръгнал на лов за орки,а?-запита с насмешка той?
-Затваря си човката Конхат-рязко отговори елфа- и ако искаш да знаеш това не е лов,а добре платена работa.
-Ха,и кой ти плаща за тая глупост ?-продължи с подигравките Конхат
-Кой ли?Ами може би…краля?
-Моля-не разбра Конхат-крал Дравен Пети ти плаща?
-Да,и то доста добре-засмя се Джейлих.Ела да видиш.
От джоба му се изспипаха цели шепи жълтъци.Конхат ги вдигна и погледна недоумявашо Джейлих:
-И защо,каква файда има от това?-попита той.
-Кралят ми разказа една много стара легнеда за Трите Могъщи Оръжия.Непобедимата Брадва,Лъка на Желанията и Бронята на Безсмъртието.Обясни ми също,че да се получи информация за тях е почти невъзможно,освен…
-Освен какво?
-Да убиваш орки-поясни Джейлих.Във някой орк би трябвало да има златен медальон,на който е написано как да се намерят.Е-добави той-не убивам всеки който ми попадне.Само тези който са родени в Сребърните земи.Останалите орки имат непоносимост към златото.За щастие тук,в Леково се срещат много такива.
-Е,пожелавам ти късмет-каза Конхат.Ако ти трябвам,знаеш къде да ме намериш.Чао.
Той стана от стола.Канеше се да тръгва,когато сякаш се сети за нещо,извади една кутийка от джоба си и хвърли на елфа.
-Дръж.За това всъщност бях дошъл.
-Ама..-оптита се да попита Джейлих,но приятелят му вече беше изчезнал.В цялото село се знаеха неговите магически способности, особено тази да изчезва.Но така или иначе,елфа щеше да разбере какво има в нея.Oтвори капачето.Вътре имаше бележка.На нея беше написано:
“Високо в планината,
дето зло царува
един човек за мир жадува,
мира е близо и далеч.
С оръжията непобедими
победимо става то!’’
Джейлих се учуди.Какво ли означаваха тези думи.Той не помнеше наблизо да има зло в планини.Единствената планина беше Моркас,но в нея нямаше нищо,освен менгари-малки,черни подобни на джуджета същества.Единственото което той
можеше да разбере,беше,че това зло ще се победи с Трите Могъщи оръжия.Но и те,както и злото си оставаха неразрешана загадка.Елфа се зачуди.Да не би Конхат да искаше от него да спре това зло.Не,не изключено е ,това е важно нещо.Не е като за него.Джейлих се нуждаеше само от една чашка елфическо вино и ставаше неконтролируем.Но въпреки това го избраха за ловец на орки.На елфа му се замая главата и затова реши да си сипе чашка вино и да поспи.Слънцето над Леково залязваше,без никой да подозира,че ново зло се въздига.
Елфа се събуди през ноща.Стори му се,че чу тропане от към вратата.Той бавно стана от леглото,взе си лъka и на пръсти запристъпва към входа.Беше тъмно и Джейлих не можеше да различи нищо.Бавно хвана дръжката и рязко отвори вратата.Нешо го удари по главата и той падна на пода. Видя тъмна дребна фигура,която бягаше бързо в далечината.
-Не-викна елфа и извади лъka.Без да мисли опъна тетивата и стреля право към съществото.Стрелата извистя в ноща и прониза бягащия в гърба.Той спря,олюля се и падна.Джейлих изтича при него и го погледна.Беше джудже.В ръката си държеше малъk нож.Елфът извади стрелата,избърса я в дрехата си и я прибра.
Какво ли искаше това джудже?Може би искаше пари?Или беше свързано с пророчеството,което Конхат му беше дал?Джейлих претъси дрехите на джуджето и намери нещо,което го стесна.Намери кралския печат.Печата на крал Дравен Пети.

Профил

Заглавие:
Публикувано на: 24 Мар 2005 19:43

Ами като за начало - поздравления за този порив към творчество.А сега критиките...
--
Като изключа множеството дразнещи правописни и пунктоационни грешки мога да кажа, че изреченията са ти твърде кратки.Липсва почти задължителната описателна част - както на героя/ите, така и на околността.
Разговора между двамата ми се стори доста...как да кажа...може би - селски("И защо,каква файда има от това?"), но може би, ако по нататък поясниш, героя/ите са от...ъм...селски произход :lol:
Конхат...представяш го седнал.Как тъй изведнъж той се телепортира до вратата и вдига жълтиците...
За тея 3-те предмета...Ми може ли на бронята да кажеш оръжие?Пък и в едно лък и брадва...някак не върви.
Това за медалионите с орките - ами той в началото главния герой уби един орк, ама "Джейлих беше изпълнил задачата си".
Опозицийте в "стиховете" според мен са не на място.Не е нужно безразборно да се хвърлят контрасти, метафори и т.н....
А за стрелата "в нощта".Ми как така бе, нали е тъмно, елфа как уцели тва джудже?!
И тва джудже като държи нож - "Нешо го удари по главата и той падна на пода"...?!

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 25 Мар 2005 11:18

Мерси за критиките :D Ще гледам да ги поправя.А иначе грешки може да има,защото копвам директно от World.

Профил

Заглавие:
Публикувано на: 25 Мар 2005 22:32

Искаш да кажеш Word.
-
А те грешките няма как да станат от copy/paste - едва ли някой си пише творенията в браузера...
ЕДИТ:
Съжалявам, може би трябваше да поясня, че РАЗУМНИТЕ не си ги пишят в браузъра...

Профил

Цар
Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 25 Мар 2005 22:36

TheGuardian написа:
Искаш да кажеш Word.
-
А те грешките няма как да станат от copy/paste - едва ли някой си пише творенията в браузера...

Тук си в гадна грешка. Замълчи завинаги, роб :) Ти си нищо, никой. Мълчи! :)
Аз си пиша нещата в браузъра :)

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 26 Мар 2005 23:30

А иначе и аз си ги пиаша в браузъра. Що се однася до ненаписването на не offtopic-oв пост ще кажа, че картианта не е толкова мрачна колкото я описа Guardian-а. Дори напълно честно мога да кажа, че това ми хареса. Да, определено стила не е чак висок, но все пак тук там видях някави мъждукащи искрици на стилност. А може би точно малко по смачкания и одръфан стил ми допадна. Стопли ми душата с трудолюбието и сериозността на автора. Да, той е едно добро момче, което чете книги и се опитва да пише. Трудно му е, критикуват го повече от обикновенното просто защото славата му на пишещ до сега е по - скоро посредствена, но той продължава да е все така отдаден, слуша с разум и пише със сърце.
Гордея се с такива съфорумци.

Профил WWW

Аватар
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
Заглавие:
Публикувано на: 27 Мар 2005 15:25

Драсканиците не са нещо кой знае какво, но пък и не са чак отвратителни.
Като цяло Гард-а каза всичко относно разказа. Грешките не са малко, но са лесно поправими. Лично моят съвет е да вземеш и да редактираш Глава 1, може би дори и цялостно. Само ще спомена още някои неща:
Джейлих като търси медальоните по орките, защо не провери дали убитият от него не носи такъв?
Кой идЕот ще си вземе лъка и ще започне да дебне непосредствено до вратата? Ако не си запознат, стрелбата от упор с лък я има само по филмите (Леголас репей да яде! Т'ва е невъзможно). Освен това онуй джудже не знам за какво е отишло там? Може би да каже на нашия пич "ей, ние сме зли и идваме" - ще го хлопне по кратунеца, а после няма и да му пререже гръцмуля! Още повече - откъде на къде ще ходи да взима печата на краля и след това С НЕГО ще идва да трепе нашия герой. А, сега се сетих, може би е знаел, че главния герой има проблеми с алкохола и е решил да отиде при него и да се почерпят... :lol:
Също така много бързо водиш действието - Джейлих убива орк и след един ред вече си е вкъщи да запива. Нашите си лафят и още по средата на 1-ва глава вече знаем кои са големите лошковци и къде се крият. Веднага след разговора времето пак се губи и нашия вече е заспал и го навестява джуджага килър (е, тук може би е поради това, че нашия е попрекалил с елфическото винце и се е напил и заспал :lol: ).
От друга страна и аз правя забележка за правописа - граматика и пунктоация... Нещо куцат! Внимавай повече, докато пишеш и после най-малкото прочети всичко написано още веднъж за да отстраниш правописните грешки!
Прави повечко (всъщност в случай просто "прави") описания - герои, предмети, пейзажи, всичко. За фентъзито е жизнено важно това - красотата на сцените, пълнотата на вселената и т.н.

Иначе историята май не е лоша. Стига да я поразвиеш малко и не е просто "нашия отива в планината и изстребва всичките малки сладки черни джудженца, които иначе са толкова добрички"...

Профил ICQ Skype

Аватар
В момента играе: League of Legends
Mass Effect
Заглавие:
Публикувано на: 27 Мар 2005 16:11

Критиката вече бе изказана и няма смисъл да повтарям нищо, освен че трябва да го разшириш(в нашия клас си имаме един лаф
Цитат:
-Това е като поредния епизод на Мерзост и Грозота: някой отива, взема нещо и го връща общо в продължение на 30мин.

Та сега вземи, прочети малко фентъзита и взаимствай похвати - описание, диалози и т.н. ;))

Z-Rock

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 29 Мар 2005 13:28

TheGuardian написа:
Ами като за начало - поздравления за този порив към творчество.А сега критиките...
--
Като изключа множеството дразнещи правописни и пунктоационни грешки мога да кажа, че изреченията са ти твърде кратки.

btw се пише пунктУация

Профил

Заглавие:
Публикувано на: 29 Мар 2005 19:04

OK тогава, приемам забележката...

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 29 Мар 2005 19:37

С "у" е Гардиън, проверих си в правописния.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com