Автор |
Съобщение |
Merlin
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Ное 2003 13:49
Та значи и аз да се включа в темата.
Някъде по-напред видях нещо за черните дупки и реших да напиша нещо, което знам, защото ми е част от специалността.
Не е вярно че нищо не може да излиза от черните дупки. Може, дори и от самите обекти. От мястото под шварцфилдовия радиус. От това място не може да се измъкне дори и светлина, но парадоксално, някои елементарни частици могат. Става въпрос за малките черни дупки.
За съжаление това е само теория, понеже на земята не разполагаме с малка черна дупка за експерименти и се налага да се задоволяваме с модели и теоретияески разсъждения.
Ефакта за който пища не е просто математическа абстеакция, а е доказано явление. Става дума за тунелния ефект. Той е пряко приложение на квантовите закони и е доказан при атомните ядра. А те са най-близкото нещо до черна дупка, с което можем да експериментираме.
Ето същността на тунелния ефект: Ако имаме една частица с определена енергия намираща се в потенциялна яма по-"висока "от енергията на частицата, съгласно принципа на неопределеността на Хайзенберг, има вероятност тази частица да излезе от потенциалната яма, ако имаме достатъчно голяма неопределеност по енергия.
Извинявам се за изчанчения език, но това са термините. Сега ще го обясня по човешки: Това значи че ако някой може да скочи 2 метра височина, изведнъж да се окаже че е прескочил 20-метрова стена. Това доказва че принципа на неопределеността не е просто една абстракция, позволяваща ни да изчисляваме неща, които не разбираме, а е реално нещо и ни показва докъде ни стигат възможностите.
За да не си помисли някой че си измислям ще разкажа за реалните експерименти, с които е доказан тунелния ефект.
Експериментът е много прост и се състои в най обикновено измерване на енергия. Ако трябва да се говори с цифри, атомните ядра имат потенциална бариера от 30 МеV. МеV- мегаелектронволт. Електронволт е еденица за измерване на енергията при елементарните частици.
Ако вземеш един радиоактивен изотоп на тажък елемент, с атомна маса над 200, той ще излъчва алфа и гама лъчи. Ако се измери енергията на алфа лъчите се вижда че тя е около 4,5МеV. Енергията на гама лъчите е точно равна на дефекта в масата на продуктите на реакцията изчислен по прословутата формула на Айнщайн. Вижда се че алфа-частиците имат няколко пъти по-малка енергия, от колкото им е необходима за да напуснат ядрото. Обяснението го дадох по-горе. Ако въобще е обяснение .
___________________________________ Open your mind bat not so mach that your brains falls out.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Ное 2003 13:53
Аз не поствам тук, защото моите лични данни по тази тема са оскъдни, и въпреки това чета. Тези неща, които ги пишете тук са наистина много интересни (и дяволски сложни) и затова мисля, че е добре да има повече хора, които ги разбират нещата и могат да ги обяснят. Благодаря.
|
|
|
|
|
SLS
|
|
В момента играе: Няма време да играе...
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Ное 2003 15:54
Добре, хубаво е, че още хора се присъединяват към тази "научна" тема
Night Shade, къде се губиш? Защо не влизаш във форума?
Merlin, това, което си написал е много интересно (особено ако бях достатъчно голям, за да съм го учил и да го разбирам напълно). Дай някакво свое мнение и за други неща освен черните дупки - "Вселената - крайна или безкрайна", "Повече от три измерения". Интересно ми е да науча всеки какво мисли по тези въпроси
Lord of Darkness, радвам се, че мислиш така. Една от целите на темата е именно да се "отбивате" в нея и да прочетете нещо интересно. Още по-добре е ако се включиш и ти в дискусията.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Ное 2003 16:17
Добре. SLS, доколкото разбрах ти си на 14 години, аз също. Но явно не съм се интересувал достатъчно, за да знам неща за Вселената колкото теб Честно казано, интересите ми са повече към астрономията, но...
Както и да е, ето и моето мнение за Вселената:
1. Ако се вярва на Теорията за Големия Взрив, тя наистина БИ ТРЯБВАЛО да е безкрайна, тъй като постоянно си разширява.
2. Аз обаче вярвам само наполовина на тази теория, така че си представям Вселената като един мехур, затворен сам в себе си. Не ме питайте какво точно е това, няма да мога да го обясня.
3. Относно четириизмерния свят, не мисля, че съществува посока назинг - нагонк, защото в триизмерния свят според мен ги има всички съществуващи посоки, например:
3.1. Ако едноизмерния свят е това -> ................... то той може да се разширява настрани.
3.2. Ако двуизмерния свят е това ->
.....................
......................
...................... то той може да се разширява навътре.
3.3. Нашият свят е триизмерен и не можем да открием накъде да се разширява този свят. Следователно, за мен 4-тото измерение може да е всичко, освен триизмерен свят, разгънат в нова посока, защото такава просто не съществува.
PS: Голямо извинение на всички, които си падат по сложните изрази и формулировки, но аз просто не им знам имената!
|
|
|
|
|
SLS
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Ное 2003 17:47
Lord of Darkness, правилно си разбрал - на 14 съм
1. Ако вселената се разширява, това означава, че има някакъв размер, който постоянно се увеличава, от което следва, че не е безкрайна. Според мен не може нещо хем да е безкрайно, хем да се разширява, защото няма какво повече да се разширява - нали вече си е безкрайно (сори за повторенията ). Тя или е безкрайна и не променя размера си, или е крайна и се разширява. Виж, пространството, в което се разширява (Вселената-"майка" ), може да е безкрайно.
*** Малко тъпо го казах, но се надявам, че разбираш какво имам предвид
2. Тук наистина остави неизяснена представата си...
3. Еми незнам... Според мен пък и "двуизмерните хора" биха си мислили, че във техния свят има всички съществуващи посоки, но самият факт, че има и триизмерен свят ги опровергава. Тогава защо да няма и четириизмерен, а ние (щото сме много горди) само да си казваме, че при нас има всички посоки?
3.1. Едноизмерния свят е от наредени безкрай точки, затова няма какво да се разширява. (+ това според мен не се разширява точката настрани за да се получи линия, ами просто се нареждат много точки една до друга настрани)
3.2. Как така да се разширява "навътре"?
Lord of Darkness написа: Нашият свят е триизмерен и не можем да открием накъде да се разширява този свят. Следователно, за мен 4-тото измерение може да е всичко, освен триизмерен свят, разгънат в нова посока, защото такава просто не съществува.
Първо - сам отричаш думите си:
"не можем да открием накъде" означава на практика (и теория) "не можем да открием в коя посока", така че въпросната "коя посока" е нещо ново за нас и това я прави "нова посока". Щом е "нова" значи не е от познатите ни шест посоки (наляво, надясно, напред, назад, нагоре, надолу), това я прави четвърто измерение - с други думи такава(нова посока) съществува.
Второ - според мен не е разгърнат триизмерния свят в нова посока, за да се получи четириизмерен, а са наредени безкрай триизмерни светове в новата посока.
Трето - просто ми се струва логично, че щом всеки следващо-измерен свят до триизмерния включително се получава от нареждане на безкрай предишно-измерни в новото измерение спрямо този свят, то и четиизмерния ще се образува от безкрай триизмерни, наредени в новото четвърто измерение.
Е по-тъпо надали мога да го напиша това , но просто не умея добре писмено да обясня какво имам предвид. Отново казвам - надявам се да ме разбереш.
|
|
|
|
|
LoveSux
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Ное 2003 18:17
?? ??????? ????? ? ??????? "????" ,?? ????????? ? ????????? ????????? ?? ????????.?? ??? ?????? ??????? ????? ?? ???? "??????" ?? ?? ?? ????? ?? ??????? ?? ?????? ? ????????.??? ???? ??????.
?? ??? ????? ????? ???????? ? ???? ???? ?? ??????? ?????, ?? ?? ???? ????? ??? ??? ???? ,?? ???????? ?????? ?? ????????? ?? ?????? ??? ?????????????.
|
|
|
|
|
SLS
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 07 Ное 2003 21:52
LoveSux, мда и аз четох някъде нещо такова, но това вече бе обсъдено тук. За черните дупки - вярно е, че всичко се основава на теории (особено на теорията на относителността) и спекулации. Току виж имаме шанс да изследваме истинска черна дупка отблизо (че и отвътре) и това да преобърне представата за днешния свят и за физическите закони. Но дотогава има време Можем само да чакаме
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 08 Ное 2003 17:40
SLS написа: Малко тъпо го казах, но се надявам, че разбираш какво имам предвид Разбирам те, не съм толкова тъп SLS написа: как така се разширява навътре? Ами например ако натиснеш един лист в средата, ти ще му придадеш дълбочина, тоест, ще го направиш като в три измерения. Май не го обясних добре, ама... SLS написа: Не можем да открием...Нова посока съществува
Ако обобщя изказването ти, ми се струва, че ти казваш: "Съществува нова посока, защото ние не сме я открили" Ами представи си, че не сме я открили, защото тя не съществува. Просто е, но щом учените не могат да си отговорят на този, въпрос, какво можем ние с теб?
Освен това - за триизмерните вселени, наредени в нова посока: за мен това е невъзможно. Триизмерната вселена е затворена сама в себе си, като балон - има си напред, назад, нагоре, надолу, наляво и надясно. Абе... как да ти го обясня - това е все едно да си представиш море от мехурчета и това море да е четириизмерния свят. Тогава ти не можеш да си в този свят, все едно да си в десетки светове (мехурчета) наведнъж.
А представата ми за Вселената - LoveSux я описва по-добре от мен. Затворена сама в себе си, като свера, която няма стена, защото пространството се извърта на другия й край. Тоест, пускаш совалка в посока нагоре (например) и тя ти иде отдолу.
|
|
|
|
|
SLS
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 08 Ное 2003 20:11
OK, разбирам те. Просто всичко зависи от гледната точка и към коя теория се придържаш
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Ное 2003 17:35
Наскоро четох една теория за паралелните и паразитните вселени, тоест - вселени, които съществуват прикрепени към друга и станали част от нея. SLS, ти чувал ли си нещо подобно?
PS: Не мога да ти дам линк... четох го в книга. Аз съм си по-старомоден и предпочитам да си го имам на хартия.
|
|
|
|
|
SLS
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Ное 2003 18:45
Не, за "паразитни" Вселени не съм чувал, но ми стана интересно. Ако намериш някъде материали, давай!
П.С. Сори, че темата малко позападна, но просто нямам какво повече да кажа. Ако попадна на нещо интересно из интернет, веднаге ще го постна тук.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 09 Ное 2003 18:54
SLS, мисля, че открих нещо. Още не съм го разгледал като цяло, но хвърли едно око:
[url]yosif.mobikom.com/index4.html[/url]
|
|
|
|
|
Merlin
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 11 Ное 2003 19:16
Lord of Darkness, ne moga da se syglasq s tebe, 4e 6tom ne sa otkrili drugo izmerenie, to ne sy6testvuva. Ne moga da ti dam informaciq ot pyrva ryka, poneje moqta specialnost e druga, no do kolkoto sym 4uval, drugite izmereniq se izpolzvat v matemati4eskiq aparat na teoreti4nata fizika. Ne sym 100% siguren, no tova ne e vajno. Po-vajno e 4e tuk opirame do ne6ta, koito sme fundamentalno nesposobni da razberem. Naj-mnogo da mojem da nabljudavame posledstviqta ot edno takova qvlenie. Imenno za tova opisah ljubimiq mi tunelen efekt. Naj-elementarnoto obqsnenie e 4e 4asticite preminavat prez tunel izvyn na6eto prostranstvo, po nqkoe ot drugite izmereniq. Tova estestveno e mnogo oprosteno, no pokazva do kyde ni stiga sposobnostta da razberem sveta.
SLS po vyprosa za krajnostta na vselenata mislq 4e tq ima krajno koli4estvo, raz6irqva6ta se masa, i bezkrajno koli4estvo prostranstvo. Tova zvu4i typo, no nqmam dostaty4no danni. Vse pak za krajnostta ne koli4estvoto materiq ima dostaty4no danni.
Do kolkoto si spomnqm ima6e teoriq 4e vsi4ko move da se predstavi kato razpoloveno po povryhnostta na edna ogromna sfera i kolkoto po-dale4e se namira obekta ot nas tolkova po-byrzo se otdale4ava s raz6irqvaneto na vselenata. Mislq 4e v slu4aq stava duma za glednata to4ka na edno 4-izmerno sy6testvo. Zna4i wselenata e zatvorena kriva v 4-tot izmerenie i ako se otdale4ava6 dostaty4no v edna posoka 6te se vyrne6 tam otkydeto si trygnal. Po-dobre ne moga da obqsnq, za6toto i az ne razbiram kakvo zna4i tova.
___________________________________ Open your mind bat not so mach that your brains falls out.
|
|
|
|
|
SLS
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 13 Ное 2003 17:37
Lord of Darkness, прочетох материала и е интересен, но това си е вече чиста философия, по каквото аз не си падам много. Пък и там се разглеждат паралелни светове във друг смисъл, не съвсем научен, а точо философски. Аз, където съм казал "паралелни Вселени(или светове)" съм имал предвид... как да го нарека... различни паралелни "пространственовремеви континиууми", а не разглежданото в статията - различните нива на света.
Все пак е добре, че си намерил това. Ще прочета и някои други от статиите на сайта и токава може пак да дам коментар
П.С. Защо трябва да поства темата и в Райвлари, когато можем тук да си я продължим.
Merlin, ясно ми е какво имаш предвид. И аз подкрепям това, че масата (количеството материя) във Вселената е винаги една и съща (константна) - от Закона за запазване на масата и енергията, но по-важното е дали може да се разширява безкрайно в пространствено отношение (да има "безкрайно количество пространство"). Според мен Е така, но тя е пространствено-безкрайна само в триизмерно отношение. Тоест, тя може да се разширява безкрайно, но само в трите познати нам измерения (времето тук не го разглеждаме). Теорията, която цитираш, много прилича на това, което казах няколко поста по-горе (че Вселената е всъщност повърхнина на четириизмерна сфера) и почвам да се чудя дали като малък не съм я чел и сега оттам да съм казал горното твърдение вместо сам да съм го измислил, но нямам такъв спомен.
|
|
|
|
|
Merlin
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 13 Ное 2003 19:36
Ami vsy6tnost tova be6e 4ast ot edin nau4nopopulqrwn film kojto gledah kogato az bqh malyk. Sega ne si spomnqm koj be6e, no e napylno vyzmovno da e bil ot poredicata kosmos na Karl Sejgym. Oba4e tova be6e predi mnogo vreme. Symnqvam se da si gledal to4no tozi film. Taka 4e tova vse pak e stara ideq, makar 4e ne e zadyljitelno ideite da hrumvat samo v edna glava, taka 4e e napylno vyzmovno ( daje e po-veroqtno) tova da si e 4isto tvoe hrumvane.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 14 Ное 2003 13:08
SLS написа: Lord of Darkness, прочетох материала и е интересен, но това си е вече чиста философия, по каквото аз не си падам много. Пък и там се разглеждат паралелни светове във друг смисъл, не съвсем научен, а точо философски. Аз, където съм казал "паралелни Вселени(или светове)" съм имал предвид... как да го нарека... различни паралелни "пространственовремеви континиууми", а не разглежданото в статията - различните нива на света.
Хехе, знам какво си имал предвид, но не знаех, че не си падаш по философията...а според мен има вероятност именно там, сред различните нива на нашия свят всъщност да се крият подобни на него светове. Светове, съществуващи самостоятелно и едновременно паралелно с нашия.
|
|
|
|
|
Night Shade
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 14 Ное 2003 13:22
Уф, аз май доста съм пропуснал. Всъщност прочетох само тези двете последни мнения. Вече за паралелни светове ли ще си говорим? Ей, обичам я тая тема. Много се надявам да има паралелни светове. И сигурно има. Ще се поразровя из архивите си да видя какво по темата бих могъл да изкопая.
___________________________________ you don't get what is fair you get what you bargain
|
|
|
|
|
Creator
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 13 Дек 2003 18:31
Нещо интересно - значи, не съм много добре запознат, но според мен теорията на Айнщайн се състои в това, че ако човек се движи по-бързо от скоростта на светлината, то времето ще започне да се движи назад. Поне така на мен ми бе разказано. Едва сега разбрах какво означава това. Днес гледах едно предаване по "Дискавъри" за най-големият телескоп в света "Хъбъл"(2 млн $), изстрилян преди години в космоса. Та там учени казаха, че чрез помощтата на Хъбъл ще може да се видят космически тела, на разстояние от 15млн светлинни години. Например може да се види, да кажем, някаква звезда, намираща се на 15 млн светлинни години. Но когато телескопът получи това изображение, то няма да е актуално, защото ще е пътувало много време. Например ако една звезда се взриви, ние ще разберем това след много години, защото светлината трябва да измине дълъг път докато стигне до нас. Така че ако се загледаме в небето и си изберем дадена звезда, тя теоретично вече може да не съществува, но ние ще разберем това след време.
Значи ако една звезда се взриви и ти теоретично си до нея и видиш този взрив, можеш да тръгнеш в дадена посока, с по-голяма скорост от тази на светлината (т.е. да изпревариш светлината, а между другото и звука), ти ще се отдалечиш и отново ще видиш този взрив. И теоретично ако човек бе по-бърз от свет.ината, би могъл вечно да наблюдава едно и също нещо.
Според мен има логика, нали? Това не го казвам аз, то си е така.
Та каква е моята идея? Може да се направи подобен опит, като се използва звука, тъй като човек отдавна задмина скоростта на звука.
Графиката по-долу представлява един много дълъг тунел. В началото на този тунел е възпроизведен звук и е монтирано записващо устройство. Звукът се предава чрез вълни по тунела и в края на тунела има също записващо устройства. Ако тунелът е достатъчно дълъг, че началният звук да е извън обхвата на второто записващо устройство(което е на изхода на тунела), бихме могли да чуем два пъти един и същ звук.
- сори, ама хит.бг вече не позволяват ъплоуд на файлове и не мога да ви покажа графиката си.
Незнам дали всичко е възможно.Според мен звукът би се разпространил в едно такова затворено пространство като тунела.
А между другото подобно нещо е възможно и със светлината. Но това е друг въпрос
Само не ми се смейте!
___________________________________ Rockstar Gangster
|
|
|
|
|
Пръч
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 13 Дек 2003 23:39
Времето би трябвало да е четвъртото измерение, дори според твоята теза, защото именно то представлява натрупване на множество триизмерни "моменти" един върху друг.
П.П.: Не съм чел цялата тема, така че ако някой друг е постнал това преди мен, sorry!
|
|
|
|
|
Creator
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 14 Дек 2003 00:09
Аз съм съгласен с теб. Сега вече разбрах, че времето наистина би трябвало да е 4-тото измерение.
___________________________________ Rockstar Gangster
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|