Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Заглавие: Маската - Прогнилият нереален образ погубващ обществото ни
Публикувано на: 02 Сеп 2003 10:20

Нормално ли е човек да нарече сам себе си ShadowFace*?
Какъв е смисълът от тази маска, този нереален образ покриващ реалния, истинския характер на човека?
Днес този въпрос насели съзнанието ми след един разговор относно как и защо двама души, които споделят нещо общо, които се познават достатъчно добре, или се обичат, могат да прикрият най потайните кътчета от себе си. Маската до голяма степен е застъпена във всеки индивид който умее да разсъждава(до известна степен при повечето хора има заченки на разсъждение - на мисловна дейност, но не при всеки проявите и са достатъчно чести), и чрез разсъжденията си да се опита да вникне в собствения си характер, и да се оцени като мислещо същество. Тази маска е модулът, начинът човек да прикрие пред самия себе си собствените си грешки, собствените си недостаци, собствените си ментални "недъзи". Маската е нужният елемент човек да оцени себе си и да се опита се скрие, такъв какъвто е, пред останалите, да скрие собствената реалност, населяваща човещинката, душата му. Маската е нужното "лекарство" за самочувствито на всеки, нужната доза самоувереност.
Замислих се, познавам ли някой "купонджия" който поне веднъж в разгара на веселбата да не е замълчал за миг, да се умисли, върху самия себе си. Този момент се дължи на прикрития характер. Маската на луд маняк, фен, купонджия или какъв да е перко е начин човек да скрие истинския си образ. А защо му е на човек да се прикрива пред останалите?
Интерено ми е колко от хората за които са характерни проявата на миловна дейност не са сантиментални личности до някаква степен, не са малко или много романтици? А колко е лесно човек да се почувства наранен? И може ли да търпи душевната болка?
RIP отвори темата за миналото ни. До голяма степен неговият коментар за разликите между своето минало и миналото на следващите поколение ме накара да се замисля. Щом той има смелост да показва тази съкровена част от живота си, какво пречи на един средностатистически младеж да си признае, че е бил наранен, че се страхува да не бъде наранен, или да си признае, че поне веднъж е плакал заради грешките си("Човешко е да се ПЛАЧЕ, както и да се греши").
Време е да намеся и "световно известната mIRCa". На ум ми идват поне 5 различни случая в които еди кой си "пич" с виртуалния си прякор "QkiqPi4" с реална възраст 13 години разправя наляво и надясно, че е на 20 и се прави на "тежкар и гъзар"(тези думи ме дразнят), а в реалноста е затворено момче, няма смелост да разговаря с момиче, черви се като домат когато стане въпрос за момичета, и се срамува след училище да си покаже носа извън вкъщи. Защо на един такъв мухльо ( извинявам се ако обиждам някой но си е така) му е толкова жизнено важна маската. Този човек си няма и понятие че като се крие зад измислената си личност на "QkiqPi4" или "PlayBoy4o" се затваря още повече в себе си, сам затваря възможностите за реален пълноценен контакт пред себе си.
И пак стигам до въпроса има ли смисъл да се наричам ShadowFace* след като се крия пред самия себе си, и не позволявам на самия себе си да се доближа до другите, и да им позволя те да се докоснат до истинското ми АЗ и да ме оценят такъв какъвто съм, а не да виждат този който се опитвам или искам да бъда...
И в крайна сметка тази маска не погубва ли човека зад нея. Не губи ли истинската си самоличност, собствените си достойноства?що един измислен образ ще ни дава повече самоувереност от истинските ни черти, истинските ни силни страни.
Не е ли човека различен от животното именно заради мисълта, заради разума, заради собствения характер и душа! И щом ги крие той не се ли обрича сам на товара да я носи цял живот и да се губи някаде сред сенките и...

ShadowFace* - Взех този никнейм само като пример, и за да няма обидени, той си е мое притежание!!!

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 02 Сеп 2003 10:48

Имаш право за много неща който си написал по нагоре но не си ле се замислял че точно тези мухльовци са отхвърляни от обществото по ред причини и им трябва малко самочуствие
Представи си сакато момче което е изритвано от обществото защото да кажем няма крак или нещо друго
ти ли ще отидеш при него да му вдъхнеш самочуствие и да му кажеш може и така да се живее,малко се съмнявам
За едно такова дете единствената възможност е горе посочената да се напище да кажем Пич20 и да се почуства малко по добре
2. НЕ е тайна че по затворените момчета го правят същото това поради ред причини
НЕка си го правят на мен не ми пречи

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 02 Сеп 2003 11:05

Радвам се,че моята тема донякъде ти е помогнала в решението да сътвориш твоята.Наистина се радвам,че тапо някакъв начин се свързват.И настоящата ми тема ще е свързана с твоята отчасти.
По въпроса.
Винаги е имало лъжи.И винаги ще има.Маската за която ти говориш съществува във всеки малко или много.От самият човек зависи коя част от "другата" си самоличност ще разкрие,но понякога той наистина се "скрива" в себе си.Какъв е смисълът ли?Лично аз виждам смисъл,защото познавам хора,че дори и аз се вписвам към тях.
Както каза ти,маската дава самочувствие и ти дава силата да си определен човек за определено време.Това те прави щастлив."А защо му е на човек да се прикрива пред останалите?",защото никой не е съвършен и не всеки иска да се знае всичко за него.
Това,че аз съм искрен не прави и останалите такива.Въпреки,че както видя някои се престрашиха да изкажат мечтите си и миналото си в темата ми,жалко обаче,че хората бяха малко(е,аз очаквах доста по-малко от тези).Знаеш ли какво пречи на "средностатистическият младеж"?Пречи самочувствието.""Новото" поколение е научено да оцелява,а не да бъде слабо,иначе няма да се задържиш дълго на улицата.Точно егото пречи на това да се покажеш.Кой си ти всъшност?И отново ще кажа нещо за живота си.Аз бях друг човек.Бях слаб.И хората ме запомниха като такъв.Сега когато съм съвършенно различен аз не мога да го покажа.Някак си ме е страх.Искам ад заопчна на ново,хов град,нови приятели,всичко.Това ми пречи знаеш ли?Понеже,съм отрепка според доста хора и нямам късмет никаде и във нищо мога да кажа,че съм отегчен от живота,трябваше да се появи нещо което да ме стимулира.Трябваше ми някой който ме обича.Един човек ми помогна да се "открия".Не напълно,но съм доста променен от преди да я срещна.Помогна ми да не бъда толкова как да кажа "злонамерено настроен" към останалите.Всъщност не бях щастлив.Сега вече съм.Понеже се разговорих много,спирам.
За жалост си прав относно "виртуалното аз".Мнозина в чата са голяма работа,а реално са пишелмете,които не знаят какво правят.Лично аз съм бил нараняван от мнного момичета и за това отскоро(почти година) съм гио забравил въобще.Не се срещам с много от тях и донякъде се радва,защото болката понамаля.Ралният контакт е важен.Точно тези 13 и по-малко годишни трябва да го имат,а за нас дядовците...каквото стане.В смисъл,че ние добре познаваме света около нас и вече имаме реална преценка как можем да придължим живота си - като живеем свободно или жял ден висим в чата и се правим на Плейбой пред момичетата.
Погубва ли човекът зад нея?Въпрос на лична преценка.Според мен ДА.Дава ли самоувереност?Да.Ползата от нея?За миг да бъдем различни,но естествено в някакви определени граници.

П.С.Тоя PlayBoy4o съм го виждал :D

Профил ICQ

Заглавие:
Публикувано на: 02 Сеп 2003 11:27

edno sakato mom4e, naistina moge i da 4uvstva 4e ima nujda ot masktata,No (vinagi ima edno...) ako se smqta za pylnocenna li4nost, zashtoto 4ovek ne se zapomnq s tova kak izglejda a kakvo e napravil prez jiteiskiq si pyt, to moge da napravi vsi4ko koeto jelae.
4oveshkite me4ti sa vinagi na malko pove4e ot edna ryka razstoqnie, i e nujno malko pove4e usilie za da gi dostignesh, samo trqbva da imash jelanie...
tova 4e na nqkoi mu lipsva ryka ili krak ne mu pre4i da se opita da pishe naprimer, ili da se zanimava s neshto za koeto ne e nujna perfeknta fizi4eska kondiciq...
moga da vi dam pimeri:
1. ne znam dali ot vreme na vreme gledate "shouto na slavi" no imenno tam zabelqzah nqkolko "individa" koito me trognaha mnogo.Govorq za hora s fizi4eski problemi, koito vypreki nedyzite si sa uspeli da postignat me4tite si.
za syjalenie imenata ne si spomnqm, no stava duma za Amerikanskiq DJ zabolql ot cerebralna paraliza, kakto i bufo sinhronnata grupa ot gluhonemi momi4eta i mom4eta koito obikoliha polovin evropa, i pri tova sa bulgar4eta...
Seshtam se i za primera za slepiq programist ot burgas koito po zvuka ot modema poznava koga edin web site se e zaredil, i kak izglejda...
No te sa se borili za da postignat vsi4ko tova, a ne sa 4akali pomosht ot providenieto!!!
Vinagi ima na4in da postignesh me4tite si, po edin ili drug na4in, samo e nujno usilie. I ne se opitvaite da me oprovergavate 4e stava duma ne za me4ti a za samo4uvstvue i uverenost, zashtoto imenno kogato 4ovek postigne neshto, i go postigne sam i sys sobstvenite si usiliq polu4ava nujnata doza uverenost...
Ne vseki polu4ava nujniq shans, zaradi fizi4eskite uvrejdaniq, no sled kato drugite ne mu go davat prosto ei taka, kakvo mu pre4i da se opita da si go spe4eli, moge da e po trudno, no puk uspehyt ot po trudnata cel e po sladyk.
Vajnoto e da ne se otkazvash...

P.S. Syjalqvam 4e pisha s latinskite bukvi oba4e neshto mi se skapa FlexTypa a ne znam kade mi e diska da go preinstaliram...

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 02 Сеп 2003 12:15

Pro4eti nqkoq kniga na Remark (Triumfalnata arka, Iskrica Jivot) i 6te razbere6 do golqma stepen, za6to horata imat nujda ot tazi t.n. "maska". Nesigurnost, slabost, nqkakva izvratena otkole6na potrebnost da se kriem...Razlikata mejdu horata i jivotnite naistina e samo v na6ata vyzmojnost da mislim - nai-golemiqt problem na 4oveka. :))) Az sym ZA primitivizma! :))) No tva e druga tema ve4e. Ima i edna pogovorka - "4ovek rano ili kysno se prevry6ta v tova, na koeto se pravi." Dokazatelstva mnogo...Pak syvetvam tezi, koito sa liubopitni da pro4etat ne6to na Remark ili dori na Kafka - toi e carq na ot4ujdenieto, no ne se preporu4va za mladeji pod 15g. vyzrast. :))
Nevyzmojno e da jiveem bez "maski" - ot edna strana ne si zaslujava (da se 'razgolva6' pred vsi4ki :)), ot druga strana prosto e nevyzmojno da bydem sebe si v edin svqt, v koito vsi4ki igraqt... Trqbva da si genialen za da moje6 da si pozvoli6 da byde6 sebe si non stop - az pone taka mislq i po4ti vinagi sym iskren :), no tova ne e za6toto sym genialen, a za6toto imam razbrani priqteli. (i pak ponqkoga e trudno...abe - da si iskren sys sebe si - tova e nai-vajnoto!)
Jivo zdravo

P.S. ne se pritesnqvaite mnoo :)

шол мъст гол он

Профил ICQ WWW

Аватар
В момента играе: Много и все различни неща :)
Заглавие:
Публикувано на: 02 Сеп 2003 21:10

И L-I-N-K и RIP, а и Many казаха много важни и верни неща.И са напълно прави.Вярно е, че всеки човек има поне 2 лица - едното е истинското, което показва само пред най - близките си хора, а другото е "за пред обществото".А и като се замисли човек не може да се премахнат 'маските" на хората, или поне не и лестно.Представете си че сте на работа и шефът ви е голям гадняр (най - малко).Истинското ви "АЗ" иска да му каже да си ***** лошото държание някъде където слънцето не огрява, но от друга страна другото ви "АЗ"- оцеляващото АЗ в днещният хмм... свят разбира добре, че ако му каже това ще отиде на борсата и след това как ще изхранва жена си(безрабитна) и 2-те си деца (съвсем хипотетично говоря).И какъв е резултата - другото ви АЗ ако трябва и ще л*** з****** на шефа само за да си запази работата...Това е то.Просто в момента това е реалността.Може да си искрен и да махнеш маската си само ако си много влиятелен , а и тогава си има едно "ако..."

П.С.Аз лично често използвам маската си и може би за това доста хора, които си мислят че ме познават всъщност не ме познават почти никък.А и мисля, че все още не се е почвил човекът пред който ще мога да се разкрия напълно - да му покажа и добрите и лошите си черти, които ние всички притежаваме...

Профил ICQ Skype
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com