Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Компютърни игри локализирани в България
Публикувано на: 03 Дек 2021 19:44

Здравейте. Може би ще ви се стори малко странна тази тема, но наскоро се разрових в едни купове със стари игри и намерих няколко PC игри, официално локализирани за българския пазар. Потърсих в нета и за съжалениее много от информацията се е загубила... все пак става въпрос за игри на 15+ години.

Въпроса ми е, има ли някъде списък с официално преведените на български игри. Имам предвид не фенски преводи, а такива в които някаква фирма ги правила и са издадени на дискове. По спомени навремето имаше доста игри преведени на български, някои дори озвучени.

Повечето български игри на Haemimont бяха преведени. Имаше някакви пичове Gramis, дето правиха преводи... Също и за малко едни 1BG, които щяха да превеждат 12 от популярните руски игри, но стигнаха до 4 и фалираха защото никой не купува. :) Помня също че имаше Heroes 4 на български, но не помня кой го издаваше. Също ако не се лъжа, няколко игри на ЕА излизаха с българска обложка и българско ръководство (Като command and conquer Tiberium Wars) Трансфер груп също издаваха игри с българска обложка и ръководство на български.

Та въпроса ми е, има ли някъде такъв списък с някаква информация. Ако не, можем ли да направим такъв, чисто с архивна цел, да запазим историята на игрите в България? Ако някой случайно има част от тези игри или е сигурен, че ги е имал и че съществуват, нека пише заглавията и заедно да направим този списък. :)

Той ще включва игри:

-игри изцяло на бг (говор и текст)
-игри преведени на бг като текст и субтитри
-игри само с преведени обложки и ръководство на бг

Ако някой има желание, може и да ги снима за доказателство че съществуват. :)

Та помните ли такива игри, имате ли ги в колекцията? :)

Профил

Горд Пролетарий
Аватар
В момента играе: Serious Sam
Заглавие: Re: Компютърни игри локализирани в България
Публикувано на: 03 Дек 2021 23:40

Tzar имаше изцяло българска версия, но уви - Steam/GoG версията не включват тази локализация. Може би първата оригинална игра, която съм си купувал.

Gramis имаха доста игри, преведени на български, но мисля, че не бяха някакви ААА заглавия, дори за времето си. По-скоро това, че бяха преведени на български беше това, което привличаше интерес към тези заглавия.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 04 Дек 2021 20:50

Да Тzar беше една от първите преведени с български дублаж мисля.

Celtic Kings също има бългаски дублаж на единиците даже. И са доста забавни. :D Разбира се Steam версията няма българския дублаж точно като Tzar. Не знам какви са причините, може би лицензи с войс актьорите...

Затова тези издания са доста ценни. Ако може някой да модне аудиото от бг версиите, на тези на стийм би било яка идея за фенска модификация.

Една от причините да почват да изчезват е, че още навремето бяха забранение да се качват по торентите, защото се продават легално у нас. По торентите в бг, могат да се намерят английските версии, но много рядко някоя българска. A и информацията за точните издадени игри от грамис, пулсар, 1бг, пцмания,трансфер и т.н. също почва да се затрива от нета, защото сайтовете отдавна ги няма.

Разбира се не всички бяха яки игри, повечето бяха "ставащи за игра" Но да, забавното в тях беше че са на БГ.

Аз още не мога да спра да се хиля, като чуя интрото на Pathologic (една хитовите преведни игри) на български. Толкова е зле, че чак е добро! :lol: Играл съм играта на английски, но ще я преиграя на с БГ войс със сигурност някой ден.

Профил

Горд Пролетарий
Аватар
Публикувано на: 04 Дек 2021 22:51

Цар няма звукови диалози. Всичко е текст и музика.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 05 Дек 2021 18:54

Може и за нея да не са създали диалози и да е само текст. Но специално за Celtic Kings имаше. Някакъв възрастен дроид като го местиш с мишката повтаряше реплики от сорта на "В хармония с природата" "Мисли за хората" "Няма тайни за мен" и т.н. Голям фън. :lol:

Та ако някой ги има или има списъци с всички игри на Грамис и гореизброените други издатели + дори други ако има, които имат нещо българско в тях... Както написах горе, било то само текст превод, войс актинг, или ръководство и обложка. Искам да ги намеря всички за да ги запазим за историята. Знам че ще се загубят в днешното цифрово поколение. Нещата в нета изчезват масово след 15 години, защото се заменят технологиите. По известните ги намирам, ама съм сигурен че има и други. Докато не направим списък със всичко, няма как да сме сигурни. Ще пусна после списък с това което аз имам или съм видял в нета че съществува.

Профил

Горд Пролетарий
Аватар
Публикувано на: 05 Дек 2021 23:10

Пиши на фейсбук страницата. Мисля, че имаше някакви бройки от Gramis, ама не съм сигурен.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 09 Дек 2021 22:33

Страницата на фейсбук на Gramis или на PC Мания? По-скоро имаш предвид PC мания, защото грамис едва ли имат фейсбук страница. :D

Профил

Горд Пролетарий
Аватар
Публикувано на: 09 Дек 2021 23:02

На PC Mania. :D
Gramis мисля че бяха някаква инициатива на PC Mania.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 09 Дек 2021 23:59

И headoff.

Профил

Цар
Аватар
Публикувано на: 10 Дек 2021 00:59

Sentry написа:
И headoff.