The Grim Reaper написа:Факт чекни се малко ве, след първоначалните твърдения за обесен човек се оказа обикновен, жив тъпанар който джойрайдва от хеликоптер хахах.
И естествено че е оставена годна техника - тази която е прехвърлена на ANA. Специализираната техника изглежда унищожена и едва ли ще я вдигнат, излязоха снимки на потрошени машини даже. Не променя факта обаче, че талибаните са довъоръжени, най-малкото има хиляди хъмвита годни за употреба там, просто няма техника която да представлява непозната технология за който и да е.
Приемам грешката си, но проблема, че вероятно талибаните разполагат с доста повече годни са употреба хеликоптери от България например си остава.
Сега една по-сериозна тема. Както преди бях отбелязал големите тек компании, които държат големите соц. медии се превръщат в огромен проблем за демокрацията с тяхната постоянна цензура по отношение на консервативни и десни гласове. Когато януари месец си позволиха да цензурират действащия президент на САЩ беше плашещо. Но когато в момента цензурират хора позволяващи си да критикуват действащия президент, става още по-плашещо.
Изглежда Facebook си е позволила да изтрие публикация на майката на един от убитите американски морски пехотинци в които тя изказва своя гняв и разочарование от президента. След това Facebook изтриват целия акаунт на жената в Instagram (собственост на Facebook). Най-странното в цялото нещо е че научих за това от случайно youtube видео. Когато обаче реших да факт чекна (следвайки съветите на Ерик) потърсих в Google реални статии за това и се сблъсках с нещо с което ако не сте човек с десни разбирания вероятно не сте се сблъсквали. Google също цензурира резултатите си като умишлено затрупва статии и данни, които биха послужили като аргументи на хора с дясно-консервативни възгледи. И така при сърч с комбинацията: "US marine mom sensored by facebook" вижте какви пълни глупости ми излязоха:
Ядосах се че не намирам каквото ми трябва. Помня как преди Гугъл безпогрешно откриваше всичко. Той и сега го прави, стига да не търсиш определени неща.
За това прибегнах до алтернативния сърч енджин Quant.
Както виждате при същата комбинация от думи веднага излизат точните резултати:
Най-странното е че след като отворих няколко статии и после направих нов сърч в Гугъл, той вече "знаеше" че съм попадал на статии по темата и не се опита да скрие от мен, а веднага показа правилните резултати:
Ето в крайна сметка и статия относно случая с майката на убития войник. След като историята се е разсмърдяла, Facebook са и върнали акаунта който бил изтрит "по погрешка" и се извинили.
https://nypost.com/2021/08/31/mom-of-ma ... ensorship/