Аз затова толкова се дърпам - имам професионален опит с тия работи и съм виждал как се подхлъзват хората И още не мога да се наканя на 100%
Просто не гледай на това по този начин, защото за разлика от хазарта, тук има множество различни начини, по които можеш да подходиш, и впрочем ако не изпадаш в паника никога няма как да загубиш пари. Ако нещата не вървят добре, изчакваш, и рано или късно винаги поне ще си избиеш инвестицията и ще пробваш другаде. Когато понатрупаш капитал за инвестиции ще можеш от време на време дори да продаваш някои неща на малка загуба, ако има нещо друго което не търпи отлагане и ще покрие разликата. Истината е че почти каквото и да се случи, нищо няма да се случи толкова бързо, че да нямаш време да реагираш ако се налага. А най-голямата истина е, че ако просто не буташ нещата те със сигурност ще растат - някои по-бързо в зависимост от събития и настроения в пазара, други по-бавно, но докато пазара расте, всичко расте. Затова и като цяло е добре портфолиото ти да е диверсифицирано с около 40-50% в BTC или ETH (предполагам вече към тея неща може да се включи и BNB, по избор), 25-30% в средно големи проекти разбирай топ 30-35, и останалите 25-30% в по-малки. По този начин можеш хем да прихванеш moonshots от тепърва изригващите проекти със силен backing, хем да печелиш от разрастването на топ проектите, върху които ще е базиран целия web 3.0 бъдещ интернет. С това искам да отворя една скоба и едно мое относително скорошно наблюдение - няма никаква гаранция че проект който е с маркет кап 400-500 милиарда няма да нарастне повече от прокт който е с 10-20 пъти по-малък маркет кап. Това го казвам защото като цяло хората изхождат от схващането че достигането на някакъв маркет кап от 5-10-20 трилиона не е реалистично, защото това би било еквивалентно на БВП на Япония/САЩ. Само че това че към днешна дата тези цифри ни се струват колосални, не означава че един проект който има потенциала да бъде гръбнака на 75-80% от бъдещата децентрализирана интернет инфраструктура не може да представлява астрономически капитал. В случая говоря за ETH и с това искам да кажа че дори да става въпрос за втората по големина криптовалута, когато проектът е от такова естество изобщо няма таван на това колко може да нарастне стойността му, паралелно с маркет капа на целия криптопазар и изобщо на цялата глобална финансова система.
Незнам какво в момента става на борсите, окончателно се отказах и да ги следя след като се преебах с евтиното продаване на етер, ама добивът с nicehash клиента се увеличи неколкократно спрямо преди две седмици
Незнам какво в момента става на борсите, окончателно се отказах и да ги следя след като се преебах с евтиното продаване на етер, ама добивът с nicehash клиента се увеличи неколкократно спрямо преди две седмици
Не само там - аз от 3-4 дни се прехвърлих обратно на Ethermine понеже плащат директно в ЕТН без да ти удържат такса и в момента рейта ми с 3070 + 1060 е 20 долара на ден.
22 Ное 2006 18:05 Мнения: 4480 Местоположение: София
Заглавие: Re: Криптовалути
Публикувано на: 12 Май 2021 19:04
VALEN7INVS написа:
vanmx написа:
Не само там - аз от 3-4 дни се прехвърлих обратно на Ethermine понеже плащат директно в ЕТН без да ти удържат такса и в момента рейта ми с 3070 + 1060 е 20 долара на ден.
Мерси, ще го пробвам
___________________________________ тежки нокаути
vanmx
Публикувано на: 12 Май 2021 19:12
The Arrow написа:
VALEN7INVS написа:
vanmx написа:
Мерси, ще го пробвам
1+
The Arrow
Публикувано на: 12 Май 2021 19:19
Айде поздрави, дано да хванем парата
___________________________________ тежки нокаути
vanmx
Публикувано на: 12 Май 2021 19:34
А дано, ако това стане ще се изфукам в авто темата
The Arrow
Публикувано на: 13 Май 2021 10:04
Чудя се дали да не downsize-на ВТС инвестицията и да пренасоча средствата към ADA и ETH с оглед на потенциала за по-бърз растеж.
Чудя се дали да не downsize-на ВТС инвестицията и да пренасоча средствата към ADA и ETH с оглед на потенциала за по-бърз растеж.
Определено, макар че ADA... Страхотен проект, но толкова много се размотават, че мен лично почнаха да ми стават досадни. Огромния ъпдейт, всички гледат лайва и очакваме най-сетне да пуснат смарт контрактс на тестнета - те пак с тия проекти в Африка... Еми затова е в ебати застоя, а всички институционни инвеститори наливат в ETH непрестанно дори без да има коментари за бъдещи ъпдейти. Просто от Кардано си убиват собствения хайп и то много качествено, та за момента съм ги дъмпнал и не знам дали ще ги подхващам отново. Но след тая сутрин поредната бомба от Мъск, почти цялата инерция която BTC беше набрал в последните месеци са изпари, та наистина препоръчвам отдръпване от проекта. Но има и нещо друго, напоследък все повече се зачитам в докладите на ЕЦБ за провелите се през изминалите години проучвания във връзка със скорошното въвеждането на дигитална евро валута, т.е. разбирай евро стейбълкойн напълно гарантиран от ЕЦБ и всички централни банки в еврозоната. Това което ми прави впечатление е, че се обръща много внимание на желанието на европейските граждани за това при въвеждането на една такава евро "криптовалута" за дигитални разплащания да бъде пресъздаден и фундаменталния за парите в брой елемент на поверителност - демек, когато отидеш до магазина и си купиш нещо с пари в брой, ако ще и да струва 1000+ евро, където и да е вписана тази трансакция в счетоводствата на търговеца, тя не включва твоята самоличност и финансова информация. В тоя смисъл, разглежда се възможността да могат да се извършват електронни плащания и без връзка с интернет, което ще означава точно че разплащането на суми вероятно до 8-10 хиляди евро по желание на ползователя ще може да се осъществява без идентификация. Разбира се, както е с крипто ексчейнджовете и всякакви финтек компании предлагащи финансови услуги, за да се регистрираш за ползването на дигиталното евро ще е необходимо да се предостави лична информация, но по описаният начин по избор на клиента ще могат да се извършват и анонимни разплащания, точно както в кеш. Това е голям удар по всички криптовалути, които искат да се пласират като разплащателно средство, включително и тези с privacy услуга, защото дори към днешна дата и да искаш да обърнеш XMR/ZEC в кеш, неизбежно каквото и да направиш ще трябва да минеш през централизиран ексчейндж, в който да се легитимизираш, а плановете са че скоро време и OTC търговци, и портфейлите ще изискват идентификация. Да не говорим, че никой с всичкия си не би предпочел да прави покупки с валута, която само след половин година вероятно ще е удвоила стойността си и ще си назад.
Та, определено все повече се съмнявам в бъдещето на криптовалути, които се пласират като средство за разплащане, а пък реално store of value може да бъде абсолютно всяка криптовалута която набере скорост и широка употреба. А и трябва да се има предвид, че ETH макар и с неограничен supply още преди ETH 2.0 ще се превърне дефлационен актив, защото газта която се плаща за транскациите вместо да отива при миньорите просто ще се изгаря. А когато минирането вече не е в уравнението, този ефект само ще се подсили, което според мен прави ETH дори още по-обещаващ store of value, защото реално ограниченият supply на BTC няма как да окаже същия ефект върху валутата в идните 100 години, което тотално обезсмисля самата идея, че въпросния supply изобщо е ограничен.
Еми в същата графа са, не представят кой знае каква функционалност отвъд разплащателни услуги, докато стойността им единствено нараства и съответно ползването им за тая цел е контраинтуитивно. Отделно че дори своеобразния стейбълкойн на Европейската централна банка би бил по-децентрализиран от Ripple и Stellar, защото поне централните банки на всички държави представляват своеобразна децентрализация в контекста на еврозоната, докато тези валути са си буквално под контрола на компаниите зад тях. И пак, от двете Stellar е много по-доброто, и транскациите са доста бързи и евтини, но за никое от тези не виждам кой знае какво бъдеще отвъд самата им спекулативна стойност.
ПП Мъск ебахти помияра, трябва да вземат да го осъдят от SEC, вместо да се чудят как да закопаят биткойн.
30 Ное 2003 14:14 Мнения: 7904 Местоположение: Троянски манастир
В момента играе: на троянска чушка
Публикувано на: 14 Май 2021 08:44
The Grim Reaper написа:
Чували сте новините, че само Биткойн харчи ток колкото цяла Нидерландия. Това не ми вдига вярата в цялата схема, а това е фундамента на всичките ми инвестиции по борсите (добре де, не съвсем за GameStop). А най-вече проблемът е, че тоя факт дори да се струва приемлив в момента, няма да е така след не толкова много години, което съвсем ми убива дългосрочните очаквания.
Малко над месец по-късно Tesla отказват да приемат BTC заради carbon footprint-а. Ся ако бях Волтажа щях да си припиша ясновидски способности.
Впрочем, препоръчайте ми брокер моля. От няколко дена оглеждам предимства и недостатъци между Coinbase и Binance и все още нямам представа откъде да започна. Предвид че държа акции в Revolut и DeGiro ми се ще да не отварям още няколко акаунта за да се заиграя с крипто, та бих се доверил на опита ви
Е, ако се двоумиш между тези двете конкретно Binance е лесния избор - Coinbase просто поддържат прекалено малко валути, дори в Pro версията, отделно че Binance ти е врата към Binance Smart Chain екосистемата.
30 Ное 2003 14:14 Мнения: 7904 Местоположение: Троянски манастир
В момента играе: на троянска чушка
Публикувано на: 14 Май 2021 12:39
А, тези двете знам като достатъчно големи и потенциално бих им се доверил с парите си, иначе ако препоръчаш нещо различно също съм ок да разгледам, просто не съм ровил в тая насока, видях само за някакви които не оперират в ЕС, ма ги ползват в САЩ достатъчно, че да се чуят в редит. Иначе ще видя каква е хавата с Binance, че и аз кат Дидко малко съм зле с адресите последните години. Благодаря
В момента играе: С пъпа на баба ти
Публикувано на: 14 Май 2021 14:52
Мочмета, по-принцип по борсите ли си държите криптото или го сваляте на hardware wallet. Binance ми изглежда сигурно за малки суми, но ако тръгна дългосрочно да $cost avg може би не е оферта да стоят там с години.
Зависи от валутата. В момента държа само SOL в Ledger Nano X, понеже може да се стейква от портфейла, но голяма част от ETH и всичките ми SUSHI и UNI с известно нежелание държа в Binance. Не че е опасно, просто gas цените на ETH и производни са твърде високи в момента и предпочитам да изчакам по-удобен момент или евентуално до ETH 2.0 за да си го прехвърля за стотинки. Иначе останалата част ETH и всичкия ETH който минирам си складирам в Metamask, чийто private key съм си импортнал и в Guarda. Вероятно един ден ще прехвърля и всичките ETH + токени в Леджъра, когато gas prices вече не са фактор, но засега тези неща ги държа извън хардуерни портфейли.
Публикувано на: 14 Май 2021 15:32
Натрупах стабилно количество крипто и мисля, че вече има смисъл да започна да стейквам. Изгледах две-три видеа по темата, но все още не мога да се ориентирам напълно.
Нещо сравнително накратко да предложиш? Като валути имам BTC, ETH, ADA, LINK, UNI.
Еми стейквай ги в Binance, на Spot & Fiat би трябвало да ти предложи Earn за повечето неща които държиш, ако не и всичките. Иначе с известен рисърч може и да намериш други места за стейкване, които да предлагат по-голям процент или еди-кво, но всички които си изброил са мега скъпи за прехвърляне в момента, та за засега може би е най-добре да си ги пуснеш в Binance.
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения