Ето какво ще се опитат да направят в Израел: https://www.theguardian.com/world/2021/ ... green-passThe Arrow написа:Аз по-скоро питах според вас това държавите ли ще го налагат на частните обекти или всеки частен обект ще си преценя за себе си? Примерно, едната дискотека ще е само за ваксинирани защото те самите така са си решили, обаче съседната ще пуска всякакви пак защото те така са си решили.
Там това е продиктувано от правителството и ще се прилага чрез мобилно приложение. Но както може да се прочете в статията, и те са притеснени как ще се получат нещата - както хората, така и собствениците на заведения.
Въпреки че съм "за" ваксинирането, не съм фен на чак такива крайни мярки, които граничат с ограничаване на правата. Но от друга страна, говорим си за здравето на хората, а в САЩ, примерно, починалите минаха 500к.
Според мен, надали светът ще последва примера на Израел.
А дали хипотетично подобни рестрикции биха били налагани от правителството или от частниците - в крайна сметка всеки частник иска да отвори асап и да стори пачка. Аз ако бях заведение, щях да напъвам да отворя веднага за всички. Така че ограничението би дошло от правителствата.
----------------
Относно самите ваксини, днес успях да си поговоря с една позната, която по професионална линия е доста навътре в нещата и общо-взето научих, че АстраЗенека, макар и по-малко ефективна, си е разработена по установената технология на противогрипните ваксини, т.е., там науката си е straight forward и почти няма неясноти. Знаят се страничните ефекти, знаят се плюсовете и минусите.
Пфайзър и Модерна, които са по новата рнк технология, също се предполага, че са безопасни, но тъй като са създадени по нов метод, просто няма данни за дълъг период от време. Всъщност, по подобна технология е имало вече ваксини против ебола от няколко години и засега нямало проблеми с тях