Момчета, аз принципно съм нередовен лъркър, но обичам да pitch-вам ютубъри, които харесвам, така че ще направя първия си high effort пост за 15на год в тоя форум (пък и чакам да ми се рендърне/компресне една анимация, та имам време за убиване)
let's play-ове гледах доста преди години, когато беше основния гейминг content в сайта, но вече не мога да гледам много-много тоя тип клипове или заради липса на време, или от нетърпение или просто щото тоя формат вече не ме влече особено, независимо дали с коментиращ човек или само raw gameplay. Въпреки това:
Northernlion - Доста интелигентен и остроумен канадец (с яйце вместо глава), който не се взима особено насериозно и е доста оборотен (5-6 клипа на ден тип let's play на най-различни игри, но с акцент върху оня тип randomly generated инди игрички ). Който е запознат с roguelike-a Binding of Isaac може и да го е чувал като човека с let's play еквивалента на Дързост и Красота, с вече май над 6к епизода на тая тематика. Като огромен фен на Isaac (една от comfort игрите ми е като нищо не ме влече на момента) тоя пичага ми е go-to бекграунд шум. Адсkи бъбрив, но приятен за слушане, говори доста красноречиво и непрекъснато подхвърля разни забавни анекдоти от живота си, reference-ове към всякаква поп култура и е като цяло доста приятен човек, който може да говори с часове за рандом глупости като музика, филми и тн до пътната обстановка или времето във Ванкувър и да го прави entertaining. Като работя по неща често си го пускам, щото не мога на тишина.
quill18 - Още един chill канадец, който прави ЛП-та на всякакъв тип grand стратегии и тактически игри (Civ, Hearts of Iron, Stellaris, Crusader Kings, Dwarf Fortress etc etc). Подобно на Northerlion е супер като спокоен бекграунд шум.
Gopher - Който някога си е прекарвал часове в търсене на модове за Bethesda игри, най-вероятно е ползвал поне един негов мод. По-възрастен пичага с доста приятен британски акцент, който прави главно LP-та на РПГ игри (главно моднати Skyrim/Fallout 3 или New Vegas, но и всякакви други РПГ-та с голяма свобода на действие) с голям акцент върху roleplay и immersion. Ползва модове за махане на UI-а, обикновено речта му е бвана и спокойна и говори от гледна точка на какъвто персонаж играе, ако тоя тип ЛП ти харесва. Тбх, не съм го гледал активно от доста години, но е доста приятен за слушане. Понякога си го пускам като си лягам и се приспивам доста лесно
Oк, като изключим тези, вкусовете ми доста се припокриват с тези на the_presator. Ако специално обръщам внимание на ютуб, най харесвам точно подобен тип по-аналитични канали с фокус над есета, по-подробни ревюта и канали, които не знам под какъв знаменател да сложа:
Joseph Anderson - Обикновено доста дълги и изчерпателни видео анализи за всякакви игри. Пичът е certified писател на фентъзи принципно (даже съпругата му е писателка) и си личи че знае как да си структурира скриптовете за клиповете, защото засега ми е любимия канал от тоя тип. Въпреки че някои клипове стигат продължителност до 3 часа, едитинга е добър и релевант към това за което говори в момента, не просто часове рандом footage (поради което и чакането между нов материал от него отнема месеци понякога xd)
Shammy - на практика същия формат като Joseph Anderson. Средно не толкова дълги клипове като гореспоменатия, така че е с една идея по-смилаем материал, в случай че 3 часа ревю на God of War звучи прекалено
MandaloreGaming - Адски интересен канал. Този прави нещо средно между ревю, препоръка и tour guide. За разлика от повечето други канали, обаче, фокусира главно върху по-стари и по-obscure заглавия или оня тип супер niche игри които са трудни за схващане. Примерно никъде няма да се намери по-добро обяснение за това какво представляват Eve Online, EYE Divine Cybermancy, Cultist Simulator, Pathologic или Aurora 4X. Форматът му е много готин, пък и вкарва доста забавни бъзици тук таме. Силен recommend за тоя канал от мен.
Super Bunnyhop - видео анализи, ревюта и псевдо гейминг журнализъм. Намират се доста интересни клипове от (според мен) най-добрите ревюта на 3те Вещера до mini documentary-та за японските гейминг барове. Много приятен тип и много добър content.
Lazy Game Reviews - виден колекционер на стари игри, конзоли, пц-та и като цяло всякакъв хардуер, който прави клипове за тях. Има и ongoing серия от клипове (Thrifts) където ходи по thrift shop-ове и говори за нещата on display. Разбира много от стара технология и споделя доста интересно инфо ако се интересуваш от тоя тип неща.
VaatiVidya - който е фен на Dark Souls/Bloodborne игрите може да го хареса, защото канала е само за това. Главно компилиране на инфото от самите игри и фен теории с цел да обясни lore-a на игрите, историята на босовете и тн. Огромен фен съм на Souls игрите, така че този канал доста ми помогна да разбера какво аджеба играя, щото като се зарибих по from Software бях на по 1-2 playthough-та и на 3-те игри без да си имам ясна представа каква е историята и дали въобще има такава
NakeyJakey - хумористични мини есета на всякакви гейминг related теми, ranging from дискутиране на кучетата във видео игрите до клипове относно гейм дизайна и практиките на Rockstar Games.
Killian Experience - не знам как точно да определя тоя пичага освен като high effort shitposting. Само смешният му шведски акцент ме забавлява, а самите клипове са нещо като супер абсурдни пародийни narrative-и, които завършват с някакъв плот туист.
Това е клипа, който ме запозна с него
Errant Signal - много подобен на Super Bunnyhop и MandaloreGaming, но обикновено фокусва над доста незнайни екпериментални/арт игри, както и мейнстрийм ААА работи понякога. Обича да говори за theme-овете на дадена игра, музиката, естетиката и това как са обвързани с геймплея. Доста интересен материал.
Ок, спирам засега. Това са тези, които следя напоследък. От всички Joseph Anderson, Mandalore и Bunnyhop са тези, за които специално опитвам да намеря време, когато качат ново видео. Take that as you will
едит: ше прощавате многото скоби и факта, че понякога леко си структурирам изреченията като Йода
както и прекомерната употреба на чуждици, ама с годините толкова съм свикнал да инкорпорирам английски като говоря, че ми е трудно без него