Самият факт, че в момента се говори за това изцяло се дължи на тая коалиция и на абсолютно никой друг.
Колкото до самата реформа - тя е чисто обективно нещо, което никоя друга партия не е давала каквито и да било индикации, че ще напише някога.
Ако Атака беше внесла същия законопроект, сега щях да пиша, че Атака се опитва да спаси България. Затова и съм бесен на бесепарите. Тук не става въпрос за политически пристрастия, а за нещо, което е жизнено необходимо за страната. Може би повече отколкото влизането ни в ЕС, което те самите завършиха. Ясно е, че има теми, при които ще си играем на леви и десни, плоски и прогресивни данъци и т.н. Това обаче е нещо, при което разделението не е на леви и десни, морални и неморални, а на мафия и немафия. И щото цял живот за мен всъщност БСП не са били мафия в смисъла, в който са примерно ДПС, очаквах от тях някакво малко по-адекватно поведение. Затова за мен са просто безхаберни национални предатели.
Казвам го като човек, който завършва право и се е интересувал достатъчно през годините от мерките, които трябва да се предприемат в съдебната система, за да се оздрави тя. Голяма част от тези мерки се намират черно на бяло в проекта, който РБ изготвиха. Заеби политическото говорене, има един текст от 50-60 страници, който седи черно на бяло на масата и е достъпен за всекиго. Този проект отговаря на всички изисквания, които от ЕК се опитват вече не знам коя поред година да ни накарат да въведем. На когото не му стига мозъкът и като бесепарите се съмнява какъв ефект ще произведат те, да пита просто някой юрист. БСП смятат, че реформа така не се прави. Как обаче - не могат да ти кажат. Щото са олигофрени. Какво стана с новия Наказателен кодекс на Мая? Мащабна реформа отолигофрените от БСП... Костов им е виновен още
Отделно, чисто житейски, ако се замислиш върху следното: кое ще елиминира политическата зависимост във ВСС - мнозинството членове на ВСС да се избират от НС или от работещите в съдебната система съдии, прокурори и следователи
и не си глупак
ще можеш сам да си отговориш на въпроса.
Или как се избягва задкулисието - като искаш ВСС да гласува тайно или явно, така че всеки да може да види за какво са гласували отделните членове?
Примери такива безброй.
Фактът, че ДПС реагираха толкова остро на предложенията е много показателен за това какъв би бил ефектът им - отсичане на пипалата им в съдебната система при следващото избиране на ВСС. Отовори пик.бг, най-мощният сайт на Пеевски в момента и погледни за каква медийна кампания става въпрос. Медиината машина на ДПС работи на безобразни обороти от няколко месеца насам срещу всичко свързано с тоя текст и с хората, които се опитват да осигурят приемането му. Това е обективен факт, който подлежи на проверка.
Това, което се случва в момента е, че ДПС, първоначално официално обявила се срещу съдебна реформа по принцип, постепенно смени тона докато не стигна до положението - реформа можем да правим само с Борисов, защото с РБ и начина им на водене на разговори просто няма да се разберем.
Борисов каза "окей" и с ДПС вече имат нов проект аз "съдебна реформа", който орязва повече от половината от най-смислените идеи на реформаторите. Този нов текст обаче щял да се радва на по-широка парламентарна подкрепа, защото включвал компромисите, които всички партии искали да се направят.
Т.е. ситуацията е - тая партия иска това да се махне, оная иска онова, затова направо орязваме 2/3 и така всички са доволни. Аз викам направо един бял лист да се приеме, тогава всички ще ликуват.
Реформаторите остават сами, защото явно текстът им е твърде неоудобен за твърде много хора. Съгласяват се с орязаният вариант на ДПС, за да бъдат приети поне най-основните неща, щото иначе промени просто няма да има.
Хората казват, че са клекнали, защото е трябвало да настояват на своя вариант или да излязат от управлението. Това обаче ще осмърти всякакъв шанс за реформа, щото остават само ГЕРБ и ДПС. При нови избори пък никой няма да гласува за РБ, щото останалата част от хората смятат, че РБ, излизайки от правителството "възпрепястват реформата, която ГЕБ и ДПС искат да приемат", както се изразиха няколко медии. Очевидно в тоя случай реформата на ГЕРБ и ДПС трябва да е нещо хубаво, де да знам.
И така. Накрая никой няма да гласува за РБ, щото ги смятат за импотентни. А те са такива, защото никой не гласува за тях.
И въпреки това накрая само и единствено заради тях ще има текст, който макар и силно орязан, ще съдържа някои много необходими промени.