Аз не съм гледал ни една
Грознила с изключение на Ролан Емерих-ската...която и за негов филм си беше зле (объркан ритъм, изтъркани и взети от други места екшън секвенции, странни и странно представени и развити герои).
Доколкото съм чувал, оригиналната Годзила всъщност е антагонист и точно в това е смисъла, както хората казаха по-горе "природна стихия, над която харата нямат власт". Филмът бил апокалиптичен, мрачен и трагичен.
Campy приключенския тон и въобще клишетата на жанра "битка гигантски чудовища" идвали чак в продълженията, където Годзила се превръща в протагонист (и май си има отрочета).
Аз единственото кайджу заглавие, което съм гледал е един от филмите за Гамера...е вервайте ми...не искате съвременни филми в този стил

.
Една съвременна трактовка на Годзила би могла да отиде, в произволна посока. Може да е отпратка към оригинала или към продълженията. Може да е пародиен homage, като Pacific Rim, където героите уж се взимат на сериозно, но си личи, че авторите се бъзикат.
Може да отиде в съвсем четвърта посока.
Успеха не се определя чак токлкова от връзката и с предишните Годзили, а дали успява да постигне задачите, които си поставя (тук вече вие ще кажете).
Според мен критика от сорта "не прилича на X, Y или Z" не е много справедлива.
Gipo, оригиналната идея за Батман от края на 30-те години, всъщност си е доста шитава и детинска...като всички комикси от периода.