Автор |
Съобщение |
Vincent
|
|
В момента играе: важна роля в собственият си живот.
|
|
Заглавие: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 30 Дек 2011 12:02
Мисля ,че има има доста любители на този жанр в форума и ми е интересно мнението ви.
___________________________________ Just another fucking bullshit !
|
|
|
|
|
Warbringer
|
|
В момента играе: На стражари и апаши. И покер.
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 30 Дек 2011 13:54
Пикник край пътя антиутопична? О.о Дооообре...
Прекрасният Нов Свят. Период.
___________________________________ a.k.a. Disturbed
These words I write keep me from total madness.
How many of you people know you're REALLY alive ?!
|
|
|
|
|
Pennywise
|
Latinica |
|
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 31 Дек 2011 03:41
|
|
|
Me
|
|
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 04 Яну 2012 04:46
Warbringer написа: Пикник край пътя антиутопична? О.о Дооообре... Не е типична антиутопия, но ако поразширим понятието, книгата си се вписва. 1984 и Прекрасният нов свят вече са си реалност. Иначе Денят на трифидите е много приятно книжле, Портокал с часовников механизъм също (голяма мъка беше докато я прочета, защото грам руски не знам ), Повелителят на мухите, Ние на Евгени Замятин, която според мен е дала началото на доста от популярните антиутопии.
|
|
|
|
|
Warbringer
|
|
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 04 Яну 2012 09:00
Човече... Портокал с часовников механизъм и Денят на Трифидите как по-точно ти се вписват в представите за антиутопия, I wanna know...
|
|
|
|
|
Me
|
|
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 04 Яну 2012 17:09
Warbringer написа: Човече... Портокал с часовников механизъм и Денят на Трифидите как по-точно ти се вписват в представите за антиутопия, I wanna know... Антиутопия под условие, доволен?
|
|
|
|
|
Маце Борко
|
|
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 04 Яну 2012 19:54
Ма Портокалът си е баш антиутопия
___________________________________ "Моридина, който по принцип е човек интелигентен с богата обща култура, но в същността си е комплексиран простак..." - Алминатора
"напарфюмиран печен ебач" - кримсънчето
|
|
|
|
|
->Изход<-
|
|
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 04 Яну 2012 22:01
от изброените съм чел само 1984 Прекрасния нов свят в оригинал ли да го чета или преводът на български е сносен?
|
|
|
SonicVibe
|
стига спамил |
|
В момента играе: real_life.exe
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 08 Яну 2012 12:47
Имам "Прекрасният нов свят" в колекцията на баща ми, ама все не ми остава време да я прочета. Като си направя дипломната мисля да я захвана П.С. Някой чел ли е "Денят на възраждането" на Сакьо Комацу?
|
|
|
Dexter
|
Футболен разбирач |
|
В момента играе: Football Manager 2007 Pro Evolution Soccer 2013
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 08 Яну 2012 13:06
Имам я в домашната библиотека и съм убеден, че съм я чел, обаче или не докрай, или преди няколко години
___________________________________ WeAreGettingClose
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 09 Яну 2012 20:40
За мене има два претендента и в момента не бих могъл да кажа честно кой ми харесва повече. 1984, в която анти-утопията е всята чрез насилие и всемогъщие в лицето на ББ, който не отговаря пред никой; Brave New World, в която анти-утопията е насадена чрез един много по-потаен начин, а именно удовлетворяването на най-първичните нужди и нагони на човека, резултатът от което е, в крайна сметка, едно доволно и щастливо общество. (дори бих поспорил дали едно адски напреднало в сферата на технологията общество, в което няма нещастни и бедни, е наистина анти-утопия или напротив, но това е една доволно дълга тема, в която не ми се навлиза без опонента да е наистина, ама наистина ентусиазиран ) И двете идеи ми харесват еднакво.
___________________________________ Стилян.
http://en.wikipedia.org/wiki/Autism
|
|
|
|
|
Раскольников
|
|
Мнения: 667 Местоположение: Dark pits of darkness and despair descending down decaying decrypted doom-damned dungeons
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 14 Яну 2012 15:51
Гласувам за Пикник край Пътя.(Стругатски ФТВ)
Ако обаче трябва да говорим за антиутопична картина, която вече се е сбъднала - "Хищните Вещи на Века" - Пак Стругатски .... Тази книга я препрочитам на половин година, и все още ми е трудно да повярвам колко унищожително красива,реалситична и обречена е картината, която тези двама руснаци са описали.... Действието като нищо може да се развива във Варна предното или идващото лято...
Някой друг да му е попадала ?
___________________________________ Lets have a black celebration
I see the stars come out tonight I see the bright and hollow sky Over the city's ripped backsides
I look to you How you carry on When all hope is gone Can't you see
PS: Misery Loves Company - I AM NOT A GOTH!
|
|
|
|
|
Warbringer
|
|
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 15 Яну 2012 13:13
Не ми е попадала, но сега вече ще ми попадне (:
|
|
|
|
|
thewhitestig
|
|
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 21 Фев 2012 19:29
Brave New World и 1984
|
|
|
|
|
NoName
|
|
В момента играе: Белот ...
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 15 Сеп 2013 11:51
* „451 градуса по Фаренхайт“ от Рей Бредбъри Много добро ... сравнително кратичко но много ми хареса. Както и други много добри антиутопични произведения на Рей Бредбъри. Като цяло много добър автор, заслужава си да се чете.
* „1984“ от Джордж Оруел Вече си е реалност книгата. Само че малко не е успял да уцели точно годината но няма нищо. Така даже е по-страховито. Създава усещане за отминало бъдеще, нещо като бъдеще в миналото ... Абе с една дума нещата отиват на зле, и други книги тепърва ще стават реалност. " Фермата"
* „Ние“ от Евгений Замятин Малко дисидентско произведение според мене. Малко са попресилени нещата, но ми хареса.
* "Война със саламандрите" от Карел Чапек "Фабрика за Абсолют" от Карел Чапек Аз лично винаги съм го възприемал като малко детски автор, но това е погрешно разбира се. Лично не ми е от най-любимите автори но има не лоши попадения. В случaят гореспоменатите две ... едното като антиутопия на предстоящата 2-ра св. война, другото като антиутопия на религията.
* ''Главата на професор Доуел'' от Александър Беляев Така и не я прочетох тази книга, може и да не е лоша, на мене не ми хареса много, много. Но който има интерес, нека да я прочете.
* ''Кучешко сърце'' от Михаил Булгаков Тука подобно на Земятин, директно се хули по съветският съюз, отново доста пресилено де. Като се абстрахираме от това, иначе книгата е супер, четох я два пъти.
* „Матрицата“ от братя Уашовски Също реалност ... * Други антиутопични книги: - „Портокал с часовников механизъм“ от Антъни Бърджес - „Прекрасен нов свят“ от Олдъс Хъксли - "Процесът" от Франц Кафка - ''Белият гущер'' от Павел Вежинов ! - ''Едем'' от Станислав Лем ''Завръщане от звездите'' - ''Обитаемият остров'' от Аркадий Стругацки ''Бръмбар в мравуняка'' Борис Стругацки ''Пикник край пътя'' ''Обреченият град'' - ''Чевенгур'' от Андрей Платонов - ''Фермата'' от Джордж Оруел
___________________________________ Only god can judge me , is that right ? Only god can judge me now . Only god baby , nobody else , nobody else .
|
|
|
|
|
Warbringer
|
|
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 18 Сеп 2013 14:47
Започни с "Прекрасният нов свят". Само не знам дали ще успееш да асимилираш съдържанието.
|
|
|
|
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 18 Сеп 2013 22:40
Пак са антиутопични с условие, както се изрази някой, но към списъка бих добавил и тези двете : "Механичното пиано" - Кърт Вонегът "Градът" - Клифърд Саймък
___________________________________ Трол на свободна практика
|
|
|
|
|
Kompoth
|
|
|
|
Заглавие: Re: Най-добра антиутопична книга. Публикувано на: 18 Сеп 2013 23:39
има готин филм по обитаемия остров
руски някъв, две части
стаа :О
ИМА ЕКШАН
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|