Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Concerto grosso en D
Публикувано на: 05 Дек 2011 12:18

http://www.2shared.com/audio/6vYRWNZ7/Concerto_grosso_Parts_I__II.html

Тук прилагам първите две части на мое пиянско произведение от тази сутрин :lol:
Щом довърша останалите части, и тях ще ги кача, ако не ме оплюете прекалено. Но аз съм доволен, надявам се да има хора, на които също да им допадне.
Записвано е с Midi controller, миксирано с Cubase 5.

Профил Skype

Аватар
Заглавие: Re: Concerto grosso en D
Публикувано на: 07 Дек 2011 16:59

брат, тъкмо гледах темата (която е на втора страница бтв) за музикалното творчество на форума и ся попадам на твоето произведение. има хляб в тебе, баш подобни неща карат хората, които нямат никаква представа от музициране, да ти падат в краката и да те гледат като бог :D само не ми аресва че тия високи цигулки звучат ПРЕКАЛЕНО дигитално и изкуствено. и какво му е grosso-то като първите две части са едва 2 минути ? :D давай по-мащабно, недей да ни мажеш очите тука, скромничейки :D :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 09 Дек 2011 13:12

Ето го и цялото произведение!

Concerto grosso en D

Grosso е, понеже има много солиращи инструменти, а не е например концерт за пиано, където останалите музиканти свирят само акомпанимент. За жалост със клавир не мога да направя много, за да не звучи клавирно, освен да съобразя кога духачите си поемат въздух и с каква интонация и динамика свири целият оркестър. Все пак са send-нати през EQ, филтри, компресори и има reverb на целия запис, за да звучи като в голяма зала.

Звучат цигулки, виоли, чело, тромпети, тромбони, туба, басон, флейта, обой, хор и перкусии. След първата част, интродукцията, се преплитат две теми и техни вариации. Надявам се да ви се хареса! :D Другия път - тричасов балет с описание на действията :lol: .

Профил Skype

Аватар
В момента играе: league of lamers, the incredible machine, h3, MTG, шах... и тетрис.
Публикувано на: 19 Яну 2012 10:25

Човеко,
много ме зарадва, че се занимаваш с класическа музика! Чух ти кончертото и си позволявам да дам няколко приятелски съвета. Не се правя на музикален критик, просто всеки има нужда от чужда гледна точка, за да се развива, и дано ти помогна с тези свои думи!

1. Не знам дали това ти е първи опит за композиция на подобно нещо, но да приемем, че си начинаещ. Разбирам напълно, че е изкушаващо да избереш такава интересна и мащабна форма, но аз лично препоръчвам винаги да се почва с нещо по-дребно. Както е грешка писателите да започват да творят трилогии от по хиляди страници, без да могат един свестен разказ да създадат, така и при музиката е добре да се натрупа опит с по-простички неща. Строго индивидуално е, но по това, което чувам от теб, не би ти навредило да се поупражняваш с по-кратки форми, дори и само със създаване на теми. Което води до...

2. Темите. На моменти много добре са се получили. Можеш да построяваш хармонични мелодии, да създаваш атмосфера. Някъде по средата на произведението даже ясно си преставях сцени от филм, а музиката ги илюстрираше. Това, което ти липсва обаче, е на ниво цялостна композиция. На мен лично ми се стори леко хаотично и некохерентно. Освен това началото е адски важно за всяка една творба, независимо в кое изкуство, кой жанр и стил! Началото трябва да е силно, приковаващо, трябва и да представи основната тема, дори да създаде напрежение. Тук има още какво да се желае по тази точка. В последствие нещата се развиват, както казах, има добри попадения, но трябва да има повече игра, някакъв контраст ако щеш, да задържиш вниманието, все едно разказваш виц или история. Затова много ще ти помогне да си съчиняваш кратки теми, дори и да не излезе произведение от тях, да овладееш изкуството да поставяш акценти. И в крайна сметка...

3. Слушай повече. Пак казвам, не те знам, съдя само по това, което си постнал в тая тема. Но няма нищо лошо в това да се поучиш от майсторите, дори и да изимитираш нещо в началото е позволено, защото в класическата музика няма 5-6, има си форма, правила, които трябва да ги владееш съвършено, преди да почнеш да ги нарушаваш. Или поне така е било едно време, модерната музика е друга тема. Мисълта ми е, решил си, че искаш да правиш concerto grosso, даже имаш хрумки в главата си, чудесно. Сега изчакай. Пусни си 2-3-4-5 такива произведения. Аз ти давам пример с това:

http://www.youtube.com/watch?v=2kaNnZFosm8

То е като по учебник. Тоест, то Е учебник.

Усети напрежението, което се натрупва, дълбочината, която се създава, последвалото отпускане и глътка въздух, преди отново да започне препускането, постепенно се градира, преди да избухне, и темите са ясни, преливат плавно една в друга, и има един основен, грабващ дъха мотив, който несъзнателно започваш да го търсиш и разпознаваш до края на концерта. Мисля, че и ти си се опитал да заложиш такъв мотив, просто по-чисто трябва да го откроиш и всичко ще е наред. Обърни внимание и на контраста между частите тук, в темпото, в динамиката, въобще - има едно живо и танцуващо разнообразие, докато в твоя концерт пак има различност, но всичко остава някак монотонно. Несъмнено приятно за слушане, но без достатъчно сила и заряд.

Това беше от мен, дано мнението ми не ти е дотегнало и дано ти е полезно! Поздрави и продължавай, вярвам, че ще постигнеш нещо още по-добро от това и ще се радвам да споделяш и занапред творчеството си. :)

Профил

Аватар
Публикувано на: 19 Яну 2012 22:06

Благодаря за вниманието. :) Съгласен съм за напрежението, тотално липсва, ще се оправдавам, че е с клавир, а не със истински иснтрументи, докато се науча да ги имитирам по-добре. :P Мислел съм си го това с по-късите произведения, сега като го каза направо се съгласих. Със струнен квартет ще ми е още по-трудно да наподобя истинския звук на инструментите, но ще ми е полезно за темите.

Профил Skype
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com