Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: квото тръгва на лаптопа
Заглавие: Един разказ
Публикувано на: 08 Юли 2011 12:27

Един разказ.
Удивително е как нещо толкова малко може да те накара да се разплачеш и усмихнеш едновременно от щастие, тъга и облекчение. Когато го свърших, внимателно отместих книгата, за да не я повредя със сълзите си, които си пробиваха път от отдавна изгубен извор в съзнанието ми. Усещах сърцето си меко и топло, сякаш беше плюшена играчка, която някое невръстно дете е гушнало за лека нощ. Изпомпаната кръв преминаваше през цялото ми тяло и носеше със себе си енергия и свежест.
Изведнъж малката стаичка с кревата ми се стори тясна и задушна. Навън беше облачно, хладно и чисто, а слънцето бавно и целеустремено потъваше зад хоризонта. Според тиктакащия часовник беше осем вечерта. Не можех да повярвам как съм си изгубил половината ден пльоснат на леглото, след като времето беше толкова прекрасно. Веднага скочих, обух се набързо и поех към парка.
Закачлив ветрец си играеше с окичените с листа клони на безбройните дървета, които му отвръщаха с шеговит шепот. Щурците рано-рано бяха започнали вечерния си концерт и пееха в хор откъм тревите. Обувките ми тракаха по натрошения на места каменен калдъръм, като от време на време заблудено докосваха някое объркано камъче и то политаше в неизвестна посока. Всичкият този мек музикален фон допълнително допринасяше за тържествуващото чувство на покой и хармония. За няколко минути спрях да мисля и просто се наслаждавах на света.
Както винаги става, блаженството не трая дълго. Никой не притежава мига и когато той реши да си тръгне, си отива завинаги. Но спомените за няколкото кратки, но изпълнени с щастие моменти от моя живот винаги греят ярко в ума ми.
Гърдите ми внезапно се надигнаха, после бавно изпуснаха въздух с тъжен, едва доловим стон. Съвсем не беше така. Въобще не грееха преди един час. Всъщност не се бяха появявали от месеци. Разните контролни, състезания и олимпиади постепенно ги засенчиха и оставиха на тяхно място черна празнота. Бях започнал да пиша и стихотворения, но и те бяха погълнати от задължителната рутина.
Когато всичко свърши и най-сетне можех да си отдъхна, не стана нищо. Абсолютно нищо. Животът си продължи постарому. С тайфата пак си ходихме на все същите места. Заведенията и пейките в парка се сляха в един вечен цикъл на запой. Безцелните ни разговори се проточваха с часове, но думите потъваха в меката, лигава пихтия, която бях наел вместо мозък. Той се беше вдигнал на стачка тогава - твърдо отказваше да работи при подобни условия. Мързеливо копеле.
Един ден по някаква случайност се шляех сам в парка. Яркото слънце дразнеше очите ми и из въздуха се носеше зловонната миризма на пот. Мислех си за разни неща, които изхвърчаха от главата ми на мига, в който се появяваха. Тогава отнякъде изникна Той – приятел, когото не бях виждал от хиляда години. Беше се настанил на една пейка като в луксозно канапе с глава, отпусната назад. Беше затворил очи и блаженството струеше от лицето му. Неговата чанта, която на предната страна изобразяваше контролер на Нинтендо, послушно лежеше до него. Странно, но около него нито се усещаше натрапчивата никотинова миризма, нито пък имаше следи от бира или някое друго упойващо средство. Явно просто му беше ден. Усмихнах се доволно и с лека завист и понечих да го подмина – не исках да му развалям настроението с моите глупости.
Някак си Той ме усети, отвори очи и ми подвикна с весел, почти детски глас:
- Чакай бе, накъде си тръгнал?
- Ами... – помъчих се да измисля нещо, но всъщност не се бях запътил наникъде. – Разхождам си се.
- Еми ела и седни тука де.
След като послушно изпълних заповедта, Той извади две бири от чантата си и ми подаде едната. Чукнахме се и ударихме две юнашки глътки. После Той с невинно любопитство ми зададе вечния въпрос:
- Ами ти как си, какво става с теб?
И започнахме дългия разговор между двама приятели, изгубили връзка от години. Изглежда неговият живот си течеше леко и послушно, както винаги. Дори си беше намерил приятелка наскоро. По начина, по който я описваше, тя излизаше едва ли не перфектното момиче. Аз само се усмихвах по същия начин, както когато го видях изтегнат на пейката, и му разказвах за себе си.
Така изминаха няколко часа – бързо, леко и неусетно, като внезапен летен дъждец, който е решил да поизмокри малко земята ей така, заради самата свежест. Беше дошло времето да си ходи – живееше в друг град и имаше да хваща влак. На кръстовището, което разделяше пътищата ни отново за неопределено време, ние разменихме последните си думи:
-...не знам, брат, чете ми се нещо, ама не знам какво.
Той потърка леко очите си над очилата и тайнствено каза:
- Абе то аз не трябва да го правя това, ама...
След което небрежно отвори чантата си и извади една малка книжка, която приличаше повече на тетрадка, и продължи:
- То е малко за лична употреба, ама мисля, че ще ти бъде интересно. У нас има още, тя няма да забележи.
- А какво всъщност е това? – попитах, докато въртях книжката в ръцете си. Беше с бели корици, но на тях нямаше нищо написано. Само на предната беше нарисувано дърво така, както би го видяло дете, което е застанало в основата му и гледа нагоре.
- Не трябва да казвам – усмихна ми се съучастнически приятелят ми. – Просто го прочети.
Сбогувахме се и Той пое към гарата, а аз – към дома. С тъга се замислих как пътищата ни винаги се разделят по този начин. Първо отиде в друго училище, което беше в доста отдалечен квартал, после той и семейството му се изместиха в друг град и съвсем престанахме да си говорим. А Той беше един от малкото хора, с които ми бе наистина приятно да си приказвам. Въпреки че късметът сякаш му беше неотменен спътник в живота, той никога не се наду и винаги ми помагаше с думи или с дела.
Когато се прибрах, просто захвърлих книжката нанякъде – стомахът ми си искаше своето и не търпеше отлагане. После седнах зад компютъра, включих скайпа и на минутата бях засипан с пожелания за добра вечер и потънах във все същите безмислени разтягания на локуми. Тези хора нямаха по-продуктивни занимания. За съжаление, аз също. Към един прекъснах всякакви контакти, легнах си и забравих всичко, което се беше случило във вече изминалия ден.
Станах в шест и половина, без будилник. Още от много малък ме научиха да ставам рано. “Нормалните” хора не можеха да ми се начудят. Излязох да направя редовното си сутрешно бягане. В главата ми ставаше същата каша, като при разходка, само че с по-бързи темпове. Навръщане се сетих за Него и книжката, която ми даде. Когато се прибрах я сложих на бюрото, с ясната идея да я отворя и разгледам, но първо трябваше да се изкъпя. После да закуся. После пък последваха “Добро утро”-тата в скайпа. След което излязох на сутрешна сБирка. А след това дойде време за обяд. И така, денят като насън се изтърколи до към два часа следобед, когато вече наистина нямаше какво да правя.
Погледът ми случайно падна върху малката бяла книжка. Тя странно се открояваше от останалите разхвърляни бумаги по бюрото ми – нейната корица сякаш блестеше и осветяваше пожълтелите листчета и тетрадки, които лежаха забравени върху дървената повърхност. Взех я в ръце, разположих се удобно на леглото и започнах да чета.
Книжката беше малък литературен сборник – имаше стихотворения, имаше кратки разказчета и по-дълги такива. На пръв поглед не беше нищо особено – творбите бяха горе-долу добри, но повечето звучаха доста наивно, а няколко – снобски интелигентно, сякаш авторът искаше да подчертае колко е по-умен от останалите. Много се дразнех на такива и почти захвърлих книжката настрана. Тогава попаднах на Разказът.
Дори не си спомням много добре какво в него ме впечатли толкова много. Препрочетох го няколко пъти и винаги ми се струваше по-различен от преди. Един път течеше като приказка, друг път ставаше фантастика, трети – любовна история, четвърти – трилър, пети – хорър и така нататък. Някакси историята беше една и съща, но никога не се повтаряше. И всеки път ме запленяваше с живите си герои и прекрасните завъртулки на сюжета. Помогна ми да съзра живота, който течеше около и в мен. Нещо, което бях загубил от дълги месеци насам и което се бях отказал да търся след много усилия.
Странно нещо е моят ум, осъзнах, докато гледах от една пейка как слънцето бавно се потапя зад близкото хълмче. Спомних си многото пъти преди – как винаги съм усещал благословията, а после един ден нея просто я нямаше, като че ли ме беше зарязала, за да си прекара по-приятно времето с друг. И след дълги умувания и търсения аз накрая просто констатирах, че си е отишла завинаги, и потъвах в притеглящото блато на посредствеността. А след време тя просто се появяваше, на напълно случаен принцип. Постояваше известно време и после пак безмилостно изчезваше. И това се случваше отново и отново. Един вечен цикъл на радост и нищета.
Не! Този път щях да си оставя спомен. Нещо, което да ми покаже, че живота винаги го има. Прибрах се вкъщи и извадих дълго недокосваната тетрадка. Скъпоценното ми заровено съкровище, пазещо в себе си миговете живот, които си струваха да бъдат съхранени. Прелистих през няколкото стихотворения и разказчета и спрях на първата празна страница. След няколко секунди на най-горния ред се появиха с разкривени букви думите “Един разказ”.

Ето какво роди болният ми мозък вчера. Всъщност нещото не е разказ, но ефекта беше горе-долу същия. :)

Профил Skype

Аватар
Заглавие: Re: Един разказ
Публикувано на: 08 Юли 2011 13:37

Човече, евала! Много ми хареса. Чете се много приятно. Много истина има в мислите ти също така. За момент дори виждах себе си, правейки и мислейки за абсолютно същите неща. Мога да кажа единствено едно БРАВО!

Профил

Аватар
В момента играе: Квот фана
Публикувано на: 08 Юли 2011 20:32

Да, и на мен ми хареса доста. Искам още! :D

:rockon:

Профил

Аватар
Публикувано на: 10 Юли 2011 11:06

Не е зле, хареса ми.

Профил

Аватар
В момента играе: квото тръгва на лаптопа
Публикувано на: 11 Юли 2011 14:52

Мерси, момци. Много неочаквано позитивна реакция. :D
Сега почти очаквам да дойде МГР и да ме разпарчетоса както той си знае. :lol:
шегичка :)

Профил Skype

Футболен разбирач
Аватар
В момента играе: Football Manager 2007
Pro Evolution Soccer 2013
Публикувано на: 11 Юли 2011 14:56

Ще го прочета довечера. Обещавам.
Иначе Рекса не е чак толкова страшен, лигавото ми любовно разказче(хаха, бях написал "романче") не бе критикувано кой знае колко много, накрая дори ми прие обясненията :lol:

Профил

Аватар
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
Публикувано на: 12 Юли 2011 13:52

Интересен разказ. Малко странен с това, че отново (в смисъл на "толкова използвания похват") само загатва на читателя някакви идеи, като му показва елементи от сцени, мисли, чувства, без да ги описва изцяло, оставяйки на читателя сам да попълни липсващите места. Това важи, естествено, най-вече за края.
Сега като се замисля май това е и причината подобния тип разкази винаги да се радват на популярност, защото практически всеки човек ги допълва по свой собствен начин, което прави иначе непълния оригинален разказ "по-близък и личен", макар това, което го прави такъв, всъщност да са нашите лични мисли и чувства, които влагаме в него. А те, естествено, са възможно най-личните, понеже често идват дори от подсъзнанието ни. Както и да е... :roll:
Добре написано и лесно и приятно за четене. Особено началото е доста силно с тези пълни и подробни описания, макар и леко отнесени. Дори в началото човек се чуди дали историята е в наше време, в миналото, или в някакъв измислен свят. Но още с началото на третия абзац това е малко или много изоставено, а вместо това започват да се появяват и думи и изрази, които в някаква степен са част от разговорния език, описващи прости и конкретни неща от ежедневния живот. Както споменах и описанията намалавят. Някак се получава ефектът, че от красивия приказен свят рязко те забиват в сивотата на ежедневния живот. Не знам дали това е търсен ефект обаче - в някаква степен се вписва с тематиката на разказа, от друга страна изглежда неосмислено и неволно. Но това всъщност може и да е признак на майсторство. ;)
Нататък разказът, до самия си край, не е нищо особено, доста обикновена история за срещата на двама приятели, доукрасена с насечени и леко хаотични мисли на главния герой. Нищо интересно, макар и не лошо написано.
Това, което обаче буди интерес, е заигравката с идеята, че променящия житейската гледна точка разказ, който героят прочита в края, е... именно същия този разказ, който героят изчита в началото на тескта! Същото виждаме и с последните думи - името на това, което героят започва да пише - "Един разказ", точно първите думи, които сме прочели в началото - заглавието на творбата! Бих казал доста доста интересно. Кара те да се замислиш какъв ли е този прекрасен разказ, който героят прочита и това го променя по някакъв (оставящ ни с впечатлението че) добър начин? Дали това е някаква магическа книга или труда на някой много умен филосов, която пропагандира учението му? Или може би просто сектантска книга? Или може би просто разказът на един обикновен човек, описващ живота си и момента, в който той е прочел един такъв разказ, какъвто главният герой започва да пише накрая? Или може би самият разказ, който ние, читателите, сме прочели току-що! Много, много интересно! :)
Не знам дали това по-горе е било истинската ти цел, не знам и дали само аз съм го взъприел по този начин. Но това е нещото, което прави разказът интересен за мен. Пак казвам, че без този елемент не ме впечатлява с нищо.
Забелязвам и че си използвал един похват, който и аз използвах в най-първия си разказ - избягването на личните имена, които са заменени с местоимения. Това само по себе си не е нещо уникално - в крайна сметка го ползваме всеки ден в речта си, а интересно е това, че тези местоимения започват с главна буква, все едно са лични имена. Аз лично използвах този похват, за да избегна персонализирането на героите, което винаги се получава, когато им дадеш име, независимо какво, но едновременно с това се показва и важност и значимост на този неназован персонаж. Точно както говорим за християнския бог - Той няма име, но когато пишем за Него, го правим с главна буква, защото Той е важен и силен. Точно какъвто е и неназования по име персонаж в този разказ, който винаги е будил уважение у главния герой и който се оказва важната връзка с прекрасния разказ, който е основната тема тук.
В този мой разказ, който споменах вече, комбинирах този похват на замяна на имената с местоимения с това, че друг от персонажите също беше назоваван с местоимение, но този път с малка буква, все едно точно избягваме да го наречем по име, като контрастът между двете различни употреби на местоимения има за цел да внуши разликата във важността на различните персонажи. Интересно ми е ти с каква цел точно си подходил по този начин. Любопитното е, че и в заглавието на моя текст фигурираше думата "разказ", което допълнително придава една неопределеност на написаното. :)

Профил ICQ Skype

Футболен разбирач
Аватар
В момента играе: Football Manager 2007
Pro Evolution Soccer 2013
Публикувано на: 12 Юли 2011 15:55

Ей сега го изчетох и аз, хареса ми и на мен доста, но както обикновено се стига до финал, който само автора си разбира... познато чувство :D
Идеята обаче е интересна, реализацията също. Смея да твърдя, че и аз съм бил в подобна ситуация като описаната в началото - една апатичност към всичко - не бих казал омраза, а просто отегчение, нищо ново не се случва, хем ти е весело на моменти, хем в следващия миг ти е адски тъпо... перверзиите на пубертета :D
И накрая стигаме до най-интересния момент от разказчето(лично за мен) - Той. Тъй като съм възпитан като добро християнче, първата ми мисъл беше, че имаш предвид Бог. Прочитайки разказа си го мисля още по-сериозно, защото какво излиза - въпросният героят ти донася, ако не радостта, то поне смисъла в живота. Но това са лично мои тълкувания, бих желал да науча защо си използвал местоименията с голяма буква. В крайна сметка може и да си го направил просто умишлено, както посочи Рекса, но все пак настоявам за обяснение :D
Това е, със здраве, и по-честичко да те навестява музата, че му става хубаво на човек да те чете. :D

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com