Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: Рефреш на PCM форума (epik high score!)
Заглавие: Пътеводителят на галактическия стопаджия
Публикувано на: 21 Май 2011 23:47

Филмът. Добър е. Ако някой се е подлъгал, че е гавра с книгата, че е опростен и американизиран - греши. :)

Профил WWW

Аватар
В момента играе: Mozilla Firefox
Заглавие:
Публикувано на: 22 Май 2011 00:18

Кой от всичките? Аз съм гледал поне три версии.

Алкохола - враг на пола, с плодов сок - към полов скок!

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие: Re: Пътеводителят на галактическия стопаджия
Публикувано на: 22 Май 2011 00:20

Този филм се харесва сигурно на 1 от 100 човека :). Аз и един приятел го харесахме, ама цялата зала в киното пуфтеше от тъпотия :D
Реално филмът е безобразно глупав, трябва да си в специфично настроение, за да ти допадне :).

Профил

Аватар
Заглавие: Re:
Публикувано на: 22 Май 2011 01:22

Минотавъра написа:
Кой от всичките? Аз съм гледал поне три версии.

Последната. 2005. :) Старите на BBC имам спомен, че следваха много по-плътно книгата, но тази версия, за мен, е перфектна киноадаптация :)

Профил WWW

Публикувано на: 22 Май 2011 02:32

Не съм го чел на хартия, ама филма е епик великнес :lol:

Профил

Аватар
Публикувано на: 22 Май 2011 12:24

Gipo написа:
трябва да си в специфично настроение, за да ти допадне :).

абсолютно, има няколко момента, в които просто ти писва...примерно, когато с ебахти усилията слушат ужасната поезия на ония грозните, или дето мъкнаха ръката на оня робот

Профил

Аватар
Публикувано на: 22 Май 2011 21:08

Не беше лош филмът, хареса ми. Гледах го през 2005, но и сега да го гледам, пак би ми харесал. Установил съм, че са малко британските филми, които НЕ ми харесват.

Профил ICQ WWW

Аватар
В момента играе: Квот фана
Публикувано на: 24 Май 2011 12:36

Седемте книги на Адамс дет влизат в Пълния Пътеводител просто избиват рибата. Колкото до филма... слаб беше, доста слаб :)

Профил

Аватар
В момента играе: Игрътъ
Публикувано на: 24 Май 2011 16:30

от филма помня най-вече, че Зоуи Дешанел беше много сладка, и че Слартибартфаст и работилницата му бяха велико пресъздадени. Филмът беше направен с любов към книгата за фенове на книгата. През погледа на някой дето не я е чел сигурно е дебилен, непоследователен и скучен - за съжаление няма как да те увлече ако не си чел книгата.

Профил

Аватар
Публикувано на: 25 Май 2011 08:02

Според мен филмът не предаваше нищо от книгата - нито атмосфери, нито герои...е, Артър съм си го представял някак така, ама всички останали (и най-вече Зейфод, то ми беше съвсем неадекватен)...
Може би е оригинален поглед върху книгата, но понеже и тя е гротеска, се получава гротеска на гротеска...и за мен не работи...
От друга страна старите нискобюджетни версии също не ме кефят.

Най-добре си е книгата (но не съм слушал оригиналните радио пиеси)...без последната част дето не е на Дъглъс Адамс...тя е нещо, като фенфикшън...

Профил

Аватар
В момента играе: Квот фана
Публикувано на: 25 Май 2011 15:09

Героите не са направени добре. Просто това са си детайли, които трябваше да ги има.
Например Зейфод Бийбълброкс трябваше втората му глава да е на раменете до неговата, а не скрита под нея.
Друга огромна грешка е, че Фрод Префект е негър. В книгата не го пише, същото така има червена коса, а не мисля, че има негри с червена коса :)
Попадение е гласът на Алън Рикман за гласа на робота.

:)

Профил

Аватар
Публикувано на: 25 Май 2011 15:48

разбира се, че има червенокоси негри...негрите също си падат по червенокоси(както и ние), доминатнтия белег от бащата(черната кожа) остава, ама и белега на майката се появява

искам дете от нея

пък ако питаш защо точно негър са сложили за ролята, това е няква западна политика на телевизиите против расизма според мен. като се замислиш в повечето сериали има по някой от по-главните роли чернокож просто за цвят, за пример ще ти дам Приятели, където в началото няма тъмнокож герой, в по-новите серии(явно след като е въведенот това правило), сложиха негърка. замислете се и ще видите, че съм прав, почти без изключения. в голямото кино това също важи.

Профил

Аватар
Публикувано на: 25 Май 2011 16:56

Всъщност нямам нищо против различната концепция за главата на Зейфод и това, че Форд Префект е негър...просто поведението на тези герои е различно от това в книгата и характерите им са различни, абе направо си бяха други герои.
Има и много други неща, които не си бяха на мястото...а ако бяха, щяха да компенсират големите промени в сюжета...
Просто получихме средниста комедийка...а очаквахме грандиозна гротеска и оригинална трактовка на уж изтъркани и преексплоатирани sci-fi идеи.
Т.е. вярна трактовка/адаптация на книгата.

Профил

Аватар
Публикувано на: 25 Май 2011 21:40

doggymien4o написа:
Героите не са направени добре. Просто това са си детайли, които трябваше да ги има.
Например Зейфод Бийбълброкс трябваше втората му глава да е на раменете до неговата, а не скрита под нея.
Друга огромна грешка е, че Фрод Префект е негър. В книгата не го пише, същото така има червена коса, а не мисля, че има негри с червена коса :)
Попадение е гласът на Алън Рикман за гласа на робота.

:)

Зейфод, съвсем очевидно, са му направили двете глави така, защото иначе просто "не изглежда добре" - думи на режисьорите. Коит' обезателно разбират от кино повече от нас. Also, пикал съм ви/ти на ограничените расисти. Самият Дъглас Адамс бил казал, че освен Артър - не е нужно никой друг да е бял англичанин. Ей богу, Форд е извънземно - що пък да не е черен ? Попадение е абсолютно всеки актьор вътре, като Дент е особено перфектен. Also, Стивън Фрай като гласът на Пътеводителя. Also, самият Пътеводител е адски готино измайсторен.

Basically, ако някой седне да се зачете - повечето сюжетни промени и барнати елементи са така или иначе идеи, дадени от самия Адамс - лопатите на Вогосфера, POV оръдието, отношенията между Трилиън и Артър и т.н., и т.н. Да не говорим, че самият Адамс толкова пъти е пренаписвал, добавял и награждал към "Пътеводителя", че сигурно има 200 различни версии - които дори не са взаимноизключващи се (т'ва една дума ли трябва да е ?). So, deal with it.

Сега, спор няма, че в оригинал "Пътеводителят" е нефилмируем. Просто защото по-голямата част от книгата е всъщност не в това, което се случва, а в това, което авторът обяснява. Съответно е и доста сложно да се предаде всичкото туй, без да изглежда опростено (и без филмът да е 24-часов маратон). И спор няма, че всичко е променено, поомачкано и изобщо видоизменено, за да напасне различният носител. Защото книги, като цяло, е тъпо 1:1 да ги обръщаш на филм ("Властелинът" примерно го обръща на фентъзи екшън-спектакъл, с разни основни мотиви и заучени конфликти, а "Хари потър" е детска книга, в крайна сметка - тях може) - най-малкото защото хората, коит' са чели книгата знаят за какво се разказва. И освен фенщината - "аааа, виж, виж, това го знам! точно както си го представях" - друго не предлага. Докат' тука (и, доколкото знам, в Stardust на Геймън, което филмовата версия уж била доволно различна от книжната такава) нещата са променени и направени кат' за филм.

Съгласен, не е нещо, което ще се хареса на всекиго. Няма ги комплексността и голяма част от духа на оригинала. Което за някои може да е дразнещо. Но аз се бях сурнал с предубеждението, че "това няма да става, проста американизация на една от най-великите и оригинални книги евър, бозаа" . . . и се оказа, че греша. :)

Профил WWW

Аватар
В момента играе: Mozilla Firefox
Заглавие:
Публикувано на: 05 Юни 2011 23:06

Като цяло съм съгласен с Дадьо.

"Пътеводителят" е адаптация, не преразказ. Така и трябва да бъде, защото книгата е нефилмируема до крайност - не само 80% от нея е наратив, но и се отклонява в толкова много посоки, че е невъзможно да се претвори в нещо по-кратко от 12-сериен сериал.

Филмът си го бива. Не е кой знае какво и определено не е за хардкор фенове, но е забавен. Специални поздрави за уникалната актьорска игра - всеки от актьорите буквално влизаше в кожата на персонажа си. И разбира се, култовото интро със синхронно-плуващите, пеещи делфини :D

Алкохола - враг на пола, с плодов сок - към полов скок!

Профил Skype WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com