Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re:
Публикувано на: 06 Апр 2011 16:30

Минотавъра написа:
Това ще е безсмислено. Седмица след като играта излезе, някой ентусиаст ще изнамери "златния билд" и ще накара играчите да избират между роулплейинг и ефективност.

И как това го прави безсмислено?

Профил

но с големо съ̀рце
Аватар
В момента играе: A dance with rogues
Заглавие: Re: Mass Effect 3
Публикувано на: 06 Апр 2011 16:34

Минотавре, за теб me2 рпг ли е? И какво всъщност за теб трябва да има една игра, за да бъде crpg?
Защото аз съм с идиота on this one.
И реално този избор м/у rp и ефективност винаги съществува, дори и в игри като последните call of duty, където имаш избор между няколко 'пасивни умения'. Да не споменавам един fallout 2, примерно.

Профил Skype

Аватар
В момента играе: Mozilla Firefox
Заглавие:
Публикувано на: 06 Апр 2011 16:37

Народе, изтеглих 1080p extended-версията на Dune!

Реших, че трябва да знаете!

joar написа:
И как това го прави безсмислено?

Сериозно? Не виждаш нищо нередно в това играчите да бъдат форсирани да направят даден избор?

Това не е избор. Това е илюзия на избор - дават ти две възможности, но едната е толкова калпава, че никой не би я избрал.

joar написа:
BioWare са канадци. :D

А Канада е американска държава...

Tiny написа:
Трябва да отворя една rpg talk тема...

Недей, ще вземем да пишем за хомосекс в нея :lol:

Jedi Knight написа:
Кой не е слушал обясненията на Легион :P

Абе не знам кой не е слушал, ама гледам кой не е играл. Вещерът през пет минути го поправяме тука :)

Алкохола - враг на пола, с плодов сок - към полов скок!

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 06 Апр 2011 16:39

Минотавъра написа:
Сериозно? Не виждаш нищо нередно в това играчите да бъдат форсирани да правят даден избор?

Това не е избор. Това е илюзия на избор - дават ти две възможности, но едната е толкова калпава, че никой не би я избрал.

Никой не ги форсира да избират. Но избора има последствия. You know, RPG.

Профил

Аватар
Публикувано на: 06 Апр 2011 16:41

Tiny написа:

Thank you, mature guy. :roll:

Профил

Аватар
Публикувано на: 06 Апр 2011 16:50

Минотавъра написа:

Абе не знам кой не е слушал, ама гледам кой не е играл. Вещерът през пет минути го поправяме тука :)

Цитат:
Approximately three centuries after the Morning War, the geth were approached by the Reaper Nazara, also called Sovereign. It offered them technology that would aid them in achieving their goal, in exchange for their assistance in capturing the Citadel and letting the Reaper invasion begin. The majority of the geth dismissed the offer, deeming it better to accomplish their goal with their own technology rather than be dependent on another race’s technology. These geth discarded what they called the "superstitious title" of the Reapers, and simply called them the Old Machines. A small percentage of geth, however, accepted the Reaper’s help. Henceforth these geth were referred to by the mainstream geth as "heretics". They were allowed to peacefully leave the main geth network, and aid Nazara and its turian agent, Saren. The heretics came to revere Nazara as a god, the pinnacle of synthetic evolution. Nazara in return thought little of the heretics, seeing them only as tools to be used. They aided Nazara and Saren in many engagements, such as the attack on Eden Prime, and the Battle of the Citadel. After Nazara was destroyed in the latter battle, the heretics lost much of their menace, and their operations outside of the Perseus Veil were quickly mopped up by Council forces. The heretics did maintain operation of a large space station within the Terminus Systems, located in deep space between stars.

Я пак?

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Апр 2011 16:54

joar написа:
Никой не ги форсира да избират. Но избора има последствия. You know, RPG.

Това и в първите две части го има.

Не съм съгласен обаче развоят на събитията да се крепи на развито умение, направен ъпгрейд и т.н. Всичко трябва да зависи от волята на играча, а не от билда му. МЕ е травестит в това отношение, принуждавайки ни да блъскаме paragon/renegade точки, дори ако геймплеят страда от това.

Tiny написа:
Минотавре, за теб me2 рпг ли е? И какво всъщност за теб трябва да има една игра, за да бъде crpg?
И реално този избор м/у rp и ефективност винаги съществува, дори и в игри като последните call of duty, където имаш избор между няколко 'пасивни умения'. Да не споменавам един fallout 2, примерно.

То ако CoD ти е еталонът за ролева игра...

Да, МЕ2 е RPG. Има всичко - история, атмосфера, обрати, избори и персонажи. Нищо повече не е необходимо.

За съжаление, повечето играчи, свикнали с D&D-подобна система, пискат заради липсата на инвентар, умения и пр. Мили деца, геймплейната механика не е част от жанра, каквото и да ви внушават Wizards of the Coast. Това е разликата между roleplaying и rollplaying. Всяка игра, която те поставя в роля и е със засилен акцент върху тази роля, е RPG. Заровете и комплексността нямат нищо общо.

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 06 Апр 2011 16:59

Бахти, искам да пиша в официалния форум, ама искат да съм си купил играта :oops:

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Апр 2011 17:03

Вещер, от трета страница насам те поправяме :)

И наистина ли не виждаш как цитатът, който си предоставил, оборва собствената ти теза?

Профил Skype WWW

но с големо съ̀рце
Аватар
Публикувано на: 06 Апр 2011 17:17

Бях тръгнал да пиша подробно, но просто имаме напълно противоположни представи за рпг. За теб рпг е всяка игра с добри сценаристи в екипа. Half-life, Thief, Starcraft, NFS:U2...

Профил Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Апр 2011 17:20

Tiny написа:
Бях тръгнал да пиша подробно, но просто имаме напълно противоположни представи за рпг. За теб рпг е всяка игра с добри сценаристи в екипа. Half-life, Thief, Starcraft, NFS:U2...

Не. Нито една от тези игри не е фокусирана върху историята - тя е само фон.

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 06 Апр 2011 17:22

Минотавъра написа:

И наистина ли не виждаш как цитатът, който си предоставил, оборва собствената ти теза?

всъщност не :shock:

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Апр 2011 17:39

Ти каза, че гетите са избрали да последват Соверин по своя собствена воля, а цитатът доказва, че са били манипулирани :)

Профил Skype WWW

но с големо съ̀рце
Аватар
Публикувано на: 06 Апр 2011 18:08

Минотавъра написа:
Не. Нито една от тези игри не е фокусирана върху историята - тя е само фон.

При нфс - да, но другите са си story-driven (campaign-а при сц), колкото и me.
За мен важното е ти да имаш избор относно твоят аватар, неговото развитие и това да определя изходът от дадено събитие. Трябва да мога да определя неговата сила/точност/ловкост/интелигентност и т.н., негово специфични умения и характеристики (skills, traits, feats, powers и прочие), неговото държание и взаимоотношение със света и изходът на действията да се определя от тези избори. Трябва по-интелигентен или красив герой да има по-различен диалог от този на прост орк варварин. Трябва да видя капан или мина, когато героят ми я забележи, а не когато аз го направя. Изходът от битките да зависи не от рефлексите на играча, а от възможностите на героя. Ако той е слаб стрелец, няма всеки изстрел да му е точен, само защото аз съм насочил мерника на правилното място.
Схващаш накъде бия.
Това е възможно да стане в pnp формат без статистики, но не и в crpg-та, поне не на този етап.

Профил Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Апр 2011 18:27

Виж сега, има много критерии по които се съди за жанра на една игра. По-горе съм дал themepark-версията. Ролевата игра също така се характеризира с акцента и управлението на един герой, вместо на армия (което превръща играта в стратегия), както и с една сюрия други черти. Сега са модерни и т.нар. хибридни жанрове, които замъгляват въпроса допълнително - Mass Effect спада в тази категория.

StarCraft може да е стори-дривън игра (въпреки, че аз бих диспутирал това твърдение, като се има предвид, че историята е само претекст), но не е ролева игра, а стратегия. Прави разлика между "ролева игра" и "игра с ролеви елементи".

Повечето неща, които си изброил, ги има в МЕ2 и липсват в Half-Life, StarCraft и NFS.

Това, което описваш, сме го виждали много пъти в различни игри и резултатът най-често е катастрофален. Бавни, скучни битки, където хвърленият зар е по-важен от умението на играча. Свят, в който нищо не зависи от теб, а от билда ти. Сетинг, в който героят ти не е Рагнар, могъщият оркски варварин, а Рагнар, 9-и левъл барбериън с Unholy Awesomeness feat-а.

Не казвам, че въобще не трябва да има система, но при BG и KOTOR на моменти ставаше направо смешно. МЕ2 е много добра в това отношение - има геймплейна механика, но е достатъчно опростена за да не ти пречи и да не ти определя действията.

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 06 Апр 2011 18:33

Минотавъра написа:
Ти каза, че гетите са избрали да последват Соверин по своя собствена воля, а цитатът доказва, че са били манипулирани :)

манипулирани-да, ама не контролирани директно. Има разлика :roll:

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 06 Апр 2011 18:55

Вещер, ти май забрави собствения си премис.

Сърбъръс може да контролира гетите директно, а Рийпърите трябва да получат доброволно съгласие. Ерго ние > тях.

Проблемът е, че резултатът е същият - само дето единият метод е технически, а другият - психологически. И ако си изиграл Овърлорд знаеш, че Рийпърският метод всъщност е по-добър. Поробените гети могат да се разбунтуват, а и ефективността им е драстично намалена.

Манипулацията Е форма на контрол, при това много по-добра. Не всичко трябва да се прави с тежка ръка.

И ако Рийпърите могат да направят с една гола харизма това, което ние можем да направим само със секретна технология, нещата са много зле.

Профил Skype WWW

но с големо съ̀рце
Аватар
Публикувано на: 06 Апр 2011 19:07

Минотавъра написа:
Виж сега, има много критерии по които се съди за жанра на една игра. По-горе съм дал themepark-версията. Ролевата игра също така се характеризира с акцента и управлението на един герой, вместо на армия (което превръща играта в стратегия), както и с една сюрия други черти. Сега са модерни и т.нар. хибридни жанрове, които замъгляват въпроса допълнително - Mass Effect спада в тази категория.

StarCraft може да е стори-дривън игра (въпреки, че аз бих диспутирал това твърдение, като се има предвид, че историята е само претекст), но не е ролева игра, а стратегия. Прави разлика между "ролева игра" и "игра с ролеви елементи".

Повечето неща, които си изброил, ги има в МЕ2 и липсват в Half-Life, StarCraft и NFS.

Това, което описваш, сме го виждали много пъти в различни игри и резултатът най-често е катастрофален. Бавни, скучни битки, където хвърленият зар е по-важен от умението на играча. Свят, в който нищо не зависи от теб, а от билда ти. Сетинг, в който героят ти не е Рагнар, могъщият оркски варварин, а Рагнар, 9-и левъл барбериън с Unholy Awesomeness feat-а.

Не казвам, че въобще не трябва да има система, но при BG и KOTOR на моменти ставаше направо смешно. МЕ2 е много добра в това отношение - има геймплейна механика, но е достатъчно опростена за да не ти пречи и да не ти определя действията.

Ето защо казах, че сме с напълно различни разбирания. За мен BG поредицата е много класи над me игрите и страхотен пример как трябва да се прави рпг. Да, на места е скучно, но пък me2 комбат-а ми доскуча много по-рано, което дори персонажите и историята не можеха да компенсират. И до днешен не съм превъртял играта и нямам намерение да го правя засега (бях обрал компаньоните и бях минал куестовете на повечето). Предпочитам тактически битки на бг и котор, пред "popamole" варианта в ме2.

Цитат:
Сетинг, в който героят ти не е Рагнар, могъщият оркски варварин, а Рагнар, 9-и левъл барбериън с Unholy Awesomeness feat-а.

За мен не е проблем това, стига Рагнар да е станал 9ти левъл, както аз съм решил и кой фийт да съм избрал :wink:

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 06 Апр 2011 22:53

Минотавъра написа:
Вещер, ти май забрави собствения си премис.

не че нещо, ама

Jedi Knight написа:
wiedzmin написа:
.

Кой не е слушал обясненията на Легион :P Той в прав текст ти казва, че Суверен е променил начина на мислене на цяла фракция от гетите.

това не е вярно
а по повод на него ти каза
Минотавъра написа:

тъй че :P

Профил

Аватар
В момента играе: 4chan
Публикувано на: 08 Апр 2011 15:38

Малък спойлер http://i53.photobucket.com/albums/g45/f ... 0407_1.jpg

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение