denik написа:
Червеното е за зима, за свинско.
Бялото е за пиле, за риба.
Много истина!
Ще добавя и няколко аргуемнти.
Червеното вино идва добре и с телешко, дробчета, омлети. Убива "мазния" вкус, а също така е много полезно заради дъбилното вещество танин. Вдига кръвното, удвоява веселото настроение, стопля осезаемо, замайва много лесно, но махмурлукът е изненадващо лек.
Бялото от своя страна върви повече с тестени сладкиши, плодови салати, леки меса (пилешко, рибешко, морски деликатеси). Понижава кръвното налягане и оставя един сух вкус в устата. Затова аз го избягвам за напиване, защото освен, че скапва настроението, махмурлукът е много тежък - едвам се надигам от леглото и изпивам два литра минерална вода.
Като заключение - изборът на вино зависи от случая, но никога не трябва да се прави компромис с качеството му.
![[Exclamation] :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
Искам да препоръчам на форума любимото ми черрвено вино на прилична цена (около 10 кинта), родом от Южна Африка, има го в повечето търговски вериги.
