Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта

Трябва ли да се изучава история на регионално ниво?

Твърдо Да    53%  53%  [ 10 ]
 Твърдо Не    47%  47%  [ 9 ]
Общо гласове : 19
Автор Съобщение

Заглавие: Исторически въпрос
Публикувано на: 12 Авг 2010 20:31

Мисля, че е крайно време в образованието да се проведе една здрава реформа, която окончателно да доведе до образуването на два едновременно изучаващи се предмета по история. Единият може да се води Обща История и да се изучава каквото по принцип се изучава. Другата да е История на родния край и там да се изучават събитията които са се слуучвали в съответните региони - съответните исторически лица, животите им, събитията в които участват или предизвикват. Така според мен ще се възпита младежта в обич към родния край, ще почувстват своята историческа принадлежност. Така всеки един ще може да види мястото на преките си предци в пъзела на българската история.
Каквото и да си говорим историята на Левски, Ботев, Раковски, Бенковски е велика, но някак си се е случвало далеч от мен и в частност за себе си, макар да съзнавам величието на делата им, ми е трудно да я осъзная като нещо реално случило се. Казано грубо звучи ми като приказка. Друго е обаче, когато мина покрай мястото на старата ракиджийница на града и продължа надолу към вече изгорялата мелница "Тане Николвъ". Знам че по пътя който вървя, всеки ден е бил изминаван от Таньо Войвода.
Кой е Таньо Войвода? По-малко велик ли е от гореизброените българи? Имам дори разкази от живи свидетели за него. Но кой го знае, да речем от Видин или Силистра? И въобще защо историята на регионално ниво е занимание за ентусиасти и като цяло ограничен кръг хора? Защо не е държавна политика? Защо я няма в часовете по история? Или ако я има е самоинициатива на преподавателя?

Профил

Аватар
Заглавие: Re: Исторически въпрос
Публикувано на: 12 Авг 2010 20:52

Краткият отговор - защото не може да се унифицира. Как може да се направи предмет, в който се изучава локална история, когато локалната история навсякъде е различна. Някъде би се учила средновековна история, някъде - възрожденска, някъде - никаква. Не на всяко място се е случило нещо велико и не навсякъде е живял известен човек. Също така от чисто организационна гледна точка - колко би струвало да се напише учебник по локална история за всяко едно селище, кой ще се навие да издава книга в толкова малък тираж и най-вече - кои ще са учителите?

Профил

Публикувано на: 12 Авг 2010 21:05

Именно. Всеки окръг ще изучава своята история. Примерно може като за начало да се въведе деление по областни или само по по-големите градове. Не говоря всяко село да пише собствена, защото ако се слезе до такова микрониво голяма част от събитията се застъпват и практически ще се изучава едно и също.

Профил

Публикувано на: 12 Авг 2010 22:47

Как така какво ще учат? Впрочем, държа да отбележа, че изложих доста объркано темата.

Профил

Псевдо рейцър
Аватар
В момента играе: Всичко без аниме игри
Публикувано на: 12 Авг 2010 23:26

абе нема да стане така по добре ще е ако примерно 5клас за един град 6 за др. и така тва не е най-добрата система ама е по добре от твоята ти може ли да си представиш колко средства и работа ще са нужни за да може всеки град да има своя различна образователна система СПЕЦЯЛНО за история не става

От Чернобил съм, единственият регистриран гражданин. Дръжа една баржа на брега на река Припят и я отдавам на безделници като теб. Цената за една нощувка е 2 бутилки водка и 5 минути да си удряш чатала с тухла.

Профил

Публикувано на: 13 Авг 2010 00:28

Мисълта ми е два отделни предмета Обща исотиря и регионална история, за горните класове става въпрос. Примерно Исотиря на Пловдивски Окръг, История на Варненски, и т.н.

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Авг 2010 02:06

И какъв е смисъла като така или иначе общо взето така по региони си се покрива всичко от общата история, а неспоменати остават само някакви местни знаменитости? Замисли се и за друго нещо - на кого му е нужно това? Дори и сега материалът в училище е много и едва се смества в програмата като учителите трябва всъщност да избират какво да оставят извън тяхната собствена програма, за да могат да предадат най-важното. Има ли причина да се натоварват още повече учениците с неща, които няма да са им необходими. Хубаво е, че харесваш историята и че те влече локалната история на града ти, но съвсем не е така с всички. Имам приятел, който знае хиляда и един факти за втората световна война, които не могат да се предадат за две години обучение в училище. Това, че съществуват такива интересни факти, значи ли, че трябва да бъдат предавани в училище? Според мен - не.

Профил

Публикувано на: 13 Авг 2010 09:45

Не е до интересни факти, а до възпитаване в национално самосъзнание. Историята е предмета който има за цел това. Историята не те учи как да си завинтиш крушка, да си смениш маслото в картера, да си напарвиш мусака, да си преинсталираш уина, да... Разбра ме, надявам се. По тази логика, цялата история към сегашна дата е просто излишна, защото не учи на нищо полезно.

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Авг 2010 09:54

А няма ли да е по-добре, ако основите се учат 1-7 клас, а от 8 нататък всеки ученик си избира профил, по който да учи? Т.е. ето ме мен - химия, физика, математика никога не са ми били силни, затова пък по БЕЛ, езици, история се справях доста добре. Животът ми щеше да е много по-лесен, ако не мислех какво ще правя на контролното по химия, на което нямаше да изкарам повече от 4 -> дипломата ми да се наебава от неща, за които не ми пука и няма да ми трябват. Ако се приеме такъв модел, ще има много повече време да се учи регионална и каквато щеш история, ще имаш време да изучаваш нещата в детайли.

Did you know that helicopters are souls of fallen tanks?

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 13 Авг 2010 14:34

Не, не ме ебе историята...
тя е за да могат идиоти с кофти настояще да се уповават на нея...

Brenda, LaTisha, Linda, Felicia, Dawn, LeShaun, Ines, and Alicia, Teresa, Monica, Sharron, Nicki, Lisa, Veronica, Karen, Vicky, Cookies, Tonya, Diane, Lori and Carla, Marina, Selena, Katrina, Sabrina, About three Kim's, LaToya, and Tina, Shelley...

Профил

Футболен разбирач
Аватар
В момента играе: Football Manager 2007
Pro Evolution Soccer 2013
Публикувано на: 13 Авг 2010 14:35

The CROW написа:
А няма ли да е по-добре, ако основите се учат 1-7 клас, а от 8 нататък всеки ученик си избира профил, по който да учи? Т.е. ето ме мен - химия, физика, математика никога не са ми били силни, затова пък по БЕЛ, езици, история се справях доста добре. Животът ми щеше да е много по-лесен, ако не мислех какво ще правя на контролното по химия, на което нямаше да изкарам повече от 4 -> дипломата ми да се наебава от неща, за които не ми пука и няма да ми трябват. Ако се приеме такъв модел, ще има много повече време да се учи регионална и каквато щеш история, ще имаш време да изучаваш нещата в детайли.

+1

Да не говорим, че много от учениците в днешно време се оплакват, че историята е един от най-трудните предмети за разбиране и научаване. Ако се направят пък два предмета история ще бъде убийствено за някои хора.
Все едно да разделят химията на два предмета и да ги учим задължително... 10 години не мога мина :lol:

Профил

Аватар
В момента играе: джобен тенис
Публикувано на: 13 Авг 2010 16:18

Dexter написа:
Да не говорим, че много от учениците в днешно време се оплакват, че историята е един от най-трудните предмети за разбиране и научаване. Ако се направят пък два предмета история ще бъде убийствено за някои хора.
Все едно да разделят химията на два предмета и да ги учим задължително... 10 години не мога мина :lol:

Ми, аз не те знам въобще как минаваш и сега...

Профил

Псевдо рейцър
Аватар
В момента играе: Всичко без аниме игри
Публикувано на: 13 Авг 2010 16:24

ем като не ти е интересно как искаш да го учиш и знаеш
тва е проблема ако направят всичко така че да е интересно да вкарат малко хумор сравнения да направат с сегашния свят малко по различни учебници сигурен съм че на много хора ще им се доучи а не "През 1939г. втората световна война започва."
по яко ще е ако е така "През шибаната 1939г. е излязал първият кондом а и е започнала втората световна." :lol: не баш така ама да не е толкова дървено както е сега

От Чернобил съм, единственият регистриран гражданин. Дръжа една баржа на брега на река Припят и я отдавам на безделници като теб. Цената за една нощувка е 2 бутилки водка и 5 минути да си удряш чатала с тухла.

Профил

Публикувано на: 13 Авг 2010 17:16

Dexter написа:

Въпроса не е за минаването, а за възпитаването бе човек. Иначе и аз подкрепям идеята за избор на предмети, да, така наистина е по-добре защото от историята смисъл има, обаче от проклетите параметрични уравнения - лично аз нямах никакъв смисъл. Наистина има предмети които трябва след определен клас да бъдат избираем профил, но мисля, че тесен кръг предмети Български Език, Литература, История и Физкутура примерно да останат задължителни. Математика, Физика, География, Химия, Биология, Философия ще е хубаво да са избираеми.

Профил

Футболен разбирач
Аватар
В момента играе: Football Manager 2007
Pro Evolution Soccer 2013
Публикувано на: 13 Авг 2010 17:49

Бе то идеята ти е добра, друг е въпроса, че едно 80% от учениците ги боли фара за историята на техния край... просто е безсмислено да се хабят учителите, които се опитват да напъхат малко обща култура в мозъците на тиквениците...

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Авг 2010 20:49

Serious Sam, регионалната история няма да помогне за възпитаване на любов към родината. Това ще се приеме като "поредното нещо, което трябва да назубкам за сряда" и ще бъде забравено 5 минути след изпитването. Ако в първите години от живота на хлапето му се казват тия неща, ако му се обяснява какво, кой, кога и защо - тогава има по-голям шанс, поне според мен.

Did you know that helicopters are souls of fallen tanks?

Профил ICQ

Публикувано на: 13 Авг 2010 22:33

Човек осъзнава доста неща, които е чул някога, някъде като хлапе, но ги усмисля едва доста по-късно.

Профил

Аватар
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 15 Авг 2010 16:16

За това което говориш има или би трябвало да има музей, исторически паметници, табели и т.н. така че всеки който живее в даден район или минава от там да разгледа, да има шанса да се запознае с регионалната история. Историята която се учи в училище цели тъкмо обратното да запознае хората с глобалния исторически период. Дори когато се учи Българска история тя отново има смисъл само ако се погледне общия исторически период в който се намира Европа и света иначе няма как да се обяснят историческите събития.

Профил ICQ

Публикувано на: 16 Авг 2010 14:15

Не съм съвсем съгласен с теб.

Профил

Аватар
Публикувано на: 26 Авг 2010 17:30

Историята се пише от победителите.
Затова я ненавиждам. Тя лъже.
Което за мен е герой, за турците е обикновен гяур; и обратно.

Историятя е единствената готина наука, която не си заслужава изучаването, понеже тя е обречена да се преповтаря като фарс.

Защо?

Защото хората не е се поучават от грешките си, въпреки че упорито четат история през последните 300 земни години.

Факт. :oops:

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com