Telba, това пък са им точно най-скучните филми на Гибли...аз принципно не мога да им понасям носталгично-сладникавите неща, ама точно тези са най-зле.
А, ако нещо ме дразни повече от филмите на Гибли, то това са феновете им. Изпадат в такава идиотщина, че щом видят нещо красиво изпадат в умиление и захващат тирадата "...аууу, все едно Гибли са го правили...".
Примерно Summer Wars, дето е на MadHouse и дето не съдържа нищо Гибли-евско го набедиха и него...толкова са първосигнални. Видят ли малко позакръглена графика и повече фокус на семейните отношения - "Гиблиииии!!!".
Тъпанари.
Дори собствената си територия не познават добре и не са чували, за наистина страхотни филми на Гибли, като - "Нашите съседи сем. Ямада" и "Замъкът на граф Калиостро" (което е част от френчайза за Люпен III-ти). Дори за Porco Roso не са чували, въпреки че им е в категорията на сладникавата драма.
И какво е това "панорама" от 3 филма?
Аз под панорама разбирам 10-на заглавия, за да може да се видят тенденциите в цялото им творчество...влиянието на бащата, влиянието на сина и пр.
Да зарежем вкуса...от чисто кино-критическа гледна точа, събитието си е скука...
То човек ако купи излезлине у нас на DVD неща на Гибли, може да си спретне по-съдържателна "панорама".