Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: Mozilla Firefox
Заглавие: Star Trek: Deep Space 9
Публикувано на: 10 Фев 2010 23:36

Стар Трек: Дълбок космос 9 (англ. - Star Trek: Deep Space 9) е третият Стар Трек сериал. Излъчва се от 1993 до 1999 г. и е първият сериал от поредицата, който не е режисиран лично от Джийн Родънбъри.

Дълбок космос 9 смело пристъпва там, където нито един Стар Трек не е стъпвал досега. Вместо да се развива на кораб, действието се развива на космическата станция Дълбок космос 9 - бивша миньорска станция около доскоро поробената планета Баджор. След свирепата борба за свобода и независимост от кардасианската хегемония, баджораните се намират в изключително деликатно положение - слабо временно правителство, неспособно да обуздае отчаяните тълпи, ширещи се глад и мизерия - неизбежни последици от войната и бивши поробители, чакащи първата проява на слабост, за да се завърнат. Планетата е изключително богата на природни ресурси и е най-близката дестинация до едно от чудесата на галактиката - единственият известен стабилен пространствен тунел, чието притежаване дава огромни икономически, изследователски и военни преимущества. Същевременно, той е опора на баджоранската религия - единственото нещо, което поддържа разединената раса. Федерацията изпраща опитния капитан от Звездния флот Бенджамин Сиско, със задачата да защитава баджораните, както и - евентуално - да превърне Баджор в член на Обединената федерация на планетите. Подложен на политически интриги и манипулации, желаещи да дискредититрат Федерацията и да доведат до война, капитан Сиско трябва да възвърне старата слава на расата и да я предпази от повторно поробване. А отвъд тунела хиляди мистерии, непознати светове и раси чакат да бъдат открити...

Сериалът е известен с изключително комплексната си история и персонажи, както и с мрачната си, антиутопична атмосфера, нехарактерна за Стар Трек като цяло. За разлика от предшествениците си, Дълбок космос 9 отбягва епизодичния сюжетен формат, предпочитайки развитието на задълбочена история - не е рядкост две действия, отдалечени на 20 и повече епизода, да се окажат свързани и действията на персонажите да окажат последствия години след извършването им. Това отношение поражда много полемики сред критиката и феновете - от една страна сюжетът придобива дълбочина и реалистичност, но за сметка на това феновете, които не следят сериала редовно и са изпуснали епизоди, често могат да имат сериозни проблеми с разбирането на историята.

Сериалът имат силна социална насоченост и се занимава с проблеми като расизма, сексуалността, войната, политиката и религията, които заемат централно място в повествованието. За разлика от останалите сериали от поредицата, основният антагонист не е (или поне не винаги) свирепа и могъща извънземна раса, а човешките ограничения, предразсъдъци, алчност, глупост и злоба. Посланието на Дълбок космос 9 е, че най-големият ни враг не са другите като нас, а нашите вътрешни демони, които са по-опасни от всеки външен дразнител и които - ако не обуздаем - ще доведат до собственото ни унищожение.

Отзивите на критиката са незабавни и почти изцяло положителни. Критиците наричат сериала невероятен и прогнозират огромен успех. Пророчествата им се сбъдват, когато Дълбок комос 9 настига, а на места дори надминава приходите на Следващото поколение - сериалът, класиран като един от най-гледаните и доходоносни продукции, появявали се някога на малкия екран. Смята се, че по-голямата част от населението на планетата е гледало поне една серия от него.

В главните роли:

Ейвъри Брукс в ролята на командир Бенджамин Сиско
Нана Визитор в ролята на майор Кира Нерис
Алекзандър Сидиг ел Фадил в ролята на д-р Джулиан Башир
Тери Фаръл в ролята на старши лейтенант Джадзиа Дакс
Колм Мийни в ролята на началник Майлс О'Брайън
Рене Оберджонис в ролята на Одо
Армин Шимерман в ролята на Куарк
Андрю Робинсън в ролята на Елим Гарак
Марк Алеймо в ролята на гул Дукат
Никол де Боер в ролята на лейтенант Езри Дакс
Майкъл Дорн в ролята на старши лейтенант Уорф
Сирок Лофтън в ролята на Джейк Сиско
Арън Айзенбърг в ролята на Ног

Режисьорски екип:

Рик Бърман
Майкъл Пилър (1993-1995)
Ира Стивън Бер (1995-1999)

Студио: Paramount Pictures
Излъчван в периода: 1993-1999
Сезони: 7
Епизоди: 173, като три от тях са с дължина от 90 мин. и при излъчването са разделени на два стандартни епизода по 45 мин. всеки
Времева линия: 2369-2375
Издадени разкази и романи (изключая новелизациите): 80

Алкохола - враг на пола, с плодов сок - към полов скок!

Профил Skype WWW

Аватар
В момента играе: PES 2010,Mass Effect 2,The Godfather 2
Заглавие:
Публикувано на: 10 Фев 2010 23:43

Христов, ти не го ли беше писал това същото в Star Trek BG?

LINK

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 10 Фев 2010 23:45

Ми за к'во да пиша нова статия, като веднъж вече съм писал?

И това "Христов" е много фамилиарно някакси. Викай ми "Господарю" :)

Профил Skype WWW

Аватар
Заглавие: Re: Star Trek: Deep Space 9
Публикувано на: 11 Фев 2010 10:09

Ми аз отдавна раздувам, че DS9 е най-добрият Star Trek, ама току виж на Миновърския Крал повярвали хората...

Профил

но с големо съ̀рце
Аватар
В момента играе: A dance with rogues
Публикувано на: 11 Фев 2010 16:55

За мен DS9 е единственият добър стар трек сериал :roll:

Профил Skype

Аватар
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 11 Фев 2010 17:05

Аз тъкмo приключих с всичките епизоди на "Следващото поколение", който е невероятно добър сериал и се чудех дали да започна "Космическа станция 9", който са го давали по телевизията и донякъде си го спомням или да започна с "Воайаджър", от който не съм гледал нищичко.

Профил ICQ

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 11 Фев 2010 20:35

AlShu написа:
Ми аз отдавна раздувам, че DS9 е най-добрият Star Trek, ама току виж на Миновърския Крал повярвали хората...

Тц, тц, тц...

Andrey358 написа:
Аз тъкмo приключих с всичките епизоди на "Следващото поколение", който е невероятно добър сериал и се чудех дали да започна "Космическа станция 9", който са го давали по телевизията и донякъде си го спомням или да започна с "Воайаджър", от който не съм гледал нищичко.

"Пътешественик" (който, кой знае защо, беше преведен "Вояджър") е много хубав филм, но страдаше от критична липса на бюджет... и си личи. Използвани са много от декорите на първия Стар Трек от 1964-а и като последица специалните ефекти са не просто ужасни - те въобще липсват.

Класически пример са ракиените бидони, които са използвани като... генератори. Не се шегувам - съд за съхранение на алкохол, минат с евтина компютърна графика и заставен да свети трябваше да симулира реактора на USS Voyager. Пълен сеир.

Ако специалните ефекти не те интересуват, сериалът в действителност е хубав, макар и не от ранга на "Следващото поколение" и "Дълбок космос 9". В такъв случай обаче ти препоръчвам първо да минеш оригиналния сериал - http://zamunda.net/details.php?id=191344&hit=1.

Профил Skype WWW

Аватар
В момента играе: Рефреш на PCM форума (epik high score!)
Заглавие: Re:
Публикувано на: 11 Фев 2010 20:48

Minotaur King написа:

"Пътешественик" (който, кой знае защо, беше преведен "Вояджър") е много хубав филм, но страдаше от критична липса на бюджет... и си личи. Използвани са много от декорите на първия Стар Трек от 1964-а и като последица специалните ефекти са не просто ужасни - те въобще липсват.

Figure it out, genius. Може би защото имена не се превеждат от английски на български ? Или пък защото корабът "Вояджър" е кръстен на оригиналната програма "Вояджър" на НАСА, която аз не съм я чувал на български някога да е била назовавана "Пътешественик" . . .

Андрю, дърпай смело, чадо :) DS9 почти цялото го изгледах, просто за последните две-три епизода нещо ми мина мерака. Изключвайки един-два слаби епизода, има бая добри неща и си заслужава. Може и на "Ентърпрайз" да му се хвърлиш, който мен ми хареса, и се води прикуел на всичките стар треци ;- )

Профил WWW

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 11 Фев 2010 21:02

Дади написа:
Figure it out, genius. Може би защото имена не се превеждат от английски на български ? Или пък защото корабът "Вояджър" е кръстен на оригиналната програма "Вояджър" на НАСА, която аз не съм я чувал на български някога да е била назовавана "Пътешественик"...

Тогава защо преведоха USS Destroyer като "Разрушител" по Диема?

Освен това не се знае дали сериалът е кръстен на самия кораб или на мисията му. USS Voyager е затлачен в дълбокия космос и цели да се върне у дома - самият кораб е залутан пътешественик. Вероятно сериалът нарочно е кръстен по такъв двусмислен начин, с цел да провокира дебати като сегашния.

Профил Skype WWW

Аватар
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 12 Фев 2010 00:08

Aбе имената много рядко се превеждат по някаква логика, а както звучи по-добре на съответния език. Например "Deep Space 9", го преведоха навремето не като "Дълбок Космос 9" защото звучи безкрайно тъпо, а като "Космическа Станция 9", което по-бива. По същия начин е по-благозвучно да се каже "Вояджър" и "Ентерпрайс", а не както там буквално се превеждат от английски.

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 12 Фев 2010 09:43

Minotaur King
Цитат:
AlShu написа:
Цитат:

Тц, тц, тц...

Добре де, вече ще ти викам Капитан Правопис.

(А може и да си помисля дали да си променя никнейма на Д-р Зъл Кривописец)

Профил

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 12 Фев 2010 15:15

Пак ли е копи/пейст :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol:

Профил ICQ

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Публикувано на: 12 Фев 2010 17:22

AcTivE написа:
Пак ли е копи/пейст :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol:

и питаш :lol: :lol: :lol:

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Аватар
В момента играе: Много и все различни неща :)
Публикувано на: 20 Фев 2010 19:54

Определено не е "най-добрия" от всичките сериали. КАто човек изгледал всичко по темата по-скоро бих заложил на TNG на първо място, на второ DS9 и Voyager и на последно Enterprise (и то само заради малкото сезони не за друго, иначе си беше интересен). Сериите с Кърк (TOS) са си класика също но са морално остаряли за това и не ги включвам. DS9 беше много-добър сериал, но беше статичен някак си и за това не е на първо място за мен. Съвсем скоро пак си го припомних и беше забавно :) Най-добре да се изгледат всички неща по хронологичен ред и да се вникне изяло в нещата но това ще изисква суууупер много време :) Впрочем за феновете препоръчвам и аматьорските филми, които се правят в момента. На доста добро ниво са. Също и "ST of Gods and Man" филма, направен основно заради Валтер Кьониг. :)

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 22 Фев 2010 10:38

TNG не че е лош, ама има и отвратителни епизоди, както и ефекти...особено в първите сезони...Шоуто става перфектно чак към края, когато кара успоредно с DS9 (явно най-добрите икономически времена за продукцията) и са се натрупали вече доста сюжетни линии и митология.
В DS9 е постигнат пълен интегритет и баланс между всичко (а и не са сменяли екипът сценаристи толкова често колкото в TNG). Точно "статичността" предлага по-добра възможност за по-комплексни и интересни сюжетни линии в конкретната Кардасио-Беджоанска (или там както се произнася) политическо-социална обстановка.
И въпреки тази привидна статичност, шоуто предлага доста пътувания, приключения и екшън в стил TNG. Особено от втори сезон нататък.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com