Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re: Работно Заглавие: Врата към Световете, РПГ-Разказ, Правила
Публикувано на: 23 Авг 2009 00:27

zerocool :bowdown:
Само една забележка и то в изречението, където описваш ханджията - описваш го с блага усмивка, която е много странна за ситуацията. Знам, че по принцип ханджията е така, а не в момента, но все пак можеше да сложиш някоя думичка, която да разграничава този факт от моментното му състояние.

Профил

Аватар
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
Публикувано на: 23 Авг 2009 14:47

zerocool, интересна част - описваш нещо като битка, разкриваш ни нови подробности за героя си.
Няколко неща обаче ми направиха лошо впечатление. На първо място това са многото правописни грешки, които си допуснал. Разбрахме се да не мрънкам много за това, но тук те са неприятно много. Прави впечатление, че си скаран със звуковете "з" и "с". Също така не е лошо да решиш дали героят ти е "Зандер" или "Зандър" и да ползваш само едното. Както и да е, това може да се поправи. Виждам, че си си редактирал увода, което говори, че имаш желание да подобряваш и вече готовите неща - нещо, което май малко хора правят. Поздравления!
Следват обаче няколко момента от самото ти повествование, които според мен не е лошо да се редактират. Например трудно след някаква експлозия, която събаря стена, прозорецът да изхвърчи навън здрав. Предполагам, че не си имал предвид това, но от текста така се разбира. Също така може би няма да е лошо да се помисли дали сградата няма директно да рухне (или поне покривът), когато отнесеш някоя от стените й. :lol: Това последното е по-скоро шега, все пак не си описал каква точно е сградата и лесно може да се предположи, че една такава щета няма да се окаже фатална за нея.
По-късно пишеш, че тялото и най-вече гърбът на героя ти са покрити с белези и светещи символи/руни. До тук добре. Но те едно и също ли са? Защото пишеш за блузата: "Той я облече, надявайки се да скрие неприятните белези, но те все още бяха много ярки и прозираха през плата." Тук под "белези" би трябвало да се разбират старите рани нанесени от камшик, а не изписаните руни. Само че първите не би трябвало да светят. Ако руните са изписани върху раните, няма да е лошо да го упоменеш изрично.
Следва момент, в който се получава голямо двусмислие: "Зандър взе беЗцветния кристал и доближи върха му до неговия. След няколко секунди той светна в ярко жълто." На първо време читателят започва да се чуди кой/какво е "неговия". Или поне така бе при мен. След известно време се сеща, че става дума за кристала, който Зандър носи на врата си. До тук добре, "ядва се". Само че след това въобще не е ясно кой кристал светва в ярко жълто - безцветният, изваден току-що от торбата, или "неговият". Дори нито един от двата "кристала" не е подлог в предходното изречение, така че контекстуално местоимението "той" да бъде заместено еднозначно с някой от двата кристала. Според мен тук има нужда от редакция.
Към края пишеш, че докато Зандър върви, започва да се зазорява. Тогава не е много уместна употребата на израза "реши да пренощува в гората". Разбира се, че става дума да спи в гората, но е по-добре да ползваш нещо от рода на "да спи/преспи" или "да си почине". Поне аз виждам нещата по този начин.

И все пак, добра работа. Поздравления още веднъж. :)

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 25 Авг 2009 22:59

Пуснах си частта. Призовавам Аркона обаче да пусне след полунощ, така че да се даде малко повече време на следващия. Според мен тези 2 дни не са достатъчни, особено ако имаш и други ангажименти - работа и т.н.

Също така ще помоля да се разберем чия карта ще ползваме и да се сложи линк към нея в първия пост. В този ред на мисли, нека кралството, над пустинята с град Рабона, да се казва Лаван. Ако Арконът държи на някакво друго, ще се разберем.

Имам въпрос относно кристалите. Нещо взеха много герои да се сдобиват с такива. Та въпросът ми е какво точно представляват те и какви благини предотставят на притежателя си? Освен споменатите вече от Зерокуул оцветявания на други кристали. :D Разбира се, не е необходимо това да се знае от всеки един в света ни, но поне ние, като автори, е добре да го имаме в предвид.

Също пишете, че трябва да се срещаме с персонажите на други автори. Но например ако аз напиша разказ, в който моят герой се среща с чужд герой, това брои ли се като срещане и за другия автор? Т.е. това условие "на 3-4 врътки да се срещат" удовлетворено ли е за него?
Относно срещите също имам предложение, което евентуално ще разреши и горния проблем - а именно частите със срещи да се пишат заедно от двамата автори (например в скайп или на ЛС), след това да се пускат и да се броят за част и на двамата автори. Същото важи и ако авторите са повече, разбира се.

Профил ICQ Skype

Аватар
В момента играе: Knight online
Публикувано на: 25 Авг 2009 23:23

Такам, мисля, че ако все пак ще се прави карта, ще трябва на всеки континент по отделно, а и да се казва кои континенти към кой свят са. Защото с една обща - няма начин да се получи. Също така, че трябва само грубо да се скицират картите, защото заради порталите след време релефа им ще почне доста да се изменя.

За кристалите - информацията е добавена в първият пост, най-отдоло след бележката "Добавено после".

Точка 3 от Закона, е сложена точно с цел срещите и репликите между два или повече героя да се обсъждат и пишат в чата, точно от всички участващи в сценката. Точно с идеята да е по-реалистично, лесно, а и да няма злоупотреби с герои, събития, месности.
И е нормално, че мен ако ме срешнеш и се напием, а на другият ден героят ми да има махмурлук - да те е срещнал и той ;) Така, че предполагам Да, ако ти срещнеш герой, то най-вероятно и той те е срещнал.

Профил

Аватар
Публикувано на: 25 Авг 2009 23:38

В поста на Сентри има това: "някаква магическа способност". Честно казано, на мен не ми обяснява особено много. Разбирам, че е написано така с цел да не се слагат ограничения на фантазията ни, но все пак питам - засилват магическите умения или просто дават някаква магия (например от кристала изхвръква огнено кълбо). От всеки ли може да се ползва, или само от магьосници?
А като се срещнем и се напием с теб, един от нас или и двамата ще пуснем част и ако е една, то и за двамата ли се брои, или само за единия? Предполагам, ако единият от двамата има желание да пусне още нещо, въпросът е решен, но ако и двамата нямат такива намерения?

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 26 Авг 2009 00:02

Някакви, означава някакви. Примерно на индиго е левитация, на Зерокул е да показва посока. В зависимост от големината на кристала той има по-големи или по-слаби способности. Ако е много мъничък, може просто да светка. Ако парчето, което си намерил ти се вижда малко за да извършва действие, но голямо за да не върши такова, тогава може да решиш, че действа като "Сравнително слаб/силен магически катализатор".
Ако сложиш някое парче на жезъл/пръстен, което има афинитет към подпалване и си магьосник, по всяка вероятност ще може да стреляш, ако си някой нормален дет не вдява от магия, най-много да опожариш някоя къща, че дори и себе си. Както казах има "Някаква магическа способност", все пак е бил част от големият кристал, който е бил доооста мощен и е можел да прави почти всичко ( Да се разберем, никой не може да възкръсява с магия друг, Исус го пенсионирахме). Другото, което е близко до акъла, кристалчетата, които са взети преди инцидента ( както в случая на Зеро и Индиго) са цели кристали, не са части и е нормално да имат по няколко ( 2 или 3 да кажем) по-слаби способности или една силна.

Профил

Аватар
Публикувано на: 26 Авг 2009 00:34

Рекс, добра част, има малко недостатъци, но не смятам да ги коментирам, защото може и просто на мен да не ми се нравят избраните думи, а да не е нещо друго.

Колкото до кристалите - всеки кристал е с различна сила - да, някои могат да засилват магическите способности, други пък могат да трансформират използващия ги в нещо друго по желание, някои дават нови способности, свръхестествени умения, които не се постигат с изричането на някакво заклинание, а са си просто на лице(примерно да виждаш ей така духовете на мъртвите и да си говориш с тях). Някои кристали може да изискват магически умения за овладяване на силата им, а други може да се използват от всички. Може някои парчета да взаимодействат помежду си по някакъв начин. Всъщност идеята е, че са много и че дават необичайни сили и способности - няма реално друго ограничение, за какво служат.

Профил

Аватар
Публикувано на: 26 Авг 2009 00:47

Рекс - за втория ти въпрос :)

Да речем, че аз и Лили решим да пишем заедно. В моята част героите ни си говорят и, ако сме приключили срещата, се разделяме; ако не сме - можем да продължим да пишем пак двете в нейната част. Ако аз съм срещнала Лили в моята част, то тя реално също ме е срещнала и героят й има спомен за мен. Зависи кой кого среща първи. Аз съм номер 9, а Лили е 10. Ако тя, като десета, ме срещне в нейната част и пишем двете там, то аз реално няма как да я помня в предния си пост.
Обмисляме и друга опция - да могат двама или повече да напишат един голям пост и така другите участници в него да могат да се освободят от своя ред, ако желаят. Т.е. ти в твоята част пишеш с Макс и след това Макс може и да не поства. За целта Големият пост мислим да е минимум 6 страници, като се увеличава с по 1 за всеки един участник в него...
Много объркано го обясних. Надявам се да си схванал.

Did you know that helicopters are souls of fallen tanks?

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: Hellgate London
Публикувано на: 26 Авг 2009 04:48

УУУУАААРГГхххх!!!#*@&#^!Я

Ето ме и мене, кефете се. Изрязах 1/3 от главатa щот не ми хареса. Некъде към 2500 думи е тва дето съм го постнал, съвсем в границите. Граванката да си стяга клавиатурката, пращам и музата по DHL и предаваме щафетата. Очаквам конструктивна критика, очаквам и МГР. :lol: :lol: :lol: Четете, пишете, кефете се, и се наспивайте, мамка му, писна ми у скайпо само да се пише че еди-кой си не се е наспал.

КОЙТ НЕ МОЕ ДА СПИ ДА ДОЕ И КЕ ГО УМОРИМ!!! :evil: :evil: :evil: :rockon:

Well, you see, a fart is nothing to the ones already in deep shite, so..

Explosions. They fix everything. Regardless if it was broken to begin with.

Профил Skype

Аватар
В момента играе: квото тръгва на лаптопа
Публикувано на: 26 Авг 2009 09:04

Докат' се върна от село, четири нови части са се пръкнали. :D Бравос, пичове.
Единственото нещо, което леко ме подразни, е начина, по който тъмния архонт пише диалозите. Някак недобре стои всичко скупчено на едно място. :)

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 26 Авг 2009 13:55

Dark Archon, правописа и избягалите запетайки ще ги прескоча.

Стомаха,ако пробие диафрагмата ще стигне до сърце и бял дроб, просто за да стигне до всички останали вътрешни органи, въпросната преграда не му пречи ни най-малко.

Както казах и в лична, но ти си прекалено зает да се гипсираш. Оправи си пряката реч, пряка реч не се пише по този начин. Кoгато го подредиш, така че да не се дзвера какво става с тия тирета, ще го дочета на доло. Или когато събера достатъчно злоба за това изпълнение.

Профил

Аватар
Публикувано на: 26 Авг 2009 14:55

Oх... така... от къде да започна...
Хубава история като цяло, но в детайлите има много откровени глупости. Като стил - прекалено много повторения, неподходящо избрани думи и недообмислени описания.

Профил

Аватар
Публикувано на: 27 Авг 2009 12:06

Сен, дай ми моля те пример какво по дяволите ти бърка в очите, щото така като кажете "Тва и тва не ми харесва" и не сте точни, аз няма как да разбера каде имам пропуски. А за да си подобриш стила трябва да си намираш пропуските. ОПРАВИЛ съм текста, по-точно съм оправил диалозите. Дано Кралицата няма проблеми с разбиране сега.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 27 Авг 2009 14:45

Казах ти вече за девичеството на млада жена в стан на разбойници, така че не мисля да го повтарям. Радвам се, че си оправил описанието на Шийк, защото преди беше много зле, но все пак - защо дълга брада сред пустинята? Защо главатар на 2000 разбойници би се разделил с оръжието си по какъвто и да е повод? Забележи - разбойници, такива, които следват най-силният и които без капка жал биха заели мястото му. Защо героят ти изважда меча от ножницата си, когато има два кинжала под ръка, които са доста по-бързо и точно средство за убиване на една жена? Ако имаш предвид под "меч" някой от кинжалите - от къде се взе ножницата? Как в една палатка има стаи? Как има прислужници в палатков лагер?

Засега толкова за недомислиците. Стилово не ми хареса "супер-яркото", "нашият герой", "кривоглед троглодит". Това последното най-вече защото троглодитите са малко известна раса и не са строго определени. Предполагам, че си имал предвид тези от Heroes, които и без това са слепи, което пък прави кривоглед напълно безсмислено определение, което дори не би помогнало за хиперболизиране на ситуацията. Другите троглодити - тези от D&D имат страхотно зрение, дори и в нощта, което пък напълно ти обърква цялата метафора.

Друго нещо - казваш, че меч се забива като копие. Усещаш ли как сравнението куца? От друга страна пък малко преди това използваш думата "копие" за да опишеш въоръжението на стражите, което води и до повторение. Има и много други повторения, които не мисля, че трябва да посочвам.

Не мисля да посочвам и правописни грешки, струва ми се, че много от тях са от невнимание, което подсказва, че не си чел какво си написал. Ако те мързи сам да си го четеш - помоли някой друг да го прочете. Грешките се набиват на очи така. Може и да си инсталираш и някакъв софтуер, който да ти ги подчертава в Word, аз ползвам cyrilla correct, която показва и запетайки и по-голямата част от повторенията.

and the morning in her smile
All the roses in the garden
they bow and ask her pardon
For not one can match the beauty
of the Queen of all Argyll

Профил

Аватар
Публикувано на: 27 Авг 2009 14:58

Съдейки по всичко, което Sidhe бе така добър да ти каже, смятам само да добавя.

Героят ти е от раса "хора", расите сме ги сложили с цел не само да ограничим физически, ментални способности, но и да имаме идея за визия и анатомия. Съдейки, по това, че в разказа ти, както главният ти герой, така и разбойниците са хора, смея да ти направя две забележки на тема "човешка анатомия", с която от зор-заман трябва да са те запознали в 8 клас.

Първата ми е, като повторение на горният пост:

Цитат:
Със звучен протест стомахът му отново се опита да пробие диафрагмата му и да храносмели вътршностите му.

От учебника за 8 клас се знае, че диафрагмата е преграда, която разделя белият дроб и сърцето от вътрешните органи. Явно в този случай разделя стомаха от всичко останоло, очевидно с цел - да не бъде изядено.

Цитат:
Без да спира, младият войн се заби, с рамо напред, директно в диафрагмата на по-големия мъж.

В тази ситуация има няколко варианта:
Или с рамото си да си му пробил през коремната тъкан и да си се озовал вътре в коремната кухина, та чак от там да си се извъртял нагоре с цел да се забиеш в диафрагмата.
Или да си изкарал въпросната диафрагма, която явно огражда стомаха, извън тялото.
Или си искал да напишеш "Слънчев сплит".

Третата ми биологична забележка е, че, ако човека са го хранили и поили с течности един месец, то той няма как да е невъобразимо жаден, но да предположим, че е възможно, ако невъобразимо жаден човек, се нагълта с вода има голям шанс организма му да изпадне в силен шок. А твоят пич горе го описваш, като човек, който Знае как да оцелява и то в пустиня. След като има такива добри познания, силно ме съмнява да направи грешката и да се нальока с вода като невидял. Това може да го направи някой аматьор, но не и човек с неговите познания.

Профил

Аватар
Публикувано на: 27 Авг 2009 16:20

Абе сентри ти колко акаунта имаш :shock:

leaving me to pull the strings

Профил

Аватар
Публикувано на: 27 Авг 2009 17:51

4

P.S. Ще те помоля да не ми ползваш аватарите.

Профил

Аватар
Публикувано на: 27 Авг 2009 20:29

Ок изпуквам си ставите и почвам in order of appearance:

==СЕН==

ОК благодаря е първото нещо което ще кажа, за точното описание на "недомислиците". Който не са недомислени а недообяснени. Мисля че споменах - изтрих около една трета от главата щото си мислех, че няма нужда от обяснения - очевидно съм грешал.

ПЪРВО НА ПЪРВО НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ А ВОДЯ ЦИВИЛИЗОВАН РАЗГОВОР!!! Секи прави грешки и аз се стремя да се уча от моите и от други.

1 Мацката е девица, и е останала такава, заради нещо което бях изтрил - за да си вземеш жена по древен обичай тя трябва да е девица. Т.е. ако не е, пак може да се сключи брак, но не е свещен според вярванията на хората, дето живеят в тая пустиня. Свещен брак е irreversible - което значи много много лоши неща за русокоската, до края на живота й. Ако моя пич не я беше утрепал де. Шийк, като е разбрал че е девствена, знейки коя е (дъщеря на капитана на Рабонската стража), е решил да си направи the ultimate гавра. Затова я е оставил девствена. За да се оженат по древния начин.

2 Главатаря има брада, щото има брада. Толкоз. Аз съм го измислил и бидейки клинично луд(аз), няма кво да се каже повече.

3 Основното оръжие на Шийк е ятаган. Хубав и голям, с дръжка от бяла кост. Кинжалите са плячка. Те на са му основното оръжие. Тва да не е аниме - пустинен разбойник с никво формалхо образование(военно) да може да се бие с чифте кинжали. Той не може да ги ползва и ги носи за показ, щот са готини.

4 По същата логика - Зирад не може да ги позва толко добре(кинжалите), колкото мечовете си. А мечовете са закрепени на гърба на Зирад, като V. Да се знае.

5 Ами ти бил ли си в голяма шатра?? От ония дето имат квадратура на малък апартамент?? Ако не, ще ти кажа че аз съм бил в една и съм виждал много по филмите. Стая е място оградено от покрив и 4тири стени или неща които се приемат за стени. Просто се ползва мнооооого голямо парче плат за параван, и се получават вътрешни стени. Воала. Ако не се разбира ко имам предвид - ще ви го нарисувам. :lol:

6 Слугини и прислужници Шийк има, щото е главатарска гад. Ти да не мислиш, че разбойниците сами си мъкнат златото, сами си опъват шатрите, и жените дето ги опъват секи ден са на свободна практика?? Със сутеньори и почиффки за кафе>> :rockon:

7 Стила ми е куц и уникален и такъф ще си остане. Ако се промени, то това е щото съм израснал като писател, не зашото съм го променил, понеже на някой не му е харесал. Ако не ти харесва, не чети. Никой не те задължава.

8 Троглодитите са от Heroes 3 и да слепи са, именно от там идва хумора, че е по-вероятно да има прогледнал троглодит(че даже кривоглед) отколкото пухените стажари да минат за бандити. Хумора ми е малко като от Т. Прачет и малко като от cracked.com... и много като от мене.

9 Да Сен, меч като копие. На английски се казва sword thrust, на бг немам идея как се превежда. Тва е като ползваш не острието на меча - т.е. да замахваш и сечеш, а като ползваш върха да прибиваш. Зирад вади меча и с инерция мушка другия в гърлото. Толкоз. Бтв ако имаш други мисли около сцената с битката, кажи, щото в тея сцени съм новак и не съм сигурен че мога да описвам битка както трябва.

10 Повторенията са ми основния проблем в писането, тоя номер го права и с инглиша. Ако някой знае цяр да казва, моля ви.

11 Аз си го чета текста, проблема е, че не ги забелязвам грешките. Треби да минат 2-3 дена и след това да едитвам. Иначе не ги виждам. Ако някой се навие да ми е бета - супер. Много бих бил благодарен.

==Кралицата==

1 Героя ми е с раса полу-елф. Да е ясно. Писал съм го в определението. Осфен зверският му афинитет към магия, дето още не се е появил на сцената, единственото елфско в него са изострените му сетива и лееко заострени уши.

2 Тва с диафрагмата и анатомията го изчистихме в чата.

3 Те не са го пояли непрестанно с литри вода. Ако си била обезводнена, особено като дете, ще знеш че като си обезводнен зверски, каквото изпиеш, го, хъм, изхвърляш много бързо, особено ако е по-голямо количество от чаена лъжичка. Зирад е бил с температура около 60-70 градуса целзий. Ако нямаше магия във вените по майчина линия, отдавна да се е сварил, буквално. Именно причината цял месец да е бил толкова зле.

4 И последно, не не се е нальокал с вода, ма една манерка колко вода държи според теб? След толко ходене - ходеше вече пета нощ като припадна, ти да не мислиш че още е имал вода??? Манерката не е магическа, сори - според мен има само около 2 литра вода. Максимум.

Ако нещо е неясно - казвайте, :D обичам да обяснявам.

Изцяло ваш,

Дарк

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 27 Авг 2009 20:47

Дарк, като имаш предвид нещо, моля те опиши го, не да се чудим, аджеба, от де се взе тая крава и къв е тоя кон. Това, че не си го описал, си е лично твой проблем - така текста е безсмислен на моменти. Ако не искаш да е така - обясняваш ВСИЧКО. Не после да ми се оправдаваш, "ама той героя ми има дракон в гащите, затова като ги свали и излиза от там огън". Колкото до шатрата ти - ако може директно да се излезе през главния вход, като си бил вътре значи няма стаи и това е. Точно така си го написал, не някой друг, а ти.

Стилът ти няма нищо общо с този на Пратчет, най-малкото защото той владее езика до съвършенство и загатва шегите по един малък и деликатен начин, който, между другото, обягва в по-ранните преводи на български. Ти, от друга страна, даваш направо през просото и задаваш дебелашки майтапи с дебелашки думи. На някои места хуморът ти е толкова груб, че можеш да чупиш орехи с него. Също така като искаш забележки - бъди готов да ги приемаш. Казал съм ти какво мисля напълно честно и без заяждане, но явно не разбираш, затова сега ти пиша по този начин.

P.S. Thrust се превежда със звучната, напълно българска дума "пронизване". Има и хубав български глагол - "пронизвам".

Профил

Аватар
Публикувано на: 27 Авг 2009 21:21

Сега освен и аз да ти отговоря.
Дам, забравих, че ти бе полу, но има и един друг момент. Обикновенните елфи ще си се сварат на 60-70 градусова температура като нищо. Защото, ако вънка е 70 , то вътре ще е около 80. Тук пак опираме до биологията. Белтъка на нормално живо същество около 45-47 градуса вече ще е необратимо увреден. Да кажем, че имаш магия и понеже си полу, но не си Елементъл, може и да оцелееш до към 50 градуса - повече не и това, ако сме оптимистично настроени.
Ти само повтаряш, че е фентази и не е реално. Фентази е до толкова, до колкото се намира на зад във времето, имаме магия, раси, които не съществуват и евентуално някаква форма на телепатия или шесто чуство. Така, че моля те да се съобразяваш с основните биологични и физични закони.

Колкото до манерките. Да, знам какво е манерка. В нас имам поне 10 разновидности с различни грамажи. Също така знам, че ако човек е спал 1 месец и са го гледали, няма начин след 1-вата седмица да не почнат да му вкарват поне по 2-3 литра течности, за да не му се самоизяде организма, в опит да си набави енергия за живот. Но като се събудиш след 1 месец сън, било то и да са те хранили с бульон, най-малкото трябва да си поотслабнал и да ти е трудно да ходиш.
Как да е исках да се върна на манерката. Ти каза, че детето му е оставило манерката и той докато стигне до възрастният дет говори я е доизпил. А и каза, че да е най-много 2 литра. Ти опитвал ли си да изпиеш 2 литра течност? Два литра е ужасно много, а за човек, който се събужда прежаднял, както го описваш ти, дори и половин литър е опасно да изгълта.
И за справка, да обезводнявала съм се и сега ми се случва и знам, че ти трябва 1 денонощие за да може да пиеш нормално течности, не един месец.

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2025 PC Mania | Реклама | Контакти Хостинг от Actiefhost