Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Заглавие: Re: чудя се какво да уча, момчета?
Публикувано на: 08 Юли 2009 22:42

:D :D :D

Профил

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 09 Юли 2009 16:46

http://www.bgstuff.net/content/view/4094/582/

Освен информацията, надявам се разбра намека :lol:

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 10 Юли 2009 00:48

е къ от 21 професии, 10 са доктори деба...
нз, говорих с майка ми, казва, че има надежди ако почна от сега да зубря като луд и пропусна 1 година след 12 клас ... че имам добри оченки и приемали момчета по лесно било бонус

Профил

Заглавие: Re: пичове
Публикувано на: 10 Юли 2009 09:51

dakata написа:
Цитат:
има добри занимания-финанси, банкиране-математиката хич не ми е прасърце

Аз уча икономика и мога да ти кажа , че там математиката не е много сложна. Вярно , че още съм в гимназията , но и във висшето математикате не е много по-трудна. По-кофти са стопанските операций и правните глупости.

Така е пич, висшата математика хич, ама хич не е сложна, да знаеш. Давай все в тоя дух, докато си още в гимназията. :rockon:

А иначе идеята с пропускането на 1 година е пълна глупост. Личи си, че не те влече, тъй че като почнеш да учиш и гледаш как всички познати са студенти, а ти седиш вкъщи и трябва да зубриш нещо което не те кефи, ще се отчаяш още повече и ще съжалиш за изгубената година.

Профил

Аватар
Публикувано на: 10 Юли 2009 10:49

играй WoW

Профил Skype

Публикувано на: 10 Юли 2009 12:29

На readonlehh поста е много съдържателен. Аз мога само да добавя: недей да кандидатстваш медицина, само защото е много добре платена работа. Иска се повече - не е пички и коли, и едно д-р зад името за престиж (; Другото, което е - ако си мислиш, че докторите получават много у нас, много се лъжеш; повярвай ми, знам... Успех де, ако си се хванал сериозно с това.

Профил Skype

Публикувано на: 11 Юли 2009 19:19

хвани се да работиш от учение далавера няма ;{

Профил Skype

Аватар
В момента играе: GTA IV, Heroes 6
Публикувано на: 17 Юли 2009 22:41

readonly и ВисокоВолтажния казаха хубави неща, респект за което! :)

readonly, а замислял ли си се за нещо от сорта на... Сценаристика в НАТФИз, или по-точно там се водеше "Драматургия" май? Един мой приятел учи две години туризъм в Търново, установи, че затъпява яко (макар че пък казва, че едва ли не, се е наебал за цял живот), дойде в София, бачка две години и... влезе в НАТФИз въпросната специалност. В момента е много доволен. Самото обучение общо взето не те научава на почти нищо (негови думи), но това, което ти дава, е връзки с хората в бранша. В момента завърши втори курс, а вече е сценарист към "Господари на комедията", ще пише за някакъв нов сериал по Нова и се е занимавал с още няколко други проекта. Отделно прави и някои свои нискобюджетни проектчета, които са му като хоби. Общо взето сме говорили за не малко неща, ама основото е, че се занимава с това, което иска, а именно - да пише. Не знам ти в каква сфера на "писане" си добър, но той общо взето пишеше книжки и подобни неща, а в момента е на скечове и подобни. Също така, ако ти е важно, в НАТФИз имат МНОГО свободни места на общежития. Но пък май щели да вдигат таксите... Както и да е, може да се поитнересуваш.
JUNGLEb0Y написа:
хвани се да работиш от учение далавера няма ;{

Тук бих искал да допълня, че пък от това да бачкаш в образователната система хептен далавера няма! Ако някой го интересува, във ФМИ на СУ за водене на 2 упражнения седмично, 15 седмици на семестър, се получават около 55лв. Екстраполирайки данните за 40 часа седмично, но пък за един месец, получаваш около 280лв. на месец.

Тил, моят съвет също е да си избереш нещо, което ти харесва да правиш, без да обръщаш толкова голямо внимание на парите, които ще получаваш. Разбира се, сложи си един минимум, но общо взето не трябва това да ти е основният критерий. Също така не се бой от ученето - според мен, ако си имаш някаква цел, то ще се справиш с ученето. Ако учиш без желание, понеже то само ще те тласка към неприятна професия, няма да го усвоиш.
Примерът с мен е, че реших, че искам да се занимавам с разработване на игри. Информатика в гимназията (където почти никаква информатика не учихме), сега информатика в същото това ФМИ на СУ. Някъде по пътя си избистрих идеята, че ми е интересно AI-то в игрите, така че си имам и някаква по-точна насока. Тази седмица започнах стаж в Johnson Controls, които се занимават с... електроника на коли! Толкова далеч от компютърните игри, че сигурно ги свързва само това, че се програмират на компютър. Но си е стъпка, понеже без стаж е трудно.
Погледнато отстрани вероятно вече се досещаш, че в България желанието ми трудно ще се реализира (а аз дори нямам желанието да напускам тази страна, поне засега). Но пък си имам някаква идея, точен път за реализирането й нямам, само смътен такъв - еми, следвам го. Много вероятно в крайна сметка да свърша като прост кодер в някоя средно голяма фирма за нет приложения, но засега не гледам по този начин на нещата.

Въпросът с това "какво би правил, ако си напълно обезпечен финансово" е наистина добър. Има ли нещо, което да ти харесва да го правиш и да можеш да вадиш пари от него? Ако има - избираш го (едно от всичките) и започваш. Ако няма - избираш нещо, с което ще вадиш дебелата пачка, понеже явно интересите ти са само в области, от които трудно би печелил. И в двата случая ти препоръчвам да си изградиш някакъв план на това кое би ти било полезно за да достигнеш желаната професия - но не с milestones, т.е. "след 4 години завършвам бакалавър, след още 2 - магистър, междувременно имам 3 години трудов стаж в областта, после започвам като еди-си-какъв" и т.н. Животът може да те хвърли в напълно друга посока. Но пък поне ще си опитал нещо, ще си си преценил възможностите и ще си поел по тази друга посока, защото си преценил, че тя е по-добрата за теб. А в момента си прекалено млад за да можеш отсега да прецениш коя е тази най-добра посока за теб. Затова пробваш.

Айде да приключвам, че взех да ставам като белобрадите старци... само дето нямам толкова акъл в главата..., а така също и дълга бяла брада. :D

Профил ICQ Skype

Аватар
В момента играе: Arkanoid
Публикувано на: 18 Юли 2009 00:45

Учи това,което ти харесва най-много и те кара да се чувстваш щастлив...

Профил WWW

Аватар
В момента играе: Игрътъ
Публикувано на: 18 Юли 2009 20:10

Благодаря за вниманието, MGR :) За жалост не съм кой знае какъв киноман, а и нямам, или поне не съм ги открил все още, заложби на традиционен писател. През цялото време откакто имам самочувствие на драскател, не съм получил вдъхновение за нито една концепция или сюжет. Рано е още за такива работи, но ако въобще ги имам тези наклонности, досега щяха да се проявят някак. На тоя етап мога само да пиша с усет, създавайки плавен текст с много липсващи запетаи върху тема. Нямам амбициите на кандидат за НАТФИЗ, по-скоро за последовател на Марк Твен :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 19 Юли 2009 13:25

Да ти кажа, според мен да пишеш текст, който сам по себе си да е продуктът, е по-трудно, отколкото да пишеш текст, по който ще се изгражда продукт - както е при писането на сценарии, а още повече - на скечове. От друга страна пък трябва да имаш умение да измисляш забавни и смешни ситуации например, ако искаш да се занимаваш с комедийни предавания и "Situational Comedy" поредици, или пък завъртян сюжет с интересни обрати, за трилър някакъв, да измисляш интересни теми за разговор и подробностите по тях, за токшоута и т.н.
Решението си е изцяло твое, просто ми се искаше да ти подметна още една възможност, понеже беше написал "писател/драскач", без да уточниш какво точно пишеш.
Още един въпрос - на колко години си, ако не е тайна? Защото ако имаш още 1-2-3 години, с упражнения можеш да постигнеш доста добри резултати, поне според мен. В крайна сметка писането не е само талант.

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 19 Юли 2009 19:52

На 18 съм, чиче :D Имам премного време, но талантът е изключително важен.. това китарата ми го показа. Не пиша в определени жанрове, в общи линии мога да пиша всякаква проза и публицистика, разбирай есета, статии, очерци, репортажи.. фенщини :D Поезията ми е неприятна, освен ако не е на Светльо Витков и прочее народни творци.

Профил

Аватар
Публикувано на: 19 Юли 2009 20:30

Съжалявам, не всеки има творческия талант на Гиро Мекицата

Профил

Аватар
Публикувано на: 20 Юли 2009 18:27

readonly написа:
На 18 съм, чиче :D Имам премного време, но талантът е изключително важен.. това китарата ми го показа. Не пиша в определени жанрове, в общи линии мога да пиша всякаква проза и публицистика, разбирай есета, статии, очерци, репортажи.. фенщини :D Поезията ми е неприятна, освен ако не е на Светльо Витков и прочее народни творци.

Може би наистина тази специалност няма да ти подхожда напълно, но го имай в предвид! ;)
А иначе ако се насочваш към журналистика, да ти кажа, че май специалността "журналистика" е една от най-пробитите в СУ, а предполагам и навсякъде. То и затова повечето ни журналисти не стават и за чеп за зеле... Може да се насочиш към някоя филология например (т.е. "българска" ;) ) с идеята да учиш за публицист. Отново просто подхвърлям мнението на преподавател от СУ, който има преки наблюдения.

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 20 Юли 2009 22:53

Аз кандидатствам PR на първо място. Това е с цел да уча специалност, а от традиционната журналистика гледам да бегам :D Писал съм скандинавистика (но там моето място ще заеме колегата Nordvargr :D) и славянска филология, приемливи варианти са. Но ако ме приемат задочно PR, записвам и оставам си във Варна да бачкам и да се опитвам да се прехвърля редовно.

Профил

Аватар
В момента играе: опаааааа
Публикувано на: 21 Юли 2009 08:34

За мотиката не се изисква образование!

Профил Skype

Публикувано на: 21 Юли 2009 15:18

Преди да вземеш решение, непременно прочети това:
http://paulgraham.com/hs.html

Ако не се справяш с английския, може да се хвана да го преведа (и без това се каня от известно време).

Профил

Аватар
Публикувано на: 21 Юли 2009 16:16

"How to live your life" manual :lol:

Профил

Аватар
В момента играе: RoN
Публикувано на: 21 Юли 2009 22:10

Vermic написа:
За мотиката не се изисква образование!

Тоя вид труд може да е полезен но не е приятен.
По темата дядо ми повтаря (както и цялата рода) учи се за да не работиш.Но не мисля така учи за да си намериш робота която ще ти доставя удоволствие и в крайна сметка тя ще ти се отплати не само във материална форма , но удовлетворението което ще изпитваш в края на работния ден.

BTW:Помни едно каквито и професий да са актуални сега помни че хората винаги ще се раболяват и ще се карат.
(мале мале колко акъл се крие у тая тутула дебела :) )

Профил

Аватар
Публикувано на: 22 Юли 2009 14:33

KaLI_BoGa написа:
учи се за да не работиш.

абе едва ли ти го казват точно така...

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на: