Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Заглавие: Просто и кракто - пиша книга и имам нужда от критика:)
Публикувано на: 17 Авг 2009 22:39

Просто и кракто - пиша книга и имам нужда от малко непредубедена критика... Давайте смело - уж всичко мога да понеса:) Плюйте на воля :lol:
Предварително благодаря за всяко изказано мнение - за мен то е безценно!

* * *

Лондон, 2:18

Нийл реши, че няма търпение да се пенсионира вече, въпреки че никога нямаше да си го признае. Хвърли поглед към часовника и установи, че само преди минута бе изгасил нощната лампа, когато телефонът му се заразхожда на нащното шкафче. Спусна крака от леглото и се пресегна за измачканите си дрехи, които неотдавна бе захвърлил, навлече ги припряно и се метна в колата си. Малко по-късно спирачките му остро изскърцаха пред разпънатите полицейски ленти.
Още преди да бе слезнал от колата можеше да се обзаложи, че светът се е оттървал от поредният пласьор или пимп, за да може някой още по-гаден да заеме мястото му.
- Хей, Нийл, радвам се да те видя.
Гордън работеше сръчно и бързо, сякаш ръцете му танцуваха в плътно прилепналите латексови ръкавици.
- Здрасти, Гордън – приклекна до него Нийл. – Зарадвай ме.
- Зависи какво те радва – отвърна съвсем сериозно Гордън и го погледна над очилата си. - Смъртта е настъпила преди по-малко от час, липсват по няколко пръста от всяка ръка, няколко пръста на десния крак са буквално смазани, липсват гениталиите и вратът му е прерязан от ухо до ухо. Жертвата не е починала тук, трупът е преместен по-късно.
Жертвата се казваше Дуца Драгоз, но предпочиташе да го наричат Джими. Един особено противен тип, който Нийл с удоволствие би пречукал лично, но запази тази мисъл за себе си. Бе станал свидетел как бизнесът на румънеца се разраства, особено след като се специализира в трафика на хора. Само една от жертвите му бе дала показания срещу него, но някой бе сметнал, че доказателствата не са достатъчно да доведат до присъда. Нещастното момиче бе едва седемнадесетгодишно и поради разклатеното й психично състояние, бе класифицирана като „ненадежден източник”.
- Нещо друго?
- След експертизата ще имам повече, но не очаквай чудеса – отвърна Гордън докато бърникаше в разпраното гърло на трупа сякаш разбъркваше следобедния си чай. – Още от сега мога да кажа, че случаите са почти идентични с останалите.
Нийл кимна и почеса наболата си брада. Това беше третата отрепка за тази седмица. Някой разчистваше Сохо и определено се стараеше. Имаше нужда от кафе. И закуска.
- Детектив Дейвис?
- Да?
- Матю Райли, отдел за борба с наркотици, имате ли нещо против да поговорим?
Изправи се и кимна за поздрав, изучавайки внимателно човека пред себе си. Среден ръст, стегнато телосложението и къса подстрижка – единственото, което липсваше бе надпис на челото „военен”.
- Доколктото си спомням Джими не се занимаваше с наркотици.
- Разполагаме със сведения, твърдящи обратното – усмихна се Матю. – Не отдавна лично сте разследвали Джими. Интересуват ни конкретно връзките му с други криминални структури.
- Кои по-точно?
- Имигрантски групировки.
Нийл не успя да сдържи усмивката си.
- С риск да прозвуча банално, ще се наложи отново да ви попитам кои по-точно? – въздъхна уморено. Беше твърде късно или по-скоро твърде рано за игра на котка и мишка, а и ако трябваше да бъде честен, не му допадаше нито едната роля. – Вижте. Г-н....?
- Матю.
- Добре. Матю. Повече от половината престъпни групировки в Англия са създадени от емигранти. Какво, по дяволите, ме питате? – почваше да губи търпение и просто си искаше кафето. Или да се наспи.
- Мога ли да ви наричам Нийл?
Нийл кимна.
- Бихме искали да прегледаме документацията по последния случай на Джими.
- Бихте искали, а? Ще те питам нещо, Матю. Съзнаваш ли колко идиотски звучиш? Сигурен съм, че можете да прегледате каквото си искате и без да ме питате. Сега, ако бихте ме извинили – натърти той - имам работа.
- Какво знаеш за Джими и албанските му приятели, Нийл?
Погледна часовника си. Наближаваше четири. Колкото и да му се искаше да се наспи, кафето сега му се струваше по-добрата идея.
- Джими не би ги нарекъл приятели. Кафе?

Седяха един срещу друг и мълчаливо се гледаха. Сервитьорката донесе чийзкейка на Нийл и се отдалечи. Отпи с наслада от кафето си. Първата глътка винаги бе омагьосващо освежаваща, гореща. Остави чашата и се облегна назад.
- Джими никога не е имал притятели. Ако не броим българите.
- Българите?
- От там попълваше бардаците си. Занимаваше се основно с трафик на хора и проституция.
- Имаш ли представа на кой е пречил? Той е третият пипм само за тази седмица.
Нийл го изгледа гневно, наведе се напред и опря ръце в малката масичка.
- Нека се разберем. Престани с тъпашките въпроси, защото съм особено раздразнителен рано сутрин. Просто ми кажи какво искаш да знаеш. Веднага.
Матю не трепна дори, изгледа го продължително.
- Кой разчиства боклука, Нийл.
Детектив Дейвис продължи да го гледа, опитвайки се да прецени кой, за бога, изгаряше от желание да го разпитва в четири часа сутринта за подземния свят. Със същия успех можеше да прочете кой да е вестник.
- Съмнявам се, че знам нещо повече, от известното до сега.
Матю нищо не каза. Чакаше.
- Доколкото ми е известно, Джими работеше соло или поне се опитваше. Предполагам, повтарям – само предполагам, че албанските му колеги са го убили.
- Кула?
- Не. Не че не биха го направили, просто не им е пречел. Поне за сега. Те се занимават основно с наркотици. Борици държат проституцията в Сохо, а Джими бе един от малкото останали независими конкуренти.
- А останалите?
- Също.
- Кое те кара да мислиш така?
- Не е особено трудно да се досетиш. Напоследък основната им дейност е отстраняване на съществуващите дребни играчи. Ние просто събираме труповете след тях.
- Значи си сигурен, че те са се заели с пролетното почистване?
- Това е само мое лично предположение, въпреки че малко се престарават.
Събеседникът му трепна.
- В смисъл?
- В смисъл, че последните четири пимпа, бяха работени като за изложба.
- Може би просто искат да са сигурни, че посланието ще е повече от ясно.
- Да, може би – поклати глава Нийл. - обикновено, когато някой им пречи той просто изчезва – тихо, без много шум. А сега захвърлят труповете из цял Сохо.
Матю слушаше напрегнато без да изпуска нито една дума. Бе намерил това, което търсеше.
- Много благодаря за съдействието, Нийл. – протегна ръка Матю и се надигна от мястото си.
- Има ли смисъл да питам за какво беше всичко това?
- Не – усмихна се Матю. – Хвърли смачкана банкнота на масата и си тръгна.
Нийл Дейвис проследи с поглед стегнатата походка на странния си посетител. Допи бавно кафето си, докато Лондон се събуждаше. Матю Райли щеше да се върне. Бе сигурен в това.

Профил

Аватар
В момента играе: Fifa 2007
NFS MW
Заглавие: Re: Просто и кракто - пиша книга и имам нужда от критика:)
Публикувано на: 17 Авг 2009 23:24

На мен лично ми харесва, интересен сюжет се заформя и е написано леко и достъпно. Обаче трябва да си зададеш един много важен въпрос - за каква аудитория е предназначена книгата ти? Казвам го, защото ми направи впечатление, че използваш думата "пимп", а едва ли много хора от възрастовата група различна от тийнейджърите знае нейното значение..
И друго - по-уместно според мен е да употребиш вместо "гениталии" полов член или орган, защото мисля, че по-скоро си имала това предвид, а не цялата му полова система със скротума и т.н

Малко офтопик: предполагам, че сега ще се появи и най-големият критик и ще изкаже мнение или ще ме нахрани. Той си знае кой е :)

GLORY, GLORY, MAN UNITED!

Профил Skype

Публикувано на: 17 Авг 2009 23:32

Kpucka7a написа:
На мен лично ми харесва, интересен сюжет се заформя и е написано леко и достъпно. Обаче трябва да си зададеш един много важен въпрос - за каква аудитория е предназначена книгата ти? Казвам го, защото ми направи впечатление, че използваш думата "пимп", а едва ли много хора от възрастовата група различна от тийнейджърите знае нейното значение..
И друго - по-уместно според мен е да употребиш вместо "гениталии" полов член или орган, защото мисля, че по-скоро си имала това предвид, а не цялата му полова система със скротума и т.н

Малко офтопик: предполагам, че сега ще се появи и най-големият критик и ще изкаже мнение или ще ме нахрани. Той си знае кой е :)

Ужасно много благодаря за мнението! Ти си първият ми критик, тъй като ревностно се крия от всички...
Използвала съм пимп съвсем целно - ще има обяснени - това просто е малка част от замисълът ми.
Относно аудиторията - 18+ или ако трябва да бъдем по-точни 18-45 максимум, като се целя предимно в нежната половинка на човечеството:) тук вече съм сигурна, че веднага ще бъда нападната, че дамите не си падат по кървави обезобразявания на сутеньори, но както казах - това е само част от замисълът. Има и много любов:) Наясно съм колко обширна е таргетираната аудитория, но смятам, че тя най-лесно ще "поеме"... Просто се притеснявах за стила си...

И задължително ще поработя върху "гениталиите" - как звучи само:)

Още веднъж едно голямо БЛАГОДАРЯ! :D

Профил

Аватар
NFS MW
Публикувано на: 17 Авг 2009 23:36

Няма проблем, пак заповядай. Не че аз съм кой знае коя, че да те критикувам, не го приемам като критика, а като мнение, защото не съм редактор или писател, за да ти правя забележка, просто тези дреболии ми направиха впечатление.
Относно аудиторията - добре си се прицелила и по мое мнение жените повече се увличат по криминалета отколкото мъжете, защото аз определям твоя жанр като криминале. :)

Профил Skype

Публикувано на: 17 Авг 2009 23:43

Твоето мнение за мен е по-безценно от чието и да е мнение на редактор или издател /въпреки че сигурно друга песен ще запея, като му дойде времето/, тъй като ти си моят читател. Щом съм успяла дори и мъничко да те заинтригувам - значи съм на прав път или поне не съм в тотално грешна посока:)
А колкото до аудиторията - истината е проста: жените купуват повече книги (и не само) от мъжете на съвсем прост език казано:)

Профил

Аватар
NFS MW
Публикувано на: 17 Авг 2009 23:47

Хех, права си за всичко.. Избрала си много добра маркетингова стратегия :D

Профил Skype

Публикувано на: 18 Авг 2009 00:16

Имам още много да работя над стила си:)
Но описаното поведение не е на британци - само действието се развива там. Става въпрос за балканджии:) Един особен "род-параход", направо различна раса, бих казала:)
Благодаря за мнението!

Профил

Аватар
В момента играе: Knight online
Публикувано на: 18 Авг 2009 00:22

Taка.
Не ми се занимава да чета всички постове след първият с критика на Kpuаcka7a, по простат причина, че са разменяне на любезности.

Чете се гладко, да. Спор няма. Мен лично ми е малко малко информацията за главният герой, който ми се явява дедектива, за да кажа нещо по-конкретно. Мога да спомена, че пряката реч ти се е получила добре.

Бих ти предложила обаче да се замислиш над някои леки, козметични проблеми, ако нямаш против. На пример:

Цитат:
...телефонът му се заразхожда на нащното шкафче.

да стане : телефонът му се заразхожда ПО нащното шкафче.

Цитат:
липсват гениталиите и вратът му е прерязан от ухо до ухо.

Думата "генитали" е абсолютно подходяща за такава възрастова група, да не говорим, че се използва по всяка вероятност от патолог, така че пенис и тестиси звучи по ... абе направо зле.
Все пак и така оставено - куца(поне на мен). Предлагам ти : "липсват гениталиите на мъжа, а вратът му е прерязан от ухо до ухо."

Така има смисъл и звучи професионално. Все пак ти си автора и ти решаваш, не казвам, че е перфектното решение, нито че е добро или задължително.

Като цяло тези две места ме накараха да се позамисля и ми накъсаха леко четенето.
Ако пуснеш още нещо, тогава евентуално бих се наела да дам някаквомнение и за описателните възможности, но тук имаме просто два разговора, които са предадени доста умело, а това си е също постижение.

Профил

Публикувано на: 18 Авг 2009 00:40

Забележката за нощното шкафче приета - очудващо е как колкото и да четеш, не забелязваш такива дребни нещица. Просто ти трябва някой друг...
За гениталиите, както и по-горе споменах, здравата ще се замисля как би звучало най-добре.
И непременно ще пусна нещо описателно. Но първо хуууубавичко ще си го прегледкам и редактиркам да не поствам глупости:)

Много благодаря за изчерпателното мнение! Високо го ценя!

Профил

Аватар
Публикувано на: 18 Авг 2009 01:13

По малкия спор - "Гениталиите" звучи много уместно в случая, каквото и друго да използваш - в устата на лекар патолог ще звучи неуместно. Виж, ако липсва само пенисът или скротумът - използвай тези думи.

Като цяло - имаш талант да пишеш диалози. Те наистина са се получили много добре, както каза Ice Queen, но като цяло един текст не може да бъде съставен почти изцяло от диалози. Като четох текста, имах чувството, че чета драма. Развий повече описанията на героите, на обстановката, на мислите и чувствата, която предизвиква тя в персонажите. Също така се стреми да използваш правилен книжовен език - "слезна" не изглежда добре в такъв вид текст, а "пимп" според мен звучи глупаво за дадената аудитория. Може да се използва един или два пъти, най-вече в речта на героите, но използвай и "сводник" като начин за заместване. Иначе изглежда, че езиковата ти култура е ограничена, което не мисля, че е така.

Профил

Футболен разбирач
Аватар
В момента играе: Football Manager 2007
Pro Evolution Soccer 2013
Публикувано на: 18 Авг 2009 09:47

Kpucka7a написа:

Този път не позна :lol: Най-малкото-още не си попадната на форумен трол. До тук с офтопика.

За книгата-в момента мога да я опиша с една дума-(доста) интересна. Както каза Сен, диалозите са наистина добри. Като цяло текста е издържан много добре. Въобще, това е едно от най-добрите попълнения на творческия форум напоследък.
За гениталиите-и аз препоръчвам да се използва тази дума за напред.
За пимповете-абе, сводник си е по-добре. Тия чуждици нямат място(то щото сводник е една българска дума, амаааа...)
О и още нещо-за набелязаната аудитория-има ли насилие, значи тийновете ще го четат-научно доказано бих казал :lol:
С други думи-да не ти пука за "потенциалните четци" на произведението ти. Да бъде добро, пък читатели ще се намерят!

Профил

Публикувано на: 18 Авг 2009 10:07

Sentry написа:
По малкия спор - "Гениталиите" звучи много уместно в случая, каквото и друго да използваш - в устата на лекар патолог ще звучи неуместно. Виж, ако липсва само пенисът или скротумът - използвай тези думи.

Като цяло - имаш талант да пишеш диалози. Те наистина са се получили много добре, както каза Ice Queen, но като цяло един текст не може да бъде съставен почти изцяло от диалози. Като четох текста, имах чувството, че чета драма. Развий повече описанията на героите, на обстановката, на мислите и чувствата, която предизвиква тя в персонажите. Също така се стреми да използваш правилен книжовен език - "слезна" не изглежда добре в такъв вид текст, а "пимп" според мен звучи глупаво за дадената аудитория. Може да се използва един или два пъти, най-вече в речта на героите, но използвай и "сводник" като начин за заместване. Иначе изглежда, че езиковата ти култура е ограничена, което не мисля, че е така.

Много благодаря за съвета! Постнах съвсем мъничка част от "книгата ми" /адски ми е странно дори да използвам тези думи/, тъй като ми беше ужасно трудно да постна каквото и да е... Обещавам съвсем скоро да постна нещо описателно, за да се възползвам от съветите и за тази част.
Да, драма е - има по малко от всичко - любов, драма, убийства, политика... сладкото коктейлче на ежедневието:)
И непременно ще прегледам "пимп" и "совдник" като кое къде и как да е:)

Отново благодаря!

Профил

Публикувано на: 18 Авг 2009 10:18

Няколко на нула за "гениталиите":) Най-вероятно ще си използвам точно тази думичка.
Относно чуждиците - за съжаление са толкова вплетени в езика ни вече, че ако искаш да си в крак с времете, /лично мнение поне/ трябва да ги използваш - умерено, разбира се - все още съм в процес на издирвнане на баланса:)
Относно аудиторията - мисля, че по-горе бях споменала, че таргетираната аудитория евентуално е 18 - 45, като преобладаващият процент ще са дамите. Не бих казала, че е конкретно за тийнове, но смятам да поработя върху въпроса.

Малко история - главната тема на книгата е за насилствената проституция и смятам, че прочитането й от един тийнейджър би било, образно казано, "образователно", въпреки че това е доста силна думичка. Може би ще намерят нещо, което би ги впечатлило или би се запечатало в съзнанието им - нещо, което би ги предпазило от евентуална изключително глупава постъпка... Но това е друга тема и е време да спра да пиша глупости:)

Много благодаря за добрите думи. Сега ще пиша още по-усилено :lol:

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com