Disturbed, що се правиш на интересен ? Хората си разказват истории тука, голяма работа
Аз слава богу не съм бил заключван никога ... Контакти съм имал доста обаче и съм събрал някакви впечатления.
Проверки на лични карти, джобене за наркотици и такива неща няма да изброявам, щото са повече отколкото мога да си спомня ... Не са ме събличали никога обаче. Най-фрапантен беше един случай на наркоманската градинка зад седмокрилия петохуй на НДК-то, дето една полицайка беше толко убедена че имаме нещо, че почна да рови в боклуците под пейката (дето не са чистени от 10 години).
Най-вече глупости стават покрай алкохола. Един път отиваме на един купон, накупили пиене, носещи компютър, за да се окаже че апартамента е туко що купен и няма никаква мебелировка и съответно място да се седне. Търсейки решение на проблема, решихме да откраднем някоя пейка отвън и да я качим. Речено-сторено качихме 2, едната даже беше с цимент по нея. Издивявахме си както трябва, когато някъв съсед слиза и разправя че е бивш полицай, има малко дете и ако не намалим "ще информира колегите". Намалихме, но по едно време пристигна една компания от малко по пияни и безскрупулни копелета, които надуха наново. Както отивам до кенефа и гледам един от тия, 2 на 2 животно, отваря вратата, поглежда кой е навън и я затръшва. Звъни се пак, собственика отваря и влиза сержант не-знам-си-кой и ни вика да се махаме. 120 килограмовия кит обаче не го боли, прегръща куката и почва да го моли да му докарат микробус и да го водят в районното. С малко усилия предотвратихме по строгото отношение и се изнесохме, а куката дори не забеляза че бяхме изкъртили пейка отнякъде.
Поне 5 случая си спомням където ни заплашват с глоби за шум и нито един път не са написали акт. Между другото - акта за нарушаване на обществения ред с прекомерно вдигане на шум и такива неща е уникална измишльотина ... Никога не се сдухвайте от полицай който ви е дошъл на вратата и ви плаши с такова нещо. Реално такъв акт съществува, но по нощите на куките грам не им се занимава с бумаги и ако се наложи да ви предупреждават 2ри път или ще ви кажат да напускате или половин час ще си просят бакшиша и ако в крайна сметка не им дадете нищо пак ще ви накарат да се изнесете, ако имате късмет може и да не им се занимава да дойдат 2ри път. Присъствах и на онзи случай с колегата Радо, дето на два пъти идваха да ни хокат щото сме вдигали шум в пространства около жилищните блокове. По голяма тъпня не бях чувал, и тва породено от някакви бабички дето сме им нарушили спокойното гледане на сапунките. Минахме с някви заплахи ("Ще ви водя в районното бла бла"), но реално нямаше за кво да се заяде и той самия.
Спомням си един много интересен случай. На един приятел баща му му купи една лада за първа кола, но я купи в кофти състояние с преебани спирачки, спукана гума, абе като цяло - извън движение. Предните й две врати пък не се заключваха. Един път се прибираме от дискотека, с въпросния приятел и още един пичага. Решаваме да влезем в колата да пушим по цигара, че беше некъв клинч, и после да се прибираме. Сядаме, лафим си някви работи и по едно време към нас светват некви фенери и 5(!) ченгета пристигат. Оказа се че са ни помислили за автоджамбази, щото моя приятел натисна няколко пъти клаксона и мигаше там със светлините. Съседите явно не видяли кой е вътре и подали сигнала ... А куките горките, така се бяха наточили да хванат автокрадци в действие - с 2 патрулки бяха заградили улицата, дърпаха седалки, ровеха по багажника ... А колата с някви стари черни номера, от преди 89та сигурно, дето няма и един нотариален акт да покаже чия е, баща му на нашия човек не е в страната, на полицейските регистри пише че е с друг цвят. В общи линии, ако бяха решили да се заядат можеше да ни вкарат преспокойно за 24 прекрасни часа в 4то, дето е със сигурно най-шибания арест в София. Моя приятел им свали ключовете все пак, видяха ни че не сме никви и ни пуснаха. Накрая бяха с доста разочаровани физиономии.
Най-кофти е да те хванат с наркотици. Тогава почти няма утърване, освен ако не говорим за доста големи подкупи, а ако си с повече от 2-3 грама в тебе и те няма да ти свършат работа. Преди време, един приятел го бяха хванали с един свит коз в него и беше минал с 10тина лева и нищо повече ... Тва вече не става, хване ли се човек с квото и да е, често бива бит още на улицата, "неофициално" разпитан с глава забита в капака, и после поне 12 часа бой и глупости в районното. Обикновенно дори няма да направят после производство срещу тебе, ама ще те накарат да си изпееш и майчиното мляко и ако имаш кофти късмета да споменеш име на дилър и тоя дилър е вързан с групировките, като излезеш ще те хванат "яките момчета" някъде и не е ясно дали въобще ще остане нещо от теб (преди 2 седмици, един младеж от моя квартал свърши изхвърлен от БМВ в градинка в Дианабад с 67 прободни рани), поради факта че полицията и мафията са ръка за ръка от доста време. Имам приятели които са минавали през тия неща и като цяло е неприятно.
Противоположно на мнението на Гипо, според мен катаджиите са най-големите говнари в цялата система. От тях няма нито един читав, не го карат на закон, а на настроения. В един момент може да те спре за червено и да те пусне, щото жена му му е пуснала на него вчера и още е доволен, в следващия може да те спре, да си измисли нарушението ти и да те терори докато не изкяри 10 кинта. И тъпите лайна не спират скъпите автомобили, чийто притежатели са най-изявените нарушители на пътно-транспортните правила, ами обикновенните хора на които най-малко им е притрябвало да плащат актове. И въобще никой не може да ме убеди че има и ЕДИН читав от тях ... Спомням си как се връщахме с един приятел от лифта в Симеоново и той беше забравил да пусне светлините. Спряха ни, говореха най-вежливо, обясняваха всичко с цитати от правните текстове и в момента в който авера им пусна муха ("Е не може ли нещо да се разберем"), сигурно на най-перфектното ченге в историята, физиономията си му стана точно толко просташка колкото на останалите и веднага "Е кво кафенце ли ще черпиш хъхъхъ" ... Същия мой приятел (за нещастие пича кара жигула) го спират на излизане от Студентски, пил 2 бири преди 4 часа и без въобще да вадят дрегер или квото и да е почнали театъра ... "Момче ти си пиян, слизай от колата, вониш на алкохол". Тоя па моя човек им се вързал и почнал да сдухва и накрая олекна с 40 кинта и се прибра пеша.
Истината е че повечето полицаи просто са такива като хора. Некви нисши боклуци без почти никакво образование, преминали през едно месечен курс (не говоря за офицерите от школата в Симеоново, не че и те са читави). Най-често са комплексирани имбецили, които са намерили как да си покриват нуждата да покажат че не са най-ниското стъпало в еволюцията.
Моето мнение е че полицията в България е в някакво страшно плачевно състояние. Работа почти не върши и единствената полза от нея е все още изпълнява някои по основни функции по отношение на охраняване и опазване на обществения ред. Докато медиите се занимават със спорни политически чадъри и корупционни скандали на високо ниво, наистина големите проблеми са в нискочинните нива на МВР и там трябва да се направи невиждана чистка.