Ще ти препоръчам за начало да посвикнеш с грифа - много е важно да се научиш да натискаш струните на правилното място, тоест точно зад прагчето. С времето ще се научиш да го правиш без да се замисляш. А и не само това. Всичко е мускулна памет.
Научи се да четеш таблатури. Guitar Pro много ще те улесни, но повечето упражнения които са дали в нета с в текстови формат.
E-----------------------------------------------------1-2-3-4--
B-------------------------------------------1-2-3-4------------
G---------------------------------1-2-3-4----------------------
D-----------------------1-2-3-4--------------------------------
A-------------1-2-3-4------------------------------------------
E--1-2-3-4-----------------------------------------------------
Ето ти едно просто и прекрасно упражнение с което едновременно тренираш пръсти, правилно натискане, преход между струни, по-нататъка и различните техники с перцето а сега те учи да четеш таблатура.
Шестте реда са шестте струни на китарата в стандартната настройка Ми. Струните се броят отдолу-нагоре: най-тънката ти е първа, най-дебелата-шеста. Nevermore имат и седма, Мешуга даже осма (:
Тези буквички, които виждаш, са нотите, на които са настроени струните.
В стандартен строй Ми:
1 струна - E - Ми
2 струна - B - Си
3 струна - G - Сол
4 струна - D - Ре
5 струна - A - Ла
6 струна - Е - Ми
Цифрите номерират прагчето, на което трябва да натиснеш струната. Тук сигурно ще забележиш, че текстовия таб не ти указва никакъв ритъм, тоест трябва да си докараш темпото на свирене по ухо и душа.
Този таб иска от теб да натиснеш шеста струна на първо прагче с показалеца и да изсвириш нотата. След като я изсвириш, остави си показалеца на първо прагче, натисни второ прагче със средния и изсвири нотата. Продължи по същия начин за прагчета 3 и 4, след това се прехвърли на следващата струна и така докато почнеш да се чувстваш по-комфортно с тва дърво в ръцете ти. Ползвай въображението си, сменяй схемата, сменяй прагчетата, квото искаш прави - зора е да свириш!
Ако срещнеш 0 в някой таб, това означава празна струна, тоест там не натискаш прагче.
Общо взето това е най-важното за таб.
Научи имената на техниките. Hammer-on, pull-off, legato, tap, sweep значението на всичко това го има по уроците в ultimate-guitar.com
Ако те заболят пръстите, не се насилвай да свириш. Оставяй ги да се възстановят, инак става лошо.
Wish you were here не е никак трудна, за месец най-много ще я подрънкваш ако си надъхан. Но не очаквай да я свириш като Гилмор. 80% от звука е в пръстите. Ако ми дадат китарата и звуковата уредба на Роб Флин, няма да звуча като него, а като себе си с апаратурата на Роб Флин.
Попътен вятър! Ич не е леко, да знаеш. Ама е голям кеф.
http://forum.muzikant.org пълно е с теми и информация. Просто влизаш и търсиш в търсачката.