Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: Футбол, ама навън
Заглавие: Re: Pokémon – General thread
Публикувано на: 23 Яну 2015 22:08

Serious Sam написа:
Една от ГЛАВНИТЕ роли на училището във ВСЯКА една държава
е да възпита децата от ранна възраст в СВОЯТА национална идея.

Както няма безполов човек, така не можеш да изтръгнеш тази емоционална нотка, която възпитава във патриотизъм и да тръгнеш да им преподаваш някакви безполови, безпристрастни, мултикултуралистични миш-маши, като в същото време си заобиколен от държави с националистическо поведение малко или много.

Имай си ги като плод на собствените разбирания, но аз, като човек с комунистически /не болшевишки/ разбирания съм твърдо против превръщането на часовете по история в такава безполова помия.

Обществата в западна Европа затова сърбат попарата, която си надробиха, защото емигрантите отиват там със своите вярвания, порядки и обичаи, създават една затворена общност в гостоприемната среда, която започва да се възпроизвежда - начина си на живот, традициите си, поведението си и поглъща бавно, но сигурно гостоприемника си. И колкото и да е смешно, единствения начин да се преодолее това нахлуване е на принципа "клин-клин избива" т.е. трябва или да имаш общество със силна идеология, или със силна религия.

Така че патриотична литература, пролетарски идеи, демокрация и яко учене на история. Препоръчително - новата Българска история. Стига с тия medieval простотии.

Напълно съм съгласен, НО какъв патриотизъм искаш БЕЗ старата българска история? Там са най-многото поводи за гордост (съседи сме на Византия, на пет-шест пъти да ги катурнем, това САМО НИЕ сме успели да го направим; хан Тервел против исляма; Симеон и бла-бла) и, за съжаление, най-лошите моменти (Цар Петър - не е свършил нищо, а е управлявал 40 години, ако помня правилно; Цар Борил - марионетка; за предателствата, дето сме правили един на друг и на АПОСТОЛА, не ми се пише). Новата история за мен далеч не е толкова интересна - политиците ни тогава се научават на мръсни номера, с разликата, че тогава е имало и боеве в Парламента. Иначе става дума главно за войни от началото та чак до 1945 г. И както казваше някакъв военоначалник: Спечелихме на военния фронт, но загубихме на политическия. Демек, кел файда от тия победи, като изгубихме (важните) войни. А Балканската война ни осигуряваше териториалната цялост. Затова мразя Фердинанд - хем хомо, хем слаб владетел. Но тука вече се отклонявам от темата...

Профил

Аватар
Публикувано на: 23 Яну 2015 22:29

Аз пък като човек с либерални разбирания смятам, че всеки човек сам трябва да реши какъв да бъде, какво да прави и как да се възприема, а не някой насила да го кара да се приобщава към някаква група или идея. Не може да сравняваш националността и религията с пола. С едното човек се ражда - тялото ти притежава определени белези и според това се определя дали си мъж или жена. Религията и националността са нещо измислено и са въпрос на свободен избор,не нещо което да се налага. Това че съм роден на дадено място в дадено време, не би трябвало да ме задължава да приемам точно определени идеи, защото всеки човек е уникален и си има своите собствения възприятия, а те оформят неговия си собствен мироглед. Превръщането на човек насила в част от някаква машина е срещу природата му, а както историята е показала, това е и пагубно :D

Профил

Горд Пролетарий
Аватар
В момента играе: Serious Sam
Публикувано на: 23 Яну 2015 22:36

Да, но и безполовия, насила наложен човек и изкуственото му умножаване - това също е пагубно. Светлата "либерална" идея поставена на практическо приложение със заобикалящи я различни фактори я свежда до силово налагане и израждане в либерастия, толерастия и прочее нови термини, които роди нейното налагане.

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 23 Яну 2015 23:30

Дълбоко несъгласен със Сам и дълбоко съгласен с Vanmx

Саме какво разбираш под това историята да е безполова помия? Идеята на историята като наука е да бъде максимално обективна и близко до истината. Или искаш да сме като македонците? Твърдо против съм всякакво изкривяване на историята, промиване на мозъци и т.н. Тази национална идея за която говориш е само и единствено едно ненужно и изкуствено разделение между хората (от което ползва имат определени хора, но това вече е друга тема :D ). Аз също като vanmx, съм човек с либерални разбирания и глобалист по природа и смятам, че живеейки в 21-ви век, всеки трябва да може да пътува и живее където иска. И това е добре за развитието на обществото като цяло, защото без обмен на идеи, стоки, хора и т.н. между отделните култури/държави доникъде нямаше да сме в момента. Не виждам проблем хора с различна култура и вярвания да живеят съвместно (стига да се съобразяват със законите на държавата, в която живеят). Проблемите между отделните националности в Европа се дължат по-скоро на изостаналостта на определени хора, които отиват да живеят там (а също и на изкуствено създадени предразсъдъци като например идеята за тероризма, която се наложи след 11-ти септември). Но точно съвместния живот с европейците е пътя тези хора да се интегрират и цивилизоват.

tl:dr версия - твърдо против всякакви националистически/патриотични идеи, твърдо против всякакъв вид религия и твърдо за модерно, глобално, либерално, толерантно общество. В очите на Сам сигурно съм някакъв наивен идеалист, чийто идеи на практика не могат да се осъществят, но дори да е така да е, аз ще продължавам да си вярвам в това, което вярвам :)

Профил Skype

Горд Пролетарий
Аватар
Публикувано на: 24 Яну 2015 00:06

Ами да, щото:

-Ако всички бяхме интернационалисти - да сме построили комунизма;
-Ако всички бяхме благородни капиталисти - е, пак щяхме да живеем в утопично общество;
-Ако всички бяхме...

И така до безкрай и все в сферата на утопиите.

Проблема е че не сме. И че сме изправени пред големи групи с общи цели/идеи и т.н. Тези групи/общности/народи съществуват. И се развиват по един или друг начин. На собствен гръб изпитвате криворазбраната мултикултурализация. Ако искате да си отрежете пишките и да зашиете раната, претендирайки че сте нещо ново, над половете - направете го. После ходете да парадирате с изтъркани псевдофразички, как сте глобалисти, как сте над половите различия и прочее. А като дойдат козоебците и почнат да ви порят анала пак им говорете за либерални ценности и прочее. Правете ми се на колкото щете глобалисти, това ни най-малко не променя факта, че и утре, след нас на този свят ще съществуват разделения като "наше" и "ваше", разления, които съпътстват човечеството от зората на неговото същестуване.

Тук използвам думата "пол" чисто метафорично.

А за историята съм дълбоко несъгласен. Докато в Гърция има улици "Василий Българоубиец" не мисля, че трябва да сваляме гарда по който и да е параграф.

Между другото - в национализма няма нищо лошо. Проблемът е, че си мислят за шовинизъм, а между двете не бива да се слага знак за равенство.

Профил Skype

Аватар
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 24 Яну 2015 00:09

Аз съм...потресен. В добрия смисъл на думата :D По едно време бях изгубил надежда във вас момчета. Само ще вмъкна (като човек с десни разбирания), че в патриотизма и правилно разбрания (а не криво-разбрания) национализъм няма нищо лошо. Той се заключава в обич към родината и гордост със своя произход, в което няма нищо лошо. Също така желание за отстояване на самостоятелност в глобалния свят на големи съюзи, какъвто е ЕС. Нищо против ЕС, но той трябва да бъде предимно търговски съюз, като се запази силното отстояване на националните държави. Причината за това не е нещо друго, а факта че хората в една страна знаят по-добре кое е добре за тях отколкото бюрократите в Брюксел. Последните за съжаление разширяват все повече правомощията си.

А иначе причината да се отбия тук бе съвсем друга. Както знаете в последните седмици Владимир Путин засили своята агресия спрямо Украйна. Това разбира се не ни учудва, тъй като всеки нормален човек знае, че Путин е един комплексиран диктатор и от него нищо друго не може да се очаква.

Основната ми критика обаче е към Запада и най-вече към ръководството на САЩ, които не правят нищо за да окажат реална военна помощ на Украйна от която тя се нуждае. Няма да продължавам а директно поствам линк към прес-релийза на Джон Макейн, който достатъчно добре се изразява:

http://www.mccain.senate.gov/public/ind ... ef46c3bcef

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 24 Яну 2015 11:59

Саме, брутално си прав за това как стоят нещата в действителност. Това, което аз казвам е как трябва/искам да бъде.

Волтаже,
what if they get me? написа:
литературата ти дава визия във това как работят "социалните" такива - за взаимоотношенията между хората, моделите и мотивите на историята, цивилизацията и човечеството като цяло.

За тази цел си има предмети като психология, етика и право (доста подценявани предмети, на които според мен трябва да се обръща повече внимание в училище) и история. Литературата, не казвам, че също не ти дава тези неща, но тя е субективна, в смисъл такъв - субективно подбрани произведения, които се изучават, субективно мнение на учителите за това кое правилно и грешно по отношение на оценяването, субективно мнение и на самите автори, които се изучават (и ако кажеш, че не си съгласен с някой автор или изкажеш каквото и да е "алтернативно" мнение, ще ти пишат веднага 2-ка). Кажи какво обогатяване, например, ти е дало "Дервишово семе" :D Който има интерес ще си търси каквото му е интересно и смята, че ще го обогати, ще си го чете и така. По същата твоя логика някой може да каже, че трябва да се изучава религия в училище, защото ще каже, че и тя ти дава тези неща, които изброи. Или пък музика. Аз примерно имам интерес към нея и смятам, че и тя може да ти даде много неща, но не смятам, че трябва да се изучава задълбочено, защото не всеки има интерес към нея. Предполагам тук ще се съгласиш с мен ама дай сега да учим за Мегадет и рифа на 3.01 :D За мен изкуството е нещо, към което сам трябва да проявиш интерес и така ще получиш това което ти дава по най-добрия начин, а не като ти е предмет в училище.

Вие двамата с vanmx сигурно сте единствените двама, които имат такова мнение. Усети се.

Аз отдавна съм се усетил, че по страшно много въпроси повечето хора не са съгласни с мен :D Ама какво да направя по въпроса :D Доколкото мога се опитвам да разбера всяка гледна точка.

наистина ли приравняваш понятията "национализъм" и "патриотизъм"? Наистина ли?

Това, че съм сложил наклонена черта не значи, че смятам, че 2-те понятия означават едно и също. Просто и 2-те не ги възприемам :wink:

Профил Skype

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 24 Яну 2015 17:45

Отбивам се само да ударя едно рамо на Волтажа, щото съм меко казано изненадан от начина, по който гледате на литературата.

Заеби идеята, че спада към изкуствата. Тя е част от историята. Няма значение какъв си и какъв ще ставаш, тoва е абсолютно задължителен предмет в училище. Разбирам да водите някакъв разговор какво точно да се изучава, олрайт, тук спорове много интересни може да има.

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Аватар
В момента играе: истласкване на штанга от лек сас тесен хват
Публикувано на: 24 Яну 2015 18:12

Мале...

https://www.youtube.com/watch?v=ScGV7ER ... ent-newest

Жалко за обикновенните украински младежи - правят им масов гроб като за милиони мъртви, а през това време УСА генерал се гаври с осакатени войници като им подарява медалче за 2$ oт ebay :lol: :lol: :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=ZxNa4wpgWL8

Профил

Аватар
Публикувано на: 25 Яну 2015 17:33

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/01/25/ ... _mariupol/

И аз не бих се изразил по-добре.

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: PTSD simulator
Публикувано на: 26 Яну 2015 01:47

На Украйна ѝ свършват боеприпасите за цивилно население.
Въпрос на време е чичо сам да дойде и да оправи тая грешка.
http://www.politnavigator.net/u-armii-u ... lerii.html

Профил

Аватар
Публикувано на: 26 Яну 2015 19:33

Gen.Toast написа:
На Украйна ѝ свършват боеприпасите за цивилно население.
Въпрос на време е чичо сам да дойде и да оправи тая грешка.
http://www.politnavigator.net/u-armii-u ... lerii.html

За сметка на това на руските терористи боеприпасите никога няма да им свършат, тъй като Путин щедро ги излива през границата.

По въпроса за Ципрас съм съгласен с Каролев. Искрено ми се ще този ляв радикал, популист да изпълни всичко което е обещал, за да се види нагледно до какво водят подобни идиотщини, та испанците и италианците, които са тръгнали по същия път да си знаят.

http://offnews.bg/news/%D0%9D%D0%B0%D1% ... 53352.html

Профил ICQ

Аватар
Публикувано на: 26 Яну 2015 19:59

koy be6e toq karolev? za nqkyv faktor li se ima?

Бе няма значение кой е важни са аргументите, АРГУМЕНТИТЕ!!! Истината не се нуждае от авторитети :)

Профил ICQ

Аватар
В момента играе: PTSD simulator
Публикувано на: 27 Яну 2015 00:50

https://www.youtube.com/watch?v=VbGCL0cfBdU

Тия украинци нямат никакъв късмет със снабдяването.

Профил

Горд Пролетарий
Аватар
Публикувано на: 27 Яну 2015 14:46

За тая работа ти трябва Червенков, не Живков :lol:

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 27 Яну 2015 15:32

Така е, не сме фалирали от твърде отдавна, жалко, че живков не може да поправи това :lol:

Профил

Аватар
В момента играе: MoneyCrafta
Публикувано на: 28 Яну 2015 14:58

На Путин му е през хуя за Гърция. Той подкрепя десни партии. Гърция в последните години си копаеше гроба, сега си правят и ковчега.

не искам да имаме никакви взаиомоотношения.

Профил

Аватар
В момента играе: Във форума.
Публикувано на: 28 Яну 2015 21:20

Все пак ще попитам(без да чета назад в темата) защо да му пука на Путин за Гърция? Като цяло споделям мнението на кирилицата относно съседите ни.

Профил Skype

Аватар
В момента играе: MoneyCrafta
Публикувано на: 28 Яну 2015 21:31

Kirilicata написа:
На Путин му е през хуя за Гърция. Той подкрепя десни партии.

2/10 troll

Защо пък му е на Путин финансово западаща държава, на която еднинственото геополитическо предимство е морски излаз към юг, който е без полза в момента.

Защо разделяш света на дясно и ляво като Андрей и Сам? Имам чувството, че верно някои от вас живеят 20 години назад.

Факт е че Гърция си търсят някой да им плаща данъците. Тази държава верно се е превърнала в стара пача.

не искам да имаме никакви взаиомоотношения.

Профил

Горд Пролетарий
Аватар
Публикувано на: 28 Яну 2015 22:12

Kirilicata написа:
2/10 troll

Защо пък му е на Путин финансово западаща държава, на която еднинственото геополитическо предимство е морски излаз към юг, който е без полза в момента.

Защо разделяш света на дясно и ляво като Андрей и Сам? Имам чувството, че верно някои от вас живеят 20 години назад.

Факт е че Гърция си търсят някой да им плаща данъците. Тази държава верно се е превърнала в стара пача.

Ма нали знаеш, че начина по който аз схващам понятията "ляво" и "дясно" и начина по който Андрей (а и други хора) е коренно различен? :D

Профил Skype
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com