what if they get me? написа:
Андрей, имам един сериозен въпрос към теб.
Защо изпитваш необходимост да се приравняваш със и да заставаш зад абсолютно всяка една черта от политиката на САЩ, била то външна или вътрешна?
Бригадата на която си бил в САЩ явно те е оставила с доста добри впечатление за американската култура, ценности, икономика и т.н. Затвърдил си убеждението си, че т.нар. "Американска мечта" не е просто случайно подхвърляна дума, и че САЩ действително е страна на неограничените възможности, в която всеки е способен да реазлизира пълния си потенциал. Така че това че хвалиш САЩ заради личните свободи на индивида и възможностите, които предлага страната едва ли е нещо, което някой може да оспори.
Обаче ти преминаваш тази точка на умереност и почваш фанатизирано, че чак с пяна на уста едва ли не, да подкрепяш САЩ във други аспекти, които дори един средностатистически американец би осъдил.
Идеята ми е, че е ОК да подкрепяш Америка заради някои черти на обществото й, но ти просто сляпо приемаш дори осъдителни действия като правилни, просто защото е 'murica!
Човек задаваш ми тема за есе, сега се чудя как да ти дам възможно най-кратък отговор.
Да започнем с това, че бригадата на която бях, няма нищо общо с политическите ми убеждения. Регистриран съм във форума от 2005г. а на бригадата бях през 2007-ма. Ако са останали хора, които си спомнят дискусиите в които съм участвал преди 2007-ма те ще потвърдят, че и тогава си бях "Капитан Америка"
Ходенето ми за 5 месеца в Щатите донякъде ми помогна в това да отсвирвам хора, които ми говорят врели не кипели под предлог, че те са били, там пък аз не съм и съответно не знам.
Преди да говорим за Америка обаче първо бих искал да поговорим за България. Основната причина за позицията ми (про-западна) е защото смятам, че това е правилният път за развитие на нашата страна. Има нещо, което много хора не разбират и то е че се намираме на гранично място на сфери на влияние. Позицията на българският народ е от решаващо значение за накланянето на везните. Основната движеща сила на западния свободен свят, това са САЩ, точно за това са и най-мразени. Не че и за Европа не се говорят купища простотии, те просто бледнеят на фона на тези по адрес на Америка.
Но да преминем към същността на въпроса ти, който всъщност доста пъти вече съм отговарял.
Цитат:
Защо изпитваш необходимост да се приравняваш със и да заставаш зад абсолютно всяка една черта от политиката на САЩ, била то външна или вътрешна?
Това съвсем не е така. Най-малкото през половината от времето политиката на САЩ се доминира от демократите, а и част от републиканците са идиоти. Няма как да харесвам всяка черта от политиката им. Просто моят критицизъм се различава диаметрално от твоя. Освен това е хубаво да разделим нещата на 3 точки:
1) Американската идея
2) Американските хора
3) Американската политика
1) Идеята всъщност е общочовешка и не е затворена в границите на САЩ, но просто там тя исторически е могла да бъде приложена най-пълно, за това се нарича Американска. В България например, традиционно се разпространява мита, че първите заселници на континента са били каторжници, престъпници и всякаква друга измет, нещо което съм чувал вкл. и от учителите си в училище. В действителност първите заселници от Европа са хора на които им е писнало от крале, династии, гилдии, правила, ограничения, касти, данъци и прочее. Те са предпочели да зарежат стария свят и да си направят дървена къща сред чукарите, където да гледат крави, но да бъдат оставени на мира. Това е с две думи Американската идея. Мога да развия въпроса още много, но ще стане есе, за това да преминем нататък.
2) Американските хора. 50% от имащите право на глас не гласуват, а от останалите половината гласуват за демократите, а другите за републиканците. От републиканците поне половината са религиозни фанатици борещи се Библията да е задължително четиво в училище и абортите да се забранят. Т.е. моите възгледи съвпадат с една доста тънка фракция хора в десния политически спектър. Така че като казваш, че средностатистическият американец не би се съгласил с мен си прав, макар и да имаш друго предвид.
3) От всичко казано до тук, аз няма как да съм съгласен с голяма част от политиката на американските правителства през годините. Критиките ми както казах обаче са в съвсем различна насока, отколкото тази на повечето българи и дори повечето американци. Причината е че повечето хора вярват в митове и ги приемат за факти. Аз общо взето споря "разпалено и почти с пяна на устата" когато се опитвам да опровергая подобни нелепи вярвания.
Темата е безкрайна, но аз ще се спра на един исторически пример - Войната във Виетнам.
Левите медии и интелектуалци в цял свят охотно представят конфликта, като героична битка на Давид срещу Голият, при която бедните нещастни виетнамци са се биели срещу американският империализъм. В действителност няма нищо по-невярно. Виетнам (подобно на Корея) е разделен на две части – Северен с комунистическо управление и Южен с про-западно управление. Това е както Източна и Западна Германия в Европа. Представи си че Източна Германия (ГДР) си беше позволила с помощта на Москва да нападне Западна Германия. Това незабавно би довело до трета световна война и точно за това никога не се случи. Обаче в затънтена Азия нещата макар и аналогични се приемат различно. Агресивното комунистическо правителство на Северен Виетнам подстрекавано от СССР и Китай извършва агресията и се опитва да завземе Южен Виетнам. По това време и чак до управлението на Рейгън, политиката на САЩ е съсредоточена върху това комунизма в да бъде ограничен в опитите му да завладява нови територии, а не да бъде унищожен. Ето защо САЩ и техните съюзници се бият в Корея до възстановяването на съществуващата от преди войната граница, а не до пълното превземане на Корея. Същото е и във Виетнам.
До тук митовете са:
–Мит е че Америка е агресор във войната
–Мит е че виетнамците се бият за родината си. В действителност агресивните комунисти от Севера се опитват да окупират страната и нападат собствените си сънародници.
– Най-големият мит от всички обаче е този, че американската армия е победена във войната. В действителност причините за загубата е американската политика и тъй като не желая поста ми да става прекалено дълъг поствам това видео, ако имаш време изгледай го касае точно тази тема. История, дати, факти:
https://www.youtube.com/watch?v=7hqYGHZCJwk