Stylized Corpse
Цитат:
...
Това ми напомня за целия
исторически хайп около 300 и какви мачовци били спартанците...малко пренебрегвайки, че:
1. Става дума за адаптация на псевдоисторически комикс, който се ебава с легендата и набляга на нереалистичните моменти.
2. Истинските спартанци са били яки типове, калени в битки и изпитания...и по принцип са предпочитали секс с мъже, а съпругите им са служили само за генеологично оцеляване на рода (апропо, голяма част от тези съпруги са били лесбийки). Политиката на спартанските лидери е била да съставят военните части от утвърдени двойки...за по-добра мотивация в боя...
Т.е. един исторически адекватен комикс + филм биха били в пъти по-мрачни, гадни и извратени...и може би по-любими на дамската част от публиката...
...но биха били подложени на цензура, атака от религиозни организации и биха страдали от ниски продажби.
300 нарочно бяга от реализма.
Подобно нещо се случва и с Тор. Да комиксите (дето не съм ги чел) ползват герои и мотиви от скандинавската митология, но доста свободно и без капка стремеж за вярност с оригиналните митове.
Tiny
Цитат:
марвелският Асгард е another dimension със супер-хора, далеч са от божественото.
Не че съм чел комиксите, но по разни форуми според мението на различни graphic novel гийкове самите Marvel не са много на ясно и през годините има различни версии...понякога боговете са представени като силни извънземни, понякога като нещо по-абстрактно и трансцедентно. Последното е допустимо в свят където науката и магията не си противоречат...нямаме ситуацията "неотклонимо гюле се сблъсква с непоклатим стълб". За разлика от трактовката "магията е още неовладяна научна дисциплина", което превръща асгардците "просто" в хора от алтернативен свят.
Да не говорим, че ако подходим критично, науката в света на Marvel понякога е пълен абсурд и дори е по-нелогична от магията
.