Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re: Университетите (в България)
Публикувано на: 13 Фев 2011 15:04

Аз уча реклама в НБУ и съм супер доволен, за СУ няма да говоря, понеже не съм учил там.

Профил ICQ Skype WWW

Аватар
В момента играе: Игрътъ
Публикувано на: 13 Фев 2011 15:17

Мда, снощи му вкарах филма на Митака. Са, виж - в който и университет да учиш, това дали и какво ще научиш зависи преди всичко от теб самия. Ако хвана няколко дебели книги по PR, вместо да чакам на факултета да ме образова, несъмнено ще науча нещо. Не го правя, защото ако не съчетавам теорията с практиката, то просто съм прочел една книга за PR-а и нищо повече. Ще търся стажове и така.

Уморил съм се вече да разказвам и да мрънкам колко е зле във ФЖМК. Не вярвам някъде в СУ да е по-добре. Хванал съм се вече на хорото, слагам черните очила и си казвам Deal with it.

Но отношението към висшето образование на един студент никога не трябва да е такова - да трябва да го търпиш, вместо да го следваш. Проблемът учудващо не е в главата ми - нямам колеги, които да са доволни. Нито. Един. Нека хората от НБУ тук споделят как се чувстват по време на лекции и изпити.

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2011 15:36

То навсякъде е свърталище на социализма, като сметнеш че средната възраст на преподавателите е 60 години... Самата образователна система е социалистическа, състояща се само и единствено от зубрене и без грам възможност за изразяване на мнение и позиция.. Така е поне в ТУ,СУ и УНСС за другите университети не знам. Най-добре просто сравни учебните планове на 2те заведения и виж кой-по ти допада и така. НБУ е с лоша репутация щото масово пускат по изпити без грам знание (което е нормално, щом им кихаш кинти) и така хората нямат стимул да учат, но ако си сериозен и си учиш според мен е по-добрият избор. Що се отнася до материалната база, ако учиш право не виждам за кво ти е материална база.

Профил ICQ Skype

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2011 15:37

МГУ

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2011 15:43

човек написа:

представам си го дантето там :lol:

Аз можем да кажем само лоши неща за СУ, щото съм твърде деформиран вече от нерви покрай него.

Профил Skype WWW

Дидко Бандитко
Аватар
В момента играе: No man's sky
Публикувано на: 13 Фев 2011 15:46

Ми като изключим разликата в отношението преподавател-студент и материалната база, то основната разлика между НБУ и повечето университети е, че можеш да завършиш и без да учиш. Но въпреки това, ако си амбициран и достатъчно сериозен, можеш да получиш всички знания, които са ти нужни, за да се реализираш в професията си :) В този аспект НБУ въобще не изостава от СУ и другите... то си е до човека. Просто философията на НБУ е основана на либералното - всеки може да прави каквото си иска...
Това са моите наблюдения след първия ми изкаран семестър там :)

Аз уча масови комуникации там, което в 3 курс ще прерасне в журналистика... единствено се дразня малко че сега в 1 курс имаме само един предмет по специалността, а всички други са за отбиване на номера и обща култура (не че не са полезни де)... предполагам по-нататък ще се наблегне върху самата специалност.

Иначе право в НБУ май учат Актив и Ерик само (или поне за тях знам), те могат да ти дадат подробности предполагам относно самото право там

[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D

Профил

Аватар
В момента играе: Російський військовий корабель? Іди нахуй!
Публикувано на: 13 Фев 2011 16:28

Цитат:
то си е до човека. Просто философията на НБУ е основана на либералното - всеки може да прави каквото си иска...

Сега направи една приравнителна между Митко, Ерик и Актив. За Актив не знам, ама Ерик го гледам, че е бая амбициозен, особено пък с двете специалности, които е записал - в тоя смисъл за него няма голямо значение къде точно ще учи. Обаче едно разпасано леке като Данте, ако го пуснеш да си крета из либералната среда на НБУ, един ден ще излезе в съда, примерно, срещу някой див лумпен от СУ, на когото обаче са му ритали задника до пръсване да учи и може да хванем един бас как ще завърши всичко :lol:

Иначе правото си остава територия на УНСС (ебентуално) и СУ, дори най-малкото заради престижа - след това работа ще ти се налага да си търсиш, все пак. НБУ в това отношение изостава - всеки знае къде фолк певиците ни си взимат висшето образование :D Изкарал съм само един семестър, да, но досега нито един от митовете за факултета ми и преподавателите в него не се е оказал реален - освен за ужасната администрация и нулевите обяснения за това как стават нещата. Този проблем обаче се поправя като повисиш малко из форума или фейсбук групата на курса си - стимулират те към социална интеграция един вид. На практика засега не откривам и едно нещо, което да мога да изтъкна като съществен недостатък, който да ме накара да съжалявам, че съм влязъл право в СУ.

- Алминатора

"напарфюмиран печен ебач"
- кримсънчето

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2011 16:41

кур за УНСС

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2011 17:01

не бих те съветвал да даваш тонове пари за по-непрестижен вуз.
Поне основно заради това избрах ФМИ пред НБУ...
Иначе във ФМИ си е средна работа, това на което ни учат, всеки който се занимава го научава, проблема е че 50% от него е безсмислено, тъй като в СУ още малко или много си карат по комунистическите образци за образованието...

Brenda, LaTisha, Linda, Felicia, Dawn, LeShaun, Ines, and Alicia, Teresa, Monica, Sharron, Nicki, Lisa, Veronica, Karen, Vicky, Cookies, Tonya, Diane, Lori and Carla, Marina, Selena, Katrina, Sabrina, About three Kim's, LaToya, and Tina, Shelley...

Профил

Аватар
В момента играе: RL - worst game ever.
Публикувано на: 13 Фев 2011 17:19

:lol:              

Профил

Публикувано на: 13 Фев 2011 17:37

Казаното от Дилдо е напълно вярно. В моята специалност примерно има индивиди, които не знаят защо го учат това. Та мисълта ми е, че всичко си зависи от тебе, за материалната база и преподавателите мога да кажа само добри неща. Въобще единственият минус е таксата. :)

а.к.а State of mind
a.k.a Jamaican Herbman

Профил

Аватар
В момента играе: опаааааа
Публикувано на: 13 Фев 2011 17:50

Ама то имало университети в абдикиралата ни държава ли бе :shock: :lol:

Профил Skype

Публикувано на: 13 Фев 2011 17:53

човек написа:

Не, по-скоро в ето това МГУ

Профил

Супер Марио или Смърт
Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2011 18:31

Зависи какво искаш да учиш. Ако искаш право изборите ти са - СУ, УНСС, ВТУ. Ако искаш журналистика - фиология в СУ/НБУ. ФЖМК смуче яко топки, зле са. Ерик учи право в НБУ, защото не му е основната специалност и не иска да става адвокат или съдия, той има по-големи планове :Р За НБУ плащаш си за отношението. Но е безумие да учиш психология в СУ -.-

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2011 18:37

Тука можем доста да поспорим, Анди :wink:

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2011 18:39

Aмора написа:
Тука можем доста да поспорим, Анди :wink:

я гипо се завърна :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2011 18:47

За мен правото е гениална специалност. Държа да се знае. Може би преди 2-3 години щях да се впусна в псувни, но тогава изобщо не осъзнавах какъв огромен шанс съм получил и само от мен зависи как ще прекарам петте години в университета.
А относно начинът, по който учим .. да бе, много е изговорено.
Не мога да коментирам НБУ, въпреки че имам твърде преки впечатления. Факултетният ми номер е от СУ, затова би било неправилно да взимам мнение по въпрос, с който не съм запознат.
В СУ е хубаво да се учи. Да, материалната база е пази Боже. Да, седиш на едни църковни банки, които са всичко друго, но не нови и удобни. Да, и администрацията е тегава и лелките там са способни да докарат някоя от по-чувствителните ни колежки до рев.
Но, да го еба, това ли е важното за един университет? Да е лъскав и хората да са усмихнати, докато ми взимат парите? Ако искам нещо такова, отивам в първия мол и готово.

В СУ атмосферата е друга. В днешно време, където клиентът (респ. тоя дето дава парите) е цар, е най-малкото освежаващо да попаднеш на място, което се отнася с безразличие към теб. Място, където си част от масата, един номер и нищо повече. Абе приучава те на дисциплина и на ред - нещо, което не научихме в гимназията, а казарма вече няма.

А нивото на образование, което се предлага, е наистина високо. Като мине първата година, в която единствено жулиш бири, запознавайки се с нови хора и си говорите на "колега", започва едно сериозно четене. А това четене не представлява единствено механично заучаване на фрази, които да праснеш самодоволно на масата като особено развит пенис. Оформяш мислене, оформяш характера си, наместваш си понятията за добро, лошо и справедливо. А паралелно с това, за 5 години научаваш безумно много нови неща, обясняваш си социални процеси, които преди са били затворена страница за теб. И не на последно място, намираш своето място под слънцето. Защото, няма какво да се лъжем, почти няма слаби юристи, излезли от СУ. В периода, когато държавата се управляваше от университетски преподаватели, а не от полицаи, високите длъжности се заемаха изключително от хора, които днес срещам по коридорите, хора, които са мои преподаватели. Ами на мен това ми действа стимулиращо и показва, че реализация на толкова високо ниво е възможна. Разбира се, искат се и други качества, освен доброто познаване на правото, но то е началната точка, трамплина, с който влизаш в живота.

В заключение? Моят глас е за СУ, ЮФ. Ако успееш да влезеш. Защото има един лаф, че влизането в правото е ташак, излизането е ташак, а по средата те чака ебати кура. Ми не е вярно. Влизането в правото е кур, излизането е кур, а по средата има пишки като ограда. Но после става лесно. Сам прецени...

Профил ICQ WWW

The King of Kings
Аватар
Публикувано на: 13 Фев 2011 22:27

Няма да тръгвам да ти препоръчвам университет, тъй като не знам що за човек. Няма да влизам в дебати с колегите от СУ, а само лаконично ще заявя, че аз избрах да уча право в НБУ и не съжалявам въобще.

Профил ICQ

Супер Марио или Смърт
Аватар
Публикувано на: 14 Фев 2011 00:04

Работих като такъв, познавам бая хора журналисти и бая кадри на ФЖМК. ФЖМК лапа. (точка). Реално това, което прави ФЖМК е, че ви наливат малко знания в много области, резултата е лайна с говна и са тъпи колкото си искат. Ако ти е мерак да работиш журналистика, всяка една икономическа или хуманитарна специалност ти върши работа. Ма си е пълен ташак. Да пишеш новини и въобще да се оправяш с тях, мога да те науча за 1 месец и за 3 да си що-годе добър. Така че от сега зачеркни ФЖМК-то, българска фиология е далеч по-добре(личен съвет, виж славянската фиология, много е имба). За манекенките и селските бекове там, дори не искам да споменавам.

Профил

Аватар
В момента играе: Игрътъ
Публикувано на: 14 Фев 2011 00:35

^ da истина

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2025 PC Mania | Реклама | Контакти Хостинг от Actiefhost