Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: HL2DM; CRYSIS2; QUAKE 4; TRACKMANIA; PORTAL
Заглавие: За и против медицината на генетичните заболявания
Публикувано на: 05 Яну 2011 07:55

Не мислите ли, че правим лошо, когато лекуваме генетичните ни заболявания? Като например, слабо сърце, или предразположение към дебелеене, слаби кости, проблеми със зъбите (по рождение, а не от следствие на глупост), и такива подобни, които са заложени в гените на кръвна ни линия?
Аз съм на мнение, че ако се лекува една генетична болест, то или трябва да се излекува първорпичината(гена), или ако не може, то по-добре, да не се лекува, ами да се остави на "естествения подбор", тъй като именно това би трябвало да е целта на човечеството - хората да са по-умни и по-здрави. Може да звучи брутално за повечето хора, тъй като мнозинството желаят добро само на тях и близките им, но те също не са защитени от "измамите на медицината".
Това е същото като при пластичната хирургия, само дето разликата не е толкова очевидна, тъй като хората гледаме основно външния вид, все пак винаги е било така, и това е нормално. Но пластичната хирургия примерно, може тотално да обърка някои, и да подлъже към брак, и в следствие да се създаде не-здраво поколение, тоест болни и мъчещи се хора, което не е добре както за тях, така и за околните...
Същото е и с останалите генетични заболявания, например ето, аз имам генетичен порок на сърцето, нуждая се от операция, но ако я направя, това ще ми увеличи шансовете, за продължение на поколението, което поколение ще е силно склонно към същото заболяване, един вид, на негово място, би могло да е някое по-здраво поколение...
Същото е и със зъбната хирургия, може би ще прозвучи ужасно, но мисля, че зъбите трябва да се лекуват, приемрно, само ако индивида е застрашен от мъки, тъй като не е човешко да се остави жива душа в мъки, та ако този индивид успее да си оправи зъбите, ще има много по-голям шанс да се бръкува със здрав партньор, (един вид да го подлъже), и така да навреди, хем със склонно към заболявания поколение, хем да отнеме възможността на здравия партньор да повтори брак с по-здрав индивид... Това тъкмо ще стимулира хората да обръщат повече внимание на зъбната си хигиена, а не да разчитат на "закърпване", когато стане късно.
Вече лечението на заболявания, в следствие от необмисляне, или незнание, може би е добре да бъдат лекувани, въпреки, че това пак един вид е генетично заболяване, само, че този път е проблем на гените, които отговарят за интелекта и паметта, тоест пак проблема не е в глупостта, ами по-скоро в гена, въпреки, че пипането на гените за интелекта вече ми се струва навлизане в прекалено опасна територия, равностойна на експериментация... Но пък при интелекта не всичко зависи от гените, които отговарят за него, тъй като човек би трябвало да може сам да избира как да постъпи, зададената информация в тези гени просто увеличава/намалява шансовете, нищо повече.
Та с две думи: ако се лекувме, то да се оправи първопричината, ама баш първопричината, тоест в нашия случаи това е зададената информация във всеки един от нас(Днк-то).
Това, обаче, би трябвало да вълнува само хората, мислещи за бъдещето, докато хората, които живеят ден за ден, биха били твърдо против....?

Профил WWW

Аватар
В момента играе: RL - worst game ever.
Заглавие: Re: За и против медицината на генетичните заболявания
Публикувано на: 05 Яну 2011 11:33

Не прочетох целия пост, но ми се струва като риданието на прохождащ философ. Нека ти спестя няколко часа мислене - доброто за индивида не е винаги добро за цялото. Ти мислиш за цялото - човечеството или планетата (тъй като засега ни е само една). Но забравяш, че никой не го интересува цялото, все още не сме се развили толкова. А индивида иска да живее. Ако те боли - искаш лек, не мислиш как ще повлияе това на бъдещите поколения.

Остави на супер-човеците от годината 3370 да мислят за такива неща, тогава ще имат и ресурса да ги оправят. Ходи на хирург да ти извади топките от корема и ги ползвай както намериш за добре, правнуците ще ти простят някак.

Профил

Аватар
Публикувано на: 05 Яну 2011 13:39

Пич, ако оставяхме всичко на естественият подбор, ти нямаше да си роден най-вероятно.

Профил

Псевдо рейцър
Аватар
В момента играе: Всичко без аниме игри
Публикувано на: 05 Яну 2011 14:16

Sentry написа:
Пич, ако оставяхме всичко на естественият подбор, ти нямаше да си роден най-вероятно.

От Чернобил съм, единственият регистриран гражданин. Дръжа една баржа на брега на река Припят и я отдавам на безделници като теб. Цената за една нощувка е 2 бутилки водка и 5 минути да си удряш чатала с тухла.

Профил

Аватар
В момента играе: Dark Messiah of Might and Magic, Dynasty Warriors 6.
Публикувано на: 05 Яну 2011 16:17

Like I believe in pain?
Nobody died for you, somebody pray for me!

Профил Skype

Аватар
Публикувано на: 06 Яну 2011 01:15

Именно, нямаше да съм роден. Ти сигурно сега си шокиран, как може един човек-наркоман, и то от "неразвитата" още 2011, и то тролл, как е възможно да е толкова различен от тебе, и така силно да желае просперитет (каквото и да означава това), че даже и собствения си живот да предлага.... И да ви кажа, ако все така разчитаме на някой друг, или на някое друго време да ни направи доброто, то и в 40 000-та година, все ще сме същите.... Какво като е 3500-та година? Ние все ще сме същите, мъжете все ще искаме да изчукаме всичко русо, винаги ще искаме да се наядем, на цената на нещастието на някой друг, и т.н.
Та, именно, нямаше да съм роден. На мое място щеше да има някои много по-полезен, който може би нямаше да е наркоман, и щеше да е максимално полезен....

@ vermax - Стига си се чудил за кво да се хванеш бе, скрит зад кабела избушеняк крив грозен чикиджия самотен

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 06 Яну 2011 02:25

Това, че ти си се оказал лайно, не значи, че всички ще се окажат такива. При по-голяма раждаемост има и по-голяма вероятност да се пръкне някой гений, който ще разреши половината проблеми на обществото и планетата или пък някой с генетична мутация, която може да се окаже доминантна и да даде на човечеството напълно нов облик(естествено за това шансовете са астрономически малки, но пък знае ли човек). Развитието на един човек не зависи само от гените, а от много повече. Например Стивън Хокинг има много тежко генетично заболяване, но това не му пречи да е един от най-брилянтните умове в съвременната физика.

Тези глупости, които ги говориш, са крайно нехуманни и граничат с други крайни идеи като расизма. Ако започне подобно третиране на хората, каквото ти предлагаш, има по-голяма вероятност не само обществото да остане на сегашното си ниво непривично дълго време, но и да деградира до средновековието.

Профил

Аватар
Публикувано на: 06 Яну 2011 09:21

Браво, именно. Аз точно това имах предвид, под най-силният - най-силно приспособимият.
За примера със Стивън Xокинг, това, че е недъг, не означава, че не е приспособим. Бъркаш понятията, sentry. Точно затова, че сега е толкова умен, въпреки недъга, той ще създаде поколение (или е създал, незнам), с което ще помогне много на хората. Изключителният му ум, ще привлече много евентуални партньори, и човечеството скоро ще има един добър човек в повече. Просто това, че е грозен, и не може да се движи, той иделано наваксва с това, че е покъртително интелигентен... Това, че не си излекуваш някоя генетична болест, не означава непременно, че ще умреш... Напротив, точно затова имам в предвид да спреме лечението на вродени заболявания, за да може да се покажат истинските шансове на хората, ДОКАТО не се научим да модифицираме гените. Вече научим ли се да модифицираме гените, не виждам пречка, даже и най-големия недъг, и бивш убиец-затворник примерно, да му бъде модифициран гена, и следващото негово поколение, да бъде почти перфектно, като киборг. Аз нямах предвид да се върнем назад, имах предвид да спрем да пипаме, к'вото не можем да оправим напълно, ДОКАТО не се научим да бараме гените. С такова нещо(подобрение на гените) даже и еволюцията би била съгласна, това си е съвсем естествено, нали точно затова подбора ни е дарил с мозък, за да можем да се приспособяваме, с още по-голяма скорост от инстинктивно-зависещите, каквито сме били преди.
А докато не намерим начин да разрешаваме проблема от корена, ако само се "закърпваме", то само ще пречиме на по-скорошното откриване на начина за пипане на гените. Това е всичко, имам предвид - или да еволюираме, или нищо да не правим.

А за "да се пръкне някой гений", това няма как да стане просто случайно, ако липсва вродения интелект, просто шансовете са далеч по-малки. По принцип и родените глупци биха могли да развият гените си, към по-умни, но това просто би отнело ужасно много време, и нещастни поколения, далеч по-ефективно е, да се предпочетат гените, в които интелекта е заложен..

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 06 Яну 2011 10:52

OhMyGosh, въртиш се като фурнаджийска лопата, според написаното в първия ти пост човек като Хокинг е обречен, въпреки ума си.

High_voltage, темата не повдига интересен въпрос, защото не става дума за естествен подбор, а за нелечение на болестни състояния, въпрек че такова лечение е възможно, за да се "изчисти" човечеството от тях, тоест точно обратното на това, което каза ти. Още повече, когато някой ми говори глупости като "гени на интелекта" ми иде да го халосам с нещо по главата.

Профил

Аватар
Публикувано на: 08 Яну 2011 05:43

Не знам аз ли не съм се изразил, или ти не си ме разбрал, но ще се опитам да поясня пак:
По приницп, ако тази моя идея беше приложена, примерно, преди 100 години, то сега наистина steven hawking нямаше да го има. Но щеше да има 10 пъти повече такива като него, и даже нямаше да са с физически проблеми... Но при положение, че вече той съществува, то той би могъл, с неговия разум, да бъде много по-желан, и като цяло по-приспособим, отколкото някои футболист с идеална физика и нормален интелект...
В смисъл, разбираш ли, има недъзи, но пък за сметка на това има два пъти повече възможности... Така че нещата се балансират... Верно, че щеше да е по-добре, ако беше физически способен, но вината за това, е точно "чиитването" на някои негов прародител, носител на това заболяване, и "закърпен", колкото да доживее създаване на поколение....
А, и, все пак, не забравяй, че верно него нямаше да го има, но, както казах, щеше да има 10 пъти повече, и по-здрави от него...:(
Btw, във никакъв случай не казвам нещо от сорта, че имам нещо против вече родените със заболявания... Не. Просто говоря за бъдещето. Не съжалявам за миналото.:)
А гените са много видове, и отговарят за най-различни неща, обикновенно това са най-малките частици инфорамция, които биха могли да съществуват така, че да се пренасят от човек на човек и то само от един милиграм вещество... Едни отговарят за части от физиката на тялото, от други зависят повече части от механиката на мозъка (мисълта е механично действие все пак).. Така, че гени на "интелекта" би трябвало да има....

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 08 Яну 2011 13:34

Цитат:
Не знам аз ли не съм се изразил, или ти не си ме разбрал

Нито едното, нито другото. Просто говориш пълни глупости. Ако в миналото беше приложена мярката, за която говориш, нямаше да има 10 човека с добър интелект на нивото на Steven Hawking, а вероятно нямаше да има нито един. Как знам това? Ами в момента няма друг - чисто статистически, ако имаме по-малко хора да се размножават, то има по-малка вероятност да се роди човек с изключителен интелект. Това е така независмо дали включваш хора с генетични заболявания или не, тъй като в голяма част тези заболявания не са на мозъка, а в случаите, когато са, това е обикновено при по-възрастни родители и всъщност става дума за мутация при образуването на половите клетки, а не на нещо, заложено в гените на родителите.

Колкото до гените за интелекта - естествено, че има гени, отговарящи за паметта и предполагам за мисловните процеси, но както всички гени и тези не винаги се проявяват и не винаги с пренасят. Също така дори да са активни в даден организъм, то не е сигурно, че той ще постигне потенциала си. Като се има това предвид и за миналите поколения, може да се каже, че е съвсем възможно някой шофьор на тир да има по-добър генетичен материал що се отнася за устройството а мозъка, от прецедателя на Менса.

I am leaving again - one last time?

Профил

Аватар
Публикувано на: 08 Яну 2011 17:20

@OhMyGosh - откажи се, в този форум не се водят дискусии - или храниш на месо или ти храниш. FaggotMania.

Профил

Аватар
Публикувано на: 08 Яну 2011 19:34

High_voltage написа:
Всъщност авторът на темата повдига интересен въпрос. Не виждам, кое ви настрои така враждебно. Ето моето гледище:

Борбата с генетичните заболявания не е в противовес с естествения подбор. Защо? Според "закона", оцелява не най-силния или най-интелигентния, а най-приспособимият. Човешката раса е еволюирала до такава степен, че има способността чрез различни методи (медицина, хирургия, терапия и др.) да устоява на недъзите, които ни налага природата. Това си е проява на инстинкта за самосъхранение, който си е баш най-апогейната точка в "естествения подбор".
Ако сме приспособени до такава степен, че да запазваме живота си до възраст, в която можем да се възпроизвеждаме, то фактът, че ръцете ни са криви или очите разноцветни вече е незначителен.
Верно, може би някъде далеч в бъдещето наистина ще сме погрознели в сравнение със сега, но пък затова са казали "beauty is in the eye of the beholder". Тогава хората ще гледат с други очи.

В момента виждаме реакция от страна на природата, която вече е започнала да се бори за собственото си съхранение. Затова са и всичките тия тумори, които целят да ни убият. Ние измисляме лекарствата, а поколение по-късно туморите се завръщат по-силни и по-гадни. Това ще продължи доста дълго време и ние няма да видим кой ще излезе наглава накрая, макар че аз май вече знам отговора. 8)

Тези "тумори", за които говориш не се създават от природата, а от хората.
Много от тези вируси са създадени от хората и съм 100% сигурен в това.
И всички тези простотии се правят заради скапаните пари.

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 08 Яну 2011 23:56

HunteR написа:
Тези "тумори", за които говориш не се създават от природата, а от хората.
Много от тези вируси са създадени от хората и съм 100% сигурен в това.
И всички тези простотии се правят заради скапаните пари.

Туморите не се причиняват от вируси, а от мутации и неправилно делене на клетки, което пък е предизвикано от начина ни на живот - цялата тази технология около нас излъчва какви ли не вълни, които ти прецакват цялото съществуване.

Профил

Аватар
Публикувано на: 09 Яну 2011 08:00

Теорията ти, за това, че хората са щели да намалеят, не ми се струва вярна, тъй като чрез изпълнението на теорията ми, няма да намалее броя на хората, ами просто по-"силните" ще са повече, тъй като най-"слабите" няма да имат поколения... А и даже броя да намалее, по някаква случайност, все пак, поради преобладаването на "силните" хора, то ще се развием много по-бързо, тъй като средата ще е много по-благоприятна... Това е моето мнение..

А туморите и мутациите са директно следствие от точно това, за което говоря - опит на хората да "закърпят" нечие тяло, без да заличат болестта, ами само да я "закърпят", чието поколение после ще е даже по-болно, тъй като ще е с мутирала, нелечима версия на родителското заболяване, и само ще е в тежест, така да кажа. Не, че имам нещо против болните хора!!!! Напротив, искам всички да им помагаме даже, като приоритет!

Тоест, единствения начин да се излекува подобно заболяване, способно на мутация,или пренос към следващото поколение, като цяло, е само и единствено да се изкорени, тоест, да няма шанс да има поколение. Това означава намеса в Днк-то... В смисъл, ако има начин, за премахване на тази част от днк-то (човешкия ген), която благоприятства за подобно заболяване, то няма да има нужда индивида да прекратява поколението си.

Профил WWW

Аватар
Публикувано на: 09 Яну 2011 18:33

Как така няма да намалеят хората? Първо се намалява базата на всички, на които им е позволено да се размножават, второ увеличава се детската смъртност.

Също така туморите не се предават генетично на поколението.

Профил

Футболен разбирач
Аватар
В момента играе: Football Manager 2007
Pro Evolution Soccer 2013
Публикувано на: 10 Яну 2011 17:30

OhMyGosh написа:
Теорията ти, за това, че хората са щели да намалеят, не ми се струва вярна, тъй като чрез изпълнението на теорията ми, няма да намалее броя на хората, ами просто по-"силните" ще са повече, тъй като най-"слабите" няма да имат поколения... А и даже броя да намалее, по някаква случайност, все пак, поради преобладаването на "силните" хора, то ще се развием много по-бързо, тъй като средата ще е много по-благоприятна... Това е моето мнение..

А туморите и мутациите са директно следствие от точно това, за което говоря - опит на хората да "закърпят" нечие тяло, без да заличат болестта, ами само да я "закърпят", чието поколение после ще е даже по-болно, тъй като ще е с мутирала, нелечима версия на родителското заболяване, и само ще е в тежест, така да кажа. Не, че имам нещо против болните хора!!!! Напротив, искам всички да им помагаме даже, като приоритет!

Тоест, единствения начин да се излекува подобно заболяване, способно на мутация,или пренос към следващото поколение, като цяло, е само и единствено да се изкорени, тоест, да няма шанс да има поколение. Това означава намеса в Днк-то... В смисъл, ако има начин, за премахване на тази част от днк-то (човешкия ген), която благоприятства за подобно заболяване, то няма да има нужда индивида да прекратява поколението си.

Глупендер.
Жалко, че си получил шанс да живееш, само няква плява пишеш...

Профил

Супер Марио или Смърт
Аватар
Публикувано на: 15 Яну 2011 00:51

Или не си учил по биология, или гледаш прекалено много филми/сериали(каза че имаш много свободно време) или си си тъп.

Бтв, тоя трол се сетих на кого ми напомня - помните ли как имаше един, чийто филм беше, че е болен и че болката и омразата на другите са неговото оръжие..или някава подобна шизофрения.

Профил

Публикувано на: 16 Яну 2011 20:25

Дайте нещо на антикапиталистическа тематика ве...

Профил

Аватар
В момента играе: Red alert 3
Публикувано на: 17 Яну 2011 15:09

Зъл комуняга !

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения