Автор |
Съобщение |
Loopmaster
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 22 Яну 2006 17:41
Много хора ще кажат, че за глобализацията няма какво да се каже. Други пък са на мнение, че за нея вече всичко е казано – глобализация, антиглобализация, глобализъм – все страни на една и съща монета. За разлика от тях аз ще се опитам да поставя моята гледна точка и да внеса малко повече светлина върху един толкова наболял проблем.Казвам наболял, защото до вчера по улиците шестваха движенията на глобалистите и антиглобалистите с техните характерни прояви и демонстрации.
“Какво пък е това глобализъм?”- ще запитате вие – “Защо да се интересувам от глобализацията?Тя не се яде и не се пие. За какво тогава да се занимавам с нея?”
Ще ви отговоря. Глобализацията представлява освен всичко друго и самосъзнание. Съзнанието, че сме граждани на света, в който живеем. Не сме само българи, турци, арменци и други, а сме космополити с всички произтичащи от това права и задължения.
Не е нужно да си компютърен специалист, за да се занимаваш и да ползваш Интернет – един от символите на глобализацията. Не е нужно да си икономист, за да разбираш от икономика или да търгуваш в зоните за свободна ърговия на всяка една отделна страна. Нужна е обща култура. Не може все да сме незнаещи, неможещи, все нещо недочули или неразбрали. Защо пък да не се образоваме? Да повишим общата си култура, да порастнем духовно и интелектуално, или казано по друг начин – да раздвижим клетките на сивото си вещество.
Добре дошли в света на глобалното общество!
В този век на комуникациите, компютрите, технологиите, с които постигаме немислими за едно време резултати във всички области на производството, медицината, здравеопазването, образованието и навсякъде, където се използват високи технологии, ние започваме постепенно да се обединяваме ...
Да се върнем на гражданството. Днес всички ние живеем в гражданско общество. Независимо от политическата система вече всички са граждани. Робството отдавна е премахнато, макар че и сега има хора, които робуват на определена идеология или партия, за която вярват, че ще им донесе по-добро съществуване и че ще им бъде полезна с делата си. С риск да се повторя отново ще кажа, че гражданството също е форма на самосъзнание. Да бъдеш гражданин не носи само права, но и отговорности, които според мен засягат понякога и цялото човечество. Например боклуците. Не е все едно дали ги изхвърляме в кофата за смет, или на улицата, дали те биват рециклирани или просто си се търкалят на улицата като многобройните фасове, хартийки или дъвки, така типични за нашето ежедневие. Дали опазваш околната среда е един много сериозен въпрос. Именно той отличава гражданина от недораслия индивид с претенции за такъв. Ще ви покажа как нещата са свързани едно с друго:
Боклук в нашата страна + Боклук в другите страни = Световен Боклук
Световен Боклук = Промени в Околната Среда
Промени в Околната Среда = Неприятности за Всички Нас, заедно или поотделно.
Друг подобен пример е този с изсичането на горите. Те са не само национално, но и световно богатство и следва те да бъдат опазвани от пожари, изсичане и други неблагоприятни за тях явления.
Световно богатство са и археологическите открития, свидетелстващи за съществуването и развитието на древните цивилизации преди нас. Те също следва да се съхраняват грижливо и да се пазят от външна намеса. Те принадлежат на света, защото са паметници и символи на световни събития, феномени и култури.
Що се отнася до изсичането на горите, това е един от проблемите, свързани с глобалното затопляне и промените в климата, на които ставаме свидетели и потърпевши. Недостигът на дървета предизвиква недостиг на въглероден диоксид, и по този начин кислородът става по-малко, въглеродният диоксид се увеличава и глобалното затопляне става факт.
Друг проблем е бедността. Не е ли бедността световен проблем? Навсякъде има бедни, гладни, необразовани хора, които нямат течаща вода и електричество, хора без жилища, без пари за насъщния, без работа, без подслон...Помислете за децата в Сомалия, за клошарите по улицата, за просещите деца... Да, действително, всеки си казва:”Щом аз съм добре, това мен не ме засяга.” Да, но поставете се на тяхното място. Ами ако утре бедността почука на вашата врата? Или на вратата на близките ви? С какви сили ще й отворите да я посрещнете?
Държавата взима специални мерки, за да се погрижи за най-бедните, като отпуска социални помощи, субсидии, ваучери за основни блага като въглища за огрев, купони за храна, социални стипендии, данъчни облекчения за доброволното прехвърляне на средства от богати към бедни чрез благотворителност, гарантира минимален доход на социалнослабите групи от населението, но всичко това никога не е достатъчно. Ето защо някои частни организации провеждат кампании за набиране на средства за деца в неравностойно положение , за бедните , гладните, онеправданите...
Бедните са много повече от богатите. Така е било, така и ще бъде. Но защо да не протегнем ръце на онези, които най-силно се нуждаят от подкрепа? Те ще са благодарни и на къшей хляб и блага дума, стига да има кой да им ги даде.
Глобализацията предполага свободно преминаване през границите на държавите, което обаче засега не е възможно за всички страни. Макар и да ни се иска, ние не можем легално да се заселим там, където желаем да живеем като граждани на света. Ние можем да обикаляме света като туристи без ограничения, но за имиграция е трудно да се говори, а още по-трудно да се осъществи. Въпреки това човек обогатява личната си култура, откривайки една нова цивилизация пред себе си, с нейните нрави, обичай и порядки, удивлява се на хилядите възможности, радва се на новите запознанства, на допира си с един различен начин на живот. В този нов начин на живот той често открива себе си трансформиран, защото човешката природа е една, тя е универсална, и в този смисъл тя е глобализирана, т.е отнася се за всички хора на планетата и извън нея.
Глобализацията също означава съдействие между различните страни по редица въпроси, по които те имат общи интереси, например болестите. Много актуален стана напоследик птичият грип, за който много страни сключиха споразумение за сътрудничество по отношение на неговото лечение и превенция.Или СПИН – чумата на века. Резултатите, постигнати в областта на лечението и превенцията на СПИН засягат благополучието на цялото човечество.
Друга област, в която държавите и техните органи сключват споразумения за сътрудничесто е борбата със социалните злини, каквато е например корупцията, престъпността и тероризмът. Полицейски звена и структури провеждат обучения и се учат едни от други, заимстват методи за разкриване на престъпления и за действия в екстремни ситуации с цел повишаване защитата на гражданите и по-ефикасни мерки в борбата със социалните злини.
И като заключение ще кажа,, че по времето на комунизма имаше един лозунг: “Пролетарии от всички страни – съединявайте се!” . Аз малко ще го перефразирам и ще кажа: “ Граждани на всички страни – обединявайте се!”
Кажете “Да!” на легалната имиграция, “Сбогом!” на паспортите, “Не!” на бедността, корупцията, тероризма!
И ако това не ви е достатъчно, кажете “Да!” на високото образование, на формирането на тесни и широки специалисти, на зоните за свободна търговия, на опазването на околната среда чиста! “Не!” на замърсяването, престъпността, изсичането на горите и глобалното затопляне!
Е, кажете сега, не живеем ли в общество на глобализация?!
___________________________________ Don't be a prisoner of your own style!
Цитат: Бла Бла Бла! В този прекрасен форум няма девствени! Евала на всички, защото знам, че всеки си има приятелка... поне в .jpg формат
|
|
|
|
|
Nocturne
|
Curse of the Sands |
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 22 Яну 2006 18:19
Човек, ти каза всичко това което трябваше да се каже много отдавна. Да разберем ,че старите порядки Българско,Немско,Руско вече ги няма. Това са тотални безмислици на определени хора. Ние есме един народ, човешкият.
Всички институции са едни измислици на управниците, а ако говорим за традиции и култура. Убеден съм ,че по един или друг начин човешкият род е тръгнал от едно и също място. Тоест ние сме еднакви навсякъде по света. Време е да погледнем на нещата глобално. Както казах време е не да мислим за себе си а за всички около нас. Защото държавата, какво е това едно парче земя оградено с невидима граница която уж трябва да спазваме. Нима не ви е омръзнало едни и същи боклуци да ни управляват. Според мен е време нещата да се предадат в рацете на управници избрани от всички бъдещи "щати" на планетата земя. Повярвайте ми няма какво да губим има само да спечелим като граждани на света!
|
|
|
|
|
Anon
|
|
|
|
Заглавие: Re: Глобализмът Публикувано на: 28 Сеп 2010 19:52
Според мен "за" и "против" са прекалено крайни отговори. Има си плюсове и минуси, които всеки, който се интересува, знае. Ако се направи по умен начин, може да е добре за всички. А вие - "за" или "против"? П.С. Сега учим за това на даскалото
|
|
|
|
|
IceQueen
|
|
Мнения: 1353 Местоположение: Някъде там в неизследваните райони!!!
В момента играе: Knight online
|
|
Заглавие: Re: Глобализмът Публикувано на: 28 Сеп 2010 22:21
maieutiquer написа: Според мен "за" и "против" са прекалено крайни отговори. Има си плюсове и минуси, които всеки, който се интересува, знае. Ако се направи по умен начин, може да е добре за всички. А вие - "за" или "против"? П.С. Сега учим за това на даскалото Не. Сериозно. Някой да ти счупи лопатата.
___________________________________ Крещя, следователно съществувам!
|
|
|
|
|
Anon
|
|
|
|
Заглавие: Re: Глобализмът Публикувано на: 29 Сеп 2010 12:03
Какъв ти е проблемът с ваденето на теми? Нали са за това, а не да правя нова тема за всяка простотия, която ми дойде на ума.
|
|
|
|
|
IceQueen
|
|
Мнения: 1353 Местоположение: Някъде там в неизследваните райони!!!
В момента играе: Knight online
|
|
Заглавие: Re: Глобализмът Публикувано на: 29 Сеп 2010 14:06
Проблема ми с твоята лопатка е, че тука не е пясъчник, че да си играеш с нея.
Чакай да се опитам да ти го обясня, така че да го разбереш, защото ме съмнява някой друг да се навие да ти превежда.
Рови си стари теми - особено от Общият. Там поне, колкото и на дълбоко да изровиш, все ще се намерят няколко ентусиасти да те опсуват. Или да ти обяснят, колко си прост.
От друга страна, тука вдигаш някъв динозавър, който едвам и на фосил е останал и казваш. "Абе пичове, чета некви букви в учебника. Нямам акъл да ги разбера. Гледам обаче, че тука нещо сте обсъждали преди сто и много години и викам го изрова. Да кажа 3 глупости на кръст стил "Абе нищо не знам, ма може да не забележите, та какво ще кажете?" "и очакваш реакция, от хора, които не посещават или поне повечето от тях форума.
Като ще вдигаш някоя сериозна тема, поне се постарай да кажеш минимум едно смислено изречение по нея, а не общата шлака характерна за безмозъчните, циврещи безгръбначни без собствено мнение.
Иначе молбата ми някой да ти строши лопатата от главата - все още е в сила. Току виж от удара си направил връзка с ЦНС.
___________________________________ Крещя, следователно съществувам!
|
|
|
|
|
Dexter
|
Футболен разбирач |
|
В момента играе: Football Manager 2007 Pro Evolution Soccer 2013
|
|
Заглавие: Re: Глобализмът Публикувано на: 29 Сеп 2010 19:43
Не спори с Кралицата - обречен си Аз имам достъп до кратунката му, другия път като ми закъснее с 1 час ще се погрижа. Впрочем си нюфаг
___________________________________ WeAreGettingClose
|
|
|
|
|
->Изход<-
|
|
|
|
Заглавие: Re: Глобализмът Публикувано на: 29 Сеп 2010 21:29
кралице, радваш ме
|
|
|
Anon
|
|
|
|
Заглавие: Re: Глобализмът Публикувано на: 04 Окт 2010 12:58
IceQueen написа: Проблема ми с твоята лопатка е, че тука не е пясъчник, че да си играеш с нея.
Чакай да се опитам да ти го обясня, така че да го разбереш, защото ме съмнява някой друг да се навие да ти превежда.
Рови си стари теми - особено от Общият. Там поне, колкото и на дълбоко да изровиш, все ще се намерят няколко ентусиасти да те опсуват. Или да ти обяснят, колко си прост.
От друга страна, тука вдигаш някъв динозавър, който едвам и на фосил е останал и казваш. "Абе пичове, чета некви букви в учебника. Нямам акъл да ги разбера. Гледам обаче, че тука нещо сте обсъждали преди сто и много години и викам го изрова. Да кажа 3 глупости на кръст стил "Абе нищо не знам, ма може да не забележите, та какво ще кажете?" "и очакваш реакция, от хора, които не посещават или поне повечето от тях форума.
Като ще вдигаш някоя сериозна тема, поне се постарай да кажеш минимум едно смислено изречение по нея, а не общата шлака характерна за безмозъчните, циврещи безгръбначни без собствено мнение.
Иначе молбата ми някой да ти строши лопатата от главата - все още е в сила. Току виж от удара си направил връзка с ЦНС. Мерси, че се нави да превеждаш на такова просто безмозъчно циврещо безгръбначно, което не прави връзка със своята цнс. Можеше просто да кажеш, че неутралната позиция по въпроса те дразни, обаче ти реши да ми обясняваш като на високоинтелигентен човек... Карай, ти си знаеш. По темата: като приключи процесът на глобализация и станем едно голямо село, според мене всички ще си живеем добре понеже няма да има войни. Обаче преди това естествено трябва да бъдат решени проблемите с експлоатацията на човешкия (и детски) труд в развиващите се страни и хабенето на ресурси в развитите, иначе винаги ще има недоволни и пак ще има конфликти в "селото".
|
|
|
|
|
blackmaster
|
|
В момента играе: Red alert 3
|
|
Заглавие: Re: Глобализмът Публикувано на: 04 Окт 2010 17:33
F*ck off
___________________________________ ЩАСТИЕ= А.П.Е.Л. 96 Апнем, Пийнем, Ебнем, Легнем и така до 96. Апелът към който се коренят идеологичните основи на партийното движение "Коалиция за Успешно Развитие и Европейски Ценности" съкратено К.У.Р.Е.Ц ..
|
|
|
|
|
Dexter
|
Футболен разбирач |
|
|
|
Заглавие: Re: Глобализмът Публикувано на: 04 Окт 2010 17:35
Абе скрий се бе, едвам върза 4 по география, вече почна да ми развиваш философски трактати...
|
|
|
|
|
blackmaster
|
|
В момента играе: Red alert 3
|
|
Заглавие: Re: Глобализмът Публикувано на: 04 Окт 2010 18:00
Декс,къде учиш в Сливен
___________________________________ ЩАСТИЕ= А.П.Е.Л. 96 Апнем, Пийнем, Ебнем, Легнем и така до 96. Апелът към който се коренят идеологичните основи на партийното движение "Коалиция за Успешно Развитие и Европейски Ценности" съкратено К.У.Р.Е.Ц ..
|
|
|
|
|
Dexter
|
Футболен разбирач |
|
|
|
Заглавие: Re: Глобализмът Публикувано на: 04 Окт 2010 19:02
Езикова, що?
|
|
|
|
|
Anon
|
|
|
|
Заглавие: Re: Глобализмът Публикувано на: 04 Окт 2010 20:01
Да уточня за тези, които не са от Сливен - циганската гимназия.
|
|
|
|
|
Dexter
|
Футболен разбирач |
|
|
|
Заглавие: Re: Глобализмът Публикувано на: 04 Окт 2010 20:43
Е па ти си в зубърската, по милост. Кво ми са праш?
|
|
|
|
|
Liberty
|
|
В момента играе: League of Legends
|
|
Заглавие: Re: Глобализмът Публикувано на: 12 Окт 2010 21:16
Мисля, че Duke,още преди много векове бе пуснал тази тема в творческия не случайно, а с цел тя да бъде опазена от троловете. И беше така много лета ... до днес...
___________________________________ http://www.divinitas-crew.com Ghost reporting!
|
|
|
|
|
Въртолета
|
|
В момента играе: Blip and Blop:Balls Of Steal ; StarCraft2 ; League of Legends
|
|
Заглавие: Re: Глобализмът Публикувано на: 12 Окт 2010 21:53
Гледаи кви сте ИДИОТИ всичките.1-ва и 2-ра страница...после идат троловете и почват да се обиждат,а накрая последните кретени(впрочем мен) идат да я закопаят тотално.
___________________________________ Ники вижда всичко.
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|