Тази прозрачност не би следвало да е проблем за когото и да било, стига да няма какво да крие
То въпросът е, че след време кой ще определя какво е редно и какво не.
Какво дори трябва да означава това? По тая логика дай да не спазваме законите, щото кой знае - един ден може да ги променят? Дай да не ползваме нищо - че кой знае, един ден може да му спрат поддръжката. Дай да не работим, че кой знае - един ден може парите ни да не струва нищо. Финансовата система, която всички с труда си изграждаме от стотици години насам ни е дала страшно много свободи, но и отговорности. Отговорност на всички, които искаме да продължаваме да се радваме на благоденствието и удобствата на съвременния живот, е да не допускаме компрометирането ѝ с мръсни пари. Ако искаш да си изпереш парите от трафик на хора и наркотици, ще бъдеш възпрепятстван. Ако искаш да завъртиш милиарди от корупция, ще бъдеш възпрепятстван. Не можем да бъдем подведени от някакви мними опасения за това кой щял да определя какво е редно и какво не в бъдеще - все ми е тая кой, стига да продължава да гарантира интегритета на финансовата система. В крайна сметка това е процес, който е в ход от векове насам и става все по-трудно за престъпния контингент да легитимизира парите си, което трябва само да ни радва - особено в държава като нашата, която е толкова тежко пострадала и продължава да страда от този тип практики. Кладенецът е толкова дълбок по тая тема в България, че даже не ми се започва темата.
22 Ное 2006 18:05 Мнения: 4480 Местоположение: София
Заглавие: Re: Общи политически приказки
Публикувано на: 08 Дек 2021 22:45
Да, сега го видях, сори.
Обаче тия ПП малко шоково дойде това предложение с увеличаването на осигуровките, ама да видим какво ще стане все пак преди да бързаме да коментираме.
___________________________________ тежки нокаути
Liberty
01 Окт 2005 20:03 Мнения: 6137 Местоположение: Sofia/Bulgaria/EU
В момента играе: League of Legends
Публикувано на: 11 Дек 2021 20:08
Като цяло доста големи наивности прочетох. Не знам как може някой не-иронично да твърди, че нямало проблем да следят, стига да не сме престъпници. Това лична свобода, неприкосновеност ала-бала, няма проблем. Ако не си нарко-трафикант или дилър на деЦко проно няма от какво да те е срах. Опитът ни през последните 10-15 години показва точно обратното. Докато безбройните промени ограничаващи свободата (да вземем за пример интернет) не направиха почти нищо във връзка с ограничаване на реалните опасности и престъпления, то те съвсем успешно ни направиха много по-малко свободни.
VALEN7INVS написа:
В крайна сметка това е процес, който е в ход от векове насам и става все по-трудно за престъпния контингент да легитимизира парите си, което трябва само да ни радва - особено в държава като нашата, която е толкова тежко пострадала и продължава да страда от този тип практики. Кладенецът е толкова дълбок по тая тема в България, че даже не ми се започва темата.
Направо не е за вярване колко наивно и невярно е това.
The Arrow написа:
То въпросът е, че след време кой ще определя какво е редно и какво не.
Абсолютно точно. При това не е нужно да чакаме до "след време". Дори в момента е така. Компании като PayPal, Mastercard и Visa могат практически да те спрат от финансиране просто защото не харесват политическите ти позиции. Има десетки такива примери.
Примерите на безбройни малки бизнеси (по цял свят) които ежедневно биват поставяни в състояние да не могат да се разплащат защото някой бюрократ нещо не е харесал в данъчната им декларация или защото са засегнали чувствата на не когото трябва, вероятно също не будят притеснение. Така де, ако всичко си им беше изрядно, нямаше да има от какво да се притесняват. Сами са си виновни
А за това как еврото не било навредило на Гърция, Португали и др. подобни държави, просто няма да коментирам, щото е цяла една отделна тема.
Публикувано на: 11 Дек 2021 21:54
Liberty написа:
А за това как еврото не било навредило на Гърция, Португали и др. подобни държави, просто няма да коментирам, щото е цяла една отделна тема.
Обаче пък Холандия явно е постигнала висок стандарт на живот, не знам дали само заради еврото, но е така не можеш да го отречеш.
Спомням си примерно как с нашите ходихме в Гърция често първите години след като въведоха еврото и ни се струваха като някакви извънземни, но нещо впоследствие се оплесква.
То е ясно, че еврото само по себе си няма да има кой знае какво отражение, ама нещата биха били станали чрез събиране на данъците (не говоря за увеличаване), запушване на дупките, през които се извършват кражбите, съдебна реформа и т.н и би трябвало да станат нещата.
И именно в това ми е надеждата за новото правителство.
The Grim Reaper
Шефа на Кенефа
30 Ное 2003 14:14 Мнения: 7904 Местоположение: Троянски манастир
В момента играе: на троянска чушка
Публикувано на: 12 Дек 2021 09:30
Liberty написа:
Компании като PayPal, Mastercard и Visa могат практически да те спрат от финансиране просто защото не харесват политическите ти позиции. Има десетки такива примери.
Дай един. Както обичайно, нямаш и бегла представа за какво говориш.
Хаха, много е иронично някой очевидно толкова невеж относно тва колко безумно комплексни са нещата покрай прането на пари да ми говори за наивност.
Не се изненадвам, че на глупаци като теб дължим изминалите 12 години ГЕРБ. Заслужавате си да ви правят на маймуни - много ясно като даже не разбирате механизмите по които ви ограбват.
Публикувано на: 13 Дек 2021 23:41
The Grim Reaper написа:
Liberty написа:
Компании като PayPal, Mastercard и Visa могат практически да те спрат от финансиране просто защото не харесват политическите ти позиции. Има десетки такива примери.
Дай един. Както обичайно, нямаш и бегла представа за какво говориш.
Ами благодаря ти за въпроса. От начина по който го задаваш личи, че явно си спал под някоя скала през последните години, което е добър повод да влезнеш в час.
Така наизуст, от хората които аз лично следях мога да цитирам философът и видео-блогър Stefan Molyneux. Човекът не само че имаше доста балансирани и почиващи на здравия разум позиции, той дори не беше толкова политически насочен, неговата работа касаеше по-скоро философията отколкото политиката. Дори няма да линквам официалната Wikipedia страница, защото това което пише е един абсолютно недостоен пасквил по адрес на един толкова достоен човек. Ако искате потърсете си я сами. Та малко след де-платформирането на Алекс Джонс, който беше нещо като първата птичка, последваха много други такива, като от 2016г. насам живеем в един свят в който както сте наясно шепа хора могат да определят какво може и какво не може да казвате в публичното пространство и съответно кого имате и кого нямате право да слушате/гледате/четете.
Та Stefan Molyneux беше една от жертвите на деплатформиране. Наред с останалите му социални мрежи беше изтрит youtube каналът му на повече от 7 години. 7 години нещо съществува, хиляди хора го гледат, никой с главата си не смята, че това съдържание по някакъв начин е неподходящо. В един прекрасен ден, Youtube си решава, че това съдържание вече не отговаря на "Стандартите на общността" и толкоз.
Това разбира се е нещо обичайно, към днешна дата (след като дори 45-тя президент на САЩ беше деплатформиран) и не вярвам да изненада някого.
При Stefan Molyneux обаче нещата стигнаха още по-далеч, като не само че беше баннат от обичайните соц.мрежи, но компанията за прарични трансфери PayPal също му забрани да ползва услугите ѝ. Една компания която по никакъв начин няма отношение към създаването на съдържание, а се предполага че просто предоставя една неутрална услуга, каквито са паричните трансфери.
Интересен е случаят с журналистката и блогърка Lauren Southern, която също следя. Особеното при нея е че тя не е банната от youtube, Facebook и Instagram (поне не официално, вероятно алгоритъма е траш). Банната е обаче от crowdfunding платформите GoFundMe, Patreon и също от PayPal.
Нито Стефан нито Лорън са наказани от тези компании защото са участвали в пране на пари, финансиране на незаконна дейност и т.н. Те са си напълно порядъчни граждани. Просто споделят "погрешните" разбирания за живота и имат нахалството да го изказват публично.
Един бърз сърч в Google (колкото и да се опитват да покриват резултатите) ще ви покаже, че те не са единствените. Ето ви статия от 2019г. PayPal е влязла в колаборация с крайно-лявата огранизация Southern Poverty Law Center за да преценява по-добре кои хора да банва.
Политическите разбирания на страна, ако смятате че всичко това е редно и е ОК и не е повод за притеснения, на чисто принципно ниво не знам какво да кажа. Какво стана с класическият либерален принцип на Волтер, че може да не съм съгласен с мнението ти но бих умрял в името на това да имаш право да си го изкажеш?
Публикувано на: 14 Дек 2021 10:48
Глупендер, говориш ми за "спиране на финансиране от Mastercard и Visa", пък кат те питам ми обясняваш как баннали Алекс Джоунс от социалните мрежи. А тия алт-райт олигофрени ги банват от много места, да видиш тенденциозност че И PayPal ги баннали е смешно, предвид че да ти спрат краудфъндинга няма нищо общо с да ти блокират разплащанията, което също е напълно възможно предвид AML политиките - собствената ти банка ти е направила PEP check като си си отварял сметката, просто беше видно че нямаш представа за какво става въпрос.
Да имаш правото да си изкажеш мнението не е да имаш правото да го разпространиш иначе, важи от първата печатна преса досега, само ощипаните алт-райт ретарди бият камбаната сякаш нещо ново се случва.
Публикувано на: 14 Дек 2021 11:47
Ами, мога единствено да ти пожелая да продължаваш да бъдеш в такова съвършено съзвучие с партийната линия. Докато това е така мисля, че ти конкретно няма от какво да се притесняваш. Тъй като нещата само ще ескалират в бъдеще ти препоръчвам периодично да си провеждаш този тест, за да си сигурен, че в главата ти не са поникнали опасни наченъци на независима мисъл:
Пахаха, добре - а някой който не е бял супремацист/националист, (псевдо)научен расист и активист в сферата на евгениката можеш ли да предложиш? Защото извинявай много, но дори и с най-толерантно отношение по въпроса спонсорирането на такива олигофрени неизбежно спада в графата потенциално финансиране на тероризъм и когато става въпрос за публични фигури изобщо не е изненадващо ако частни компании като PayPal не биха искали да понесат репутационни щети асоциирайки се с такива лица.
Трябва да си неимоверно out of touch за да не го осъзнаваш
Публикувано на: 14 Дек 2021 14:07
Аз само не разбирам от кога да си националист/патриот е нещо лошо понеже за мен тези неща означават, че обичаш страната си. В което не виждам абсолютно нищо лошо.
Gen.Toast
31 Май 2010 19:52 Мнения: 1382 Местоположение: бегето
В момента играе: PTSD simulator
Публикувано на: 14 Дек 2021 14:31
Абе не знаеш ли? Бял си (по американският модел), следователно всяка положителна мисъл изпратена посока на мястото ти по произход е мотивирано от твоят зъл и антинаучен расизъм който в никакъв случай не прожектирам върху теб. Аз трябва да ти огранича правата и ти абсолютно нямаш правото да се съпротивляваш защото: А) Ти си "Бял супремацист" Б) Това е частна фирма, те имат правото да правят каквото си искат, въпреки монопола на пазарният дял който притежават
Публикувано на: 14 Дек 2021 14:49
Gen.Toast написа:
Абе не знаеш ли? Бял си (по американският модел), следователно всяка положителна мисъл изпратена посока на мястото ти по произход е мотивирано от твоят зъл и антинаучен расизъм който в никакъв случай не прожектирам върху теб. Аз трябва да ти огранича правата и ти абсолютно нямаш правото да се съпротивляваш защото: А) Ти си "Бял супремацист" Б) Това е частна фирма, те имат правото да правят каквото си искат, въпреки монопола на пазарният дял който притежават
Между другото, много ми е смешно бели хора да говорят за бял супремацизъм и всякакви подобни.
The Grim Reaper
Шефа на Кенефа
Публикувано на: 14 Дек 2021 14:58
Момчета, повечето кретеноидни ютуб клипчета които нахвърляте тук са директно доказателство защо някои неща не трябва да имат достъп до публика.
Публикувано на: 14 Дек 2021 15:37
VALEN7INVS написа:
Пахаха, добре - а някой който не е бял супремацист/националист, (псевдо)научен расист и активист в сферата на евгениката можеш ли да предложиш? Защото извинявай много, но дори и с най-толерантно отношение по въпроса спонсорирането на такива олигофрени неизбежно спада в графата потенциално финансиране на тероризъм и когато става въпрос за публични фигури изобщо не е изненадващо ако частни компании като PayPal не биха искали да понесат репутационни щети асоциирайки се с такива лица.
Виждам, че си прочел статията в Wikipedia. Браво!
Пф хаха, моля ти се - изобщо не ми трябва да чета статията за да знам що за утайка е Стефан Молиню. Да не говорим, че въпросната статия се позовава на достатъчно разнородни източници, нито един от които не борави с "алтернативни факти" - нищо чудно че не посмя да я цитираш.
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения