Автор |
Съобщение |
Arathorn
|
|
|
|
Заглавие: Хардуер за начинаещи, напреднали и професионалисти! Публикувано на: 29 Дек 2005 09:23
Правя темата с молбата всеки. който разбира нещо от хардуерното устройство на компютъра и на други компоненти на хардуера да напише по нещо и да не се отърве с линк. Ако може и да сложи снимки с или без описания. Всеки да може да разбере функцийте на всеки хардуерен компонент, къде му е мястото в MotherBoard-а. Просто всичко! Надявам се да сте ме разбрали!
___________________________________ One ring to rule them all. One ring to find them. One ring to bring them all and in the darkness bind them.
m3mBeR Fr0m th3 Tolkien Club
|
|
|
|
|
Limp
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 29 Дек 2005 10:22
Edit:Писна ми! Няма да видите статията ми вече явно на някои не им пука за нищо!
|
|
|
|
|
Махун
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 29 Дек 2005 11:14
Цитат: Видео карта.Служи за обработване на видео и графика.При тях има два стандарта вече застаряващия AGP и новия и по-надежден PCI-Ex(тази карата е със стандарта PCI-Ex) Само да те поправя - стандартите не са два, а три. Най-стария (на 7 и повече години) е PCI (моето видео е такова ). От съвременните карти (да бе..:Р) последния модел с такъв слот е GeForce 2 MX. По-нови такива модели на nVidia не знам (за АTI не знам нищо :Р)
|
|
|
|
|
Arathorn
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 29 Дек 2005 11:14
Ако знаеш по-вече напиши. Искам да стане много разширена тема!
___________________________________ One ring to rule them all. One ring to find them. One ring to bring them all and in the darkness bind them.
|
|
|
|
|
Limp
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 29 Дек 2005 11:16
EDIT
|
|
|
|
|
---
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 29 Дек 2005 11:16
Не разбирам много от хардуер, но мисля, че има и sdr ram
Един френд е с такава :/
___________________________________ > http://last.fm/user/amcdj
|
|
|
|
|
Махун
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 29 Дек 2005 11:21
i_am_not_here написа: Не разбирам много от хардуер, но мисля, че има и sdr ram Един френд е с такава :/ Да ти кажа.. това е дооооста старо и не ми се вярва :Р На колко години е PC-то му?
@Arathorn спокс има интерес :Р Темата ще се напълни - гарантирам
|
|
|
|
|
Pileto
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 29 Дек 2005 12:01
Като гледам си пропуснал да спомениш и за клока.та процесора може да се клокне,демек да му се вдигне тактовата честота,с повдигане на множителя(ако е тоключен) или с цялостно вдигане на шината.Ако се вдига шината обаче дъното трябва да има AGP/PCi Lock да не стане некой гаф.Видео Картата също може да се клокне и модне,при нВидиа има програма рива ТУнер,а при АТИ има АТИ Тоолс.Но тва вече е софтуерно.Софтуерно могат да се отключат и софтуерно заключени пайпове.
Малко за процесорите.Имат L1 и L2 кеш.L2 кеша е важния в случайи варира от 64К при Дюроните до 512К при Бартоните.Има разлини ядра-Бартон,Морган,Клоухаммър и тн...,при интел по същия начин-Нортууд и тн.,там обаче се залага на по-висок множител,за сметка на по-ниска шина.за сведение тактовата честота на процесора се определя като се умножи множителя по шината.Примерно селерон Нортууд 2.4ГхЗ работи на 24 мвожител по 100 шина.АмД Бартон 2500+ работи на 11 множител 11 по шина 166 и тн...
___________________________________ Яко подписи...х
|
|
|
|
|
Limp
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 29 Дек 2005 12:12
EDIT
|
|
|
|
|
Outstanding
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 29 Дек 2005 14:10
Много добра тема браво!Важна естествено.После ще пусна нещо ивтересно ако мога.
___________________________________ "Revenge is a dish best served cold"
|
|
|
|
|
---
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 29 Дек 2005 14:20
Pileto повдигна темата, нека някой напише повече
Става въпрос за овърлока
Нека някой, който го е правил да сподели всичко стъпка по стъпка
Не копирайте от чужди сайтове информация
Тази тема ще е доста полезна и е хубаво, че е важна
Аз съм малко скаран с хардуера, но мисля, че благодарение на вас това може да се промени!
___________________________________ > http://last.fm/user/amcdj
|
|
|
|
|
junglist*
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 29 Дек 2005 14:27
Ето ви линк към една страхотна тема на колегата RIP, която макар и малко позабравена, съдържа доста информация, която би била от полза на някои съфорумци
___________________________________ +++
|
|
|
|
|
Tmac
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 29 Дек 2005 18:47
Ако имате САТА хард диск и решите да почистите компа от прахоляк много внимавайте да не откачите кабела му щото е мног леко закачен и като вклучите компа си е много гадно шото седи черне екран а монитора не се вклучва не можете да исклучите компа от бутона му и трябва да дърпате шалтера направо
___________________________________ Go hard or go home.
|
|
|
|
|
CyberManiak
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 29 Дек 2005 23:42
Еееееееееееее!!!Разгеле!!!Най-накрая някой да направи такава тема.Имам голямо желание да науча хардуера "по надълбоко" ,а не само така повърхностно!Браво за темата дюд!Stealth евала и на тебе, че я направи важна!
|
|
Arathorn
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 30 Дек 2005 09:51
Pileto написа: Като гледам си пропуснал да спомениш и за клока.та процесора може да се клокне,демек да му се вдигне тактовата честота,с повдигане на множителя(ако е тоключен) или с цялостно вдигане на шината.Ако се вдига шината обаче дъното трябва да има AGP/PCi Lock да не стане некой гаф.Видео Картата също може да се клокне и модне,при нВидиа има програма рива ТУнер,а при АТИ има АТИ Тоолс.Но тва вече е софтуерно.Софтуерно могат да се отключат и софтуерно заключени пайпове.
Малко за процесорите.Имат L1 и L2 кеш.L2 кеша е важния в случайи варира от 64К при Дюроните до 512К при Бартоните.Има разлини ядра-Бартон,Морган,Клоухаммър и тн...,при интел по същия начин-Нортууд и тн.,там обаче се залага на по-висок множител,за сметка на по-ниска шина.за сведение тактовата честота на процесора се определя като се умножи множителя по шината.Примерно селерон Нортууд 2.4ГхЗ работи на 24 мвожител по 100 шина.АмД Бартон 2500+ работи на 11 множител 11 по шина 166 и тн...
Много хубаво, че знаеш толкова много за хардуера, ама брато, какво от това като никой(почти никой де олях се) не може да разбере. Направих темата с намерението от начинаещи(които почти нищо не разбират) да научат доста и да могат да се оправят с хардуера до професионалисти в тази област, за да могат да затвардят знанията си или ако нещо са забравили и дори да научат нещо ново! Искам на всекиго да е интересно да чете темата (независимо от знанията си) за да стане на ти с хардуера. Ще помоля всеки да напише каквото знае ама всички да го разберат. Ще помоля и някой, който му се занимава с това или дори не да направи като малък ХАРДУЕРЕН Речник с колкото се може термини. Искам темата да стане много обширна. Много благодаря!
|
|
|
|
|
SummerBeat
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 30 Дек 2005 10:37
Ето малко линкове и от мене:
Как да оверклокнем nVidia видео карти
Информация за модване на ATI видео карти
Сори,че е толкова малко после ще потърся още,надявам се това да ви свърши работа
едит: Хъх,сори,няма повече линкове да пускам,просто смятах,че ще е полезно Просто не смятам,че аз ще го напиша по-изчерпателно (това за nVidia (имам предвид с шотове и линкове и т.н.) а за АТИ не знам).И не мисля,че може да се обясни по-добре.Уотевър...
|
|
|
|
Limp
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 30 Дек 2005 10:44
EDIT
|
|
|
|
|
Tmac
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 30 Дек 2005 12:27
___________________________________ Go hard or go home.
|
|
|
|
|
Limp
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 30 Дек 2005 12:31
EDIT
|
|
|
|
|
Arathorn
|
|
|
|
Заглавие: Публикувано на: 30 Дек 2005 12:47
|
|
|
|
|
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|