http://www.chitanka.info/lib/text/64.sfb.zipТеглите и четете.
За книгата - голяма работа...братя Стугатцки в най-силния им период (препоръчвам примерно и "Обитаемия остров"). За съжаление много хора са им пречили, когато са се опитали да я издадат и според думите на авторите, това което ние познаване, като "Пикник край пътя" е страшно осакатен вариант на книгата им.
За филма - той е 1/3 идеи от книгата и 2/3 блуждаещите фантазии на режисьора...Хванете произволен филм на Тарковски и ще видите, че е точно толкава муден и приличащ на сън. Т.е. филмът е доста далече от книгата (пък и май се развива някъде след нея...но понеже не са напълно идентични не може да се каже точно...).
Иначе на мен ми беше приятен дакато го гледах...просто трябва да си фен на старомодното, развлачено и алтернативно европейско кино.
За снимките - правени са два пъти...поради тъпизъм материалите от първите снимки са били унищожени и се е наложило всичко да бъде преснимано наново (при това в много кратки срокове).
След снимките голяма част от екипа се разболява от различни форми на рак...предполага се, че мястото където е сниман филмът (изоставена водно електрическа централа) е било замърсено от таен склад за радиоактивни и или токсични отпадъци
.
vreden
Цитат:
постен откъм визуални ефекти
Филм от 1979 на Мосфилм и да съдържа скъпи спецялни ефекти...мухахахаха...Ти виж Соларис на същия режисьор - филм който съдържа "скъпи спецялни ефекти" и ще си умреш от смях. Това че не са ползвали ефекти е по-скоро бонус!
ПП Като казах Соларис и двете адаптации - руската и щатската са отвратителни. Най-добре, да се прочете самата книга.
ПП ПП Не съм фен на Тарковски - гледал съм му точно 3 филма и единственият, който ме радва е Сталкер.