denik
Цитат:
за човек който си няма никаква представа от поредицата, дали ще ми бъде интересно?
Ми има пата-кюта и специални ефекти...голяма част от майтапите обаче може и да не ги схванеш, защото са референции към герои и събития от оригиналния паралелен свят.
Иначе не ти трябват особени познания, за да схванеш сюжета (то пък един сюжет
).
Не е като да почнеш да гледаш Властелина директно от третата част и да се чудиш Къв пръстен? Къв АмГъл? Кви 5 лева?
Трябва да знаеш, че филмчето е нещо, като prequal на оригиналният сериал от 60-те, но в алтернативна реалност (т.е. събитията в него се различават исторически от сериала, защото са в паралелен свят). Има Земна федерация, тя има Звезден флот (в който работят много повече извънземни отколкото в оригиналния сериал за този исторически период), има и разни извънземни конкуренти на Земната федерация, като Ромуланската империя или Клингонската империя (във филма не се появяват, което е жалко, защото клингоните с космически викинги/рокери и след себе си оставят само разрушение
) и пр.
Вулканяните в оригинала имат по-голяма флота и управляват повече планети. Въпреки че проповядват мир са доста добре въоръжени...но пък са приятелски настроени и не се намесват в неща, които не ги засягат пряко.
Накратко структурата на Star Trek фречайза:
ТВ:
The Original Series (1966–1969) - главни герои: кап. Кърк, Спок, "Боунс", Ухура, Сулу, Чеков и пр.
The Next Generation (1987–1994) - главни герои: кап. Пикар, ком. Райкър, Дейта (андроид), Уорф (клингон) и пр. Дейстивето се развива 70 години след оригиналните серии и корабът се казва Enterprise-D (в оригиналните серии героите са с Enterprise, а във филмите за същите герои корабът е Enterprise-A).
Deep Space Nine (1993–1999) - главни герои: кап. Сиско, др. Башир и една купчина извънземни (в един момент се присъединява и Уорф). Действието се развива по време на по-късните сезони на The Next Generation и е концентрирано на космическата станция DS9. Фокусът е върху политическите интриги между Кардасианците и Бежораните...е има и доста информация на тема Ференги (злобни и алчни дребосъци)
.
Voyager (1995–2001) - главни герои: кап. Джейнуей и една купчина типове дето не си направих труда да ги запомня. Действието се развива по време на Deep Space Nine на 70 000 светлинни години от Земята (корабът Voyager попада там поради аномалия в работата на "звездият вихър" - естествено явление в близост до DS9, което позволява пътуване до така наречения Delta Quadrant на галактиката и обратно)
Enterprise (2001-2005) - главни герои: кап. Арчър, "Трип", Т'Пол (вулканианка), Хоши (японка!) и пр. Действието се развива преди оригиналните серии.
Филми:
Филми 1-6 - с оригиналния екипаж (от тях ми харесва само 6)
Филм 7 - в него виждаме герои от оригиналния сериал, смъртта на кап. Кърк и потрошаването на Enterprise-B. После се появяват героите от The Next Generation, кап. Кърк е възкресен за малко и потрошават Enterprise-D
.
Филм 8 - с героите от The Next Generation. Яко ступване с боргове. (за мен най-добрият Стар Трек филм...въпреки поредното пътуване във времето...)
Филм 9 - с героите от The Next Generation.
Филм 10 - с героите от The Next Generation.
Мътни са ми спомените, но май във филм 9 потрошават Enterprise-Е, а във филм 10 потрошават Enterprise-F. Нещо като мода след 7-мия филм - дават на екипажа на кап. Пикар кораб от клас Enterprise и той го унищожава, дават им нов кораб, той пак го унищожава и т.н.
Общо взето филми 9 и 10 са най-зле. Дори по-зле от филми 4 и 5.