Капитан Марвъл е болезнено посредствен филм.
А (watch) on(c)e and done type.
Изпълнението на Брий Ларсън е най-нехаризматичното и unlikeable за главен персонаж в the MCU. През половината ѝ екранно време има изражението на човек, на когото изобщо не му пука какво прави. Интонацията ѝ на гласа също е изключително дразнеща на моменти.
Не знам дали това се дължи на начина, по който са ѝ заръчали да изиграе ролята, или тя самата е настоявала да се държи така, или е комбинация и от двете, но нещата са трагични.
Самият персонаж- Captain Marvel, също е изключително безинтересен и не преминава през почти никакво развитие, а дори и това, което има се свежда до "I try harder, I hit harder, I win".
Ник Фюри на практика беше втори главен персонаж, за което се радвам, защото Самюъл Джаксън винаги играе добре и компенсираше за ужасния главен персонаж.
Специалните ефекти, с които са го подмладили бяха плашещо добри.
Сюжета беше meh, изненадан съм, че има хора, които мислят, че "обрата" е добър, при положение, че не беше никакъв обрат. Освен ако не си пропуснал да гледаш GotG, но дори и тогава е слаб и предвидим.
Музиката също беше плачевна, без нито един запомнящ се трак, което е жалко, при положение, че CM трябва да е някакъв вдъхновяващ персонаж.
Малкото други неща, които ми харесаха бяха котката, въпреки че
и нещата със Стан Лий, които бяха добри и tear-jerky.
Единственото нещо, което спасява CM, от това да е финансов провал, е огромният хайп покрай всичко, което Marvel изкарват в момента и факта, че филма е Avengers: Endgame tie-in (но дори и като това е слаб, можете просто да видите 2-3 сцени или да прочете сбита версия на сюжета и сте 100% готови).
Не съм чел комиските, за да знам дали има някакви сериозни разлики спрямо тях, но CM retroactively променя неща в the MCU, което е дразнещо.
CM съвсем леко ми намали хайпа за Endgame, защото сега знам колко зле е персонажа и, че ще ни го набутат в последният филм на legacy персонажите.
Силно се надявам да не направят нещо изключително тъпо с нея, за да покажат колко е силна или някаква друга глупост.
5/10 wouldn't watch ever again.
И честно казано не ви го препоръчвам, освен ако не сте die-hard MCU фенове. Дори в сравнение с филми като Ant-Man и първите два Thor филма, където все има нещо, което да е интересно и да си струва да се види, тук няма нищо.
П.С. искам и да добавя нещо спрямо специалните ефекти във филма.
CM има бюджет от 152$ милиона и повечето ефекти са изключително посредствени. Когато CM си ползва силите нещата приличат на
in-game (забележете, а не CGI cinematic, защото има убийствени CGI cinematics в последно време)
cutscene-а от някоя игра. Това за мен беше доста immersion-breaking.
За сравнение- Alita: Battle Angel с бюджет от 170$ милиона има едни от най-брутално яките ефекти, които съм виждал в последно време, заедно с най-добрият и напреднал performance-capture, който поставя нови граници, за това, какво е възможно с VFX.
За три дни Капитан Марвъл събра повече приходи, отколкото Алита ще има за цялото време, през което е в кината.
Sad.
/end rant
Edit: забравих да спомена, че в сценария имаше няколко доста cringe и eye-rolling реплики.
И ако още веднъж чуя "an X not to fight wars, but to end them" и подобните му ще убия някой.