Ок, знам че тази тема е по-скоро за творческия и ако иска САМ може да я премести, когато реши. Поради настоящето състояние на форума обаче, предпочитам да я постна тук, където има шанс някой да я види.
Също така предлагам да възродим малко интереса към форума с РЕЛЕВАНТНО СЪДЪРЖАНИЕ и в тази тема да постваме нашите НЪРДСКИ, проекти които съм сигурен че изобилстват, имайки се предвид произхода на нашия форум.
Ще започна с нещо, което правя по принцип за видео за канала ми НО САМО ВИЕ и САМО ТУК ексклузивно ще може да видите прогреса по моя проект, преди да съм го постнал в канала.
Става дума за модване на РС кутия, вдъхновено от играта Final Fantasy 7: Remake и по-конкретно от града-платформа Мидгар.
Като база използвам старото ми РС, което към момента служи за НАС сървър и дори няма външна видео карта. Последното ще стане важно по-късно, защото пространството освободено от липсата на видео карта ще се ползва за модинга.
Малко референции за града Мидгар:
Това което ще се опитам да пресъздам на единия панел на кутията (този без прозореца), е архитектурата на града съчетаваща класически европейски фасади и свръх-иднустриализация със стърчащите отвсякъде тръби и други машинарии. Това по-конкретно е горната част на платформата (горната част на кутията на РС-то).
Долната част трябва да са бедняшките квартали, където няма по-добра структура, която да ги представи от бара на Тифа "Seventh Heaven" пускам референция и за него:
Лицето на кутията, ако мога ще я направя да пресъздава Мако Реактор 1, а другата страна на кутията (с прозореца гледащ към вътрешността) ще пресъздава Лабораторията на Ходжо вътре в самата кутия. Но за това по-натам, сега нека се фокусираме върху първия панел включващ платформата и града на две нива:
Стартирах с изрязване на основните форми на фасадите от 3мм шперплат с помощта на Лазер, след като преди това ги бяха направил на Фотошоп използвайки референции.
Ето как изглеждат в суров вид. Използвам многопластов подход, например прозорците имат няколко "слоя" от части така че да имат повече пространствено измерение. Частите за залепени със секундно лепило, което не съм убеден че е най-доброто решение, но каквото такова. Малката къщичка със сив цвят е направена от 2мм мукава, а не от шперплат. Плюсовете на този материал са че пуши по-малко при рязане с лазера, минусите са по-малката структурна здравина.
Ето горе-долу как първите фасади се отнасят към стената на кутията:
На този етап прекарах два дни в опит да изобретя улични фенери в мащаб 1:72 и ето крайния (незадоволителен) резултат.
В крайна сметка открих перфектните фенери в
Али Експрес и това ми реши въпроса:
Следващата стъпка беше да направя барът на Тифа. Нямам много снимки от процеса (ако не броим десетките гигабайти 4К видео, но това друг път). Като цяло ето как изглежда преди боя:
Няколко неща си заслужава да се отбележат. Тук за първи път използвах съчетание от рязане и гравиране с лазера, за да се получат надписите. Също така част от стените на бара са тухлени и тухлената текстура е направена от EVA Foam, като е гравирана с помощта на лазера (лазера се пуска на по-ниска сила и така "изкопава" само около милиметър вместо да изрежа ЕВА-та. Иначе в основата си бара също е направен от 3мм шперплат.
Сега малко за светлините. Общо взето всичките сгради са осветени по един и същ начин. Използвал съм LED филаменти, които работят на 3V, точно както обикновените диоди. Това ще ми позволи после да ги свържа към 3V захранване на РС-то.
Ето тестовото светене:
Идва време да подготвим останалата част от панела на компа. Ламарината е покрита с 8мм XPS Foam. Сложени са две летвички държащи се на планки. Фасадите са просто сложени временно, за да се ориентирам пространствено, но не са залепени все още. Започнал съм да монтирам тръбите и другите механизми.
Както виждате за "тръбопровода" са използвани пластмасови сламки и всякакви други глупости.
Сега идва време за най-критичната част от проекта до момента - боядисването. За дървените и мукавените части не се притеснявах. Само ги подготвих със слой Mode Podge и бяха готови за боя. Пластмасовите части обаче щяха да са проблем защото акрилната боя не се хваща много добре на тях. След известно проучване реших да се спра на праймер за пластмасови брони на автомобил с които покрих всичко освен фасадите на сградите.
Ето как изглеждат след нанасяне на основния цвят:
Много ме кефи как след добавяне на праймера, частта с тръбите заприлича на компютърен рендъринг. Ако се чудите покривите на сградите са направени от хартия за мъфини. Болтовете които се виждат на част от тръбите са направени от камъчета на стикери (ако се сещате) които се лепят и след боядисването стоят по този начин.
И сега дойде най-сложната част, за която се притеснявах, че тотално може да осере целия проект - състарителните ефекти. Досега само бях гледал клипчета как се прави.
В общи линии направих промивка с разредена тъмна боя и след това попих с хартия. Това прави цепнатините по-тъмни създавайки усещане за пространственост и също за състаряване. След това използвах техниката на "суха четка" с която добавих по-светли нюанси на по-изпъкналите части, засилвайки усещането за светлина и сянка.
Имайте предвид, че тук все още сградите са само поставени не са залепени и кабелите които се виждат не са прекарани откъдето трябва.
Заслужава си да се обърне специално внимание на бара на Тифа. Тук съм приложил техниката преди състарителните ефекти да добавя допълнителни 4-5 нюанса на тухличките освен основния цвят. Това е така защото в реалния живот, ако обърнете внимание на тухлена или каменна стена, всяка тухла или камък има леко различен цвят. Това съм се стремил да постигна и тук. Добавени са перила и тентите над терасата, които са направени от опаковъчна хартия, която допълнително е боядисана с разредена черна боя (в реалния модел тези тенти приличат на някакви парцали).
Накрая, тъй като Seventh Heaven e изпълнен със светлини, се опитах да постигна това монтирайки около 15-тина мини-ледове. Това са много малки LED, почти с диаметъра на самите жици.
Ето и някои от другите сгради. Добавени са "стъклата" на прозирците направени от прозрачна плака, както и завеси на места.
Та общо взето до тук съм стигнал. До тук точно 100 часа, но предполагам че отнема толкова време защото снимам и видео, иначе би излязло по-малко. От този панел остава да се пробият дупки за да се прекарат кабели, да се монтират уличните фенери и да се сглоби финално всичко. Ще ви държа в течение на развитието на проекта.
![[Rock On!] :rockon:](./images/smilies/rockon.gif)