Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Регистриран на:
14 Юли 2008 14:51
Мнения: 724
Местоположение: Hyperion
Заглавие: Съд постанови блокиране на достъпа до торент сайтове
Публикувано на: 02 Юни 2023 12:34


за бърз reference ето статията:
https://www.moreto.net/novini.php?n=478624&p=4

---
Пак искат да удрят по тракерите и тоз път има постановление на съда.

https://econ.bg/Научи-за/Кабинетът-прие-създаването-на-торенти-и-сайтове-за-пиратско-съдържание-да-е-престъпление_l.a_i.800245_at.10.html

От началото на годината готвеха законопроект и през 2-рата половина на Май пък покрай други промени в наказателния кодекс тихомълком го приеха.

Spoiler for :
Създаването на условия за онлайн пиратство става престъпление

Създаването на условия за онлайн пиратство да стане престъпление, предлага Министерският съвет. На заседанието си днес МС одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК). С него се цели наказателно преследване на лицата, създаващи условия за онлайн пиратство - чрез изграждането и поддържането на сайтове за торент тракери, уебплатформи, чат групи в приложения за онлайн размяна на пиратско съдържание и др. дейности. Не се предвижда наказателно преследване на отделните потребители на пиратски произведения.

Законопроектът отговаря на отправените към държавата критики по Раздел „Специален 301“ от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството.

Създава се нов престъпен състав в чл.172а, ал. 2 от НК, който включва: изграждането или поддържането на информационна система или предлагането на услуга на информационното общество. Всяко от тези деяния трябва да е със специална цел - извършване на престъпно посегателство спрямо чужд обект на авторско или сродно на него право. Предлаганото наказание е от 1 до 6 г. лишаване от свобода и глоба до 10 000 лева.

Законопроектът цели още да се преодолеят затрудненията при разследването и разкриването на престъпни посегателства спрямо множество защитени обекти на авторско или сродно на него право заради необходимостта от индивидуализиране на всеки обект или материален носител поотделно, преди внасянето на обвинителен акт. Предлагат се два алтернативни количествени критерия, при които престъплението ще се счита за довършено и ще е възможно внасянето на обвинение в съда - парична равностойност (на един или повече от обектите, която да надхвърля десет хиляди лева) или брой засегнати обекти (надхвърлящи петдесет броя). Редакцията на чл. 172а, ал. 2 (става чл. 172а, ал.З) заменя досегашната постановка за „големи размери“.

Променя се и режимът на отнемане на предмета на престъплението - той ще се отнема в полза на държавата само ако принадлежи на извършителя. В момента предметът на престъплението се конфискува независимо от това чия собственост е, което може да засегне трети добросъвестни лица.

Със заключителни разпоредби се предлагат допълнения в НПК и в Закона за специалните разузнавателни средства, които позволяват използване на СРС при престъпления срещу интелектуалната собственост по чл. 172а и чл. 172 б. НК.

Съпътстващи изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) разширяват предметната компетентност на следователите от Национална следствена служба.


Замунда (.нет) - демек откраднатата - скоро ще напраят изявление по въпроса.

Мен не ме ебе силно (zasega) щот тегля и от руски тракери (+ др.), но блокирането ще стане чрез филтриране на трафика от самите доставчици, което е притеснителното реално --- аз лично сядам да си чета договора дали има такава клауза и ако няма ---> ще искам преподписване с МНОГО (50% +) намалена месечна такса.

___________________________________
HolyCrusader написа:
Острова е корк ясно, но това го прави по-скоро космически кораб.


Профил

Горд Пролетарий
Аватар
Регистриран на:
22 Фев 2012 13:46
Мнения: 6943
В момента играе: Serious Sam
Заглавие: Re: Съд постанови блокиране на достъпа до торент сайтове
Публикувано на: 02 Юни 2023 13:19


Въпрос на време е преди да спрат достъпа. :)

___________________________________
¯\_(ツ)_/ ¯


Профил Skype

Аватар
Регистриран на:
31 Май 2010 19:52
Мнения: 1382
Местоположение: бегето
В момента играе: PTSD simulator
Заглавие: Re: Съд постанови блокиране на достъпа до торент сайтове
Публикувано на: 02 Юни 2023 14:15


Добре дошли в глобохомо. Щях да пиша и в RIP треда, RARBG вече не е сред нас.

___________________________________
Горд психопат, социопат, олигофрен, аутист, сериен убиец, евреин, темерут. (няма градация)
PISO MOJADO, DIRTBAG!


Профил

Аватар
Регистриран на:
01 Окт 2005 20:03
Мнения: 6116
Местоположение: Sofia/Bulgaria/EU
В момента играе: League of Legends
Заглавие: Re: Съд постанови блокиране на достъпа до торент сайтове
Публикувано на: 02 Юни 2023 14:21


Agent написа:
аз лично сядам да си чета договора дали има такава клауза и ако няма ---> ще искам преподписване с МНОГО (50% +) намалена месечна такса.


Договора ти не може да противоречи на законодателството, така че ако са длъжни да блокират ще блокират.

Сега тук не мога да не се въздържа да не го обърна малко на политика. Имайки предвид, че не сме вече толкоз бедна държава и че за повечето неща си има съвсем лесен, легален достъп за мен доскоро пиратстването почна да ми се струва като някакъв вид отживелица. Например от повече от 10 години не съм пиратствал игри.

Имайки се предвид обаче Woke agenda-та на повечето холивудски студиа + поредицата корпоративни анти-потребителски трикове на тек индустрията, някак не мога да подкрепям с парите си компании като Netflix, Amazon, Apple и дори HBO, които са основните източници за филми и сериали. Така че в редките случаи когато все пак се реша да гледам нещо, за момента се придържам към пиратството - не по финансови, а по идеологически причини.

___________________________________
http://www.divinitas-crew.com
Ghost reporting!


Профил ICQ

Аватар
Регистриран на:
14 Юли 2008 14:51
Мнения: 724
Местоположение: Hyperion
Заглавие: Re: Съд постанови блокиране на достъпа до торент сайтове
Публикувано на: 02 Юни 2023 15:05


Liberty написа:
Договора ти не може да противоречи на законодателството, така че ако са длъжни да блокират ще блокират.


За това писах, че ако нямат клауза в (вече подписания) договор е нарушение по сключения договор и трябва да се подпише анекс или има неустойка и/или прекратяване поради неизпълнение на доставчика или страните да се разберат/договорят --- което смятам и да направя в тоз случай, написал съм го вече.

За форсмажорно обстоятелство няма как да претендира доставчика - по-скоро той може да си претендира ама няма как да ми не тва като такова, тъѝ че единствено ако имат клауза.

___________________________________
HolyCrusader написа:
Острова е корк ясно, но това го прави по-скоро космически кораб.


Профил

Дидко Бандитко
Аватар
Регистриран на:
28 Сеп 2002 08:47
Мнения: 16966
В момента играе: No man's sky
Заглавие: Re: Съд постанови блокиране на достъпа до торент сайтове
Публикувано на: 03 Юни 2023 09:03


Бачка си замундата. Били я спряли само за три ISP-та. Във всеки случай, аз от години не я използвам - има много други добри тракери (рип рарбг) - например като 1337х. И аз пиратствам значително по-малко игри (а музика никак), но при филмите и сериалите единствено давам пари на HBO, щото ме кефят, а всичко друго си тегля. Практиките на Нетфликс (нискокачествено съдържание, канселиране на сериали след 1 сезон, тая простотия с паролите) провокират абсолютен бойкот, Прайм няма логика да го поддържаш (предвид че освен месечна такса понякога се налага да доплащаш за VOD), Епъла има яки неща от време на време и понякога си пускам някой абонамент за месец-два като се насъберат, Дисни е безинтересен и т.н.

Студиата отчитат главоломни загуби от поддръжката на стрийминг платформи (и създаването на съдържание за тях). В момента единствено Сони имат успешен бизнес модел, при който нямат своя стрийминг платформа, а си продават нещата на the highest bidder. Цялото това нещо със стрийминг платформите ми се струва че ще се спука в даден момент, тъй като не виждам как ще го направят доходоносно в дългосрочен план.

Интересно ми е какво ще се случи с потребителите и как ще се адаптираме - повечето от нас гледаме филми и сериали на телевизионни приемници, а не на лаптопи и голямото удобство на стрийминг платформите е, че всичко се случва много лесно. Повечето хора не им се занимава да си теглят от торентите и после да ползват хдми кабели или хромкасти ( <3 ), за да си пускат съдържанието на телевизорите. Ама като дойде момента, в който ще трябва да плащаш 100 лв месечно за 3-4 стрийминг платформи (от които обикновено има около 1 интересно нещо месечно), ще видим средностатистическия бай хуй как ще реагира. Ще гледа bTV Cinema и Kino Nova най-вероятно :? :roll:

___________________________________
[02:11:17] Алминатора: mejdu drugoto sym si mislel
[02:11:19] Алминатора: che imam leka forma
[02:11:22] Алминатора: na auizym ponqkoga :D


Профил

Аватар
Регистриран на:
08 Сеп 2009 20:35
Мнения: 2305
Заглавие: Re: Съд постанови блокиране на достъпа до торент сайтове
Публикувано на: 04 Юни 2023 14:08


Аз много уважавам торент сайтовете. Тук не става дума само за пиратстване. Имаш достъп до тонове неща които не могат да се купят легално от никъде и още много които нямат авторски права и всичко това може да се набави толкова лесно единствено от тракерите.

Можеш да сваляш доста антични филми, неща които просто някой е шернал, игри които не се проданват никъде, демо версии ако щеш, неща които всеки ги е забравил и на никой не им пука на кого са и дали може да изкара пари с тях (думичката май беше abandonware)

В замунда има торенти качествено сканирани ръкописи, книги, вестници и списания, писани от времето на асеневците до бай Тошо. Терабайти, които не знам кой откъде ги е намирал да ги качва по торенти, ама ще ми е тъпо ако това се затрие от мрежата.

Тук си говорим за архив на цялата човешка история, а не просто сваляне на боклукчиви сериалчета и филми със супер герои и пиратстване на игри.

Преди години имаше един тракер посветен на ретро игрите и хардуера. Емулаторите на всичко с процесор и памет що някога е създавано, целият софтуер за тях и цялата техническа документация под формата на PDF със схеми и каквото се сети човек. Това нещо изчезна щото нали пиратско било, даже не помня вече и името на този тракер. Пълна тъпня.


Профил

Цар
Аватар
Регистриран на:
18 Ное 2001 08:24
Мнения: 8443
Местоположение: Амстердам, Нидерландия
Заглавие: Re: Съд постанови блокиране на достъпа до торент сайтове
Публикувано на: 04 Юни 2023 14:35


И без това Замунда и БГ торент сайтовете отдавна не са на нивото на чуждестранните (като Torrentdownload.info, Rutracker, RARBG (впрочем си работи, не знам какво говорите), че даже и TPB. За различен контент си има различни тракери, аз от много години насам ги ползвам единствено за да тегля филми и сериали които не са достъпни никъде по стрийминг услугите - в интерес на истината има много неща, които са US only. Особено досадно е че въпреки че имам SkyShowtime (което е тукашния еквивалент на Paramount+), 1923 НЕ излизаше в реално време и видях че се появи чак месеци по-късно, след като свърши сезона. Иначе имам Prime (струва 2.99 в Холандия, Apple TV+ щото с моите сподвижнички имаме Apple One, HBO Max, Disney+ (доста неща които са разпръстнати по различни стрийминг услуги в Холандия излизат на Disney+) и Netflix, което въпреки високата си цена и противно на моите очаквания е най-добрата от всички стрийминг услуги откъм количество на съдържанието и качество на контента (качество в смисъла на тва че поддържат 4K, Dolby Vision, пълен съраунд звук и т.н., качеството на самите сериали е по-скоро hit or miss но отново дори още повече неща които принципно са разпръснати по всевъзможни стрийминг услуги по света са при Netflix в Холандия). За музиката от близо 10 години купувам изцяло плочи, касети и дискове със съответния дигитален запис за нещата, които НАИСТИНА ми харесват ужасно много, а за всичко останало ползвам Apple Music - пак част от Apple One.

През годините с моите сподвижнички сме си купували и доста порно филми с любимките ни и към момента доста голяма част от личната ни колекция е закупена - но не цялата. И до ден днешен ако някой някъде все пак качи 4К версия на някой филм, на който сме хвърлили око, не пропускам да си спестя някой лев, но честно казано тва се случва все по-рядко за жалост.

Игрите няма да ги коментирам, в повечето случаи просто не е възможно да се изпиратстват а и от години насам става все по-лесно и по-лесно да си ги вземеш на страшна оферта - което ме и доведе до настоящата ситуация, в която съм натрупал буквално хиляди игри във всички възможно гейминг услуги, страшно много от които никога дори не съм пускал...

___________________________________
QVOD·EST·SVPERIVS
EST
·SICVT
QVOD
·EST·INFERIVS


Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
 
Иди на:  
© 2009 PC Mania | Реклама | Контакти web by: ilyan.com