Цитат:
Подкрепяме Македония, но не искаме омраза
16 ноември 2009 / News.dir.bg
Македония получава и ще продължи да получава подкрепата на България в евроатлантическата й интеграция, заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с македонския си колега Никола Груевски.
"Българската страна настоява да не се толерират групи в България, които създават проблеми, да не се търсят конфликти, държавните радиа и телевизии да спазват добрия тон, да се избягва езикът на омразата", добави премиерът, цитиран от БТА.
"България и Македония са освен съседи и братски народи, които трябва да си помагат, когато това е необходимо, затова ние категорично подкрепихме падането на визите за Македония и на 19 декември това ще бъде факт", добави Борисов.
Той добави, че на този етап е получил уверение от македонския си колега за спазване на добрия тон, предаде "Фокус".
"Самият факт, че той дойде за половин час да поиска нашата подкрепа, е достатъчно ясен", коментира Борисов.
Според него и двете страни трябва да се въздържат да коментират и да влизат в детайли по историята, която ни разделя.
"Точно обратното - трябва да търсим възможности тези дати, тези хора и събития от нашата история, които ни събират, да ги честваме заедно, защото те ще извървят пътя, ние няма да пречим, точно обратното, ще им помагаме, границите ще паднат и тогава всички ние ще можем действително и да се радваме и да празнуваме заедно. За това време трябва да се мисли", призова Бойко Борисов.
От своя страна Греувски заяви, че Македония продължава да изпълнява всички изисквания за приемането на страната в ЕС.
"Историята трябва да я оставим на историците, а ние като държавници трябва да се концентрираме върху настоящето и бъдещето", отбеляза македонският премиер.
На срещата, проведена по искане на Никола Груевски, е станало дума и за търговските отношения между България и Македония.
Значи аз винаги съм толерирал добрия тон, но това вече прекрачва всякакви граници. Ние да ги подкрепяме, да падат визовите режими за тях. Накрая за капак да им помагаме за ЕС. А те да продължават да си дрънкат простотии, да има омраза към българите и да стават такива пумии като със Спаска Митрова. Евала им правя на гърците, които най-открито казват, че АКО Македония влене в ЕС -> Гърция излиза. Лисабонския договор го позволява. Въобще не ги отразяват и си държат на своето. Колкото повече толеранс показваме към тях толкова по-нагли ще стават. Все пак ЕС
ПРЕПОРЪЧВА да се махнат визовите режим.
Интересно ми е да чуя други мнения, но аз лично съм против !!! Не че мога да направя нещо но все пак ... !