Автор |
Съобщение |
Морт
|
 |
|
|
Заглавие: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 13:03
В Брюксел тече процедура по изключване на България от ЕС, но кой да забележи? Държавата се успокоява, че никой не може да я извади от съюза, ако сама не пожелае. Формално е така, но на практика членството й в ЕС може да бъде сведено до плащането на членски внос.Цитат: През януари беше ударът по парите от програма ИСПА (магистралите) за 120 млн. евро, в края на февруари дойде санкцията по програма ФАР (регионалното развитие) за 100 -200 млн. евро, а след 31 март Еврокомисията се заканва да посегне на структурните и кохезионния фонд, от които досега така и не сме взели нито евро. Цитат: Освен ИСПА и ФАР има и трети фонд - САПАРД (селско стопанство). И по трите тя бе засечена да върши тежки злоупотреби Цитат: Смята се, че управлението на предприсъединителните средства е генерална репетиция за готовността на държавата да контролира парите, полагащи се на пълноправните членове. Тя обаче се проваля на най-важния си изпит и оттук нататък може въобще да загуби достъп до европейско финансиране, защото доказва, че най-важните й контролни институции работят зле. Цитат: Първите нарушения бяха засечени от евроконтрольорите по САПАРД в началото на 2004 г.
Tехника втора ръка се представяла за нова, инвестиционни проекти били незавършени, искано било покриване на стари разходи, свързани фирми си правели фиктивни плащания и др. Официалната реакция от София чак до средата на 2006 г. бе: "Няма такова нещо". Цитат: Наложи се намеса и на българската прокуратура, която до началото на тази година отчете, че разследва 79 случая за подобни и други нередности по САПАРД. Цитат: Най-важната разлика между САПАРД и другите две програми до 2007 г. бе начинът на контролиране. Докато още не членуваше в ЕС, България бе под прекия контрол на Делегацията (посолството) на ЕК в София, която трябваше предварително да одобрява плащанията и тръжните процедури по ФАР и ИСПА. Цитат: Програма САПАРД бе децентрализирана, което означаваше, че одобряването и изпълнението на проектите се наблюдаваше само от българската администрация.
Затова родните хитреци се разпасаха първо там. Цели семейни гнезда се завъртяха под европейския покрив на САПАРД и започнаха да си уреждат финансиране на фирмите. Те си одобряваха проектите, отпускаха си парите, а след това трябваше и да се контролират. Цитат: Близо 80% от проектите минаха през 3 консултантски фирми, а 200 души прибраха 1.264 млрд. лева Цитат: Миналата година България бе оставена за първи път сама да се контролира, както се полага на пълноправен член, и резултатът лъсна: пълен провал и по ИСПА, и по ФАР Цитат: Парите по ИСПА бяха спрени заради засечените подкупи във Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" и заради конфликт на интереси - шефът на фонда Веселин Георгиев бе уличен, че възложил поръчки на братовата си фирма "Биндер" за 120 млн. лв. Цитат: Гагаузов и Орешарски са притиснати в ъгъла, защото получиха срок до 31 март да докладват за всички нарушения. Еврокомисията им изброи примерни грехове в 25 точки, но им каза, че освен за тях очаква отчет и за много други, които засега пази в тайна. Това е покана за двамата да се явят на изповед в Брюксел и да си кажат всички грехове. Преди това трябва да уволнят известен брой корумпирани или просто неквалифицирани чиновници и да отидат с готов списък кандидати за техните места. Това се отнася преди всичко за възловите контролни постове, за които ЕК сочи в предупредителното си писмо, че съзнателно са били прочистени, за да бъдат подменени способните хора с некадърници. Цитат: при нарушения не само се спира по-нататъшното финансиране (което стана), но и трябва да се върнат на ЕС парите, с които е злоупотребено. Може да кажете, че плъховете напускат кораба, но така или иначе аз до няколко месеца емигрирам. След години дано е по-нормално положението...
Chris написа: Vermic написа: Тъъъъъ тъъъъ дъъъъ дъъъъъъъъъъъ дъ дъ да да да па па да па па да дъъъъъ дааааааааааааааа! Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи 
|
|
|
|
 |
O6im
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 13:08
ми нормално пак мн се забавиха
___________________________________ Живей заедно,умри сам.
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 13:10
Надяваш се, Морт, щото положението има навика да се оправя само, нали?  Аз говорех, че не това правителство трябва да ни вкарва в ЕС, ама ме наричаха евроскептик, че и ме псуваха отгоре на всичко. Нищо, бъдете си недалновидни като мишки, после се чудете кой ви прееба, оплаквайте се от "тоя прост народ и тая скапана държава", дето не заслужават присъствието ви тука, и вървете да лижете задника на чужди държави като втора ръка хора. Свободата, ако трябва да перифразирам Стамболов, пак насила ще ви я даваме. Хак да ви е!
|
|
|
|
 |
wannabe
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 13:17
Тоя Орешарски винаги ми е бил много противен.Имам чувството че е повече малоумен от колкото корумпиран
|
|
|
|
 |
Морт
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 13:19
Моите занимания са в област твърде друга, за да са от полза за оправията. Всъщност заминавам, защото тук няма условия за тях, но това е друга тема.
Хубаво е, че се иска списък на хората за смяна. Все пак дори да се отреже главата на червея той продължава да се гърчи. Така че и да се махне Станишев остава една изгнила администрация, която е неспособна да работи адекватно и за доброто на другите, а не за своето и на близките си.
Само искам да знам, след като толкова си говорил, направил ли си нещо или само предричаш краха по форумите? Никога не съм харесвал този тип форумен патриотизъм и човеколюбие (:
Chris написа: Vermic написа: Тъъъъъ тъъъъ дъъъъ дъъъъъъъъъъъ дъ дъ да да да па па да па па да дъъъъъ дааааааааааааааа! Музиката от Star Wars ли е това или бъркам? Щото тя е Търъдъдъъън дъъън дъръдъдъъън а твойта версия някво различно ми звучи 
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 13:24
Нищо не мога да направя сам, човеко. И Левски, колкото и величав герой да е, без комитетите си нямаше да остане дори просто като име в дебелите исторически томове. Истината е, че сам воинът не е воин. И за да пламне бунтовната искра у хората, трябва първо да им отвориш очите със слово, нали така?  Е, не съм се надявал да формираме бойна бригада с банда съфорумци, но... и един съмишленик ми стига. Уви, епохата е... трудна. Знаеш какво имам предвид. Успех ти желая, искрено.
|
|
|
|
 |
Морт
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 13:40
Времената са едни такива... Никакви. Положението трявбва да излезне твърде много извън контрол, за да тръгнат хората с факлите по улиците. А това поколение е вече твърде уморено да го прави. За сега единствения начин остава външна намеса, както се казва в статията Цитат: Но ако някой в ЕС най-сетне бръкне в джоба и на крадливата българска върхушка, народът ще върне вярата си, че справедливостта е възможна. EDIT: Едно не разбирам у тези хора. ОК, психиката им е крадлива. Гонят парите. Но как очакват, че ще точат милиони от парите на ЕС без последствия? Без работата да се размирише? Или очакват нещата да се развият като в хумористичния текст за "ЕС след влизането на България и Румъния" (онзи, в който накрая Белгия, Франция, Англия, Испания и т.н. след председателството на Албания  ). "Наши" хора по комисиите и т.н. То и няма как да се очаква, че след 500 години робство и още 50 комунизъм ще сме с нормална психика.
|
|
|
|
 |
O6im
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 13:48
да и аз съм съгласен с теб при сегашната система няма от къде да се появи някой и да оправи нещата защото тези които са на власт са едни и същи през последните 30 и повече години и те няма да се променят а и няма кой да ги махне едиснтвения шанс е някой от вън да кажем ЕС
|
|
|
|
 |
VALEN7INVS
|
Цар |
 |
|
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 14:35
След всичко прочетено мога да заключа, че от ден на ден все по-горчиво и по-горчиво съжалявам, че ще емигрирам (ефективно) едва след 6 години и нещо... Дано след някоя и друга година открия начин да емигрирам още преди да ми е дошло времето за специализация.
___________________________________ QVOD·EST·SVPERIVS EST·SICVT QVOD·EST·INFERIVS
|
|
|
|
 |
Vermic
|
 |
В момента играе: опаааааа
|
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 15:34
Varggoth написа: След всичко прочетено мога да заключа, че от ден на ден все по-горчиво и по-горчиво съжалявам, че ще емигрирам (ефективно) едва след 6 години и нещо... Дано след някоя и друга година открия начин да емигрирам още преди да ми е дошло времето за специализация. Напълно съм съгласен с думите ти!
___________________________________ Where The Eagles Fly I Will Soon Be There
|
|
|
|
 |
O6im
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 15:47
не съм съгласен с последните две мнения според мен ако си достатъчно ителигентен имаш образование съвсем спокойно може да се реализираш в България и да живеш кат нормалните хора виждал съм и мам достатъчно познати който имат хубава работа и изкарват достатъчно че да живея в България така че не мисля че бягането в чужбина е решение
|
|
|
|
 |
VALEN7INVS
|
Цар |
 |
|
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 15:53
O6im написа: не съм съгласен с последните две мнения според мен ако си достатъчно ителигентен имаш образование съвсем спокойно може да се реализираш в България и да живеш кат нормалните хора виждал съм и мам достатъчно познати който имат хубава работа и изкарват достатъчно че да живея в България така че не мисля че бягането в чужбина е решение Нали знаеш, че това какво мислиш ти по абсолютно никой начин не би било валидно за всички ни? Може да не е решение за теб, при обстоятелствата при които ти живееш и в средата, в която живееш, но това по никой начин не може да значи, че същото е в сила и за мен. Целите ми са съвсем други. Ако остана тук, значи съм се провалил. Просто защото дори и да живея "като нормалните хора" ще живея в ненормално общество, в което повечето хора живеят "като ненормалните хора". Не, мерси, мисля че се нагледах на митю-пищовщина.
___________________________________ QVOD·EST·SVPERIVS EST·SICVT QVOD·EST·INFERIVS
|
|
|
|
 |
wannabe
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 18:43
Varggoth написа: Ако остана тук, значи съм се провалил Доста странен начин на мислене имаш.Ще ми е интересно да поясниш какво имаш в предвид под "успял" и "провалил" .
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 18:54
Хайде, да не почваме отново стария спор.  Не можеш да втълпиш на друг човек своите етични и морални норми. Опитвах навремето. Не става. За едни да изоставиш родината си, вместо да я браниш, е престъпление, за други е важното да си къташ кинтите, пък националното е от второстепенно или никакво значение. Не можеш да УБЕДИШ някого с логически аргументи, че ТРЯБВА да обича родината си, или ближния си, или майка си. Детето не обича майка си поради някакви обективни причини. Обича я, защото я обича. Ако не я обича, и сто часа да прекараш спорейки с него, нищо няма да промениш. Най-много да се скарате. Не се карайте, бива ли? 
|
|
|
|
 |
DirecteX
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 20:11
Някои хора се опитват да променят всичко но не и себе си
___________________________________ Grubby Fan !
Die Moon !
|
|
|
|
 |
Fenrir
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 21:18
Life's just a blast cuz it's movin really fast So ya better stay on top or life'll kick you in the assКратко и ясно.(: Да се изучим,да работим здраво и няма да ни се налага да емигрираме. На 40-50,тук, човек може да е направил кариера и да получава същите(е...или почти същите,зависи) пари и т.н.,които би получавал в чужбина. 
___________________________________ For all those who said this day would never come, what are they to say now?
Penny написа: ave isus e pokemon ve
|
|
|
|
 |
Liberty
|
 |
В момента играе: League of Legends
|
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 22:53
Aз винаги съм казвал че ЕС е единственият шанс на България да се отърве поне отчасти от корупцията и да заприлича поне малко на нормална държава. Това че ЕС притиска правителството е добре. Даже много добре, защото е за наше дорбо. Както беше добре това че ВВС разкриха далаверите на Батето Славков и направиха филм за децата в Могилино. Защото ако не бяха те, НИКОЙ в нашата родина нямаше да си мръдне пръста, повярвайте ми. Ние нямаме срам пред себе си (говоря не само за политиците, а и за обикновените хора), имаме срам само когато нещо се разкрие навън. Защото аз си споням може би година преди да излезе филма "Изоставените деца на България" гледах друг филм (или репортаж) по Би Ти ВИ за един дом за деца където маса сирачета бяха умряли от студ и глад през зимата. И някой трогна ли се тогава? Направиха ли се кампаний за събиране на средства? НЕ! Малко се отклоних от темата, но това е свързано. Радвайте се че го има ЕС, защото иначе ще потънем в собствената си мизерия.
___________________________________ http://www.divinitas-crew.com Ghost reporting!
|
|
|
|
 |
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 22:55
Като стана дума за кампаня за набиране на средства в Англя тва е много развито и се води чист бизнес.
___________________________________ Аутопсията показва , че пациента е загинал вследствие на аутопсията. "Ами много ясно, щото освен, че съм скромен съм и чаровен и умен и готин и обаятелен, абе и скромен съм !"- Dante
aka Arcatraz
|
|
|
|
 |
Riven
|
 |
В момента играе: Много и все различни неща :)
|
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 23:12
Каквото и да си говорим няма да се оправим мнооого дълги години напред. Никой не го е грижа, всеки си прави каквото иска и гледа да си напълни пазвата с пари. Ще ни тръснат няколко санкции и това ще е, в крайна сметка обикновените хора като нас ще страдат. Честно казано ми дреме да ли съм в ЕС или не, стига да живея добре. А и за какво ни е да сме в ЕС като стандарта ни на живот е по-нисък от този в африканските страни. Нека ни глобят малко, поне да се пошуми по телевизията, да се замажат малко очи и така до следващия път.
___________________________________ "Който говори много, все ще каже нещо, което не е трябвало да казва.", Конфуций "Надеждата е нещо хвърковато - то, кацайки в душата - те намира - и пее свойта песничка без думи - и никога не спира." - Емили Дикинсън
|
|
|
|
 |
Kompoth
|
 |
|
|
Заглавие: Re: Брюксел притисна правителството в ъгъла Публикувано на: 05 Мар 2008 23:33
Аре да палим тва шибано народно събрание бе, да го еба...
Ахахах, сега искам да се появи някой и да ми каже "Аре отивай, отворко" и аз да му кажа: Ами, бате, няма да ида сам, щото ще ме вземат за невменяем: 1. Ще ме затворят в някакъв поправителен дом. 2. Ще ме осъдят. 3. Просто ще ме вкарат в затвора за посегателство над държавата или някаква подобна простотия. и нищо няма да съм направил. (сам)
|
|
|
|
 |
|
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения
|
|