Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
В момента играе: На стражари и апаши. И покер.
Заглавие: Re: Вярата
Публикувано на: 29 Окт 2009 20:29

KaLi_BoGa написа:
Хората имат нужда да вярват в чудеса,бог за да подхранват илюзията,че не са сами,че съществуването им не е напразно те просто имат нужда да вярват

И къде пък видя нещо лошо?

ЕДИТ : Ти какво? Живееш без идеали, без цели и без да влагаш смисъл в собственото си съществуване ли? Пхах....

@Минотавъра

"Енергията на гравитация..."
Ходи се застреляй бе, смешник.

These words I write keep me from total madness.

How many of you people know you're REALLY alive ?!

Профил

Публикувано на: 29 Окт 2009 20:29

bug написа:
имам огромна вяра за тва как тоз над мене обича баби :nod:

Вярвам, че си по-нисш от една мили секунда.

Профил

Публикувано на: 29 Окт 2009 20:40

:D :D :D

Профил

Аватар
В момента играе: Mozilla Firefox
Заглавие:
Публикувано на: 29 Окт 2009 20:44

Чудите се по какъв начин екстрасенсите "познават толкова много? Ето ви отговора!

http://en.wikipedia.org/wiki/Cold_reading

http://en.wikipedia.org/wiki/Forer_effect

Прочетете тези две статии много внимателно. Помислете над тях за няколко минути. Всичко ще ви се изясни.

Цитат:
Баба ми е била при нея и е познала, познала е че стоянов ще стане президент и че няма да оправи държавата, познала е за КУРСК!!!

За Курск няма да изказвам мнение, защото ми е малко мътен. Обаче да кажеш, че изказването за Стоянов е било революционно... айде бе! След Виденовата зима беше ясно, че социалистите няма как да вземат властта отново. При положение, че СДС и БСП бяха единствените партии, разбира се, че Стоянов щеше да стане президент. БСП беше така дискредитирана, че не можеше да излъчи свой кандидат и да се надява на успех. Това и дядо ми Пешо можеше да го предскаже.

Ето ти още едно такова пророчество: Бойко Борисов няма да успее да се превърне в Спасителя на България, колкото и да се надяват хората. По време на неговото управление ще има същите мръсни сделки, същата престъпност и същата корупция. Нито манталитетът, нито стандартът на живот на българина ще се промени.

Когато това се случи, не искам да ме признаеш за пророк, а за интелигентен човек, който може да анализира обстановката на база подадени факти.

Цитат:
Странно е как много от хората казват, че свръх естествени неща няма дори когато им навираш доказателствата в носа. Проблемът е там, че самите хора не искат да повярват, а не в това дали човек може или не може да вижда бъдещето.

Минотавре, ти си си забил едно на ум като пирон в дъска, че дори и да ти покажа горящият храст, който се е появил на Мойсей (Бог) ти пак ще кажеш, че това не е вярно.

Цитат:
Мнението ти ми изглежда като противоположност на сляпата вяра в религията...сляпа вяра в науката.

Изпитвам известно затруднение да ви обясня защо има разлика във вярата в науката и религиозната вяра - защото на български са една дума. Но докато първото се основава на съмнение и проверка, второто не издържа на проверка. Английските термини са съответно "belief" и "faith".

Както казах по-горе, науката е метод за придобиване на знания чрез проверка. Няма как да не "вярвам" в нея, защото тя се основава на най-първичните възприятия на човека (неговите сетива), на проста логика и на независима проверка. Това е така, защото "наука" е способ, създаден и развиван с една единствена цел да елиминира лъжата, нуждата от вяра, да осигури максимална достоверност. Науката е базирана на принципа "причина -> следствие", а не "иска ми се да е така -> значи е така", което очевидно мотивира привържениците на Ванга.

Да сме наясно - с вярващи няма да споря. Искам диалог с хора, които могат да ми обяснят рационално уменията на Ванга. В противен случай това ще заприлича на споровете ми с религиозните хора - колкото и емпирични доказателства за несъществуването на Бог да им дадеш, те си знаят своето. Това е сляпа вяра, не моето. Ти казваш, че си ми предоставил доказателства. Къде са?

Цитат:
Хората имат нужда да вярват в чудеса,бог за да подхранват илюзията,че не са сами,че съществуването им не е напразно те просто имат нужда да вярват

И аз това казвам, но хората не се съгласяват.

Естествен защитен механизъм на психиката - те рационализират, защото не искат да признаят, че са слаби и имат нужда от духовни патерици. Красива е илюзията, че животът им има някакъв дълбок смисъл, че са важни и уникални. Непоносима е мисълта, че ти си никой, че няма нищо сигурно, нищо в което да вярваш. Ама опитай се да им го кажеш, без да те разкъсат...

Цитат:
Да. Отговори ми на въпроса 'Защо не...?'

Явно съм се изразил грешно за което искам да ме извините...имах предвид, че е възможно да съществува, не че е със сигурност доказано.

Въпросът "Защо не" е безпредметен. С него не можем да градим нищо друго, освен въздушни кули. "Възможно" е в сферата на недоказаните хипотези. Възможно е и човечеството да е донесено на този свят от извънземни, но докато това не се докаже, то не е вярно. По този начин действа науката.

Цитат:
A хората на вярата имат нужда от прости люде благодарение на които да си пълнят джобовете :lol:
Много лесно се опрощават грехове срещу съответна сума пари :D

Индулгенцията - едно от най-гениалните изобретения на католическия ум...

Цитат:
@Минотавъра

"Енергията на гравитацията..."

Pardon the pun, но се опитвах да обясня с думи прости защо телекинезата не е възможна. Ако можеш по-добре - заповядай!

Алкохола - враг на пола, с плодов сок - към полов скок!

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 29 Окт 2009 20:46

bug написа:
имам огромна вяра за тва как тоз над мене обича баби :nod:

Имам огромна вяра,че заслужаваш да те смачкат :twisted:
Минотавре,аз доколкото знам врачки от сорта на Ванга много добре разбират и четат езикът на тялото.

Профил

Публикувано на: 29 Окт 2009 21:01

OnePageLife написа:
Random Idiot написа:
обясни ми какво се е случило в първите милисекунди от създаването на вселената..

На теория в тези мили секунди след големия взрив, в точка с безкрайно малък обем и безкрайно голяма плътност, се формират фундаменталните сили във вселената - гравитация, електромагнетизъм, SNF (strong nuclear force) и WNF (weak nuclear force). Всъщност има теория, че всички те са образували една супер сила преди да се разпаднат. Вселената постепенно се охлажда, с което почва да се формира първата материя и тн. Вече състоянието на материята в първите милисекунди след взрива те първа предстои да се изследва с адронния колайдер. :)

Да, да, наясно съм с това, което написа, не разбирам само защо ме прие така буквално. Надали бих избрал точно този въпрос за аргумент към предишния си пост, освен ако нямах нещо в предвид, а именно, че не е ясно как е протекло всичко в самото начало(преди планково време ли, кво беше.. скоро не съм опреснявал знания, може па да са сглобили цялата картинка (доста се съмнявам)). Предполагам, щом написа въпросния пост, си наясно и с другите парадокси в съвременната физика, които не са един или два, а също така и не са никак пренебрежируеми.

Профил

Публикувано на: 29 Окт 2009 21:17

Magneto666666 написа:
Минотавре,аз доколкото знам врачки от сорта на Ванга много добре разбират и четат езикът на тялото.

До колкото знам врачки от сорта на Ванга са слепи.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 29 Окт 2009 21:18

Е то пък голям проблем. Повечето днешни екстрасенси имат наети хора в тълпата, които четат езика на тялото и определят кои да получат аудиенция. Естествено, това са само тези, които са лесни за разгадаване и носят положителна репутация на врачката.

Профил Skype WWW

Аватар
В момента играе: Дзверене в монитор.
Заглавие: Re:
Публикувано на: 29 Окт 2009 21:20

Minotaur King написа:
Цитат:

И аз това казвам, но хората не се съгласяват.

Естествен защитен механизъм на психиката - те рационализират, защото не искат да признаят, че са слаби и имат нужда от духовни патерици. Красива е илюзията, че животът им има някакъв дълбок смисъл, че са важни и уникални. Непоносима е мисълта, че ти си никой, че няма нищо сигурно, нищо в което да вярваш. Ама опитай се да им го кажеш, без да те разкъсат...

Оскар Уайлд го е казал доста добре - "Илюзията е най - великото удоволствие" . Илюзията, че съществуваш за Нещо, а не просто защото си възможен е човешкия начин да преодолее парадоксалните според нашата гледна точка неща във вселената.

Edit: Vanga is dead.

Профил

Публикувано на: 29 Окт 2009 21:26

Ето гледай!
http://www.youtube.com/watch?v=I0qV-ykJ ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=U7_kbpK3 ... re=related

Кажи ми как позна името на Венчето? Некой и е казал по жестовете? Кажи ми как позна че детето иска колело?

Как името Коста?

Профил

Аватар
В момента играе: На стражари и апаши. И покер.
Публикувано на: 29 Окт 2009 21:28

WidowmakeR написа:
Кажи ми как позна че детето иска колело?

Тва е все едно да познаеш, че в момента ми се пие бира... BIG WOW !

These words I write keep me from total madness.

How many of you people know you're REALLY alive ?!

Профил

Публикувано на: 29 Окт 2009 21:31

Warbringer написа:
WidowmakeR написа:
Кажи ми как позна че детето иска колело?

Тва е все едно да познаеш, че в момента ми се пие бира... BIG WOW !

Гледай и ще видиш, брат.

Профил

Публикувано на: 29 Окт 2009 21:35

На парвото клипче от 1.10 вижте, че не задава никви вапроси, дирекно казва.

Въобще немоете да ми оспорите, че тва не е верно след като сами го виждате, а и мой личен човек е ходил при нея.

http://www.vbox7.com/play:1280b666&al=1&vid=4936531

Ето тук от 11.09 натам пак познава имена и ПРЯКОРИ без да пита въпроси.

И в това клипче от 9.04 на татък вище кво прай бе хора! познава за деца, ракове, къщи, нагрефки, операции, за главата, а още преди тва позна, че той е дошъл заради майка си.

И пак ще оспоря Минотавъра: Защо ми говориш само как се познава бъдещето, виж че Ванга познава и миналото. Ти след като можеш да познаеш бъдещето за Бойко, тогава можеш ли да познаеш, как се казва майка ми? А от какво е болна? А въобще била ли е болна или се е излекувала? Такива неща не се правят по описаните в Wikipedia начини.

И пак казвам - човек науми ли си нещо, немое го обедиш никога в обратното, каквото и да правиш.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 29 Окт 2009 22:13

Добре, изгледах ги и двете. Ето впечатленията ми:

Филмът е правен от Венета Райкова. Това веднага запали червена лампичка в ума ми. Венета е таблоиден журналист и винаги търси евтини сензации. Спомням си едно нейно интервю, в което разпитваше човек, който твърдеше, че е върколак. Да й вярваш е все едно да вярваш на булевардните парцали като "Шок" и "Жълт тигър".

Въпреки това продължих да гледам. Какво забелязах...

Ванга използва психологическия метод на Барнум - задаването на общи въпроси, които обаче изглеждат лични. Така зададените въпроси изглеждат уникални и те карат да възприемеш човека като гений-екстрасенс, но всъщност могат да бъдат отнесени към 99% от човечеството. Ето няколко примера:

"Усещам, че изпитваш известна несигурност около непознати хора."

"Преживял си инцидент като дете."

"Имаш проблеми с приятели или роднини."

Тези въпроси затвърждават имиджа на екстрасенса като медиум, но всъщност важат за всеки. Кой няма проблеми с приятели и роднини някога? Кой не е несигурен около непознати? След няколко такива въпроса, психологът лесно може да накара пациента да му повярва и да разкрие още информация чрез cold reading.

Ванга прави същото с бащата още отначало - "Усещам, че имаш баща и че той е тежко болен или мъртъв". Имайки предвид, че клиентката е 60-годишна бабичка, баща й е на поне 80-85 и няма начин да не е болен или мъртъв. Елементарна логика.

Коста, прякорите и майката са още по-елементарни. Детска игра е да поставиш няколко шпиони в тълпата, които да измъкват информация чрез рийдинг, езика на тялото, държание, подслушани диалози и т.н. Всички днешни екстрасенси го правят, а хората се чудят на "дарбата" им да познават... За Бога, това дори не е умела манипулация, учи се в първи курс по психология. Всеки що-годе интелигентен човек може да го направи.

Също така ми прави впечатление, че Ванга е разгледана откъм сензационната й страна - без доказателства, само с някои, които са чули нещо от някого. Един вид "чух от Иванчо, че Марийка разбрала, че една анонимна продавачка на пазара е била чудодейно излекувана". Единственото, което видях, беше принципът на плацебо-ефекта в действие. Като вземем предвид и присъствието на Венета Райкова, всичко си идва на мястото - филмът е предназначен да шокира и да вдигне рейтинга, не да докаже или обясни способностите на Ванга.

Има и някои доста логични хипотези за Ванга и ДС, ако искаш ще споделя и тях. Филмът служи за добър индикатор колко шарани има в нашата мила родина - който се е хванал на такива евтини номера заслужава да го нарекат балък.

EDIT: Миналото се познава именно чрез cold reading-а от Уикипедия - той не може да познае бъдещето. И - ако не подозираш - мога така да те омотая, че ти сам ще ми кажеш какво е името на майка ти и после ще се чудиш откъде го знам. Именно това е психологията - изкуството на манипулацията.

Профил Skype WWW

Публикувано на: 29 Окт 2009 22:26

Никой не казва сам името на майка си, на баща си или прякора "ЛОВДЖИЯТА"!!! Никой не казва годините и съответно няма как Ванга да знае на колко години е бащата - елементарна логика. Кво ти пука кво говори венета райкова, слушай кво говорат най близките й хора и гледай клипчетата, който са живото доказателство. Общи въпроси почти не задава, а познава от раз. И хора в тълпата няма, просто няма логика да го прави, след като тя не иска пари и съответно няма как да плаща на съгледвачите. Също така през всичките тезе години там е ходила толкова голяма маса хора и това все е щяло да се докаже от някой.

Спориш, че черното е бяло.

Едит: това което казваш е възможно, но Ванга не го е правила. или поне в тези клипчета няма нищо такова.

Едит2: Също така и военните са ходили при нея и то не не заради cold-reading-a и шпионите в тълпата.

Едит3: При ванга са ходели и фалшиви гадатели, но тя веднага ги е отпращала.

Едит4: Ако ще цялата wikipedia да изчетеш, немое да познаеш никога, че майка ми има рак на мадката от раз, както тя го позна.

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 29 Окт 2009 22:41

Проблемът на филма е, че не виждаме как точно се стига до тези изводи, нито кои са разказвачите. Напълно е възможно всички тези, на които им е познала, да са били измамени или да им е било платено да хвалят Ванга пред телевизията. Както казах, гони се рейтинг. Ако някой смята, че медиите не са манипулирани, да си ходи на Марс - този свят определено не е за него.

Естествено, че близките й ще я хвалят - няма да се лишат от славата/парите и да я разобличат като лъжкиня я... Общите въпроси, като "Баща имаш..." бяха много. И пак казвам, никой не знае дали всичко това не е нагласено от телевизията. Едно време комунистите точно така правеха.

Между другото, интересно е, че във времето, когато всичко езотерично беше жестоко преследвано и изтезавано, никой не закачи Ванга. Държавна сигурност много добре знаеше коя е тя и защо действията й са забранени от закона. Дали не са имали някаква причина да я държат? Човек като нея е в уникална позиция да помага на държавния апарат - хората й доверяват всичко. По-ценен шпионин има ли? Това би обяснило и факта, че знае толкова много - ДС са я снабдявали с информация, а те знаеха и кътните зъби на хората. Получава се доста стройна теория...

Профил Skype WWW

Публикувано на: 29 Окт 2009 22:50

Вкарваш се в некви филми, пич. Кви рейтинги, кви 5 лева? Тогава е имало 2 телевизии и всички са гледали тях. И къв шпионин мое да е неква бабичка? Какво ще шпионира? Че на неква друга бабичка сестра й е болна ли - не вервам. Не мое да им е платила, защото тя не иска пари => няма с какво да им плати, освен с керливата си пенция и здравните осигуровки. Ако искаш истински шпиони почни да четеш за ЦРУ през студената война - там има много шпиони. Ванга няма нищо общо с това

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 29 Окт 2009 23:23

Ще се изненадаш, ако ти кажа как беше по времето на соца. Дори обикновени обущари и пазачи бяха вербувани за шпиони. Те бяха най-надеждните, защото никой не ги подозираше и имаха свободен достъп до хора и сгради, без това да събужда подозрение. По същата причина Ванга е идеален шпионин - кирливите ризи на хората се изкарват лесно, ако те ти вярват и са готови да споделят.

Между другото, ти повдигна един интересен въпрос - че тя е познавало миналото, а не бъдещето. Добре, помисли сега, каква полза имат военните от човек, който познава миналото? Да познаваше бъдещето добре, но тя познава само това, което вече се е случило. Какъв кяр от това?

И въпреки това, военните са ходели при нея. Каква мислиш е била ползата им от това (защото ако нямаха полза, да са я интернирали отдавна)? Очевидно им е била полезна по някакъв друг начин. Като се има предвид, че е била сляпа и обездвижена, остават единствено контактите й с хора - нищо друго не би било полезно за ДС. Единственото логично обяснение е извличането на информация, която хората доброволно й споделят.

И между другото, на мен не ми се налага да доказвам нищо. Ти си този, който твърди, че Ванга има свръхестествени умения. По правилата на науката, тежестта на доказателството (the burden of proof) пада върху теб. ТИ трябва да ми дадеш доказателства, не аз на теб. Досега доказателства не съм чул, само изблици на Ванга-фенщина без никакво покритие.

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 29 Окт 2009 23:39

Баба Ванга е дърт прилеп

Профил

Публикувано на: 29 Окт 2009 23:57

Прав си. Ванга е най-големия шпионин. Всичката информация на овчарите е минавала през нея. И всичко се е правело само заради рейтинга на двете телевизии по онова време. Също така тя е имала поставени лица във всяка точка на страната за да следят информацията на овчарите, говедарите и прочие, след което те споделяли информацията с нея и така тя виждала бъдещето и миналото. Също така хора на луната не са стъпвали, небето не е синьо и водата не е мокра.

тва е от мене

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2025 PC Mania | Реклама | Контакти Хостинг от Actiefhost