Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Местоположение: Starship Enterprise_____ Професия: Starfleet Lieutenant Commander
Заглавие:
Публикувано на: 10 Дек 2007 20:12

Erebus написа:
Религията не е математика, религията не е физика и химия. Религията и духовността това са душите ни. .

Прав си, най-важната част от всяка религия е духовността, вярата в Бог. Но не е ли същия този Бог, който е създал и физичните закони, химическите елементи и перфектния баланс, който намираме във Вселената и отчитаме чрез математиката? Та нима не е казал Галилео "Математиката е езика, на който Бог е композирал Вселената"? Вижда ми се логично Бог да говори за свойте велики творения в Светите Книги. Та те са по-голями чудеса и от разделянето на червено море от Моисей или възкресението на Христос!

Erebus написа:
Нито ще тръгна като уважаемият ми приятел Ксайзер да убеждавам хора, да развивам доклади и т.н.

Първо да уточня - никого не се опитвам да убеждавам в абсолютно нищо. Второ виждам юзър барчето, което си сложил в поста (много добре направено, БТВ). Предполагам, че си по навътре от мен с Библята и искам, не моля те, и ти да събереш информация, която ние сигурно не знаем и която би ни била интерсна и да я споделиш.

А сега по темата. Днес ще продължа още малко (наiстина съвсем малко) по темата "Наука и Религия", преди да застъпя още няколко интересни факта.

Детето в утробата на майка си

Коран 39:6
"И ви създава Той, в утробите на вашите майки, на етапи, в три тъмнини"

Сега знаем, че детето наистина се развива на етапи или фази в утробата на майката. Интерсеното тук е споменаването на "3 тъмнини". Ембрионът се развива и е защитен на три места в тялото на майката-

1. Предходната Абдоминална Стена (не знам дали термина е такъв на български, това е превод от английски)
2. Утериновата Стена
3. Амбрио-Хлориничната Мембрана.

На друго място в книгата, намираме следния цитат-

Коран 23:12-14
"И го поставихме (човека) като семе в безопасна обител, стабилно закрепен. После го преъврнахме в парче сплъстена кръв, а от нея - буца. И от нея направихме кокали и ги облякохме с плът. И така създадохме ново същество. Да се свети Бог, най-добрия създател."

Дори и човек, който не е много наясно с развитието на ембриона, може да види връзка между написаното и това, което знаем сега за този процес.

В опита си да интерпретираме този цитат, нека да направим едно уточнение. Думата "Алакк" се превежда като "сплъстена кръв". Но тази дума на арабски носи 3 значения, а в Корана и в арабския език понякога, когато се използва една дума, се има в предвид не само значението в контекста, но и всички значения, които тази дума притежава. Трите значения на думата "Алакк" са: Сплъстена (Съсирена) кръв, Пиявица, (Нещо) Закачено или Закрепено.

1. Сплъстена (съсирена) кръв.
Защо ли се използва таква дума за определние на ембриона? В този си етап на развитие в него има изключително голямо количество кръв, която още не се движи до началото на третата седмица и наистина прилича на парче "съсирена кръв".

2. Пиявица.
Защо пиявица? Защото ебрионът се закрепва и се храни от кръвта на майката, също като една пиявица се закрепва за нашата кожа и се храни с нашата кръв! Интересне е и факта, че на този етап самия ембрион прилича на пиявица:

3. (Нещо) Закачено, Закрепено.
Това се обяснява от самосебе си. Ето как изглежда ембрионът "закрепен" за матката:

Продължаваме с цитата:
"И от нея направихме кокали и ги облякохме с плът. И от това направихме ново същество..."
Благодарение на науката знаем, че първо започват да се развиват кокалите а след това върху тях започват да се образуват мускулите (плътта). Кокалите се образуват към 13-тата седмица, но се покриват изцяло от плът около 15-тата.
По тази тема, толкова.

Сътворение и Вода

Коран 24:45
"Бог създаде всяко живо същество от вода..."

Коран 21:30
"И създадохме от вода всяко живо нещо."

Коран 25:54
"И е Той (Бог), който създаде човека от вода..."

Всички сме чували още от малки, че нашето тяло е съставено от 60 процента вода. Но какво важи за останалите форми на живот - микроорганизми, растения и др.? Научната истина, е че всяка позната за нас форма на живот съдържа в себе си вода. Водата е и една от най-важните съставки на Цитоплазмата (Сytoplasm) - желатинова материя, основен елемент на клетките. Това знание е станало достъпно за нас чак след откриването на микроскопа. Но въпреки това сме го имали записано на хартия преди 1400 години.

Орбити

Преди столетия, хората са мислили, че земята е плоска, че слънцето се върти около нея, че нашата планета е по средата на вселената и т.н. Сега знаем, че луната се върти около нас, ние се въртим в орбита около слънцето, а наскоро и че слънцето си има орбита (Solar Apex), въртеики се около центъра на галaктиката. Ето какво се казва тук:

Коран 21:33
"Той е, който създаде нощта и денят; и луната и слънцето - всяка носеща се по своя заоблен път"

Носещи се по "заоблен път"? Орбита, anyone?

До тук с темата "Наука и Религия" за днес. Сега ще представя на вниманието ви няколко интерсни факта за едни "съвпадения" (нарочно е в кавички, докато стигнете до края на поста, ще видите, че в тях няма нищо случайно).

Думи споменати по определен брой пъти.

Преди да започна искам да ви кажа, че когато прочетох информацията, която ще споделя с вас, бях доста скептичен за нейната достоверност. За това трябваше да проверя сам за себе си и го направих. Излезе, че е истина. Така че тази информация носи на себе си лепенка Xayzer Certified :)

Та малка част от тези факти:

Думата "Ден" се намира изписана из Корана 365 - Броя на дните в астрологическата година.

Думата 'Дни" (Множествено число) се споменава 30 пъти. В слънчевия календар месеца има 30 или 31 дена. В Лунния - 29 или 30.

Думата "Месец" се изписва 12 пъти - броя на месеците в годината.

Думата "Ангели" се среща 88 пъти. Думата дявол - също.

Думата "надежда" - 8 пъти. Думата "страх" - също 8.

Думата "Студено" - 4 пъти. Думат "Топло" - 4 пъти.

Думата "Слънце" - 33 пъти. Думата "Светлина" - 33 пъти.

И т.н.

Най-интерсния пример:

За да разберете този пример не ви трябва вяра. Не трябва да търсите съмнителни кодове. Не трябва да правите сложни изчисления. Той говори сам за себе си:

Думата "Вода" е спомената в Корана 32 пъти. Думата "Земя" е изписана 13 пъти. Дотук нищо интересно. Но всеки, който знае да работи с проценти може да направи това просто изчисление:

32(Вода)+13(Земя) = 45 (Общо)

32 е 71.111 процента от 45. От своя страна 13 е 28.888...9 процента от 45.

71.111% и 28.8889%
Тези съотношение не ви ли говорят нещо? Хайде колеги, кой не е слушал в час по природознание? Съотношението между
вода и земя на повърхноста на нашата планета е:

71 процента вода.
на
29 процента земя.

:shock:

Interesting, no?
-------------------------

Въпреки, че този път поста е по-кратък от предишните се надявам да ви е бил интересен. Предполагам, че той ще е последния. Като гледам админа ме направи на ходжа, а не искам да ми се лепва такава репутация :lol:

Хайде, със здраве!

Не съм се покатерил на върха на ...аната хранителната верига за да ям ...ани моркови.

27B-6

Профил ICQ Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 10 Дек 2007 23:31

Цитат:
Думата "Вода" е спомената в Корана 32 пъти. Думата "Земя" е изписана 13 пъти. Дотук нищо интересно. Но всеки, който знае да работи с проценти може да направи това просто изчисление:

32(Вода)+13(Земя) = 45 (Общо)

32 е 71.111 процента от 45. От своя страна 13 е 28.888...9 процента от 45.

71.111% и 28.8889%
Тези съотношение не ви ли говорят нещо? Хайде колеги, кой не е слушал в час по природознание? Съотношението между
вода и земя на повърхноста на нашата планета е:

71 процента вода.
на
29 процента земя.

:shock:

Наистина, :shock: беше и моята раекция като го прочетох това.

Профил

Супер Марио или Смърт
Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 11 Дек 2007 00:23

Цитат:
Сътворение и Вода

Коран 24:45
"Бог създаде всяко живо същество от вода..."

Коран 21:30
"И създадохме от вода всяко живо нещо."

Коран 25:54
"И е Той (Бог), който създаде човека от вода..."

Всички сме чували още от малки, че нашето тяло е съставено от 60 процента вода. Но какво важи за останалите форми на живот - микроорганизми, растения и др.? Научната истина, е че всяка позната за нас форма на живот съдържа в себе си вода. Водата е и една от най-важните съставки на Цитоплазмата (Сytoplasm) - желатинова материя, основен елемент на клетките. Това знание е станало достъпно за нас чак след откриването на микроскопа. Но въпреки това сме го имали записано на хартия преди 1400 години.

Ксайзере, само да вметна някои размисли що се отнася до този откъс. Ще говоря грубо, но коранна е написана преди около 600-ната година сл.Хр(приблизително). Сега, не знам дали се знае, но множество от наследството оставено ни от древногръцките философи го имаме чрез преводаческата дейност на арабите, и в момента четем благодарение на тези арабски преводи. Та, като видях този отчастък от лекцията в момента веднага ми измникна мисълта на Талес, а именно
"Всичко е вода". Та няма да се очудя, ако арабите са видели тази теория и са я вмъкнали във книгата си.

Профил

Аватар
Местоположение: Starship Enterprise_____ Професия: Starfleet Lieutenant Commander
Заглавие:
Публикувано на: 11 Дек 2007 01:46

Sophos написа:
...

Много интересен въпрос въздигаш. Това, което казваш за преводаческата дейност на арабите е истина, особенно по времето на присъствието им в Испания (Един много интересен документален филм на ББС за този период, за влиянието на
Ислямската култура и наука върху цяла Европа -ТУК
Препоръчвам ви го).

Но трябва да имаме в предвид, че в региона, където е бил записан Корана не е имало много начетни хора. Там са живяли бедуините - племмени народи, а не арабите от старите цивилизации, които са се занимавали с наука и философия (като Сирия например). Та дори и техния пророк - Мохамед, е бил неграмотен преди идването на Корана.

И въпреки това не можем да отречем възможността това, което казваш, да е истина. Но това отваря място за още въпроси - щом арабите са се занимавали толкова активно с преводи и интерпретации на гръцките философи, защо не виждаме други примери от древногърците в Корана, които сега са доказани за напълно грешни от науката? Или пък защо са избрали точно мисълта на Талес, а не на Анаксименес, например, който е смятал, че всичко е от въздух? И ако си обясняваме този факт за водата за превзет от гърците, тогава как да си обясним останалите научни факти в книгата? Никой гръцки философ не е писал за "вътрешните вълни" или пък измислил теорията за "Големия Взрив". И кой е знаел тогава за точното съотношение вода-земя на повърхността на нашата планета?

Не съм се покатерил на върха на ...аната хранителната верига за да ям ...ани моркови.

27B-6

Профил ICQ Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 11 Дек 2007 02:09

Имам два въпроса:

Можеш ли да ме улесниш, като ми дадеш линк от където да си дръпна Корана в цифров вид (в оригинал на арабски). Съвсем сериозно те питам :oops: Все ще се справя с това, което искам да проверя ;)

И вторият въпрос: можеш ли да изнесеш други интересни факти, за който се споменава, направили са ти на теб (или учени занимаващи се с религия) впечатление, НО за сега учените не им е ясно, какво точно могат да значат! Мисълта ми е, че е хубаво да разберем за нещо и след 20 години да ахнем приятно като разберем, че ортодоксалните учени са го открили мнооого, след като го е пишело в Корана. А не обратното, защото така е лесно :) Винаги след някое голямо събитие излиза в медиите някой голям "пророк" и се кълне, че го е бил казал преди 1-10-50 години, че ще се случи ;)
Сигурно има интересни неща, които озадачават учените.. може би свързани със сътворяването на света, материата-антиматерията, взаимоотношенията между енергиите... някакви послания ;)? Anything? 8)

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 11 Дек 2007 03:23

Julian написа:

Можеш ли да ме улесниш, като ми дадеш линк от където да си дръпна Корана в цифров вид (в оригинал на арабски). Съвсем сериозно те питам :oops: Все ще се справя с това, което искам да проверя ;)

Заповядай, пробвай тези онлайн версии:
http://www.al-islam.org/quran/
И тук:
http://www.oneummah.net/quran/quran.html

Julian написа:
Мисълта ми е, че е хубаво да разберем за нещо и след 20 години да ахнем приятно като разберем, че ортодоксалните учени са го открили мнооого, след като го е пишело в Корана. А не обратното, защото така е лесно :) Винаги след някое голямо събитие излиза в медиите някой голям "пророк" и се кълне, че го е бил казал преди 1-10-50 години, че ще се случи ;)

Да, така е, но ако този хипотетичен учен го е имал откритието написано на хартия, чието копие е било прочетено от милиони хора, няма причина да не му вярваме, нали? ;)

Julian написа:
можеш ли да изнесеш други интересни факти, за който се споменава, направили са ти на теб (или учени занимаващи се с религия) впечатление, НО за сега учените не им е ясно, какво точно могат да значат

За да ти съставя по-обширен списък с примери ще ми трябва повечко време. Иначе е лесно да намериш цитати, в които като че ли се говори за нещо научно. В почти всички примери, които ви дадох до сега, след научния факт се казва нещо от сорта на "Няма ли да повярвате", "Не виждат ли неверниците?", "В тези думи ще намерят смисъл хора мислещи, знаещи"

Сега само набързо се сещам за тези:

"Доставя Той (Бог) от мъртвото живо, и извлича от живото мъртво. Това е вашия Бог, и как не му вярвате вие?"

"Хора, ако можете да проникнете през пределите на небесата и земята, проникнете. Но не ще можете освен с ясна мощ"
- някой свързват това с навлизането на човечеството в космоса.

"Виждате планините, които смятахте за неподвижни, но движат се те като облаци"

"Бог прибира душите по време на смъртта, а на онези, които все още не са мъртви - ­ в съня им. Задържа Той душата на онзи, комуто е отсъдил да умре и връща другата до определен срок. В това има знамения за хора мислещи."

27B-6

Профил ICQ Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 11 Дек 2007 03:31

Xayzer написа:
"Хора, ако можете да проникнете през пределите на небесата и земята, проникнете. Но не ще можете освен с ясна мощ"

Общият брой срички в това изречение е 43. Първата буква е Х, която е 22-рата буква в азбуката, но също е и знак за умножение в математиката. 43х22=946. 9+4+6=19. 19 и 43 образуват годината 1943. Тогава комунистите разкъсват обсадата на Ленинград ("проникват" през "пределите" на нацистката обсада) в пристъп на отчаяние, породил у тях "ясна мощ" и воля за победа. В цитата от Корана се споменават "небеса", а както знаем, орелът (господар на небесата) е бил ползван като символ от нацистите. Нещата се навързват удивително.

Наистина се получава. :)

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 11 Дек 2007 03:39

Ледник фир Болг написа:
...

:)

Интересна интерпретация.

27B-6

Профил ICQ Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 11 Дек 2007 03:53

Абе Ксайзер, като гледам на всички даваш отговори, та реших и аз да те питам нещо. Тука сме "луднали" по годината 2012 -
уж края на света. Пише ли нещо, знаеш ли нещо в Исляма да се говори за това кога ще е края на света?

Профил

Заглавие:
Публикувано на: 11 Дек 2007 11:13

Ледник фир Болг написа:

Общият брой срички в това изречение е 43. Първата буква е Х, която е 22-рата буква в азбуката, но също е и знак за умножение в математиката. 43х22=946. 9+4+6=19. 19 и 43 образуват годината 1943. Тогава комунистите разкъсват обсадата на Ленинград ("проникват" през "пределите" на нацистката обсада) в пристъп на отчаяние, породил у тях "ясна мощ" и воля за победа. В цитата от Корана се споменават "небеса", а както знаем, орелът (господар на небесата) е бил ползван като символ от нацистите. Нещата се навързват удивително.

Наистина се получава. :)

33 са буквите и цифрите , използвани в първото ти изречение .. А ето и сбора от поредността на буквите в думата "АТАКА" - 1+19+1+11+1 = 33.
Удивително , нали ? Твойта пропаганда няма граница..

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 11 Дек 2007 12:35

Опасявам се, че използваш българската азбука. За пълна достоверност трябва да използваш арабски символи за да изпишеш АТАКА (макар, че атака на арабски сигурно звучи доста страховито и терористично) ;)

П.П. Бас ловя, че сега отдела на FBI в София с радост чете, направо им текат лигите и чакат да направите грешна стъпка, за да ви закопчаят :lol:

Профил

Шефа на Кенефа
Аватар
В момента играе: на троянска чушка
Заглавие:
Публикувано на: 11 Дек 2007 17:21

И да не сте съгласни, take a look on the bright side.

Карлин е велик, и Joe Pesci е моят Бог.

Профил ICQ

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 11 Дек 2007 17:37

The Grim Reaper написа:
И да не сте съгласни, take a look on the bright side.

Карлин е велик, и Joe Pesci е моят Бог.

Да се търси духовно напътствие от одъртял комик-атеист, колкото и да е забавен, ми се струва малко наивно. Да не говорим, че повечето от нещата, които държи срещу религията и Бог (Войни, убийства, унищожение, глад, мръсотия, престъпления, корупция и просенето за пари от църквата) са дела на хората.

Джо Пеши е велик актьор. Но не е ли малко нисък за божество? :lol:

27B-6

Профил ICQ Skype

Шефа на Кенефа
Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 11 Дек 2007 20:22

Xayzer написа:

Да се търси духовно напътствие от одъртял комик-атеист, колкото и да е забавен, ми се струва малко наивно. Да не говорим, че повечето от нещата, които държи срещу религията и Бог (Войни, убийства, унищожение, глад, мръсотия, престъпления, корупция и просенето за пари от църквата) са дела на хората.

Джо Пеши е велик актьор. Но не е ли малко нисък за божество? :lol:

Не ме приемай на сериозно. Не влагам особено съгласие в думите на въпросния одъртял комик-атеист. Но начина, по който говори разни абсурдизми, и ги изказва логично силно ме забавлява. :)
Домързя ме да чета цялата тема на момента, та реших просто да разведря малко обстановката, че като гледам с какви числа сте се почнали, сигурно мозъците ви имат нужда от малко почивка. :P

Може да е нисък, но си има четите на божество... И Джо и Бог биха те убили след като им кажеш да си го начукат, нали? :P

Профил ICQ

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 11 Дек 2007 20:36

The Grim Reaper написа:
Може да е нисък, но си има четите на божество... И Джо и Бог биха те убили след като им кажеш да си го начукат, нали? :P

Абсолютно :)

Само дето Джо би ти теглил един куршум в главата и би ти простил, докато Бог ще те порази с мълния и после ще те пече на шиш во веки :)

27B-6

Профил ICQ Skype

Шефа на Кенефа
Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 11 Дек 2007 20:40

Xayzer написа:

Абсолютно :)

Само дето Джо би ти теглил един куршум в главата и би ти прости, докато Бог ще те порази с мълния и после ще те пече бавен шиш во веки :)

Но той все пак те обича... :lol:

Профил ICQ

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 12 Дек 2007 03:41

Много поздрави от "мирната религия" исляма:
Цитат:
Десетки жертви на самоубийствени атентати в Алжир
Близо 70 души са били убити при два атентата в алжирската столица, съобщиха представители на властите в град Алжир, предаде ББС.
По първоначални данни първата бомба избухнала в ученически автобус в квартал Бен Акнун на алжирската столица близо до Върховния съд. Автобусът бил напълно унищожен, предаде Франс прес, позовавайки се на източници от медицинските служби и силите за сигурност.
Почти едновременно камион-цистерна се взривил близо до представителство на ООН в съседния луксозен квартал Хидра, където живеят много чужденци. Част от сградата е била разрушена и вероятно много хора са затрупани под развалините.

Взривяване на ученически автобус? Друга бомба взризвена в квартала на "чужденците"?
Да очаквам ли мюсулманите по света да се възмутят и публично да се отрекат от алжирските си братя?
Не, защото мюсулманите приемат тероризма и безразборните убийства за нещо нормално.
В заключение, "по делата им ще ги познаете".

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 12 Дек 2007 06:37

http://pravoslavie.bg/content/view/8692/162/

" ... На практика обаче епохата на глобализацията налага мирно съжителство и уважаване ..."

:D

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 12 Дек 2007 15:05

Bartelby написа:
...

Xayzer написа:

Хората винаги са намирали предтекст за да правят това, което искат. Дали ще търсят в законите, историята или религията те винаги ще намерят нещо, с което да обосновят свойте злини. През годините е имало стотици примери за това, как хората използват и изкривяват религията за да манипулират масите. Но кого трябва да виним за това, религията или хората? Та нима в Корана пише, че трябва да се извършват самоубийствени атентати? Не само, че не го пише, но Исляма заклеймява това по най-строг начин. Първо, самоубийството е един от НАЙ-голямите грехове и не може да се практикува под НИКАКЪВ предтекст. Второ, дори по време на война е забранено нараняването на жени, деца, възрастни и невинни цивилни. Забранено е унищожаването и изгарянето на сгради, дори е забранено да унищожиш едно единственно дърво!

Коран 5:32
"Ако някой убие невинен човек, то всякаш е убил цялото човечество ... А ако спасиш един човек, то всякаш си спасил цялото човечество."

А какво правят а
тентаторите? Взривяват се на обществени места, самоубивайки се и вземайки с тях животите на десетки невинни жертви. Това е непростимо от всяка религия.

И защо мусюламите по света да се отрекат от алжирските си братя, като виновните за това са само няколко души, заблудени от екстремистите?

ТРУПОНАРЕЗЕНинс написа:
http://pravoslavie.bg/content/view/8692/162/

" ... На практика обаче епохата на глобализацията налага мирно съжителство и уважаване ..."

:D

Много ти благодаря, че сподели това интересно четиво. Ще си позволя обаче няколко коментара:

Цитат:
Въпреки че еврейската Тора е част от християнската Библия, ислямът стои по-близо до православното християнство от юдейството. Коранът признава Иисус за велик пророк, роден от Дева Мария и Бог (Аллах), докато за Мохамед признава, че е обикновен човек.

Истина е, че исляма е по-близък до християнството от юдейството, и това го пише в техния Коран:

"И ще откриете (Говори на мусюлманите), че най-големите ви врагове са сред еврейте и идолопоклонниците. И ще откриете, че най-близките ви в приятелство са тези, който казват "Ние сме Християни"" 5:82

Но в тук има голяма грешка. Първо, Мохамед не се признава за обикновен човек, а за пророк. Второ, нашия Исус наистина се признава за велик пророк, но не и за "роден от Бог (Аллах)":

Коран 112:
"Провъзгласи: Бог е Единствен
Бог е Абсолютен
Не е заченал и не е бил заченат
Нищо Нему не е равно".

Коран 5:116,117
И когато Бог казва на Исус (в следващия живот) О Исусе син на Мария, ти ли им каза "Приемете мен и Майка ми като Богове", той (Исус) отвърна "Слава тебе Господи! Не е за мен да казвам това, което не в моето право. И да го бях казал Ти щеше да знаеш, знаейки това, което е в душата ми, докато аз не знам това, което е в Твоята. Казах им само това, което ми нареди - Служете Бог, моя Господар и вашия Господар""

Цитат:
Мюсюлманите също вярват, че Иисус ще играе основна роля и в есхатологичните събития при края на света.

Истина. И аз като християнин бях много учуден като научих за това, имайки в предвид какво ни учеха в училище (Главно, че мусюлманите не вярват в съществуването на Исус) по време на класовете по история засягащи Турското Робство (Пардон, сега май ни карат да го наричаме "Османско Владичество". Или вече го промениха на "Османско Присъствие"? Bullshit)

Цитат:
Да не говорим за хадисите, които твърдят, че Мохамед пъхнал луната в единия си ръкав и я изкарал през другия или че когато заспивал, видял една ваза да пада, сънувал седемте кръга на рая и когато се събудил, вазата още падала и той успяла да я хване.

Нека уточним какво значи "Хадис" (Hadith). Това не са думи от Корана. Това са записки за живота на Мохамед от различни писaтели. Авторите са десетки и всеки си има своя книга с "Хадиси". Четири от тях се считат за правилни, защото са били написани от правоверни хора, защото са черпили информация от източници близо да Мохамед, и не изписват някой факт ако не е потвърдени от поне 3 източника. През годините е имало голям брой хадиси, много от които съдържат пълни противоречия с Корана писани с цел да създадат съмнение в религията. За това Хадисите се делят на няколко вида- "Правилни", "Възможни", Съмнителни" и "Грешни".
Този пример за луната в ръкава е от считан за грешен хадис.

Цитат:
По принцип ислямът разделя света на три части – народите, които го изповядват, народите на Книгата (юдеи и християни) и всички останали, които са „неверници”. Да се твърди, че целта на мюсюлманите е да обърнат насила останалия свят към своята вяра („джихад”), означава непознаване на тази религия. Джихадът има преди всичко духовно значение – борба със собствените страсти и пороци, както и борба за постигане на социален мир и справедливост в общността съгласно законите на шариата.

Много, много правилно. Силно разпространено е вярването сред нас, че мусюлманите ни считат за неверници. Да не говорим в Холивудските филми колко пъти сме чували да ни наричат "Infidels". Истината е, че ние сме тези, които първи сме използвали това определение за мусюлманите. Но за неверници в исляма не се считат хора, които не са мусюлмани, а за хора, които не вярват въобще в бог.

Коран 2:62
"Сигурно е, че тези които вярват, тези, които са еврей или християни, всеки, който вярва в Бог, вярва в Последния Ден (Края на света, следващия живот) и води добродетелен живот, ще получи възнаграждение от своя Бог. Те няма от какво да се страхуват, нито ще страдат."

А частта определяща джихада и аз не мога да я обясня по-добре.

Цитат:
Същевременно не може да не се отбележи, че понастоящем арабски фондации финансират строежа на стотици джамии в най-малките махали на Родопите и организират ислямски училища за българските помаци, които след едно или две поколения ще говорят турски език и ще се смятат за турци. Тези политически компромиси днес заплашват националната сигурност и идентичност утре.

В този изказ има лека контрадикция. Защо ще последва идното поколение да говори турски език, от факта, че арабски фондации финансират стреожи на джамии? Исляма не се учи на турски език. За съжаление в България към "Турция" и "Турски"винаги се прави конотацията или асоциацията "Ислям" и vice versa. Това е последствие, разбира се, на турското робство и ще трябва да минат още много десетилетия за да осъзнаем, че не исляма е виновен за зверствата на Османската Империя и да разтрогнем тази асоциация.

А сега нека ви кажа нещо за поматите. Служейки като преводач на няколко такива арабски фондации съм имал познанства с много помати (Забележете, има разлика между помати и турското население в България) . Те не говорят турски език. Не говорят дори и арабски, въпреки, че са мусюлмани. Те говорят на чист Български. По време на един разговор засягащ тази тема, на въпрос от моя страна "Като какви се чувстате?" един човек със сълзи в очите и лека засегнатост от моя въпрос отговори "Ние сме Българи!". "Ние сме Българи", повтори той, биейки се гордо в гърдите. Така се чувстват и останалата част от тези хора. За турското население, ДПС и Доган не мога да говоря. Българи от турски произход не познавам, освен рядките случай когато съм срещал такива при пътуванията ми из Турция и най-вече Истанбул.

27B-6

Профил ICQ Skype

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 12 Дек 2007 17:00

Аз пак ще попитам :)

Joel Cairo написа:
Абе Ксайзер, като гледам на всички даваш отговори, та реших и аз да те питам нещо. Тука сме "луднали" по годината 2012 -
уж края на света. Пише ли нещо, знаеш ли нещо в Исляма да се говори за това кога ще е края на света?

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2025 PC Mania | Реклама | Контакти Хостинг от Actiefhost