Иди на:  
търсене   регистрация   чат   помощ   правила   влизане в сайта
Автор Съобщение

Аватар
Заглавие: Re: Вярата
Публикувано на: 29 Окт 2009 17:20

ОК, ще уважа нежеланието на автора.

Сори, че влезнах.

Ами, желая успех на темата.

Мир :D

Профил

Аватар
В момента играе: Рефреш на PCM форума (epik high score!)
Публикувано на: 29 Окт 2009 17:42

Sentry написа:
Имаше някой във форума, който се разнасяше по едно време с едно цицатче на Азимов в подписа си, което гласеше, че библията прочетена по правилния начин е най-голямата предпоставка за атеизъм. Трябва да кажа, че съм съгласен с това твърдение.

Dat's Me ! :D

Инак - любов, късмет - има ги, необясними и невидими са, затова можем само да вярваме в тях и да се надяваме, че наистина съществуват :)

А пък в невидимия чичко на небето много би ми се искало да вярвам. Не за друго, а защото би било много по-лесно. Всяка нощ преди лягане просто удряш едно "Мили боже, моля Юнайтед утре да печелят, обещавам да обичам мама и тате, и редовно да си ям зеленчуците". Животът, уви, не работи така. Но пък, както се казва, помогни си сам, та и господ да ти помогне :wink: Затова и може да се каже, че вярвам в хората, нищо, че те ежедневно ми дават повод за разочарование и огорчение :) Някой ден, най-вероятно, ще издрапаме до Върха.

Профил WWW

Аватар
В момента играе: Mozilla Firefox
Заглавие:
Публикувано на: 29 Окт 2009 17:58

WidowmakeR написа:
Божествени си има и живото доказателство за това е Ванга.
тук
тук
тук
тук
тук
тук

Прегледайте ги и ще видите какво имам в предвит. Особено горещо!

Ей, бях написал такъв хубав материал за Луцифер, а Ернестин дойде и ми забрани да го постна... :(

Та, за Ванга:

(copyright Kaka Cuuka)

Най-невероятно ми се струва това, че големи хора (не деца, да речеш), рационални на пръв поглед, с нормални професии, доста от тях млади, говорят за баба Ванга с някакво… де да знам, уважение може би. Не, че вярват на екстрасенси, не, че отричат науката… просто “може да има нещо” и “на много хора е познала“.

Това ме счупва от смях, честно…

Ще речеш, че Петричката врачка е още жива и още фъфли глупостите си на хилядите лековерни и/или отчаяни хора, редящи се на опашка да я слушат. А те са се редили, по времето на комунизма, когато на Държавна сигурност и съответните там органи обикновено такива не са им минавали и понеже единствената официална религия е бил комунизма, всички останали свръхестествени култове са били натиквани в миша дупка, а разпространителите им - в затвори и лагери.

Така по някакво странно стечение на обстоятелствата роднините на една сляпа жена използват и подхранват очевидните й психически отклонения, за да изградят около нея една индустрия, превръщайки я в лечител, гадател, българските Кашпировски и Нострадамус едновременно.

Ето това ме шашка - уж разумни хора, които не вярват в екстрасенси, продължават да толерират писанията във вестниците и всякакви легенди за баба Ванга, сякаш в тях може да има някаква истина. И бас хващам, че поне половината от вас в момента си мислят “Ами то може да има някаква истина“. Може, таратанци.

Много са хората, които вярват “малко” и се имат за разумни, логични, доверяват се на науката, но… смятат че “може да има нещо” в някои екстрасенски работи. Не осъзнават обаче, че може само или да приемаш науката, или да приемаш суеверията за верни.

Няма как да се наричаш разумен човек и едновременно да уважаваш мнение, че бъдещите събития по някакъв неведом начин изпращат информация назад в пространствено-времевия континуум така, че само определени хора да виждат “картини” от тях. Какви са тия картини? Кой ги вижда в бъдещето тия образи, за да ги препраща телепатично назад до “пророка”? Информацията за събитията не съществува “от самосебе си” така, че някой да може да я “улови” - някой вижда или пише нещо. Кой? Защо? Как?

Вижте сега, или вярвате в съществуването “свръхестествени” явления, екстрасенси, караконджули, парапсихични способности, духове и пророчества, или не вярвате. Не може да вярвате “само малко”. Ако смятате, че е възможно някой по някакъв магически път да получи прозрение свише за бъдещи събития - просто си признайте, а ние ще ви изпроводим с подигравателен кикот.

Едва ли нужно точно аз да привеждам някакви доказателства за това, че екстрасенството е или плитка измама или психично отклонение, на които потърпевшият много иска да повярва. Но въпреки това ще дам няколко примера, защото… защото са ебаси смешните, затова :)

Феноменът Ванга:

Виждам ги от около една година време. Те са прозрачни. Изглеждат така, както човек вижда образа си, отразен във вода. Облечени са в дрехи като брони, които блестят като люспи на риба. Казват ми, че идват от земята Вамфим, или поне аз го чувам така, и че тя е трета от Земята. Много често, като се прибирам в дома си в Петрич, ги намирам насядали в стаите. Говоря с тях.

На сите планети от нашата Вселена има разумен живот. И на Марс, и на Сатурн – на сите. Дезинформират ни, оти сме на най-ниското ниво на развитие. Страх ги е да не ги стъпкаме поради невежеството си.

Въпрос: Говориш ли с духове?
Ванга: Идват много и най-различни. Някои от тях не мога да ги разбера. Но тези, които идват и са около мен, ги разбирам. Един идва, чука на вратата и ми казва: „Тази врата не е добра, смени я!”

Както виждате, а можете да се убедите и от стотиците други “пророчества” и всякакви нейни цитати по медии, книги и сайтове, ако съдим по думите й, в главата на Ванга обитава някаква странна, смесена тълпа от библейски, митологични и космически създания - извънземни, ангели, караконджули, дяволи, хора-риби, духове, богове, самодиви. Цяла пасмина фантасмагорични създания, с които тя се среща, говори, които й идват на гости в къщи, тя ходи при тях, преследват я, измъчват я. Не съм специалист по окултното, но халюцинации, смесени с някаква депресивна психоза ми звучат много по-вероятно отколкото свръхестествени дарби, в случая.

ВЪПРОС:: Колко банки ще има в бъдеще?
ОТГОВОР: Ми, 5!

И двете лица не са наясно, че:
1. Банките освен във времето са и в пространството. Както се казва на тъп въпрос - тъп отговор. Къде в бъдещето ще има 5 банки: община “Оборище” в София; София; България; Европа; света?
2. Бъдеще звучи твърде общо! Кога в бъдещето ще има 5 банки - утре; догодина; след 100 години; някога? Ако се окаже, че бъдещето на човечеството приключи в 2012, отговорите от Х и повече години биха били неверни :)
3. Банкови услуги на дадена територия могат да се предоставят и без на нея да има банки (ако сте специалисти във финансовата сфера сигурно сте чували за правата на установяване и свободата на предоставяне на услуги в ЕС).
4. Има по-важни неща за банкерите от броя на банките, и едно от тях е продължителността на живота. Как онзи не се сети да пита Ванга за това? Как Ванга не се сети да му каже (без той да я пита)?

Преди време имаше един сайт - vanga.info, който вече не работи, но може да го видите през archive.org. Там има “случаи”.

Ако от верващите все още има останали, да им покажа ЗАЩО изглежда, че ванга е познавала (по същество заради няколко човешки слабости в “психиката” и възприятието).

Вижте:

- Откъде сте?
- От Скакалевица.
- Е, защо носите толко захар?
- Имаме умрел, имаме сираче… Брат ми почина…
- Ама, за тебе идеш?
- Да, за мене.
- Ми за тебе идеш. Женена, деца?
- Едно.
- Защо се накани да дойдеш?
- Защо се наканих? Ми, да кажеш за брат ми, за мене, за детето.
- Кога се записа ти?
- През септември месец.
- Що ке кажем, едно детенце имаш, брат ти загина. Брат ти е виновен. От що почина?
- Беше войник, не знам как е починал, от що е починал, утепа ли се…
- Ето го, я! Не ви ли казаа от болницата?
- Казаха, че танк го е утрепал.

Всичко, което Ванга е правила в този случай е да пита, да получи отговор и да го повтори, който вярващите опиянено разпознават като “гледане” или “познаване”.

Когато Ванга набързо зададе много въпроси, човек после не може и да си спомни какво точно й е казал и какво не е.

По нататък:
- Вие не сте четири деца?
- Три сме.
- Татко ти лежи, къде е татко ти?
- Работи.

Хитрата Ванга задава въпроси, които могат да се тълкуват като заявления. С правилната интонация разбира се. Ако бяха четири деца щеше да е голямо попадение и въпроса да изглежда като учудване, в случая като са три излиза, че тя си е казала, че не са четири.

Бащата на питащата се предполага, че е стар и: 1. или е умрял 2. или е на легло… “лежи” може да означава и двете.

- Работи, не е тракторист?
- Не.
Същата хитрост. Когато знаем за някой нещо може да питаме учудени “(той пък) не е (ли) тракторист?”, т.е. ние така знаем, я потвърди или отречи.

Също много интересни са въпроси от рода на “Баща ти пита за по-малката”. Ванга уж говори с починалия баща на някой а бащата ще се обръща с “по-малкия” или “по-големия”. Недай си да има пет деца сигурно ще казва “бащата пита за предпоследния”…

Часове чакане на десетки хора пред дома й, през което чакане всеки си казва болежките на другия са много хубава почва за подслушване и разузнаване на всякаква информация. След няколко срещи с Ванга и след бомбардиране с въпроси един вярващ може да си каже всичко за него, без дори да обърне внимание. Останалото е добро познаване на човешката психика.

Знаете ли , че според някои хорица тя е “предсказала” едновременно, че светът ще свърши през 2012 (въх!) и че през 2100 щяла да се осъществи първата среща с извънземно. Поне така ми разправяше един човечец, според когото тя била много велика… Това за 2100 г. сигурно означава, че след като свърши светът, веднага ще започне отново от същата година… Учудващо е как може хорицата да вярват на такива глупости, наистина.

Някой казва “Ванга ме разпита за всичките ми приятели поименно?” По-добре да разясни какво толкова тя е знаела за неговите приятели. Аз също мога да питам: “какво прави Кольо, Сашо, Гошо, а какво прави съседа ти, ъъъ, как му беше името?”. Разпитването е типичен признак за cold reading, проверете термина в Уикипедия.

С врачките трябва да се постъпва рационално и нерелигиозно. Някой трябва да изгледа всичкия архивен филмов материал за Ванга и да видим какво толкова предсказва. Имам спомен, че по филмите обикновено казва “що дирите вие”, “оставете ме”, “ааааа добре правите” или “махайте се”, журналистите я представят като строг пазител на вселенското познание. А предсказанията са: “България ке я биде”, “ке е зле, зле, ама после ке се оправи”. По-горе постнах други нейни потенциални реплики, в които всеки би намерил своето.

Просто е. Ванга е духовният мир, който отчаяните хора, имащи нужда от духовни патерици, търсят.

И някои хора са ходили при нея за лечение?!? Като бях малък ми попадна една книга за Ванга - копирана на ксерокс, тогава такива книги бяха забранени, а и копирните машини бяха малко. Спомням си, че методите за лечение, които “пророчицата” била препоръчвала на пациенти варираха от увиване с чаршаф, напоен с пролетна роса, до натриване с фъшкия от вълк-единак (не, не се ебавам) за прогонване на злите духове и добиване на сила.

Така че стига сте изтърквали името й и нервите ми, моля ви. Оставете Ванга да почива в мир, какъвто така и не е дочакала приживе (поради дефицита на торазин тогава).

Алкохола - враг на пола, с плодов сок - към полов скок!

Профил Skype WWW

Аватар
В момента играе: The Second Encounter HD....
Публикувано на: 29 Окт 2009 18:43

Цитат:
Не осъзнават обаче, че може само или да приемаш науката, или да приемаш суеверията за верни.

Не съм съгласен. Това обаче зависи от различните възприятия за свръхестественото и суеверията.

Всичко е енергия. Защо да не може човек да манипулира тази енергия чрез волята си.
Щом имаме умствената способност да мислим(мисълта също е форма на енергия) , разсъждаваме и създаваме сложни умозаключения, защо да не умеем да контролираме енергията в нас или около нас.

В някои от цитатите пише, че Ванга е виждала извънземни. Твърдиш, че всичко което Ванга казва е измислица и заблуда. ...Науката не изключва интелигентния извънземен живот.(може и да греша за мнението ти, не прочетох целия пост)

Профил

Аватар
Публикувано на: 29 Окт 2009 18:56

Fanatic, имам въпрос за теб. Наистина ли смяташ, че можеш да манипулираш енергия като завреш краве лайно под възглавницата си?

Профил

Публикувано на: 29 Окт 2009 18:59

Минотавър, не си прав! Баба ми е била при нея и е познала, познала е че стоянов ще стане президент и че няма да оправи държавата, познала е за КУРСК!!! И изгледай това, което съм дал, за да видиш колко много грешиш.

Профил

Аватар
Публикувано на: 29 Окт 2009 19:13

Sentry написа:
Fanatic, имам въпрос за теб. Наистина ли смяташ, че можеш да манипулираш енергия като завреш краве лайно под възглавницата си?

Е...има и доста глупости, но това не значи да отхвърляме идеята напълно.

Знае ли човек...може да подейства :lol: :lol:

Профил

Публикувано на: 29 Окт 2009 19:15

Fanatic написа:
Е...има и доста глупости, но това не значи да отхвърляме идеята напълно.

Знае ли човек...може да подейства :lol: :lol:

Опитай тва с лайното, пич. Знае ли човек... :lol:

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 29 Окт 2009 19:43

Fanatic, благодаря ти за този пост! Той илюстрира гледната ми точка по-добре от каквито и да е думи. Ти си точно от този тип хора, които се считат за рационални и логични, но допускат, че може би, свръхестественото съществува. И дори питаш защо псевдонаучното не може да бъде обяснено научно? Добре, ще обясня.

"Всичко е енергия" е неправилно. Може да се каже, че всичко е в досег с енергията, но от физична гледна точка изцяло енергиен свят не съществува. Най-близкото до това, което казваш, е уравнението 2 гама=1 електрон - процес, при който енергията се превръща в материя.

Тук обикновено ми задават въпроса: Добре, защо не мога да концентрирам енергия и от въздуха да се появи едно печено прасе? Тъй де - ще концентрирам гамите и ще ги превърна в материя...

Звънци.

Тук е проблемът на закърмените с езотерика. Те винаги си представят, че съществува една универсална енергия, която конструира всичко. Е, познайте - няма такова нещо.

Има стотици различни видове енергия. Това, което наричаш "мисъл" е поредица от неравномерни електрически импулси. Гравитоните и гравитацията са напълно отделен вид енергия. Именно затова телекинезата (способността да движиш предмети със силата на волята си) не съществува - електрическите импулси в главата ти не могат да взаимодействат с гравитоните. Те са отделни типове енергия, които не си влияят една на друг. Изхвърли от главата си тези глупости за "космическата енергия", която се концентрира посредством третото око и чрез която всичко е възможно. Това са простотиите на Ванга, Мулдашев и Блаватска.

И моля тя, не ми излизай с тоя номер. Искаш да кажеш, че щом науката не го е отрекла, значи има теоретичната възможност да съществува?

Добре, аз имам теория. В небулата Орангутан, в Магелановия облак, съществува планетата Великобългария. На нея живее първият българин - хан Муньо. Той е сияещо в кармин същество извън времето и пространството, яде чакали за закуска, бълва огън и размахва джедайски меч. Макар никой да не знае, това същество е създателят на разумния живот във Вселената и главната причина, поради която българите се считат за богоизбран народ. По твоята логика, няма никакъв проблем той да съществува - науката не може да отрече съществуването му със сигурност.

Съжалявам, но науката не работи по този начин. Докато едно нещо не е доказано със сигурност, то не съществува. Единственият начин уменията на Ванга да бъдат приети за истина е експериментът да бъде повторен от още няколко души. Досега някой не е успял да повтори експериментите й и да говори с духове. Никой дори не е доказал, че духове съществуват. Така че да - Ванга е шарлатанка, подобно на Масару Емото и неговата "памет на водата".

И да, виждам че не си прочел целия ми пост. Няма да е лошо да го направиш - там съм дал доказателства.

WidowmakeR: Да, изгледах го. Дори си направих регистрация. Какво според теб трябваше да видя?

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 29 Окт 2009 19:48

Minotaur King, принципно има хипотези за унифицирана теория на енергията...

Профил

Аватар
Заглавие:
Публикувано на: 29 Окт 2009 19:51

Sentry, приницпно това са си само недоказани хипотези...

Профил Skype WWW

Аватар
Публикувано на: 29 Окт 2009 19:56

Минотавър, не съм тръгнал да те изкарвам позьор, аз напълно те разбирам, наясно съм и с двете понятия, и смятам, че си ги обяснил много добре. Казвам само, че аз бих описал ситуацията малко по-различно, по-положително, поне по-леко. Всъщност предполагам, че за много неща мислим еднакво, понеже и аз съм крайно сигурен в себе си само на себе си разчитам, досега това не ме е подвело, критичен съм към всички, недоверчив, но аз бих го казал по този начин, а не, че вярвам в собственото си могъщество и съм заклет мизантроп. Повярвай ми, звучи прекалено сериозно, за да те вземат насериозно. Нищо против Ницше, ама... Кажи го по-като Джордж Карлин примерно, точно така ще упражниш власт над повече хора, понеже ще те разберат. А ти си прав - всички това искаме.

Профил Skype

Публикувано на: 29 Окт 2009 20:02

Странно е как много от хората казват, че свръх естествени неща няма дори когато им навираш доказателствата в носа. Проблемът е там, че самите хора не искат да повярват, а не в това дали човек може или не може да вижда бъдещето.

Минотавре, ти си си забил едно на ум като пирон в дъска, че дори и да ти покажа горящият храст, който се е появил на Мойсей (Бог) ти пак ще кажеш, че това не е вярно.

Профил

Публикувано на: 29 Окт 2009 20:05

Ненавиждам псевдообосновани крайни становища по НЕДОКАЗУЕМИ ТЕМИ.. научете се да уважавате чуждите гледни точки, независимо дали са в разрез с вашите виждания.
Като си такъв фен на науката, обясни ми какво се е случило в първите милисекунди от създаването на вселената.. проблемче, А?
И аз съм от тези "полу"суеверни хора, които не гледат като коне с капаци.. Капаци, поставени от собствения им страх не всичко да е логично, обяснуемо и възможно според собствената им земна, забита особа. И да, казвам, че може да "има нещо".. ела и ми се смей.

Профил

Аватар
В момента играе: RoN
Публикувано на: 29 Окт 2009 20:09

Хората имат нужда да вярват в чудеса,бог за да подхранват илюзията,че не са сами,че съществуването им не е напразно те просто имат нужда да вярват

Профил

Аватар
Публикувано на: 29 Окт 2009 20:10

Цитат:
Искаш да кажеш, че щом науката не го е отрекла, значи има теоретичната възможност да съществува?

Да. Отговори ми на въпроса 'Защо не...?'

Явно съм се изразил грешно за което искам да ме извините...имах предвид, че е възможно да съществува, не че е със сигурност доказано.

Има стотици видове енергия...Дали не е възможно да се определят спрямо някаква универсална шаблонна енергия?(вече губя смисъл в това което казвам...май грипясвам, пък и в момента разтягам локуми за 'Обесването на Васил Левски')

Никой не е говорил с духове като Ванга....Хмм...Има ги милиони. (ясно е че повечето са шарлатани, но пък човек не може да е напълно сигурен)

Мнението ти ми изглежда като противоположност на сляпата вяра в религията...сляпа вяра в науката.

Профил

Аватар
В момента играе: CSS, SW: Empire at War, Legacy of Kain
Публикувано на: 29 Окт 2009 20:17

KaLi_BoGa написа:
Хората имат нужда да вярват в чудеса,бог за да подхранват илюзията,че не са сами,че съществуването им не е напразно те просто имат нужда да вярват

A хората на вярата имат нужда от прости люде благодарение на които да си пълнят джобовете :lol:
Много лесно се опрощават грехове срещу съответна сума пари :D

Профил Skype

Публикувано на: 29 Окт 2009 20:18

Също така искам да обърна внимание на това:
"роднините на една сляпа жена използват и подхранват очевидните й психически отклонения, за да изградят около нея една индустрия"

Ти, Минотавре, въобще гледал ли си интервюта с тези учукани от времето хора? Виждал ли си ги в какво живеят? Виждал ли си ги в какво са облечени? А и Ванга не е искала пари на хората. Ти за каква индустрия, за какви обръчи от фирми ми говориш - не знам. :shock:

Изказванията ти са напълно безпочвени В ТОЗИ СЛУЧАЙ.

the_presator написа:
A хората на вярата имат нужда от прости люде благодарение на които да си пълнят джобовете :lol:
Много лесно се опрощават грехове срещу съответна сума пари :D

Не ходя често на църква, но ти не си го правил НИКОГА!!!

Профил

Публикувано на: 29 Окт 2009 20:26

:D :D :D

Профил

Аватар
Публикувано на: 29 Окт 2009 20:27

Random Idiot написа:
обясни ми какво се е случило в първите милисекунди от създаването на вселената..

На теория в тези мили секунди след големия взрив, в точка с безкрайно малък обем и безкрайно голяма плътност, се формират фундаменталните сили във вселената - гравитация, електромагнетизъм, SNF (strong nuclear force) и WNF (weak nuclear force). Всъщност има теория, че всички те са образували една супер сила преди да се разпаднат. Вселената постепенно се охлажда, с което почва да се формира първата материя и тн. Вече състоянието на материята в първите милисекунди след взрива те първа предстои да се изследва с адронния колайдер. :)

Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  

Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:

Иди на:  
© 2025 PC Mania | Реклама | Контакти Хостинг от Actiefhost